Suzuki Jimny 2010 Proje

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Pschiptuning Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 236
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 77,082
Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

Yazmamak için biraz direndim ama bende kendimi tutamadım ;D ;D

Yavuz abi önce kişinin ne istediğine bakalım

Jimny almış, jant almış, 33" lastik almış. Güzel araç yapacak

Bende de jimny olduğu için çok merak ettim. Biz 31" lastikleri zor çeviriyoruz. Üstelik lastik taban genişliği 9"

Büyük bir heyecanla beklerken " at lastik takacağım " demesi bütün heyecanımı yitirdi.

Sonuçta beyefendi cadde için bir jimny hazırlayacak.

Saygı duymak lazım.

Bizim işimiz off-road yapmak

Bu noktada biz ayrılıyoruz.

Neden ?

Hiçbirimizin aracımızın son hızı ile işi yok. Hatta afaltta kaç km ile gittiğimize bile bakmıyoruz. Bizim için önemli olan ne kadar büyük lastik çevirebileceğimiz

Şimdi ben ayna mahruti oranını düşüreceğim. Ne kadar %22. Tabi bunu düşürünce ne olacak aracın 5. viteste 3000 devirdeki hızıda düşecek Fakat araca standarta göre %22 daha büyük lastik takıp aynı standart gibi çevirebileceğim. Ve aynı oranda büyük lastik taktığımda standart hızıda yakalabileceğim.

Örnek %20 büyük lastik taktığımızda ne oluyor ? Standart ayarlarda ibre 100km/sa gösterdiğinde gps ten hızımız 115km/sa civarı olmaktadır. Nedir bunun sebebi araç akıllı ama çok değil ;D ;D diyorki benim lastiğin çapı örnek olarak 10 metre dakikada şu kadar tur dönerse şukadar yol alır. Ama biz daha akıllıyız lastiğin çapını büyüttüğümüz araç 10m gittiğini düşünürken aslında 11.5m gitmektedir.

Tüm yanılgı bundan gelir...

Gelelim en basitine. Bisikletti kullanan kişi aynı kişi yani bir beygir gücünde ;D ;D ama vitesli bisiklette ne yapıyor dik bayırda 1-2-3 vitesle çıkıyor. Ne oluyor 10 pedal çeviriyor ama lastik bir defa dönüyor ama lastik çok kuvvetli dönüyor. Üstündeki bir beygirlik insan ne yapıyor. Pedalı çok kolay çeviriyor ama sayı olarakta çok çeviriyor.

Fizikte hiçbirşey vardan yok yoktan var olmaz.

Ne oluyor kuvvet X Kuvvet kolu = kuvvet X Kuvvet koldur.

Biz kuvvetle değil kuvvet koluyla oynayarak denklemi dengeliyoruz

Siz kuvvet ile oynayarak.

Bize göre Kuvvet kolu ile oynamak kolay, size göre kuvvet ile.

Bu arada benim mesleğimi merak ediyorsanız diş doktoruyum

Bu yazdıklarımda ilk okul 6-7 de okutulan fizik dersinden aklımda kalanlar

Siz 33" lastiğin standart olan 27" lastikten yüzde kaç büyük olduğunu ve standar lastik taban genişliğiniz ile takmak istediğiniz lastik taban genişliğinin farkını hesablayın. Sonuçta tahminen motoru %30-40 güçlendirmeniz gerekecektir.
 

Etiketler
Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

bir soru sormak istlyorum. Sizin araç motorlarının ölçümünü yaptığınız sistemde ölçüm akatarma oranları ve lastik çapları girilerek mi yapılıyor yoksa girllmeden mi?

Ayrıca; araçlarla uğraştığınıza göre civata sıkmışlığınız vardır. şimdi elinize bir somun alıp uygun bir civataya sıkmaya başlayın. somunu döndüremediğiniz nokta sizin için mak güç ve maks tork değeriniz olsun. Şimdi elinize uygun bir anahtar alın ve somunu sıkmayı deneyin. Göreceksiniz ki dönecektir. Anahtar boyunu uzatırsanız dişleri sıyırabilir yada civatayı kopartabilirsiniz. şimdi buradaki olay sizin güç ve torkunuz değişmeden somun üzerine aktardığınız tork değerinin artmasıdır. Buda moment kolunun değerinin artması sonucu olmuştur. Bu durumu araca indirgersek aracın motor değerleri değişmeden aktarma organları aracılığı(anahtar) ile tekere(somuna) iletilen dönme moment değeri değişir. Motordaki iyileşme veya kötüleşme aynı oranda yansıyacaktır.

Bunlar bir yana hazırlamakta olduğunuz aracı merakla beklemekteyim. Kolay gelsin.
 


Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

Barbaros Bey sizinle sahsen tanismamis olsakta yaptığınız otomobiller ile ilgili bilgim mevcut. Yavuz Bey'de ( gerçi Bey falan olmuyor ben Abi demeyi tercih ediyorum her ikinize de affınıza sığınarak) forumda yazdıkları ile bu isleri gercekten bilen birisi olduğunu belli ediyor.
Aranızdaki fikir ayrılığının sebebi ise benim anladığım kadarı ile çok basit. Sizin söylediğiniz şanzıman oranları ile motorun ürettiği torkun matemetiksel olarak değişmeyeceği ki bu konuda kesinlikle haklısınız. Yavuz Abinin belirtmek istediği ise aynı tork değeri ile farklı oranlar kullanılarak farklı cekiş gücü elde edilebilceği.

Yani basit bir ornek ile lisedek fizik örnekleri ile açıklarsak kuvvet kolunu uzatırsanız uygulanan kuvvetin sayısal değerini değiştirmeden daha fazla moment elde edebilirsiniz. Yavuz Abinin anlattıklarından benim çıkardığım sonuç bu. Sizin itiraz ettiğiniz nokta ise yine anladığım kadarı ile standart torkun bu hali ile bile yetmeyeceği...

Eğer benim yanlış anladığım bir nokta varsa bilgilendiriseniz sevinirim...
 

Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

Sayın Pschiptuning;
dag bisikleti örnegi ile siz ztn kendi yazdıklarınızı inkar etmişsiniz.
eminim 18 veya 21 yada 24 vitesli olan dağ bisikletlerini biliyorsunuzdur ve bunların 1. viteslerinin ne kdr kullanışlı oldugu ve iş yaradıgınıda.
cıkamadıgınız bir yere geldiginiz zaman 1. vitese alıp cıkdıgınıda ben cocuklugumdan biliyorum.
size soruyorum şimdi ben her yokuşa geldigimde bacaklarımdaki GÜÇ DOĞA ÜSTÜ bir biçimde mi artıyor ve beni çıkartıyor yoksa vites oranları ile oynayarak yere aktacagım torku mu arttırıyorum?
 



Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje


Yine dayanamadım

Önder yazdıklarının tümüne katılmakla beraber en can alıcı noktası burası, çok doğru yazmışsın, bir katkı olarak şunuda ilave etmek lazım, kuvveti arttırdığımız zaman kolun kırılma riski var. Şöyleki;

Denklemin bir tarafında kolun boyu (lastik çapı) diğer tarafında kuvvet(motor gücü) arttıılıyor, kuvvetin artırıldığı taraftaki kol (aksa kadar olan aktarma organları) o kuvvete dayanabilirse sorun yok, dayanamaz ise kol kırılır ama "yen içinde kalır" mı yoksa herkes duyarmı bilmem ;D ;D

Ben gidip internetten biraz daha formül arayayım ;D ;D ;D
 

Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

Yen içinde kalırmı kalmaz mı hepimiz göreceğiz tabiki.
Çalışmalarınızın devamını bekliyoruz...
 

Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

Y a p a b i l e n y a p a r , y a p a m a y a n d a a k i l ö g r e t i r......

yanci ikiden saygilarimla
 

Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje






Abicim, Nekadar güzel anlatmışsın. Bu konu başlığında anlattıkların boşa gitmesin bunları başka bir başlık altına taşıyalım,
hem de arkadaşın konusunu bölmemiş oluruz.


Arkadaş sormuş sende nezakitenden ne mesleğini nede diplomalarını nerden aldığını yazmamışsın.

Bazen Başkaları gibi Formülleri Internetten/Google dan bulmadığını ve Çıraklıktan başlayıp, Ustalığa giden yolu, Bununla yetinmeyip
Yurt dışında birden fazla üniversiteyi NE ZORLUKLARLA bitirdiğini ve üniversitelerin ilgili alanlarından mürekkep yalayıp öğrendiğini, Ve bunu sadece hobi amaçlı yaptığını her nekadar ukalalık ise de söylemek gerekiyor.

Ve sabırlada aydınlatmaya devam ediyosun. Allah peygamber sabrı vermiş ne diyeyim.

Heralde şu sözle bitirmek en doğrusu,

Ne kadar bilirsen bil,söylediklerin karşındakilerin anlayabileceği kadardır. (Hz.Mevlana)

Saygılarımla.
 

Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

Belki katkısı olur diye,şunları belirtmekte fayda var.
Sadece ve sadece değişen lastik çapı bile,yere iletilen gücü etkiler.
Kendi alanım olduğundan sadece lastik açısından,basit mekanik fizik yardımıyla şunu sonuca varmışdık

Bi ara otomobiller üstündeki etkisini görmek için hazırlamışdık,onu paylaşıyım


Newton*metre =Nm

yani bunu lastiğin yere ilettiği itme kuvvetine dönüştürürsen,

195/60 R 15 ölçüsünün lastik+jant yarıçapı = 12.11" = 0,30759 m

200Nm= 0,30759m * Fitme ise Fitme= 650,2162 N

195/65 R 15 ölçüsünün lastik+jant yarıçapı = 12.49" = 0.31725 m

200Nm= 0.31725 * Fitme ise Fitme= 630.41765 N


Aradaki fark (Kaybedilen Fitme) = 19.79855 N


Kayıp %3.044918

Aracın torku sabit bu değişmez. Motordan çıkan aynıdır sadece yere iletilen kuvvet yarıçaptan ötürü değişir.
 




Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

sizin gibi yancılarım olsun 100 milyar borcum olsun be ;D
 

Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

CDM-SUBARU' Alıntı:
....

Aracın torku sabit bu değişmez. Motordan çıkan aynıdır sadece yere iletilen kuvvet yarıçaptan ötürü değişir.

Torque un sabit kalması gibi bir durum mümkün değil.

T = r x F x sin (teta) dır. Burdaki Teta Yavuz abinin anlatmış olduğu nedenden dolayı Teta 90 derece alınır. Sin (teta) = Sin (90) = 1 dir.

Fakat siz Gaza bastığınızda(Devir sayısını arttırdığınızda) Bükme kuvveti (T:TORQUE) değil itme Kuvveti (F:FORCE) üretirsiniz. Bu Kuvvet Pistonlardaki itme kuvveti neticesinde Krank mili üzerinden Bükme Kuvvetine (TORQUE) a dönüşür. Burdaki Yarı çap (r: Radius/2) piston itildiği zaman bağlı olan kol Krank mili ile Dairesel(prensip olarak dairesel, Kullanım alanına göre Eliptik te olabilir.) bir haraket yapar, hesaplanma esnasında bu yarı çap dikkate alınır. (ve değişkendir)

Şimdi gelelim Aktarma organlarına. Her dişli-Teker-Kasnak-Makara geçtiğinde bu bükme kuvveti oransal değişir. Bahse konu oranlar şanzıman ise dişli oranlarına göre bir alaka vardır. Ve torque o oranda artar veya azalır. ondan sonraki her organda da bu devam eder. Teker de dahil.

Örnek, Yokuş yukarı kalkış yaparken Neden 1. Viteste Kalkarız. 1. vitesteki dişli oranlarından dolayı, Motordaki bükme kuvvetine oranla Tekerlerdeki BÜKME KUVVETİ (Namı diğer TORQUE) çok fazladır onun için. Araba çok rahat kalkar.


Sonuç:
Motorun Gücü(pistonun itme gücü) ve Motorun Bükme kuvveti (Torku) devir sayısı ile sabitken, Tekerdeki Torque ile asla ve asla aynı olamaz.
Yavuz abi yazmış ben biraz daha değişik söylemde bulunayım:

"Mühendisler Şanzımanı kutu olsun diye yapmamışlar."

Saygılar.
 

Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

Önce Fizik sonrada Jeofizik bölümlerinde okumuş ve halen arazi ekiplerinde jeofizik mühendisliği yapan biri olarak bu konuyu çok komik ve eğlenceli buldum ;D ;D ;D
Devamını merakla bekliyorum.
 

Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

;D ;D ;D
 




SON KONULAR - FORUM