Yaşam Aküsü 2

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 213
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,333
Ynt: Yaşam Aküsü 2

Herkese selamlar, Bekir hocam neden konu size satılan mppt'ye geldi anlamıyorum. :smiley:) Biz genel konuları ve sorunları tartışıyoruz. Ama merak etmeyiniz bu cihazda hiçbir sorun yok. Bu cihaz bir outback kadar verimli ve sorunsuz bir mppt. Öyle sorunlu olsa öyle bir cihazı zaten size satmam. Hatta o cihazda steca mppt'lerde bile olmayan akü voltajını okuma özelliği var. Öyle ekranlı bir mppt piyasada başka yok temenni ederim. Sizin içiniz rahat olsun.

Etiketler

OK. İki bilenden de aynı minval üzere yorumlar geldiğine göre öyledir herhalde diyorum ve konuyu kapatıyorum :smiley:

Hocam siz merak etmeyin kullanın o ürünü memnun kalmazsanız değiştirmeyenin kaşığı kırılsın :smiley:) Bundan daha iyi tüketici hakları korunmaz artık :smiley:) Bu arada o üründe hoşuma giden başka bir durumda sesli olarak akü boşaldığında sizi uyarması, bunu birçok sözüm ona ünlü marka neden kullanmıyor anlamıyorum.
Hoşçakalın.

Bu arada 15 dakikada şarj olabilen ve 1 haftadan fazla şarjlı kalabilen ve de uzun kullanım ömürlü aküler yolda görünüyor. Ama şimdilik küçük cihazlar için :(

http://www.northwestern.edu/newscenter/stories/2011/11/batteries-energy-kung.html

Bu arada 15 dakikada şarj olabilen ve 1 haftadan fazla şarjlı kalabilen ve de uzun kullanım ömürlü aküler yolda görünüyor. Ama şimdilik küçük cihazlar için :(

http://www.northwestern.edu/newscenter/stories/2011/11/batteries-energy-kung.html

Akülerle ilgili bilgi edinmek üzere, bulduğum; en kapsamlı, sistematik, kaynak gösteren ve sürekli yenilenen, dolayısıyla; benim için oldukça güvenilebilir bir adrese aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.

http://www.batteryfaq.org/

Not : Sayfa ingilizce ve almanca olmakla beraber, akla gelen yada gelmeyen neredeyse her soruya cevap veriyor !

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=10267.msg1051615#msg1051615
Arkadaslar bugun bu linkteki Olcay Arkadasimizin sattigi 160 amper akuyu aldim. 250 liraya. Garanti veriyor kendisi. Atila abinin tavsiyesi ile guven duydum kendisine. Denedikten sonra haberdar ederim.

Güle güle kullanın İnsel Bey.

Akü demişken geçen güneş enerjisi fuarına gitmiştim. Yerli üreticilerimizden Yiğit Akü Jel akü üretimine başlamış. Fiyat da sormuştum 150Ah 416TL+kdv, 220Ah 604TL+kdv dediler. Fiyatlara bağlı kalmayın aldığım bilgiyi yazdım.

konderk' Alıntı:
Herkese selamlar,

Selamlar,
Motokaravanıma yaşam aküsü olarak 105 amp vardı. .Beslemesini de aracıma ikinci şarj dinamosu
yerleştirerek yol boyunca besledim.
Şu anda elimde 100 amp 2 adet 12.75 volt luk akü,1 adette Varta 105 amp 12.45 volt starter aküm var.
Sorularım:
*Bu üç aküyü parelel bağlayabilirmiyim?
*Şarj için dinamo özelliği ne olmalı?
*Tüm karavan sistemi DC 12 volt olacak,İnventör kullanmayı düşünmüyorum.
*Aydınlatma gurubu tümü led lidir.
*Depolayacağım enerji ortalama kaç saat destekler?
İlginizi bekliyorum.
Selamlar.

Hocam, önce akü nasıl çalışırı basitce bilmek lazım, akünün içinde her göz için ızgara şeklinde birer plaka vardır, bu plakaların üzeri hamurumsu bir madde ile daldırma yöntemi ile kaplanır, şarz deşarz durumunda bu emülsiyor tıpkı sünger gibi sıkışıp serbest kalarak enerjiyi tutar veya dışarı verir..Bu emilsiyon zamanla elestikiyetini kaybeder, kasılma ve genleşme miktarı azalır, bu duruma gelen akü çabuk dolar bakınca 12-13v enerjiyi görürüz ama kullanıma geçincede hemen boşalır, yani enerjiyi yeterince tutamaz...Buradan şuraya gelmek istiyorum, akülerin kaç amp veya kaç tane olduğu önemli deyil, önemli olan içerideki süngerimsi dokunun ne kalitede şişme ve kasılma özelliğini devam ettirip ettiremediği, bu tıpkı nefes almak gibidir derin ve uzun uzun mu nefes alıyor, yoksa kısa kısa sık sık mı...Sonuz olarak akünün uzun süre yetecek enerjiyi depolaması ve uzun süre besleme yapabilmesi bu dokunun yıpranmışlığına, yorulmuşluğuna, yaşlılığına bağlıdır...Yeri gelir 90 amperlik bir akü buzdolabını 24 saat çalıştırabilir ama 300 amp akü ancak 12 saat çalıştırabilir...Bir akünün kaç saat kullanılabileceği sorusunun cevabı akünün 1 yaşından 5 yaşına kadar zamanın her biriminde farklı bir cevabı ortaya çıkar...Bunun için 3-5 yıllık bir sürü aküye göre yeni tek akü daha verimli çalışabilir..
Hocam sorduğun sorunun dışarıdan cevaplanabilecek bir cevabı yok sadece testini yapıp sonucu görebilirsin...

atiladi' Alıntı:
Hocam sorduğun sorunun dışarıdan cevaplanabilecek bir cevabı yok sadece testini yapıp sonucu görebilirsin...

Atilla kardeşim,
İlgilendiğin ve verdiğin bilgiler için içden teşekkür ederim.
Sorularım:
*Bu üç aküyü parelel bağlayabilirmiyim?Kablo kalınlığı vb(yangın riski)
*Şarj için dinamo özelliği ne olmalı?Araç şarj dinamosundan ayrı bir dinamo konulduğunda değerleri
ne olmalı? 12 volt luk herhangi bir dinamo olabilir mi?

Geçen hafta 2 adet AGM 12 volt 100Amp 2.el akü aldım.
Düşüncelerinizi almak isterim.

Resim 009.jpg

Resim 010.jpg

Resim 011.jpg

Resim 013.jpg

Akülerde ikinci el kullanımı her zaman risklidir. Üç akünüzü de paralel bağlayabilirsiniz. Akülerinizin hepsi 12V olduğundan paralel bağlamadan dolayı bir sorun oluşmaz. Paralel bağladığınızda, bu üç akünüz arasında bir süre akım dolaşımı olur ve gerilimleri eşitlenir. Aküleri paralel bağlamak yerine tek bir büyük akü her zaman daha iyidir ama artık elinizde bu aküler var. Bunları paralel bağlayacağız.
Ne riskimiz var diye düşünürsek; Akülerdeki önemli parametrelerden birisi de iç dirençtir. İç direnci düşük olanı her zaman daha hızlı dolacak ve siz aküden kullanırken de en büyük akımı o verecektir. Ama şarj veya deşarj akımı kesildiğinde yine bir süre aküler arasında dolaşım akımı devam edecek ve akü gerilimleri eşitlenecektir. Bu dolaşım akımı uzun vadede akü ömrünü azaltacaktır.
Şarj için ikinci bir alternatör kullanımı iyi bir çözüm olacaktır. Aracınıza uygun bir alternatör ile kullanabilirsiniz. Alternatör üzerinde bir konjektör yoksa ilave ediniz.

Aküleriniz arasında ve alternatör arasında kalın bir kablo kullanmalısınız. Aküleriniz yanyana ise tek bir sigorta kullanabilirsiniz ama birbirinden uzak yerleştirecekseniz her aküye ayrı sigorta koymalısınız.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Kolay gelsin. :smiley:

Serdar Beyin yazdıklarından çıkardığım araçlarda starter akü yerine AGM akü kullanılabiliyor, değil mi? Marşa basmak AGM aküye zarar vermiyor mu?

Bir sorum daha olacak. Starter olarak sulu aküye, paralel olarak AGM yaşam aküsü bağlandığını farzedelim. Park halinde anahtarla aküleri ayırdığımızı, araba çalıştırmadan önce anahtarı açtığımızı farzedelim. İki akünün paralel bağlılığı devam ederken marşa basmak akülere zarar verir mi?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR