Suzuki Jimny 2010 Proje

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Pschiptuning Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 236
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 76,650
Ynt: Suzuki Jimny 2010 Proje

Yazmamak için biraz direndim ama bende kendimi tutamadım ;D ;D

Yavuz abi önce kişinin ne istediğine bakalım ;)

Jimny almış, jant almış, 33" lastik almış. Güzel araç yapacak ;)

Bende de jimny olduğu için çok merak ettim. Biz 31" lastikleri zor çeviriyoruz. Üstelik lastik taban genişliği 9" ;)

Büyük bir heyecanla beklerken " at lastik takacağım " demesi bütün heyecanımı yitirdi.

Sonuçta beyefendi cadde için bir jimny hazırlayacak.

Saygı duymak lazım.

Bizim işimiz off-road yapmak ;)

Bu noktada biz ayrılıyoruz.

Neden ?

Hiçbirimizin aracımızın son hızı ile işi yok. Hatta afaltta kaç km ile gittiğimize bile bakmıyoruz. Bizim için önemli olan ne kadar büyük lastik çevirebileceğimiz ;)

Şimdi ben ayna mahruti oranını düşüreceğim. Ne kadar %22. Tabi bunu düşürünce ne olacak aracın 5. viteste 3000 devirdeki hızıda düşecek ;) Fakat araca standarta göre %22 daha büyük lastik takıp aynı standart gibi çevirebileceğim. Ve aynı oranda büyük lastik taktığımda standart hızıda yakalabileceğim.

Örnek %20 büyük lastik taktığımızda ne oluyor ? Standart ayarlarda ibre 100km/sa gösterdiğinde gps ten hızımız 115km/sa civarı olmaktadır. Nedir bunun sebebi araç akıllı ama çok değil ;D ;D diyorki benim lastiğin çapı örnek olarak 10 metre dakikada şu kadar tur dönerse şukadar yol alır. Ama biz daha akıllıyız lastiğin çapını büyüttüğümüz araç 10m gittiğini düşünürken aslında 11.5m gitmektedir.

Tüm yanılgı bundan gelir...

Gelelim en basitine. Bisikletti kullanan kişi aynı kişi yani bir beygir gücünde ;D ;D ama vitesli bisiklette ne yapıyor dik bayırda 1-2-3 vitesle çıkıyor. Ne oluyor 10 pedal çeviriyor ama lastik bir defa dönüyor ama lastik çok kuvvetli dönüyor. Üstündeki bir beygirlik insan ne yapıyor. Pedalı çok kolay çeviriyor ama sayı olarakta çok çeviriyor.

Fizikte hiçbirşey vardan yok yoktan var olmaz.

Ne oluyor kuvvet X Kuvvet kolu = kuvvet X Kuvvet koldur.

Biz kuvvetle değil kuvvet koluyla oynayarak denklemi dengeliyoruz ;)

Siz kuvvet ile oynayarak.

Bize göre Kuvvet kolu ile oynamak kolay, size göre kuvvet ile.

Bu arada benim mesleğimi merak ediyorsanız diş doktoruyum ;)

Bu yazdıklarımda ilk okul 6-7 de okutulan fizik dersinden aklımda kalanlar ;)

Siz 33" lastiğin standart olan 27" lastikten yüzde kaç büyük olduğunu ve standar lastik taban genişliğiniz ile takmak istediğiniz lastik taban genişliğinin farkını hesablayın. Sonuçta tahminen motoru %30-40 güçlendirmeniz gerekecektir.

Etiketler

bir soru sormak istlyorum. Sizin araç motorlarının ölçümünü yaptığınız sistemde ölçüm akatarma oranları ve lastik çapları girilerek mi yapılıyor yoksa girllmeden mi?

Ayrıca; araçlarla uğraştığınıza göre civata sıkmışlığınız vardır. şimdi elinize bir somun alıp uygun bir civataya sıkmaya başlayın. somunu döndüremediğiniz nokta sizin için mak güç ve maks tork değeriniz olsun. Şimdi elinize uygun bir anahtar alın ve somunu sıkmayı deneyin. Göreceksiniz ki dönecektir. Anahtar boyunu uzatırsanız dişleri sıyırabilir yada civatayı kopartabilirsiniz. şimdi buradaki olay sizin güç ve torkunuz değişmeden somun üzerine aktardığınız tork değerinin artmasıdır. Buda moment kolunun değerinin artması sonucu olmuştur. Bu durumu araca indirgersek aracın motor değerleri değişmeden aktarma organları aracılığı(anahtar) ile tekere(somuna) iletilen dönme moment değeri değişir. Motordaki iyileşme veya kötüleşme aynı oranda yansıyacaktır.

Bunlar bir yana hazırlamakta olduğunuz aracı merakla beklemekteyim. Kolay gelsin.

Barbaros Bey sizinle sahsen tanismamis olsakta yaptığınız otomobiller ile ilgili bilgim mevcut. Yavuz Bey'de ( gerçi Bey falan olmuyor ben Abi demeyi tercih ediyorum her ikinize de affınıza sığınarak) forumda yazdıkları ile bu isleri gercekten bilen birisi olduğunu belli ediyor.
Aranızdaki fikir ayrılığının sebebi ise benim anladığım kadarı ile çok basit. Sizin söylediğiniz şanzıman oranları ile motorun ürettiği torkun matemetiksel olarak değişmeyeceği ki bu konuda kesinlikle haklısınız. Yavuz Abinin belirtmek istediği ise aynı tork değeri ile farklı oranlar kullanılarak farklı cekiş gücü elde edilebilceği.

Yani basit bir ornek ile lisedek fizik örnekleri ile açıklarsak kuvvet kolunu uzatırsanız uygulanan kuvvetin sayısal değerini değiştirmeden daha fazla moment elde edebilirsiniz. Yavuz Abinin anlattıklarından benim çıkardığım sonuç bu. Sizin itiraz ettiğiniz nokta ise yine anladığım kadarı ile standart torkun bu hali ile bile yetmeyeceği...

Eğer benim yanlış anladığım bir nokta varsa bilgilendiriseniz sevinirim...

Sayın Pschiptuning;
dag bisikleti örnegi ile siz ztn kendi yazdıklarınızı inkar etmişsiniz.
eminim 18 veya 21 yada 24 vitesli olan dağ bisikletlerini biliyorsunuzdur ve bunların 1. viteslerinin ne kdr kullanışlı oldugu ve iş yaradıgınıda.
cıkamadıgınız bir yere geldiginiz zaman 1. vitese alıp cıkdıgınıda ben cocuklugumdan biliyorum.
size soruyorum şimdi ben her yokuşa geldigimde bacaklarımdaki GÜÇ DOĞA ÜSTÜ bir biçimde mi artıyor ve beni çıkartıyor yoksa vites oranları ile oynayarak yere aktacagım torku mu arttırıyorum?

dronder' Alıntı:
.................Fizikte hiçbirşey vardan yok yoktan var olmaz.

Ne oluyor kuvvet X Kuvvet kolu = kuvvet X Kuvvet koldur.

Biz kuvvetle değil kuvvet koluyla oynayarak denklemi dengeliyoruz ;)

Siz kuvvet ile oynayarak.

Bize göre Kuvvet kolu ile oynamak kolay, size göre kuvvet ile.
...................

Yine dayanamadım :smiley:

Önder yazdıklarının tümüne katılmakla beraber en can alıcı noktası burası, çok doğru yazmışsın, bir katkı olarak şunuda ilave etmek lazım, kuvveti arttırdığımız zaman kolun kırılma riski var. Şöyleki;

Denklemin bir tarafında kolun boyu (lastik çapı) diğer tarafında kuvvet(motor gücü) arttıılıyor, kuvvetin artırıldığı taraftaki kol (aksa kadar olan aktarma organları) o kuvvete dayanabilirse sorun yok, dayanamaz ise kol kırılır ama "yen içinde kalır" mı yoksa herkes duyarmı bilmem ;) ;D ;D

Ben gidip internetten biraz daha formül arayayım ;D ;D ;D

Y a p a b i l e n y a p a r , y a p a m a y a n d a a k i l ö g r e t i r......

yanci ikiden saygilarimla

discovery-V8' Alıntı:
Bu başlığa yazmayacağım demiştim ama arkadaşları doğru bilgilendirmek için kendimi borçlu hissettim.

Hala beni anlamamışsınız, işe tork u tarif etmekle başlayalım, tork dediğimiz şeyi liseden herkes hatırlar, aslından bu fizikte moment dediğimiz şey.

Kısaca tarifi bir noktaya belli bir noktadan uygulanan vektörel kuvvet. birkaç temel noktası var mutlaka noktaya göre ve belli bir uzaklıktan uygulanacak ve kuvvetin bir yönü olacak (biz dairesel ölçümler yapacağımız için hep 90 derecelik bir açıyla uygulandığını düşüneceğiz). Ölçümü ise, foot pound, newton metre veya kilogram metre olarak hesaplanır.

Şimdi bunu gerçek hayata göre tarif edeyim, Sizin MOTOR TORK u dediğiniz şeye göre , motorun döndürdüğü mile (çubuğun ağırlığını yok sayarak) 90 derece açılya bu çubuğu bağlayalım, ucunada 1 kg lık bir ağırlık asalım eğer bu düzenek motoru frenleyip durduruyorsa üzerinden 1 gram eksilttiğimizde döndürmeye devam ediyorsa bu motor un torku(momenti) 1 kgmetre dir.

Kolay anlaşılması için Sizin suzukinin motor torkunu 1 kgm kabul edelim, yani bu değeri krank milinin ucundan ölçtüğümüzü farzedelim;

Aynı deneyi motorun arkasına vites kutusu ve arazi şanzımanını bağladığımızı arazi vitesini hi konumuna normal viteside 1. vites konumuna getirdiğimizi fazedelim, 1 metrelik ağırlığını yok saydığımız çubuğu bu defa arazi vitesinden şafta geçen noktaya bağladığımızı düşünelim, şimdi moment ölçümümüzü buradan yapalım, yani çubuğun ucundaki ağılığı motor duruncaya kadar artıralım, ölçeceğimiz moment dişli kayıpları olmasaydı 4,425 kgm olacaktı, %20 kayıp olduğunu fazedersek yaklaşık 4 kgm lik bir moment elde ederiz. Demekki Araçta tek bir tork değerinden bahsetmek aracı sadece motorun ürettiği torka göre değerlendirmek doğru değil.

Bu deneye önce ayna mahruti sonra aks miline kadar devam edebiliriz her birinde farklı (gittikçe büyüyen) moment değerleri elde edebiliriz. Aktarma organlarında Kullanılan her dişli ve her mil in dayanabileceği bir moment değeri vardır , Fabrikalar bu değerleri dişli başına değil sistem başına verir, örneğin;

Şanzıman falanca torka kadar dayanabilir, aks miilleri filanca torka kadar, diferansiyel filanca torka kadar dayanabilir diye. Motor torkunu arttırdığınızda her sitemin üzerine düşen tork değeri , sizin motorda arttırdığınız yüzde miktar kadar artar şimdi gelelim lastiğe;

Diyelimki eski lastiğinizin çapı 1 metre , siz bunu 1,2 metreye çıkardığınızda , lastik üzerindeki torku arttırmış oluyorsunuz, motor üzerinde arttırdığınız tork lastik üzerinde arttırdığınız torka eşitse , araç hiç güç kaybı hissetmeden yürüyecektir fakat yürüyen aksama bindirdiğiniz yük lastiğe bindirdiğiniz yük+motorda yaptığınız tork artışı kadar olacaktır, eğer bu artış toleranslar içindeyse sorun yok ama değilse bahsettiğim kırılmalar başlayacaktır.

Motorun önemi şurada; diğer sistemler motordan gelen , devir, güç ve torka göre değer kazanıyorlar, motor çalışmıyorsa diğerlerinin bişey üretmesi mümkün değil, bu yüzden devir, maksimum tork, maksimum güç vb. gibi konulara girmiyorum.

Umarım budefa anlaşılabilmişimdir.

discovery-V8' Alıntı:
Konunun fazla uzamaması için yazmak istemiyorum ama arkadaşların çoğu nedemek istediğimi anladığını yazmış.

ispatın tekrar ispatlanması diye bişey olmaz, zaten anlattım momentin ne olduğunu ve değişik bölgelerden nasıl ölçülebileceğini, tekerlek üzerindeki moment vites oranlarıyla artar bunu ispat etmeye gerek yokki zaten , elinize hesap makinasını alın motordan çıkan tork moment her neyse onu dişli oranlarıyla çarpmaya başlayın.

hep verdiğimiz örnek gibi motor momenti 1 kgm olsun, araç 1. vites ve low range de ise, tekerleğe kadar yani aks miline iletilen tork, moment adı her ne ise şöyle hesaplanır, kayıp oranınıda abartalım %20 diyelim.

(motordan çıkan tork X 1.vites diş.oranı X Low Arazi dişlisi oranı X Ayna mahruti Oranı ) - (Kayıp oranı)
(1 x 4,425 x 2,002 x 4,30 ) - (hesaplananın %20 si)

Sonuç yaklaşık= 38 - 8 = 30 Kgm

6 katı derken çok insaflı davranmışım, motor başta bir metrelik çubuğun ucuna astığımız 1 kg lık ağırlığı çeviremezken araya koyduğumuz dişlilerle aks mili çevresinde 1 metrelik çubuk üzerinde 30 kg lık bir ağırlığı çevirebiliyor.

yani özetle motorun torku 1 kgm ise, bahsettiğim vites seçimleriyle aks milindeki tork 30 kgm.

Ben başka bişey ekleyip olayın kırıcı boyutlara gelmesini istemiyorum , motorun torkunu arttırmayında demedim. ucuz yollu torku nekadar arttırabiliyorsanız chip mhip ne varsa yapın , ama sadece büyük lastiği çevirmek için 5-10 bin tl harcayıp sadece motorun dinamikleriyle oynarsanız bu olmaz dedim. Araç sizin ne isterseniz yapın sonuçları bizimlede paylaşın belki bizde olaya başka bir boyuttan bakarız.

Bu kesinlkle bu konudaki son mesajım, gerekiyorsa başatan beri yazdığım herşeyi silebilirim.

Herkese selamlar Saygılar.

Abicim, Nekadar güzel anlatmışsın. Bu konu başlığında anlattıkların boşa gitmesin bunları başka bir başlık altına taşıyalım,
hem de arkadaşın konusunu bölmemiş oluruz.

Arkadaş sormuş sende nezakitenden ne mesleğini nede diplomalarını nerden aldığını yazmamışsın.

Bazen Başkaları gibi Formülleri Internetten/Google dan bulmadığını ve Çıraklıktan başlayıp, Ustalığa giden yolu, Bununla yetinmeyip
Yurt dışında birden fazla üniversiteyi NE ZORLUKLARLA bitirdiğini ve üniversitelerin ilgili alanlarından mürekkep yalayıp öğrendiğini, Ve bunu sadece hobi amaçlı yaptığını her nekadar ukalalık ise de söylemek gerekiyor.

Ve sabırlada aydınlatmaya devam ediyosun. Allah peygamber sabrı vermiş ne diyeyim.

Heralde şu sözle bitirmek en doğrusu,

Ne kadar bilirsen bil,söylediklerin karşındakilerin anlayabileceği kadardır. (Hz.Mevlana)

Saygılarımla.

Belki katkısı olur diye,şunları belirtmekte fayda var. ;)
Sadece ve sadece değişen lastik çapı bile,yere iletilen gücü etkiler.
Kendi alanım olduğundan sadece lastik açısından,basit mekanik fizik yardımıyla şunu sonuca varmışdık ;)

Bi ara otomobiller üstündeki etkisini görmek için hazırlamışdık,onu paylaşıyım ;)

Newton*metre =Nm

yani bunu lastiğin yere ilettiği itme kuvvetine dönüştürürsen,

195/60 R 15 ölçüsünün lastik+jant yarıçapı = 12.11" = 0,30759 m

200Nm= 0,30759m * Fitme ise Fitme= 650,2162 N

195/65 R 15 ölçüsünün lastik+jant yarıçapı = 12.49" = 0.31725 m

200Nm= 0.31725 * Fitme ise Fitme= 630.41765 N

Aradaki fark (Kaybedilen Fitme) = 19.79855 N

Kayıp %3.044918

Aracın torku sabit bu değişmez. Motordan çıkan aynıdır sadece yere iletilen kuvvet yarıçaptan ötürü değişir. :smiley:

CDM-SUBARU' Alıntı:
....

Aracın torku sabit bu değişmez. Motordan çıkan aynıdır sadece yere iletilen kuvvet yarıçaptan ötürü değişir. :smiley:

Torque un sabit kalması gibi bir durum mümkün değil.

T = r x F x sin (teta) dır. Burdaki Teta Yavuz abinin anlatmış olduğu nedenden dolayı Teta 90 derece alınır. Sin (teta) = Sin (90) = 1 dir.

Fakat siz Gaza bastığınızda(Devir sayısını arttırdığınızda) Bükme kuvveti (T:TORQUE) değil itme Kuvveti (F:FORCE) üretirsiniz. Bu Kuvvet Pistonlardaki itme kuvveti neticesinde Krank mili üzerinden Bükme Kuvvetine (TORQUE) a dönüşür. Burdaki Yarı çap (r: Radius/2) piston itildiği zaman bağlı olan kol Krank mili ile Dairesel(prensip olarak dairesel, Kullanım alanına göre Eliptik te olabilir.) bir haraket yapar, hesaplanma esnasında bu yarı çap dikkate alınır. (ve değişkendir)

Şimdi gelelim Aktarma organlarına. Her dişli-Teker-Kasnak-Makara geçtiğinde bu bükme kuvveti oransal değişir. Bahse konu oranlar şanzıman ise dişli oranlarına göre bir alaka vardır. Ve torque o oranda artar veya azalır. ondan sonraki her organda da bu devam eder. Teker de dahil.

Örnek, Yokuş yukarı kalkış yaparken Neden 1. Viteste Kalkarız. 1. vitesteki dişli oranlarından dolayı, Motordaki bükme kuvvetine oranla Tekerlerdeki BÜKME KUVVETİ (Namı diğer TORQUE) çok fazladır onun için. Araba çok rahat kalkar.

Sonuç:
Motorun Gücü(pistonun itme gücü) ve Motorun Bükme kuvveti (Torku) devir sayısı ile sabitken, Tekerdeki Torque ile asla ve asla aynı olamaz.
Yavuz abi yazmış ben biraz daha değişik söylemde bulunayım:

"Mühendisler Şanzımanı kutu olsun diye yapmamışlar."

Saygılar.

Önce Fizik sonrada Jeofizik bölümlerinde okumuş ve halen arazi ekiplerinde jeofizik mühendisliği yapan biri olarak bu konuyu çok komik ve eğlenceli buldum ;D ;D ;D
Devamını merakla bekliyorum. ;)

doktor_33_01' Alıntı:
15 yıldır bu işi yapıyor olmanız bu işin ehli olduğunuz anlamına gelmez... 50-60 yıldır bu işlerle uğraşan ustalar da var... Ağzına geleni oraya yazıp da ondan sonra "saygılar" da bır manası oldugunu dusunmuyorum... Bir bildiginız ya da bıldıgınızı zannettıgınız varsa mesajın altına duserek degılde saygı cercevesınde anlatırsanız bız de konuyu okurken bılgı almak ogrenmek yerıne bosu bosuna gerılmıs olmayız.. Şimdiden teşekkurler...
;D ;D ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,890
Kayıtlı Üye Sayımız
166,682
Kaydolan Son Üyemiz
ersnmad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR