Okuduğum broşür, forum ve diğer Web sayfalarına göre;
Optima markasından, YellowTop YT S 5,5 12V 75Ah AGM akü size uygun olanı Teoman bey. Çekme karavanlarda "mover" için de öncelikle tercih Optima. Gerektiğinde starter olarak kullanılması ve çabuk dolabilmesi de diğer avantajları olsa da sizin kullanmanız için bence bir rolleri olmamalı. Göreceli hafif ve küçük olan bu akü asla 10,5 V altına düşürülmemeli deniyor. Jel aküye göre önemli bir dezavantaj ! Üzerine basarak yatık kullanılabileceği yazıyor.
Pdf olarak indirebileceğiniz broşürde açıklamalı bilgileri bulabilirsiniz.
Bu aküyü CTEK markasının akü dolum aleti ile kombine etmeyi tavsiye eden büyük bir mağaza yanında forumlarda uygulayıp memnun olan birkaç kişi okudum. Bana göre MXS 5.0 CTEK- 12V, 0,8/ 5A, 75Ah bir akü için sizin kullanış tarzınızda tamamen yeterli olmalı.
Söyle ki ; Optima müsaadeli değer olan %80 kadar boşaltıldığı zaman 60 Ah yı tedarik etme durumu ile karşı karşıyasınız demektir. Aküler ise linear ortalama ancak % 80 dolabildiklerinden aradaki 45Ah i bu 5A lık dolum cihazı ile 9 saatte, 7A lık dolum cihazı ile de sadece 6,5 saatte linear doldurabilirsiniz demektir. Daha yavaş devam eden kademeli dolum ise her ikisi için ayni fazlı. Hatırladığım kadarıyla ayni yerde iki günden fazla kalmadığınız yolculuk tarzınızla, elektrik aldığınız tek gece molaları bile 15-16 saat ile yeterli uzunlukta olmalı ? Bence 2,5 saat için verilecek para orantısız galiba ?
Solar ve alternatör hesabınızı benden daha isabetli yapacağınızdan, oralara girmiyorum bile.
Örnek:
Benim 140Ah Exide için Westfalia sadece 10A dolum cihazı koymuş, pratikte hiçbir sorunum olmadı yani tamamen yeterli.
Tabi yazdıklarım satın alınma sorumluluğu size ait olan malzemeler hakkında topladığım bilgiler. Sanırım çoğu zaten malumunuz ama belki birilerinin işine falan yarar ?
Fakat mutlak tavsiye edeceğim şey
akü kutup hızlı değişim kapakları diye tanımlayabileceğim donanımlar. Gerçi bu da malumunuz ya...