Yaşam Aküsü 2

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 213
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,036

Etiketler
Akü kapasitesini belirlerken, tüketim akım değeri de önemli bir parametre. Örneğin, Yuasa 12V 12Ah akü için; 0.6A tüketim ile 12Ah kapasite değeri verirken, 4.8A tüketim ile sadece 7.2Ah kapasite verebilmekte.
Hesaplamaları aşağıdaki grafik ile http://www.yuasabatteries.com/pdfs/NP_12_12_DataSheet.pdf adresindeki döküman ile yaptım.

Bundan dolayı gerçek tüketim değeri ile aküyü test etmek daha önemli.

Ekran Alıntısı.PNG

Akü kapasitesini belirlerken, tüketim akım değeri de önemli bir parametre. Örneğin, Yuasa 12V 12Ah akü için; 0.6A tüketim ile 12Ah kapasite değeri verirken, 4.8A tüketim ile sadece 7.2Ah kapasite verebilmekte.
Hesaplamaları aşağıdaki grafik ile http://www.yuasabatteries.com/pdfs/NP_12_12_DataSheet.pdf adresindeki döküman ile yaptım.

Bundan dolayı gerçek tüketim değeri ile aküyü test etmek daha önemli.

Ekli dosyayı görüntüle 5900
Harika demek istediğim tamda bu idi. Ürünün, üretici firma karakteristik eğrilerinden yapmak. burada dikkat edilecek bir husus, yanlış hatırlamıyorsam; kurşun asitli bataryalarda asit sıcaklığı, seviyesi ve yoğunluğunu da bu kontrolde etkileri bazılarının az da olsa göz önünde tutmakta(değer düzeltmelerini uygulamakta) fayda olduğudur.
Yukarıda ki cevapta bahsettiğim yük testini uygulamak size kaba olarak bataryanız hakkında bir fikir verecektir. Eğer detaylı bir analiz de isterseniz, biraz önce bahse konu ettiğim hususları da yapmanız gerekir diye düşünüyorum.

Yük testini daha bilimsel yapmak adına:

Bauhaus'da prize takınca anlık ve toplam harcanan enerjiyi hem W, Wh ve VA cinsinden gösteren cihazlar var ve oldukça ucuz. Ben karavanda her zaman bir tane bulundururum. Ölçüm sonucunda güç faktörü dediğimiz cos phi değeri de önemli.
Ölçüm cihazı olsa da olmasa da sanırım%10'luk bir yanılma payıyla durumu değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.

Harika demek istediğim tamda bu idi. Ürünün, üretici firma karakteristik eğrilerinden yapmak. burada dikkat edilecek bir husus, yanlış hatırlamıyorsam; kurşun asitli bataryalarda asit sıcaklığı, seviyesi ve yoğunluğunu da bu kontrolde etkileri bazılarının az da olsa göz önünde tutmakta(değer düzeltmelerini uygulamakta) fayda olduğudur.
Yukarıda ki cevapta bahsettiğim yük testini uygulamak size kaba olarak bataryanız hakkında bir fikir verecektir. Eğer detaylı bir analiz de isterseniz, biraz önce bahse konu ettiğim hususları da yapmanız gerekir diye düşünüyorum.

Invertör çıkışı dalgalı akım. O yüzden aküden çekilen toplam enerji miktarında cos phi önemli rol oynuyor.

Kisaca cos phi= 0.85 üzerinden %15 kayıp olur. Üzerine invertörün veriminden kaynaklanan %15 kadar daha bir kayıp olur. Zaten %30'u gitti enerjinin. akü kapasitesinin de max %50'sini kullansak...

Demek ki neymiş: 220V buzdolabı olmuyormuş :smiley:

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

220 volt tek faz da yuk faktoru olur mu? Ben sadece 380 V 3 fazda olur diye biliyorum.
Ferhat Bey bilir :smiley:

Alternatif akım sistemderde cosφ değeri oluşur. 220V da da 380V 3faz da da vardır. Hatta 3 fazda her fazın cosφ değeri farklı olabilir. Karavanda invertörümüzün çıkışında cosφ değeri 1 den farklıysa invertörün davranışına göre fazla güç tüketiyor olabilir. İdeal cosφ değeri 1 olmalıdır. Yani akım ile gerilim birlikte hareket etmelidir.

Karavanda bizim için asıl önemli olan 12V sistemden tükettiğimiz enerji. Bunun için de en doğrusu invertörün 12V giriş akımını ölçmeliyiz. Arkadaşların karavanlarında 220V büro tipi buzdolaplarının invertör girişinden 10-12A çektiklerini ölçmüştüm. Ama şimdi hangi marka buzdolabı ve invertör takılıydı pek hatırlamıyorum.

Büro tipi buzdolabı 70W kadar harcar. Düz mantık 12V ile besleseydik 6A gibi bir akım çekmesi gerekirdi. Ama araya invertör girince asgari %30 kadar daha fazla bir harcama görülür, yani 8A civarı.
Bizim cos phi faktörü normal şartlar altında 0.86 gibi bir değer, şehir şebekesinde de daha yüksek bir değer gördüğümü hatırlamıyorum.
Ama 800W gibi büyük tam sinüs invertörler düşük güçte çalışırken cos phi faktörü %50'lere kadar düşebiliyor. Bu yüzden de 10-12A gibi değerleri görmemiz çok normal.

Eski karavanımda bu hesapları hem teori hem de pratikte epeyce test etmiştim. Demeraj akımını desteklemek için büyük invertör kullanımının çok saçma bir yöntem olduğuna karar verdim sonuçta. 2 saniye için 800W lazım diye zamanın büyük bölümünde eldeki enerjinin yarısını havaya savuruyoruz.

Benim hesap ve tecrübeme göre gbüro tipi buzdolabını 3 gün herhangi bir şarj olmadan çalıştırabilmek için 380Ah gibi bir kapasite gerekiyor.

Neyseki 3 sisteme terfi ettik de kurtulduk :smiley:

Ben sizin beyan etiğiniz cos fi değerini nereden ve nasıl ölçtüğünüzü veya okuduğunuzu anlayamadım.Tüketici olmadan bir alternatif kaynağında cos fi diye bir kavram veya değer olmamalıdır.Çünkü kaynaktan çıkan elektik akımını çıkartan götüren kuvvet voltaj farkıdır.Tüketici düz direnç ise söz gelimi direnç teli halindeki elektrik sobası ise kaynaktan çıkan elektrik akımı ve voltaj gücü aynı anda dirence gelirler ve elektrik enerjisinin iki bileşeni yani voltaj gücü ve akımı dirençte aynı zorlukla geçerler aralarında açılma olmaz yani cosfi=1 değerindedir.Şayet tüketici yük, elektrik motoru gibi bobini bol bir şey ise (ENDÜKTİF yani ELEKTROMIKNATIS YARATAN YÜK ise) elektik gücünün bileşenleri buraya gelince elektrik akımı bobin filan aldırmaz hızla öbür uca gider ama Voltaj değeri ise bobine girince elektro mıknatıslık yüzünden başı döner midesi bulanır yavaşlar,akımdan geri kalır yani akım ile voltaj değerinin kablo üstünde bir noktada aynı anda olma durumu bozulur Cos fi değeri " 1" değerinden farklı olur.
Aynı şekilde yük KAPASİTİF ise yani içinde bol bol kondansatör varsa voltaj gücü kolayca bu yükü geçer ama bu seferde bileşenlerden " akım " geçene kadar anası ağlar yani geri kalır yine Cos fi değeri 1 den farklı olur.
işte bu sebebten dolayı yük bağlanmadan Cos fi değerinden konuşulmaz.
Normal hayatta kullandığımız pek çok elektrik tüketicisi endüktif olduğundan elektrik enerjimizi dengelemek için yani kompanze etmek için elektrik kaynagımıza tersine fazı kaydıran bir KAPASİTİF yük yani kondansatör elektriğimize parelel bağlanır ve artı eksiyi götürür mantığı ile Cos fi değeri 1 e yaklaştırılır.
Umarım yazdıklarım yeteri kadar anlaşılır olmuştur.

Sevgili ince999, bahsettiğim ölçüm cihazı ile kaynak ile yük arasına girip ilgili hattaki her türlü değeri ölçebiliyorsunuz.
Örneğin invertör çıkışına taktığınızda buzdolabının harcadığı gücü VA ve VA × cos phi (W) olarak ölçmek mümkün.
Aynı buzdolabını şehir şebekesine bağlarsanız pratikte 0.86 gibi bir değer çıkıyor. Invertöre bağlandığınızda ise invertör yapısına göre farklı bir değer görülüyor.
Bunun nedeni güç faktörünün invertör içindeki tam sinüs çevrimi sırasında transistörlerin yüksek cut-off frekansları ile ilgili. Bir nevi fourier transformasyonu. Çok tekniğe daldık; birkaç test resmi çekip gönderebilirim.

Lisanın özeti:
İlle de 220V buzdolabı kullanılacaksa 2 Farad'lık büyük bir kalkış kondansatörü kullanarak 800W invertör yerine 350W' lik küçük bir invertör kullanılmalı.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR