Ynt: Serbest Muhabbet Köşesi (Karavan Dünyası)
sakın küp şeklindeki yaş maya kullanmayın olmaz
Atilla hocam 2 senedir bende de var,kek mek Allah ne verdiyse herşeyi yaptım ve yaş maya ile son zamanlarda yapmaya başladım çok da güzel oldu,köy ekmeği gibi koksun diye yapmıştım ve koktu,bilgilerinize.
Birde makina konusunu almadan önce çok araştırdım baktım birçok kişi sinbo diyor,hadi ordan dedim kendi kendime yorumları okumaya başladım ve büyük çoğunluğunun sinbo dediğini farkettim,hemde baya bir sitede.Yanlış almamak için araştırmayı çok yaparım.Benim düşüncem ucuz oldukları için istiyorlar düşüncesiydi,farkettim ki ikinci ucuz bir markadan kimse bahsetmiyor,benim gibi çekinceli yaklaşanlar kaliteli mi alsak diye düşünüyorlar(çünkü aralarında fazla fark olmuyor).Gelince anladım ki kalitelilik bir durum yok,altta bir tane ısıtıcı demir o kadar.Bir şeye sonuna kadar katılıyorum ölçü konusu çok hassas bir durum, ne yazıyorsa genelde ona uyun,uymasanızda yiyorsunuz en fazla biraz kabarmıyor o kadar,şimdiye kadar attığım bir şeye rastlamadım.o unu karıştırayım,bu unu karıştırayım,şu kadar maya koyayım sanırım şu kadar yağ yeter,gibi denemeler sabırlı değilseniz pek bir yere varmıyor,hee yiyorsunuz ama hiçbir sorun yok
Maya ile ilgili bir bilgide benden sakın eskimiş maya kullanmayın,genelde ekmek kutusudundan çıkan mayalar arttığında ben bir kaba boşaltırdım sonradan pek işe yaramadığını farkettim.Hee birde üzümlü meyveli ekmek yaparsanız,3 saat piştikten sonra meyvelerin büyük kısmını tanıyamıyorsunuz hamurun içine geçmiş gibi oluyor.ben karıştırmada makineyi kullandıktan sonra kaba alıp fırına atıyorum,bir nevi çırpıcı yani.
Cem bir bayan kadar bilgi verdim sanırım
Not 1:Yaş maya da ölçü göz kararı oluyor(ben yarıma yakın koyuyorum),ekmeğe koyacağınız suyun içinde eritip öyle döküyorsunuz,bütün ölçüler aynı olacak.Pişmeden önce bir tutam alıp tavana atın yapışırsa ve 3 saat ten sonra düşerse olmuş demektir. Yaparsanız sonucunu banada haber verin
Not 2:Atilla hocamın sabaha yapacağınız ekmek karışımında,karışım konusunda ki hassasiyetine hak veriyorum ama onuda yiyorsunuz ,yani felsefemiz şu ekmek makinasından ne çıksa yerim.