Mesut Bey ben de siz yazmissaniz sebebi var diye dusunuyordum.
Aracinizdaki sistem bir iki mesaj once verdiginiz semadaki gibi oldugunu anliyorum sigorta resminden, 100 amperlik sigorta niye yandi ahkam kesebilirim
Sizde dikkat ederseniz mars motoruna giden kablo uzerinde sigorta bagli.
Benim kullandigim yontemde mars motoru ile arac akusu direk bagli, arada sigorta yok.
Arac akusunden ayri bir hat ile yasam akusunu bagliyorum.
Diyeceksiniz ki mars motoru calisirken akim cekecek, arac akusu zayif iken yasam akusunden de cekecegi icin iki aku arasindaki sigorta da yuksek olsun. Ama benim sistemde optima akum hic bir zaman mars motoru ile baglanti halinde olmuyor. Birinci sebep mars basarken iki aku arasi bagli olmuyor cunku ben manuel anahtar kullaniyorum. Iki akuyu her zaman mars bittikten sonra bagliyorum manuel.
( Bagli unutsam bile kullandigim ctek, zaten mars sirasinda iki akuyu ayiriyor.)
Iki aku baglantisini otomatik yapsam , semanizdaki gibi alternator D+ ucundan rolenin kontrol ucunu alsam ve sizinki gibi surekli hatta kalsa da yine teoride arac akusu ve yasam akusu mars sirasinda bagli degil cunku mars 250 d.dak-400 d
dak da ayrilir , isi biterken; sarj 900 d.dak sonrasi baslar. Roleye iki akuyu bagla komutu mars bittikten sonra gelir.
Sizin sigorta niye atti derseniz aklima uc neden geliyor;
1- Kisa devre yaptirdiniz aku desteklerken..yani + ucu - ye dokundu yanlislikla kisa bir sure
2- Mars motorunun calismasi icin gucu belli. Volt duserse (arac akusu voltaji dusuk) cektigi akim artar. Sizin yontemde mars motorunun akim cektigi hatta sigorta bu yukselen akim nedeni ile yanmistir.
3- Belki motor calisti ama siz hala mars basmaya devam ettiniz.
Kendi yontemim niye ucuncu yontem olmasina ragmen ben niye memnunim diye dusundum. Bana ozel durum belki. Ben sadece gerektiginde iki akuyu birbirlestiriyorum. Sizinki gibi surekli bagli degil. Bir de arac akum surekli tam dolu. Kontrol ucunu aldiginiz aku zayif ise bu durumda role surekli gir cik yapar, bu da rolenin yapismasina neden olur. Bende bu durum hic olusmuyor.
Ayrica bir sey daha dikkatimi cekti. Sizin gonderdiginiz role resminde role icinde diyotlar var. Kullanilan yukte bobin var ise diyotlu roleler kullaniliyor. Benim kullandigim rolede diyot yok ama sistemime bagli bobinli birsey de yok.
Sonuc olarak sizin yontemin baglanma sekli degisik. Yillardir kullandiginiza gore de dogru.
Ben ama hala mars motoruna giden hatta sigorta niye var anlamadim. Mars motorunu korumaksa amac 100 amperlik sigorta az geldi. En az 2000Watt olsa mars sirasinda demarajla birlikte 200 amperin uzerine cikar hattaki akim.
Bir yerde goremedigimiz bir sey var. Gunes enerji paneli baglantisina ozel bir durum olabilir. (Biraz hava atiyim.Kullandigim Ctek de gunes paneli girisi de var. O ayarliyor herseyi. )
Ya da sizin sistemde yasam akusu gerektiginde mars akusu gibi kullaniliyor da olabilir ki denizdeki yontem budur. Denizin ortasinda illa mars motoru calissin diye yasam akusu omru dusunulmez.
Ferhat bey gelse de cozse dugumu