Yaşam Aküsü 2

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 213
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,336
Ynt: Yaşam Aküsü 2

sayın konderk verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler,merak ettim,acaba eurostar deep cycle jel akü ile ilgili yorumunuz nedir,bilmeden almıştım 2 yıl önce,iyimi yoksa kötü bir tercih mi olmuş,hem alacaklara da fikir verir,benim aküden bir şikayetim olmadı

Etiketler

Merhabalar rica ederim. Ben bir bilirkişi değilim tabiki. :smiley:) Eurostar için denemeden birşey diyemem siz denemişsiniz iyi çıkmış, dolayısı ile herkes tabiki burada tecrübelerini paylaşmak zorunda, yani herkes tecrübelerine dayanarak belli ürünleri buradaki dostlara önermeye çalışıyor. Aksi reklama kaçar ve amacından şaşar bu paylaşımlar. Madem sordunuz Eurostar için tek diyebileceğim, pahalı bir akü olduğu. Yani fiyat yönünden tercih etmeyeceğim bir akü oldu bu güne kadar. Dolayısı ile de hiçbir sistemimde kullanmadığım için tecrübelerime dayanarak birşey söyleyemeyeceğim.
görüşmek üzere, iyi akşamlar

Ferhat ve Önder beylere bilgiler için teşekkürler. Kafamdaki soruların büyük kısmı halloldu.

Mutlu'nun teknik elemanlarına aküleri nasıl kullanacağımı ve şarj edeceğimi anlatmıştım ama anladıklarına emin değilim.

Şu an için iki tane ikinci el 100A VRLA akü aldım. Bir süre yatacak mecburen. Sonra inşallah test etme imkanım olur. Kullanmayacaksam neden şimdi aldığımı merak edenler olabilir. Bazı yerleştirme planlarını yaparken ölçmek yerine fiilen görerek çalışmak daha kolayıma geliyor. Biraz masraflı ve riskli bir yöntem, biliyorum. Ama neyin, nereye, ne kadar sığacağını görmek için bana pratik geliyor.

Rica ederim hocam. aküleriniz hayırlı olsun. bende size benziyorum alıp mutlaka görmem lazım :smiley:) bu nedenle sizi çok iyi anlıyorum. en yakın zamanda akülerinizi kullanmanız dilekleri ile. görüşmek üzere
Sevgiler,

Önder Bey marka bilgileri için çok teşekkürler.
FZA nın sistesine göz attım şöyle bir, deep cycle ve normal starter aküler gördüm.
Bana şu anda uzun süre şarjsız kalabilecek starter akü cinsinden bir ürün lazım, AGM tipi ürünleri var mı? Fiyatları da merakla bekliyorum...

Bekir Bey in ve sizin ürüne "dokunarak" değerlendirme huyu bende de var :smiley:
Ölçülerle çalışmak mecbur olduğunuzda kaçınılmaz, ama fiziken nesnelerle çalışmak gözden kaçabilecek detayları görebildiğinizden daha sağlıklı.
Büyükçe nesneler için ikisinin arasında bir çözüm EPS köpükten hacmi ve şekli yakın bir model yapmak, denenmiştir, çok iyi iş görüyor :smiley:

Selamlar Serdar bey,
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=82840.msg1058334;topicseen#msg1058334 konu başlığında akü fiyatlarını bildirdim.

Bilginiz olsun. Görüşmek üzere,

jel akümü evde şarj etsem,gaz salınımı yada bir tehlike yaparmı acaba?yazları kat kaloriferinin olduğu balkonda şarj ediyordum,ama şimdi orada kat kaloriferi çalışıyor,tek bir priz var,korktum 3 lü priz taksam hem kat kaloriferini hem akü şarj aletini kaldırmaz diye,evde salonda şarja taktım ama gaz salarmı acaba

Normalde Jel aküler özelliği gereği şarj esnasında gaz salınımı yapmazlar yada teorik olarak yapmamaları gerekir. Ama bazen bazı aküler tam jel mi olmadıkları için yoksa şarj voltajı ile ilgili mi bilmiyorum, asit buharı salabiliyorlar. Normalde H2 gazı da verme ihtimalleri vardır bu arada. O nedenle kesin birşey söylemek zor, akü markasının güvenilirliğine ve ne kadar jel olduğuna bağlı olarak değişir.:smiley:

Bu konuda bir tecrübemi paylaşayım, anlamanın yolu ben de aynı dertten muzdariptim, şöyle izah edeyim. Ankarada kendi evimde güneş enerjisinden karşılıyorum elektriğimi ve bu akülü bir sistem (off-grid), doğal olarak cam balkona kurdum akü bankasını, ismi lazım olmayan bir markanın Jel akülerini kurmuştum önce akü bankası olarak.. Ve balkon kapısının hemen yanında mutfak doğal gaz alarmım vardı. Daha balkon kapısı açılır açılmaz saniyesinde alarm ötmeye başlıyordu. (Naturalarm HS-109B model bir cihaz bu) Yani asit buharı o kadar girişken ve hızlı yayılan bir gaz ki alarm hemen ötmeye başlıyordu. Ben de hemen balkon kapısını açıyordum tabiki. Ama son FZa jellerde hiçmi hiç böyle bir problem yaşamadım. Her ne hikmetse bu alarm asit buharına karşı duyarlı. Bunu da şans eseri farkettim. Belki başka marka doğal gaz alarmlarıda işe yarayabilir. Denemek lazım.
HATTA karavanlarda bile kullanılmalı bence. Güzel bir konuya değindiniz. Yavaş yavaş zehirlenmenin alemi yok bencede :smiley:)
Güzel paylaşımlar,

omnitemporal' Alıntı:
jel akümü evde şarj etsem,gaz salınımı yada bir tehlike yaparmı acaba?yazları kat kaloriferinin olduğu balkonda şarj ediyordum,ama şimdi orada kat kaloriferi çalışıyor,tek bir priz var,korktum 3 lü priz taksam hem kat kaloriferini hem akü şarj aletini kaldırmaz diye,evde salonda şarja taktım ama gaz salarmı acaba
Akülerden şarj esnasında çıkan gaz Hidrojen ve Oksijendir. Tehlikeli olan, hidrojenin patlayıcı bir gaz olmasıdır.
konderk' Alıntı:
Bu konuda bir tecrübemi paylaşayım, anlamanın yolu ben de aynı dertten muzdariptim, şöyle izah edeyim. Ankarada kendi evimde güneş enerjisinden karşılıyorum elektriğimi ve bu akülü bir sistem (off-grid), doğal olarak cam balkona kurdum akü bankasını, ismi lazım olmayan bir markanın Jel akülerini kurmuştum önce akü bankası olarak.. Ve balkon kapısının hemen yanında mutfak doğal gaz alarmım vardı. Daha balkon kapısı açılır açılmaz saniyesinde alarm ötmeye başlıyordu. (Naturalarm HS-109B model bir cihaz bu)
İyi ki o ortamda bir kibrit filan çakmadınız. Gaz sensörleri, Hidrojen gazına da hassastır. Bu hassasiyet sensör tipine göre değişkenlik gösterir.

Evet Ferhat abi halklısınız siz de . Bu arada eğer aküleriniz fazla şarjdan dolayı kaynama yapar ise asit kokusu duymanız kuvvetle muhtemeldir. Buda hem aküye hemde şarjı yaptığınız cihaza bağlı olarak gerçekleşir. Muhtemelen normal araç akü şarj makinası ile Jel akü şarj etmeye çalışılınca daha sık oluyor. Yada solar şarj cihazlarının bazen beyni karışır ve aküye fazla akım vermeye devam eder, şarjı kesmez, bu da kaynama yapar ki yaşadık bunuda.
Durum bu o nedenle aküleri genellikle açık havada veya iyi havalanan ortamlarda muhafaza etmek gerekir.
Görüşürüz,

Bu arada Ferhat abi, evet aynen karavanlardaki gibi set üstü ocak aküleri koyduğum mutfak balkon kapısının yanında idi.:smiley:) Ama başkada çarem yoktu aynen karavancılar gibi. H2 gazını biliyorumdum balkon camı hep aralık olmasına rağmen bu alarm çalardı, kapı açılır açılmaz. Demekki o kadar yoğun olabiliyor ve iyi havalandırılmış ortam da hikaye. Doğru H2 de çok girişken bir gazdır, aynen asit buharı gibi. Ve enerjisi çok yüksektir, depolanmasında güvenlik riskleri olan bu nedenlede sıvı hidrojen özellikle geleceğin sıvı yakıtıdır :smiley:)

Sonuç: bence aküler iyi havalanan bir ortamda tutulmalı ve öncelikle tam jel veya AGM kaliteli aküler tercih edilmelidir diye düşünüyorum. Sulu akü kullananlar daha dikkatli olmalı bu durumda. Yine sırası gelmişken, serdar beyin verdiği bilgilerde de aküler tanımlarında JEL - AGM ve SULU diye ayrılıyor ama acaba satın alınan aküler ne kadar bu gruba giriyor. Bunu bilmek gerçekten imkansız o nedenle güvenilir firmalar olması lazım.
görüşürüz sağlıcakla kalın

Aküler şarj esnasında gaz çıkışı yapıyorlar. Bakımsız, kuru akü veya jel akülerde ise, aşırı şarj veya yüksek akım dışında gaz çıkışı vermemesi gerekiyor. Akü bankası gibi çok sayıda akü kullanıldığında daha da dikkatli olmak gerekecek. Belki de davlumbaz gibi bir toplayıcı kullanmak yararlı olabilir. Sanırım sizde akülerden çıkan gaz aralık olan pencereden çıkmak yerine tavanda birikiyordu. Kapı açıldığında ise, içeriye akarak tavana yakın monte edilmiş olan gaz alarmını uyarıyordu. Dediğiniz gibi iyi kaliteli aküler ve aşırı gerilim ve akım vermeyen bir şarj cihazıyla gaz çıkışı sorunu olmaması lazım. Gaz çıkışı varsa da çıkan gazın bir şekilde yolu düşünülerek tahliye edilmesi lazım.

Gaz sensörleri gerçekten çok değişken. İki gaz sensörünün algılama grafiğini gönderiyorum. Burada her ikisi de yanıcı gaz LPG/ doğalgaz olamasına rağman MQ-2 sensörü Hidrojene çok daha hassas.
[attachment=1]
[attachment=2]

mq_b_2.gif

mq_b_4.gif

Teşekkürler bu bilgiler için, bence her karavancı bu gaz sensörlerinden bir tane edinmeli belki:smiley:) 12V olanlarını bulmamız daha mı iyi olurdu gerçi 2 W tüketimi olan cihazlar ve zaten gündüz genelde şarj esnasında kullanılacakları için 220Volt olanlarda tercih edilebilir. İnvertör açık olduğu müddetçe çalışır akü haznesine bir tane konulabilir sanki.

konderk' Alıntı:
Teşekkürler bu bilgiler için, bence her karavancı bu gaz sensörlerinden bir tane edinmeli belki:smiley:) 12V olanlarını bulmamız daha mı iyi olurdu gerçi 2 W tüketimi olan cihazlar ve zaten gündüz genelde şarj esnasında kullanılacakları için 220Volt olanlarda tercih edilebilir. İnvertör açık olduğu müddetçe çalışır akü haznesine bir tane konulabilir sanki.
12V olanlardan isteyen olduğunda ben yapıyorum zaten. ;)
Şu ankiler 200mA tüketiyor ama bu aralar 100mA'e çekmeye çalışıyorum.

Bence akü haznesini havadar tutmak daha iyi. Akü bankalarını bir yana koyarsak karavanlarda bizim için önem taşıyan yaşam aküsü. Tek akü olduğundan normal değerlerde yapılan şarjda büyük bir risk oluşturacağını düşünmüyorum. Çıkan gaz kısa yoldan tavana doğru yol alacaktır. Akü bir kutu içindeyse, kutu içinde birikir bu kutunun üstünden dışarıya bir boru ile verilebilir. ::smiley:

fsirin' Alıntı:
12V olanlardan isteyen olduğunda ben yapıyorum zaten. ;)
Şu ankiler 200mA tüketiyor ama bu aralar 100mA'e çekmeye çalışıyorum.

Bir ayraç ile gireyim; Ferhat, birinin bana yaptığın gaz sensörüne daha çok gereksinimi varmış, el koymuş(!) :D
100 mA'e çekme işini sanırım hızlı çözümlersin; çok ivedi olmamakla birlikte bize bir adet, unutma.... :smiley:

Cavid Sezen

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

SON KONULAR

Geri