Ynt: VW T3 Zorunlu Trafik Sigortası
Berk Selam
Konuyu açan kişi olarak söyleyebilirim ki sorularının tüm cevabı bu konu altındaki cevaplarda var.
O yüzden tekrar uzun uzun cevap yazmayacağım sadece özet geçeceğim
Yazacaklarım ihtimal ya da tahmin değil tamamen tecrübe ettim.
Arabanın ruhsatında M2 ya da M1 olması birşey değiştirmiyor, benimkini değiştirttim ama yine sigortam yüksek.
En büyük kriter aracın hangi ile bağlı olduğu, eğer Sinop'tan çıksaydı o zaman hesaplattığımda 222 TL çıkıyordu, İstanbul için 800 TL idi.
Unutma ki sigorta şirketleri farklı fiyat çekiyor, herbiri farklı. Mutlaka hepsinden fiyat al.
Araç sahibinin yaşı ve cinsiyeti de etkiliyor fakat dikkate alınmayacak ölçüde.
Kısaca aracın ruhsatta "minibüs" olarak geçtiği sürece sigortalar bu şekilde, eğer karavana çevirirsen o zaman azalıyor fakat yıllık vergisi artıyor.
Çeki demiriyle ilgili haberler daha kötü, benim arabada eski ruhsatta yazıyormuş yenisinde yazmamışlar, ayrıca gümrük şahadetnamesinde de çeki demiri vardır yazıyordu, ordan yırttım. Fakat bu şekilde olmasına rağmen çok kolay çözülmedi işim. "Bilgi edinme hakkı" na şikayet ettim bu durumu, çünkü bu tamamen oradaki memurun hatası ve ilgisizliği. Aynı şikayet metnini belki de 15-20 kez gönderdim. 20 gün sonra "haklısınız, gelin düzeltelim" diye bir cevap geldi.
O şekilde işim halloldu.
Eğer aracının asıl kağıtlarında ya da (gümrükten çıkmaysa) gümrük şahadetnamesinde "çeki demiri, çeki kancası vardır" gibi bir ibare yer almıyorsa önerim, çeki demirini sök. Eğer trafikteki adamlara söylersen, sökülmesi için de "tadilat belgesi" gibi saçma sapan şeyler ortaya atabiliyorlar.
Kolay gelsin