BOSNA HERSEK ........ SARAJEVO
Tuzladan sabah 7 de yola çıktık, çok güzel bir yol biraz virajlı ve birazda dağlık alan ama muhteşem bir doğa, orman ve yemyeşil bir alanda yol aldık. Dağlar arasında orman içerisinde bir çeşme başında durup kahvaltımızı edip sularımızı doldurduk. su biraz yavaş aktığı için 150 lt depoyu doldurmak biraz uzun surdu. bir kaç araç durup sularını doldurdu, bir şoför bu suyun çok iyi olduğunu belirtince boşalmış olan damacanamızıda doldurduk. Sanki ormanlar içerisinde uzun bir geziye çıkmıştık, çok rahatlatıcı bir geziydi.
Bosna hersek'in başkenti Sarajevo'ya vardık, şehirde araçla birkaç tur atıp neredeyiz, nereye parkedebiliriz diye araştırıp aşağıdaki kırmızı işaretli yere parkettik. Burası Matematik fakültesinin kullanılmayan binasının bahçesi, Hemen yanımızda Türk konsolosluğu bulunuyor. Konsolosluğun önünde bir park yeri var ve saat ücreti 1 euro. Bahçenin kapısının açıldığı yol Nehrin sağ kıyısı akşam 17 den 24 e kadar trafiğe kapalı alan. şehrin her yeri ücretli park yeri, saatlik olarak park ediliyor. en fazla dört saat.
Parkettiğimiz yerden Başçarşı 2.5 km hemen 1 sokak öteden hafif raylı trenler ve otobüsler çalışıyor, biz yürüyerek gitmeyi tercih ettik.
Şimdiye kadar sorunsuz kullandığımız karavanın şofben'i arıza verdi. arızası gaz ateşleme yapmıyor. Yola çıkmadan önce değiştirdiğimiz mutfak tüpünü kontrol ettim dolu görünüyor. Dikkatimizi çeken konu muftak ocağında yanarken is yapmasıydı. zannedersem tüpün detantörü yeterli basınçta gaz vermiyor. Hemen araştırmaya giriştim. Merkeze yakın yerde bulunan AVM'ye gidip biraz dolaştım, gözüme Vitamin Simit levhası ilişti, gidip sahibiyle tanıştım. Antalyalı bir girişimci 2 ay önce bu cafeyi açmış, biraz muhabbetten sonra sorunumu söyledim bir tüp ve detantöre ihtiyacım vardı. Hemen yardımcısını çağırdı Bosnalı bir boşnak savaş döneminden sonra İstanbulda askeri eğitim almış Cevat ile tanıştık, sabahleyin gidip birlikte bakarız dedi.
Sabah 10 gibi yeniden AVM ye gittim Cevat kendi arabasıyla bir kaç yeri dolaşıp bit pazarı gibi yerden 12 kg lık boş tüp aldık 35 km'ye (km bosna para birimi 1 euro=1.95 km) tüp dedantörünede 8 km verdikten sonra tüpün dolusunu bulup almaya sıra geldi. Burada tüp pek kullanılmıyormuş evlerde ocaklar genellikle elektrikliymiş. Tüplerde benzin istasyonunda satılıyor. Bir kaç istasyon dolaştıktan sonra bulduk 18 km (30 Tl) Cevata çok teşekkürlerimizi iletip karavana tüpü montaj ettim. Yine şofben çalışmadı, ateşleme yapmıyor. bir kaç denemeden sonra şofbenden bir patlama sesi geldi, denemelerden biriken gaz patlamıştı, sonra şofben çalıştı zannedersem önceki tüp yanarken ateşleme sisteminde is yaparak yanmayı engelliyordu. neyse sorunu zorda olsa çözdük. Şehri gezmeye başlayabiliriz.