Yaşam Aküsü 2

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 213
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,336
Ynt: Yaşam Aküsü 2

gezmen' Alıntı:
Bir ayraç ile gireyim; Ferhat, birinin bana yaptığın gaz sensörüne daha çok gereksinimi varmış, el koymuş(!) :D
100 mA'e çekme işini sanırım hızlı çözümlersin; çok ivedi olmamakla birlikte bize bir adet, unutma.... :smiley:

Cavid Sezen
Geçmiş olsun Cavid Hocam. Yenisini yaparız. :smiley:

Etiketler

hala hayatta olduğuma göre eurostar jel akü şarj olurken gaz sızdırmıyormuş,çünkü akü şarj olurken ben aynı odada defalarca sigara yaktım,şarj bittikten bir kaç saat sonra yine aynı odada sabaha kadar uyudum

gezmen' Alıntı:
Bir ayraç ile gireyim; Ferhat, birinin bana yaptığın gaz sensörüne daha çok gereksinimi varmış, el koymuş(!) :D
100 mA'e çekme işini sanırım hızlı çözümlersin; çok ivedi olmamakla birlikte bize bir adet, unutma.... :smiley:

Sıra çoksa ben de şimdiden sıraya girebilirim ;D

konderk' Alıntı:
Yada solar şarj cihazlarının bazen beyni karışır ve aküye fazla akım vermeye devam eder, şarjı kesmez, bu da kaynama yapar ki yaşadık bunuda.

Amanin!!! :eek:

Bu "kafa karışıklığı" nasıl anlaşılır? Nazıl düzeltilir? ???

Gereksiz paniğe gerek yok bence...:smiley:)) İyi havalandırma sağlamak ve eğer mümkün ise Ferhat beyin 12V gaz sensörlerden kullanmak daha garanti tabiki ... hatta birde 12Volt duman sensörüde almak lazım derim.:smiley:) Ben bu gaz sensörünü ve hatta duman sensörünü birgün gazetede bir haber okuduktan sonra hemen gidip aldım. Haber aynen şöyle idi, Botaşta çalışan bir mühendis doğalgaz zehirlenmesinden evinde ölü bulundu. :(( bune yahu demiştim biz ki bu işlerden anlıyorsak hemen edinilmeli bu grossmarketlerde satılan basit gibi görünen ama hayat kurtaran cihazlardan. hatta şohben bacası geri tepince bile benim bu gaz sensörü hemen öter...:smiley:) Hatta duman sensörüm bile birgün işe yaradı. Benim oğlan 3 yaşında idi, odasının kapısı açıktı ve ocakta bir ıhlamur unutulmuş ve yaprakları su bitince içindeki yanmaya başlamış, hatta yaprakların dumanı bir tarafa bir taraftan da demliğin plastik sapı yanmaya başlamış ve acı bir duman evi kaplamış bizim boğulmayacağımız bir yoğunluk düzeyinde duman sensörü devreye girdi ve bizi uyandırdı. İşte böyle insanın başına heran herşey evde yada karavanda gelebilir bu sadece aküden gaz sızması değil herşey olabilir insan özellikle uyurken bunları bilemez, dolayısı ile eşeği sağlam kazığa bağlamakta yarar var ve 3-5 kuruştan kaçmamalı

Hoşçakalın iyi akşamlar,

konderk' Alıntı:
Gereksiz paniğe gerek yok bence...:smiley:)) İyi havalandırma sağlamak ve eğer mümkün ise Ferhat beyin 12V gaz sensörlerden kullanmak daha garanti tabiki ... hatta birde 12Volt duman sensörüde almak lazım derim.:smiley:) Ben bu gaz sensörünü ve hatta duman sensörünü birgün gazetede bir haber okuduktan sonra hemen gidip aldım. Haber aynen şöyle idi, Botaşta çalışan bir mühendis doğalgaz zehirlenmesinden evinde ölü bulundu. :(( bune yahu demiştim biz ki bu işlerden anlıyorsak hemen edinilmeli bu grossmarketlerde satılan basit gibi görünen ama hayat kurtaran cihazlardan. hatta şohben bacası geri tepince bile benim bu gaz sensörü hemen öter...:smiley:) Hatta duman sensörüm bile birgün işe yaradı. Benim oğlan 3 yaşında idi, odasının kapısı açıktı ve ocakta bir ıhlamur unutulmuş ve yaprakları su bitince içindeki yanmaya başlamış, hatta yaprakların dumanı bir tarafa bir taraftan da demliğin plastik sapı yanmaya başlamış ve acı bir duman evi kaplamış bizim boğulmayacağımız bir yoğunluk düzeyinde duman sensörü devreye girdi ve bizi uyandırdı. İşte böyle insanın başına heran herşey evde yada karavanda gelebilir bu sadece aküden gaz sızması değil herşey olabilir insan özellikle uyurken bunları bilemez, dolayısı ile eşeği sağlam kazığa bağlamakta yarar var ve 3-5 kuruştan kaçmamalı

Bu mesele bu kadardan ibaret değil. İşin ucunda bir de çöpe giden PAHALI aküler var!!!

fsirin' Alıntı:
Haklısınız Bekir Hocam. Akülerimizin zarar görmemesi için gerilimini sürekli takip etmeliyiz. Aşırı şarj ve deşarjdan korumalıyız. :smiley:

İyi de bu işi yapacak olan regülatör değil mi? 24 saat şarj gerilimi izleyeceksem regülatör niye var? >:-(

Şarj kontrol cihazının gorevi zaten budur Bekir hocam voltaji izlemek, benim söylediğim istisnai bir durum böyle olacak diye bir kaide yok yanlış anlaşılmasın lütfen. Şarj kontrol cihazıda sonuçta bir mikroişlemci kontrollü bir elektronik aygıttir, ve işlemcisi tıkanabilir. Bu durumda sigortalı montaj yapılır ise yani batarya artısına ve panel artısına birer ac sigorta konulur ise, sizin için 16 Amper olabilir hocam, şarj kontrol cihazını arada resetlemeyi öneririm. Bunun için izlenecek sıra su sekilde olmalıdır. Sigortaları kapatırken, önce panel sonra aku sigortası kapatılarak şarj kontrol cihazı güçsüz bırakılır. Sonra tekrar sırası ile önce aku sonra panel sigortasi açılmalıdır. (bu söylediklerim gündüz için yani panel güç üretilen geçerlidir. ) aksam zaten panelde guc olmayacağı için sadece aku sigortası ile bu işlem yapılabilir.
Ayrıca bir dipnot daha; Akü herhangi bir sistemden sökülürken ilk önce şase (-) ucu sökülmelidir. Monte ederken ise ilk önce (+) ucu monte edilmelidir....! Metal aletler (+) ile şase (-) arasında kısa devre yapıp aküye, akünün bağlı olduğu sisteme yada yaralanmalara sebep verebilir. Bunu önlemek için yukarıdaki sıra takip edilmelidir...!

konderk' Alıntı:
Şarj kontrol cihazıda sonuçta bir mikroişlemci kontrollü bir elektronik aygıttir, ve işlemcisi tıkanabilir.

Bu bana hiç mantıklı gelmedi!!! Nasıl yani? İşlemci nasıl tıkanır? Neden tıkanır? İşlemci ve yazılımı düzgün ise böyle bir soruna ne tür bir faktör yol açar?

aksam zaten panelde guc olmayacağı için sadece aku sigortası ile bu işlem yapılabilir.

Bu da hiç mantıklı gelmedi! Geceleyin panelde güç yoksa, güç kesme işlemi zaten otomatik olarak yapılmış olmaz mı? Yani sistem her gece zaten kendiliğinden reset yapılmış olmaz mı?

mmm hayır hocam, şarj kontrol cihazı için sadece panel değil aslına şarj kontrol aküden beslenir, dolayısı ile tam kapatılabilmesi için, hem panelin hemde akü gücünün kapatılması gerekir. Aslında bu tam resetleme demeyelimde, daha çok kapatıp açma diyelim. Ayrıca her gece yada her gündüz böyle birşey yapmak mantıksız olur zaten... arada bir yapılmalı bence.
Hoşçakalın

1. sorum hala cevapsız.

Yukarıdaki açıklama için, panelle regülatör arasında sigorta neden gerekiyor o zaman?

Bekir Hocam, Konderk arkadaşımızın yanıtını biraz açıklamak gerekirse;
Akıllı şarj üniteleri mikrokontrolör yapısında yani bir çeşit bilgisayar oldukları için çalışırken kilitlenebilirler. Bu genellikle imalat hatalarından veya imalatçının tasarımından kaynaklanır. Böyle bir kilitlenme bazen de çevredeki güçlü bir elektromanyetik alan nedeniyle oluşabilir. Telsize dikkat!. Güneş paneli şarj kontrollerinin basit modelleri lineerdir yani böyle bir kilitlenme yapmaz. Ancak bunlar da arıza sonucu hatalı çıkış verebilirler. Akü voltmetremizi takip ettiğimizde bir anormallik olduğunda farkedebiliriz. Bu durum, ya akü geriliminizin fazla yükselmesiyle ya da güneş olduğu halde akü geriliminizde yükselme olmamasından farkedilir. Bağlantılarını ayırıp yeniden bağladığınız halde halen sorun devam ediyorsa regülatör arızalanmış demektir.

fsirin' Alıntı:
Bekir Hocam, Konderk arkadaşımızın yanıtını biraz açıklamak gerekirse;
Akıllı şarj üniteleri mikrokontrolör yapısında yani bir çeşit bilgisayar oldukları için çalışırken kilitlenebilirler. Bu genellikle imalat hatalarından veya imalatçının tasarımından kaynaklanır.

Teşekkürler. Benim anlatmaya çalıştığım şey de buydu işte. Yani imalatçının hatasının bize faturası iki adet 100A jel veya AGM akü olabilir. Şu anki Mutlu VRLA fiyatlarıyla 1300 TL + KDV yani!!!

Önder beyin cevaplamasını beklediğim asıl soru da bununla ilgili: Bana sattığı regülatörün bu tür bir derdi var mı yok mu? Varsa geri verip Steca MPPT almayı tercih edeceğim çünkü. Piyasada pek çok sahtesinin olduğunu söyleyecektir, doğru. Ama Steca diye satın aldığım ürün sahte çıkarsa ben de o satıcıdan hesabını sorarım. :smiley:

TA2RX' Alıntı:
Teşekkürler. Benim anlatmaya çalıştığım şey de buydu işte. Yani imalatçının hatasının bize faturası iki adet 100A jel veya AGM akü olabilir. Şu anki Mutlu VRLA fiyatlarıyla 1300 TL + KDV yani!!!

Önder beyin cevaplamasını beklediğim asıl soru da bununla ilgili: Bana sattığı regülatörün bu tür bir derdi var mı yok mu? Varsa geri verip Steca MPPT almayı tercih edeceğim çünkü. Piyasada pek çok sahtesinin olduğunu söyleyecektir, doğru. Ama Steca diye satın aldığım ürün sahte çıkarsa ben de o satıcıdan hesabını sorarım. :smiley:
Bekir Hocam ne yazık ki bu garantiyi hiç bir satıcı veremez. Kendimizden örnek vereyim. Bizler iş yaşamımızda tasarım ve üretim yapmamıza rağmen, bir müşteri sorduğunda kendi ürünümüz için de kesinlikle kilitlenme yapmaz diyemiyoruz. Takıldığı ortam çok önemli. Bir sorun yaşandığında bu bilginin üreticiye ulaşması önemli. Buna göre önlem alınabiliyor.

Önder Bey'in de satışını yaptığı regülatörler için bilerek sıkıntılı bir ürünü satacağına inanmıyorum. Anladığım kadarıyla, sizde böyle bir sorun yaşamadınız. Sanırım olasılıklar üzerine düşünüyorsunuz. :-\

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

SON KONULAR

Geri