VW T5 Camper Projem için Yardım Görüş ve Önerileriniz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gencay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 123
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 51,480
Ynt: 20 Sene Sonra Sıfırdan...

Ozdal Bey, evet o siyah paspasvar koltuk yerlerinide muhafaza edebilirim ama arkadaslarinda onerilerini bekliyeyim cunku o koltuk yerleri cok sert(metal) diger yerler yumusak zeminde farklilik yaratiyor dedigin gibi belki kontrplak seklinde bir cozum olabilir, simdilik hosca kalin..

Etiketler

Gungor ve ferhat kardesim ,yer dosemesi olarak ne kullandiniz?eski koltuk sabitleyiciler var halihazirda onlari nasil hallettinz beni bilgilendiririmisiniz ? benimki suanda orjinal halisiyla sunan iyi gunler dilegimle.

Gencay Bey, benim aracım VW değil. Zemini 10cm aralıklı olarak bombeli. Beni çok rahatsız etmiyor. Aracı ilk aldığımda zemini tamamen halıfleks ile kaplamıştım. Karavan dönüşümünü de bu halı döşeme üzerine yaptım. Tahtaları zemin döşemsinin kıvrımlarına uyumlu olarak kestim. Böylelikle zemini de daha iyi kavradı. Birgün su bidonunun musluğundan sızan su halıyı ıslatınca ve kuruması da günler alınca halının üzerini mineflö türü bir malzemeyle kapladım. Temizliği de kolay oluyor. Bir ara zemini laminanant parke ile de kaplamayı düşündüm ama zaten alçak olan tavan yüksekliği biraz daha alçalacaktı o yüzden vazgeçtim. Zemindeki koltuk montaj parçasını da söktüm. Deliğini de biraz silikon ve güçlü bir bantla kapattım. Artık nerde olduğunu bile unuttum. ;D

Gencay bey merhaba,
Benim aracın tabanı Özdal'ın söylediği gibi orijinal taban malzemesi ile kaplı,bu malzemenin üzerine çekyat iskeletini monte ettim. Ayak basılan alana şimdilik kauçuk levha
kestirdim. Dolap yaptıracağım zaman iskeletin görünen yanlarını ve tabanı kaplamayı düşünüyorum. Koltukları sökünce otaya çıkan bağlantı deliklerinide Ferhat'ın yaptığı
gibi cam silikonu ile kapattım,su almasını ve çürümeyi engellemek için.
Kolay gelsin.

Ferhat ve Gungor arkadasim aciklamalarinizdan dolayi tesekkurederim, Ferhatin VW olmamasini anladim ama sonuc olarak ayni cozumler kullanabilinir Gungor Beyin son soyledigi daha aklima yatti hersey bittikten sonr kalan yeri dosemek birde su mesele var halinin mikroplari tuttugu asikar dahasi su falan durumlarinda hem koku olabilir hemde kuf hemde kurutmak da problem .Bu arada cekyatin iskeletini zemine kaynak etmektense iskeleti deliklere gore ayarlayip uzerinden cikan koltuklarin orjinal ayak kilitlerini kullanmak nasil fikir sizce diger arka kisim sabir olsada cekyat cikabilir hale gelecek sizce bu nasil fikir Gungor Bey siz mutfak eviye tezgahinin olculeri aklindami? sizlere iyi hafta sonlari dilerim.

Gencay bey,
Zeminde mevcut deliklere denk getirerek iskelet montajı yapıldı,mobilya konusu bende biraz farklı gelişecek. Bendeki araç kısa şasi ve enlemesine 150 cm çekyat yaptım.
Çekyat açık pozisyonda iken sol ön koltukla arasında 52 cm boşluk kalıyor,buda oraya bir dolap içinede 12 volt buzdolap monte edebileceğim alanı veriyor.
alın kısmına monte edeceğim demonte masa ile içerideki mobilya işlemi tamamlanmış olacak. Kolay gelsin.

Evet Gungor Bey senin olculer farkli oluyor o zaman.Ben su cekyat olayini devreden cikayim bakicam simdi malzeme almaya gidiyorum sizede banada kolay gelsin gorusmek umuduyla hosca kalin..

Arkadaslar ic moble(dolaplar ,mutfak tezgahi,vs, )kac mm ahsap olmali ve evsafi ne olmali ayrintiyi sitede bir arkadasdan okumustum fakat aradim birdaha o yaziyi bulamadim bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

Gencay Bey, ahşap konusunda pek uzmanlığım yok. Sadece hafif ama sağlam bir malzeme sorduğumda kavak kontra yanıtını aldım. Suya karşı dayanıklılık için su kontarsı olur ancak fiyatı pahalıdır dendi. Ben bütün malzememi 12m kavak kontradan yaptım. Diğer arkadaşlar daha iyi veya başka malzemeler de önerebilirler diye düşünüyorum. Biraz önce notlarıma baktım ve biraz daha detay vermek gerekirse, kavak kontra 8, 12, 15 ve 18mm kalınlıklarda satılıyor (Benim aldığım yerde). 8mm 170x220 ve 130x220cm olarak, 12,15 ve 18mm kalınlığında olanlar ise 130x220cm boyutlarında satılıyor. Kaplamalı olarak (kayın kaplama) sadece 12mm kalınlıkta ve 90x120cm boyutlarında var. Bu nedenle mutfak tezgahı gibi 130cm uzunluğundaki verler ve yatağın altındaki taşıyıcı dikmeleri 12mm 130x220 boyutundaki plakadan kestim. Bu arada 90x120cm plakanın ağırlığı yaklaşık 7kg yani desimetrekaresi 65 gram.

Merhaba Ferhat Bey, ben de az once malzemeciden geldim genel bilgi edinme adina ancak hala neyi istiyecegimden haberim olmadigindan bir talepte bulunmadim fiyatlar ve su kontrasinin olculerini aldim ,yine ben Ozdal Beyin cvb bekliyeyim ozellikle mobilyada ahsap hangi malzemeler kullanmis birde pwc kapakl cercevesinden bahsediliyor daha sonra dolap kulplari cekmece aksesuarlari sanirimvakit buldukca bana cvp verirse yola devam edecegim simdilik hosca kalin gorusmek uzere..

Merhaba Gencay bey,

Bende yeni üye oldum ve ilk olarak size yazıyorum. Gelen cevapları okudum.Her şeyden önce uzman değilim ama Nasreddin Hoca’nın dediği gibi damdan düşen biriyim ve tecrübelerimi maalesef yaşayarak öğrendim. Diğer arkadaşların fikir ve önerileri tabiiki önemli bu da benim önerilerim.Siz camperde ısrar ediyorsunuz,ne diyelim. Öncelikle yaşadıklarımı biraz anlatayım.

2001 yılında hayalim olan çekme bir karavan aldım(Başoğlu 5.25 2. el).Yürüyen aksamından içine kadar her şeyi istediklerime uygun olarak değiştirdim ya da ekledim.İnsan ne kadar hayal ederse etsin yaşamadan farkına varamıyor.Kampçılık,karavancılık bir yaşam biçimidir denilerek yazlığında yada evindeki şartlardan farklı bir yaşam şartlarına uymanız bekleniyor.Ben öyle istememiştim. Evimde nasıl yaşıyorsam ,karavanımda da aynı şekilde yaşamayı isterim.Çekme karavanı tercih sebebim bir kampinge yerleştikten sonra,canım isterse üzerimdeki değiştirerek yanımdakilerle birlikte bulunduğum yerdeki bir restauranta gitmek,eğlenip dönmeyi düşünmemdi.Bunu motokaravanınızla yapmanız çok zordur.Neyse biraz uzun yazıyorum ama diğer yeni başlayacak arkadaşlara da faydalı olmaya çalışıyorum.Tüm hazırlıklarım bitince çocuklarımı da yanıma alıp yola koyuldum.Birkaç km gitmeden arkadan gelen tıkırtılar sebebiyle kontrol için durdum.Oğullarımın yardımıyla sebebini bulduk.Çeki demirinin topuzuyla karavanın bağlantısının çapları birbirini tutmadığı için devamlı tıkırdıyordu.Araya tenis topunu keserek bir çeşit dolgu yaparak sorunu çözdük. Karavancılık hakkında hiçbir bilgim yoktu ama pratik çözümlemede bayağı iyiyimdir ve teknik konulardan anlarım.Bu inançla başlamıştım ama sorunlar hiç bitmiyordu.Bu sefer karavan rüzgarda sallandıkça araba devamlı yalpalıyor 50-60 km den daha hızlı gidemiyordum. (Stabilizatörü o zaman bilmiyordum.gerçi sonra da kullanmadım ya) Bu hızla akşama ancak Ören Altın kampa varabildim.Sahibi beyefendi özel biri.Türklere ve kafasına uymayanlara pek iyi davranmıyor.Nereye park edeceğimize bile o karar veriyor.Belki de bizi sevmemiştir.Neyse yine devam.Karavanı dengele,elektrik su bağlantılarını yap, tentesini kur,botu , motoru, masayı,sandalyeleri çıkar.Birde heves ediyorum ya hamağım var.Onu da kurdum şöyle bir rahat edeceğim derken kampın sahibi beyefendi geldi ve iplerin ağaçlara zarar verdiğini söyleyerek hamak kurmanın yasak olduğunu söyledi.Dakika bir gol bir. Ağaçlar ufak değil,an az 40-50 yıllık çam ağaçları.Belki haklı olabilir ama dediğim gibi yaşamadan fakına varamıyorsun.Park ettiğimiz yer ağaçların arasında ve deniz kenarında.Konumumuz itibariyle tentenin olduğu oturduğumuz taraf yan karavana bakıyor.Akşama kadar zaten yorulmuşum,karavanın hangi tarafı diye hiç dikkat etmemiştim.Komşumuz yaşlı bey hoş geldiniz ya da iyi akşamlar demeden "Siz karavancılıkta yenisiniz galiba ,böyle park edilmez.yaşam alanları karşılıklı olmaz"dedi ve gitti. Dakika iki gol iki.Yahu hani kampçılık ,dostluk,dayanışma ? Neyse bunları da geçtik. Akşam yemeğimizi hazırlayıp yemeğimizi yedik.Eee evyemiz var bulaşıkları yıkayacağız. Her şeyi kafama göre düşünüyorum ya. Elektrik,su bağlantısı gibi atık su içinde bir sistemin kampinglerde olacağını düşünmüştüm.Nerdee.Çıkışa bir kova koyduk.Devamlı doluyor ve oğullarım onu süpürgenin sapıyla dengeleyip omuzlarında tuvalete taşıyor ve döküyorlar.Sonra yine devam.(dediğim gibi evde nasılsa öyle istiyorum.Kampın mutfağını kullanmayı sevmem) O yorgunlukla sabaha kadar deliksiz bir uyku çektik.Ertesi gün Datça’ya gitmek üzere yola koyulduk.İzmir’i geçtikten sonra birden gümleme ile birlikte karavan yalpalamaya başladı.Şeyimden ter akıtarak yolun kenarında zorla durabildim.İnip baktık ki lastik yok,jantın üstündeyiz. Bu arada karavanı alırken sormuştum.Stepne neden yok diye. Olmaz dediler.Patlarsa aracınkini kullanırsın.İyi de bizim araba 14 jant karavanın ki 13. Koskoca karavan üreticisi böyle deyince inanıyor insan. Hadi karavanı araçtan sök.Çocukların ikisini orada bırak,lastik aramaya git.Yakınlarda bir beldede tamirci bulduk.Yeni lastik olmadığından çıkma bir lastik almak zorunda kaldık.Dönüp lastiği değiştirip yola devam ettik.Çine'yi geçip Yatağan'a gelirken karavana bayağı alışmış 80 km ye kadar çıkabiliyordum ki bir gümleme ile öteki lastikte patladı(Çıkma olan değil).Yine karavanı söktüm ve Yatağan'a lastik almaya gittim.İki yeni lastik aldım değiştirip yola devam ettik.Bu arada hava karardı.Akyaka millipark alanına vardığımda saat 01.00 olmuştu.Orada konaklayıp ertesi gün nihayet Datça'ya varabildik.10 gün Aktur kampta çok güzel bir tatil yaptık.
Daha çok maceralarım oldu, başka bir yazımda onları da anlatırım ama son olarak dönüşte çeki demirinin ön kaynaktan koptuğunu yerlere sürtüp kıvılcımlar çıkartırken allaha şükür kopmadan nasıl durduğumu ne siz sorun ne de ben anlatayım.

Bunları uzun uzun anlatmamım sebebi karavancılıktan ne anladığınız ve ne beklediğiniz... Öncelikle bunları tespit edin.

Dediğiniz gibi bir çekyat,bir buzdolabı küçük bir tezgahla iş bitmiyor.Zaman içinde daha rahat bir yaşam istediğinizi fark ediyorsunuz.Bunu size tecrübeleriniz ve kamplarda ya da yolda tanıştığınız diğer karavancılar fark ettiriyor.Temiz ve atık su deposu,ısıtma ve soğutma sistemi,banyo,yemek pişirme,bulaşık,iç dizayn vs. bunları arttırabiliriz.Bence en önemlisi karavanınızın içinde rahatlıkla ayakta durabilmelisiniz.Sizin camperde bunu yapamaz,bel ağrısından zevk almak yerine ızdırap çekersiniz.

Ben bu yaşadıklarından sonra çekme karavanın uygun olmadığına karar verdim. M23 Otoyol veya İveco midibüsten karavan yapacağım. 1990-95 model olabilir..Kasa eski olsun ki ucuz alabileyim.Nasılsa yürüyen aksamı ve motoru da yenileyeceğim. Kasa için öncelikle iç dizaynı tespit etmeniz lazım ki ona göre plan çizilecek ve bağlantılar için profil desteklerin yerleri belli olacak.Sonradan yapılacak bir değişiklik için bağlantı profilleri olmazsa titrişim ve sarsıntıdan yaptıkların patır patır dökülür.Bundan başka elektrik,temiz ve atıksu, LPG, klima ve ısıtma,aydınlatma vb.sistemleri tesisat planları çizilmeli. Trafik müşaviriyle teknik çizim ve dönüşüm işlemleri için de görüşmeniz lazım.
Arka kısmı yüksek yatak olarak düşünüyorum.Altını her iki yan taraftan kapısı olan bagaj olarak tasarlıyorum.Motosikleti içine koyacağım.Motosiklet motokaravanın olmazsa olmazı.Park ettikten sonra alışveriş ve çevre gezileri için mutlaka lazım. İkinci olarak ısı ve ses yalıtımı çok çok önemli.Motor aracın içinde olduğu için ses yalıtımı mutlaka çok kaliteli yapılmalı.Yatak odası ve banyo olarak kullanılacak bölümlerde pencere olması kullanışlı değil.Bu bölümlerdeki tüm pencereler iptal edilip tavana yarı şeffaf havalandırma pencereleri izolasyon ve sineklik perdeleriyle birlikte açılmalı.Bunlar saç malzemeden olursa aydınlatma olmaz ve bu bölümler karanlık kalır.Girişte solda mutfak tezgahı,karşısında banyo diğer kısımlarda yaşam alanı olarak düzenleyeceğim.

Karavanı mutlaka siz ve eşiniz yada bayan arkadaşınızla beraber 2 kişinin kullanacağı şekilde planlamalısınız.Çocuklar ya da başka arkadaşlar sizinle birlikte gelecekse, onların konaklamaları için bir de çadır almalısınız.Aynı karavanda beraber konaklama aynı odada yatmaya benzer ki hiç tavsiye etmem. Konukların hepsi bayan değilse :smiley:)

Şimdi kardeşim ben camper istiyorum sen neler anlatmışsın diyebilirsiniz.İleride beni hatırlayıp haklıymışsınız dememeniz için yazıyorum.
Karavan yazın keyifle gezmenin yanında kafanız birine ya da bir şeylere bozulduğunda başınızı alıp gidebileceğiniz ve kimseye muhtaç olmadan evinizdeki gibi yaşayabileceğiniz gibi olmalıdır diyorum. Maalesef çoğumuzun karısı var :smiley:)

Teknik olarak tasarladığım daha pek çok şey var ama sizi ilgilendirir mi bilmiyorum.
Yardımcı olabildimse sevinirim.

Selam ve sevgilerimle

Ahmet Oral

Ahmet Oral (yasiko) arkadaşım, aramıza hoşgeldin... Forumumuza gösterdiğin ilgi ve paylaşımların için teşekkürler.
Üyelerimizin daha rahat görebilmeleri için, aşağıda linklerini verdiğim "Tanışma Köşeleri"nden birinde kendini tanıtır mısın...

Tanışma Köşesi (Off-Road): http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=9726.200

Gezip Bilenlerin Tanışma Platformu: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=15.1660

Sevgili arkadasim Ahmet bey aramiza hos geldin bu sicak icten anilarla dolu yeryer sakaci uslupla yazdiginiz bir okadarda aydinlatici bilgilerle dolu yazinizi ictenlikle okudum .Alabileceklerimi aldim eger detaya inersek sanrim isaret ettiginiz konular(baska karavancilardan gorerek) sizi hakli cikaracaktir ancak ben ve esim 20 sene once kisa bir camper duzeneginde denememiz oldu yine amerikada kiralayarak yapmaya calistik simdi Ayvalik kismen bizi doyuruyo ancak dediginiz gibi bu baska bir duygu sayet bu yetmezse ne yapariz acikcasi su an hic dusunmuyorum cunku cok buyuk paofesyonel donanimli caravanlarlada yanyana kaldim ihtiyacimin ancak bu olduguna karar verdim bu arada kucuk bir motorsikletimde var onu mutlaka goturecegim yanimda bundan eminim ama arkada kucuk bir romork olabilir.Herneyse konu basli basina cok kapsamli bu bakimdan cok isteklerimi yuksake tutmayacagim zira zaman olarak altindan kalkacagimi sanmiyorum.Yani tum onerileriniz ve aydinlatici bilgileriniz icin tesekkurederim ayrica sizinle tanismaktanda mutlu oldum iyi aksamlar dilegiyle hosca kalin.Gencay Tozun

Sevgili arkadaşım Gencay,

Ben de sizinle tanışmaktan mutlu oldum. Her ne kadar camperinizi tamamlamışsanız da ilişikteki fotolar gelecekte size veye ilgilenen arkadaşlara örnek olabilir.

Selamlar

Ahmet oral

yeni.jpg

yeni 1.jpg

yeni 2.jpg

yeni 3.jpg

yeni 4.jpg

Merhaba degerli arkadasim Ahmet,fotograflar cok hosuma gitti henuz daha baslangic yapamayan ben:smiley:)) bunuda degerlendirecegim ancak titraf edeyim cok hosuma gitti ic tasarim ancak bastada senin soyledigin gibi benim tek dezavantajim tavanimin yuksek olmamasi sanirim cok sikinti cekersek orjinalini monte eden bir site gormustum oyle bir cozumede gidilebilinir bu dolaplar cam kaplama galiba kac milimdir bunlarin kalinligi ve cekmece kizagi vs. bunlar caravan turu ozel seylermidir(kilitli kaymamasi acillmamasi harekat halindeyken) bir de nereden temin edebilirim bunlarida sana sormus olayim bu arada emekin icin ellerine saglik gonderdigin icinde ayrica tesekkurederim tum yararlanmak iteyen arkadaslar adina sagol.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,583
Kaydolan Son Üyemiz
onurcagritosun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR