dronder
www.hayatdis.com
Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje
Yazmamak için biraz direndim ama bende kendimi tutamadım ;D ;D
Yavuz abi önce kişinin ne istediğine bakalım
Jimny almış, jant almış, 33" lastik almış. Güzel araç yapacak
Bende de jimny olduğu için çok merak ettim. Biz 31" lastikleri zor çeviriyoruz. Üstelik lastik taban genişliği 9"
Büyük bir heyecanla beklerken " at lastik takacağım " demesi bütün heyecanımı yitirdi.
Sonuçta beyefendi cadde için bir jimny hazırlayacak.
Saygı duymak lazım.
Bizim işimiz off-road yapmak
Bu noktada biz ayrılıyoruz.
Neden ?
Hiçbirimizin aracımızın son hızı ile işi yok. Hatta afaltta kaç km ile gittiğimize bile bakmıyoruz. Bizim için önemli olan ne kadar büyük lastik çevirebileceğimiz
Şimdi ben ayna mahruti oranını düşüreceğim. Ne kadar %22. Tabi bunu düşürünce ne olacak aracın 5. viteste 3000 devirdeki hızıda düşecek
Fakat araca standarta göre %22 daha büyük lastik takıp aynı standart gibi çevirebileceğim. Ve aynı oranda büyük lastik taktığımda standart hızıda yakalabileceğim.
Örnek %20 büyük lastik taktığımızda ne oluyor ? Standart ayarlarda ibre 100km/sa gösterdiğinde gps ten hızımız 115km/sa civarı olmaktadır. Nedir bunun sebebi araç akıllı ama çok değil ;D ;D diyorki benim lastiğin çapı örnek olarak 10 metre dakikada şu kadar tur dönerse şukadar yol alır. Ama biz daha akıllıyız lastiğin çapını büyüttüğümüz araç 10m gittiğini düşünürken aslında 11.5m gitmektedir.
Tüm yanılgı bundan gelir...
Gelelim en basitine. Bisikletti kullanan kişi aynı kişi yani bir beygir gücünde ;D ;D ama vitesli bisiklette ne yapıyor dik bayırda 1-2-3 vitesle çıkıyor. Ne oluyor 10 pedal çeviriyor ama lastik bir defa dönüyor ama lastik çok kuvvetli dönüyor. Üstündeki bir beygirlik insan ne yapıyor. Pedalı çok kolay çeviriyor ama sayı olarakta çok çeviriyor.
Fizikte hiçbirşey vardan yok yoktan var olmaz.
Ne oluyor kuvvet X Kuvvet kolu = kuvvet X Kuvvet koldur.
Biz kuvvetle değil kuvvet koluyla oynayarak denklemi dengeliyoruz
Siz kuvvet ile oynayarak.
Bize göre Kuvvet kolu ile oynamak kolay, size göre kuvvet ile.
Bu arada benim mesleğimi merak ediyorsanız diş doktoruyum
Bu yazdıklarımda ilk okul 6-7 de okutulan fizik dersinden aklımda kalanlar
Siz 33" lastiğin standart olan 27" lastikten yüzde kaç büyük olduğunu ve standar lastik taban genişliğiniz ile takmak istediğiniz lastik taban genişliğinin farkını hesablayın. Sonuçta tahminen motoru %30-40 güçlendirmeniz gerekecektir.
Yazmamak için biraz direndim ama bende kendimi tutamadım ;D ;D
Yavuz abi önce kişinin ne istediğine bakalım
Jimny almış, jant almış, 33" lastik almış. Güzel araç yapacak
Bende de jimny olduğu için çok merak ettim. Biz 31" lastikleri zor çeviriyoruz. Üstelik lastik taban genişliği 9"
Büyük bir heyecanla beklerken " at lastik takacağım " demesi bütün heyecanımı yitirdi.
Sonuçta beyefendi cadde için bir jimny hazırlayacak.
Saygı duymak lazım.
Bizim işimiz off-road yapmak
Bu noktada biz ayrılıyoruz.
Neden ?
Hiçbirimizin aracımızın son hızı ile işi yok. Hatta afaltta kaç km ile gittiğimize bile bakmıyoruz. Bizim için önemli olan ne kadar büyük lastik çevirebileceğimiz
Şimdi ben ayna mahruti oranını düşüreceğim. Ne kadar %22. Tabi bunu düşürünce ne olacak aracın 5. viteste 3000 devirdeki hızıda düşecek
Örnek %20 büyük lastik taktığımızda ne oluyor ? Standart ayarlarda ibre 100km/sa gösterdiğinde gps ten hızımız 115km/sa civarı olmaktadır. Nedir bunun sebebi araç akıllı ama çok değil ;D ;D diyorki benim lastiğin çapı örnek olarak 10 metre dakikada şu kadar tur dönerse şukadar yol alır. Ama biz daha akıllıyız lastiğin çapını büyüttüğümüz araç 10m gittiğini düşünürken aslında 11.5m gitmektedir.
Tüm yanılgı bundan gelir...
Gelelim en basitine. Bisikletti kullanan kişi aynı kişi yani bir beygir gücünde ;D ;D ama vitesli bisiklette ne yapıyor dik bayırda 1-2-3 vitesle çıkıyor. Ne oluyor 10 pedal çeviriyor ama lastik bir defa dönüyor ama lastik çok kuvvetli dönüyor. Üstündeki bir beygirlik insan ne yapıyor. Pedalı çok kolay çeviriyor ama sayı olarakta çok çeviriyor.
Fizikte hiçbirşey vardan yok yoktan var olmaz.
Ne oluyor kuvvet X Kuvvet kolu = kuvvet X Kuvvet koldur.
Biz kuvvetle değil kuvvet koluyla oynayarak denklemi dengeliyoruz
Siz kuvvet ile oynayarak.
Bize göre Kuvvet kolu ile oynamak kolay, size göre kuvvet ile.
Bu arada benim mesleğimi merak ediyorsanız diş doktoruyum
Bu yazdıklarımda ilk okul 6-7 de okutulan fizik dersinden aklımda kalanlar
Siz 33" lastiğin standart olan 27" lastikten yüzde kaç büyük olduğunu ve standar lastik taban genişliğiniz ile takmak istediğiniz lastik taban genişliğinin farkını hesablayın. Sonuçta tahminen motoru %30-40 güçlendirmeniz gerekecektir.