Önemli Duyuru !!!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mogzilla Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 219
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 35,328
Ynt: Önemli Duyuru !!!

Ben bürokrasiden kaçtığım için kendimi dağlara vurdum :smiley:
av için milli eğitimden sertifika hatta diploma aldırdılar bize 3 ayda torpille..
aynı teraneler olur kesin işin sonunda
hep rampa hep rampa
ama araçlar 4x4 :smiley:

Etiketler

AHMET GÖKHAN KANCA' Alıntı:
Devlet para alıcak yer arıyor emin olun sizi duyan biri olucaktır.

ahmet bey merhabalar.
offroad'du adam gibi yapacaksak , eğitim ,setifika ,giriş ücreti ,vs vs .gibi masrafları seve seve öderiz. ayrıca ormanda yapılan etkinliklerin off road olduğunu düşünmüyorum.olsa olsa tatlı bir gezi ,güzel bir piknik olur.çünkü en zorlusu bile olsa ,sonuçta bir yol kullanılıyor.

doğal hayatı korumak hemek...güldürmeyin beni...3. köprü yapacaklarında kesecekleri ağaç sayısı 2 milyonun üzerindedir...Kimi kimden koruyolar sorarım...Offroad severler veya enduro yapanlar (ki ben ikisiyimde) her gezimizde ormanda bir yerlere ağaç dikip tohum toplayıp yeşertmeye çalışıyoruz.Ülkemin yk ettiği meşe ormanlarını çabuk yeşersin diye çam a dönüştürmesini bile kınıyruz ki bizi ormandan uzak tutacak adamlara bir bakın...Kamplarda bizim olmayan başkalarının çöplerini bile topluyoruz...Doğa sever insanlarız her yerde her konumda dikkat ediyoruz.doğal bitki örtüsünü bozmuyoruz, hayvanları katletmiyoruz.En büyük zararımız bir miktar carbon salınımı ve doğa katledenlerin yanında göz yaşları içinde kalacak eksoz sesleridir.onlar rant için maden firmalarına peşkeş çekecekleri arsaları kollamaya çalışıyorlar... offroadcuların gittikleri yerler orman içi toprak patikalardır, buralarda her hangi bir bitki örtüsü yoktur...artık araç donatıp kafelerde oturmaya başlarız sanırım:smiley:

oygar' Alıntı:
doğal hayatı korumak hemek...güldürmeyin beni...3. köprü yapacaklarında kesecekleri ağaç sayısı 2 milyonun üzerindedir...Kimi kimden koruyolar sorarım...Offroad severler veya enduro yapanlar (ki ben ikisiyimde) her gezimizde ormanda bir yerlere ağaç dikip tohum toplayıp yeşertmeye çalışıyoruz.Ülkemin yk ettiği meşe ormanlarını çabuk yeşersin diye çam a dönüştürmesini bile kınıyruz ki bizi ormandan uzak tutacak adamlara bir bakın...Kamplarda bizim olmayan başkalarının çöplerini bile topluyoruz...Doğa sever insanlarız her yerde her konumda dikkat ediyoruz.doğal bitki örtüsünü bozmuyoruz, hayvanları katletmiyoruz.En büyük zararımız bir miktar carbon salınımı ve doğa katledenlerin yanında göz yaşları içinde kalacak eksoz sesleridir.onlar rant için maden firmalarına peşkeş çekecekleri arsaları kollamaya çalışıyorlar... offroadcuların gittikleri yerler orman içi toprak patikalardır, buralarda her hangi bir bitki örtüsü yoktur...artık araç donatıp kafelerde oturmaya başlarız sanırım:smiley:

offroad aracı cilacısı açsak bu aralıkta bir kaç köşe de döneriz :smiley:

oygar' Alıntı:

Tepkinizde haklı olabilirsiniz ama verdiğiniz örnekler yanlış bilgilerle dolu.Ormanda rastgele yerlere rastgele bir şeyler ekmek , dikmek doğru bir yöntem değildir.
Buraları senelere bali olan ağaçlandırma ve işletme programları ile yönetilir.Meşe yerine çam tercihi tamamen işletmecilik ile ilgili bir konudur ki, çok uzun bir meseledir.Bu konulara ilginiz varsa Sizi aydınlatabilirim.Orman yangınlarında , terörde sayısız şehit vermiş bir camianın mensuplarını - adamlara bir bakın , peşkeş çekenler - şeklinde ki suçlamanız hiç hoş ve şık olmamış.Peşkeş çekenler acaba onlar mı ; yoksa daha yukarıdakiler mi, bunu çok iyi irdelemek gerekir.

Benim anlamadigim neden herkez savunmaya geçtiki biri çikip şahsimiza birşey mi dedi? İsimmi verdi plakami verdi? Bİz koca bir camianin sadece gozuken yuzuyuz. Birlikde oldugumuz için adamlar karşilarinda muhattap olarak adam olarak bizleri goruyolar. Yani adam yerine koyup konuşuyolar. Yetki elinde kanun dayanagida var. Keserim der keser baglarim der baglar. Ormanda ateş yakiyoruz yasalmi kaç kişi yaninda odun goturuyor yakmak için yani adamlar çinslik yapmak istese zaten kralini yapar burda istedigimiz kadar yirtinalim adamlar direk arabayi bile alir. Bİrimizin arabasinda bir odun parçasi gorsun bak ne oluyor.
Benim gordugum ormanlara zarar veriliyor adamlarda bizden yardim istemiş ki haklilar gidip meshur etaplara bakin adam batmiş etrafi bira kutusu 50 metre gitmiş bir daha batmiş orasida bira kutusu Tehlikeli bir spor dalini yapiyoruz. İçki aliniyor bari kutunu arabana at yokmu içimizde hiç bunu yapan.
Eger biz kendimizi biliyosak suclaniyor gibi degil yardım ediyormus gibi algilamaliyiz. Şahsen 13/14 saatden aşagi mesaim yok paramin dusmanida deilim ama onlarla bizleri ayiracak bir 50/100 tl ve pul olursa direk alirim

Aslında hepimiz neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz'da sadece muhalefet olsun diye döktürüp duruyoruz
HAKLILAR BEYLER HAKLILAR. boşuna tepinmeyin girin off road sitelerine , (bizimki de dahil) şapkanızıda önünüze alın, hem bakın hem düşünün, zerre kadar vijdan sahibi iseniz, sizde hak vereceksiniz. orman ısrarını anlayamıyorum ,ormanda yapılan off road değilki bozuk yolda eğlence.

mogzilla' Alıntı:
Tepkinizde haklı olabilirsiniz ama verdiğiniz örnekler yanlış bilgilerle dolu.Ormanda rastgele yerlere rastgele bir şeyler ekmek , dikmek doğru bir yöntem değildir.
Buraları senelere bali olan ağaçlandırma ve işletme programları ile yönetilir.Meşe yerine çam tercihi tamamen işletmecilik ile ilgili bir konudur ki, çok uzun bir meseledir.Bu konulara ilginiz varsa Sizi aydınlatabilirim.Orman yangınlarında , terörde sayısız şehit vermiş bir camianın mensuplarını - adamlara bir bakın , peşkeş çekenler - şeklinde ki suçlamanız hiç hoş ve şık olmamış.Peşkeş çekenler acaba onlar mı ; yoksa daha yukarıdakiler mi, bunu çok iyi irdelemek gerekir.

Nadir bey kimseyle tartışmak amacında değilim...fakat rasgele bir yerlere birşeyler dikmiyoruz. Emin olun ki bu konularda da senelerdir ormanlarda dolaşarak bir çok bilgi sahibi oldum ve olmaktayım...Bir çok bölgede orman mühendisi arkadaşlarımlada konuşup tartışıyoruz...(kastamonu, bergama, bodrum, trabzon, artvin, ve bir çok bölge daha...) konuyu siyasi boyutlara taşımak istemedim , çünki herşeyin sonu siyasete ve ranta çıkmakta... Lütfen yakın civardaki madenleri birlikte gezelim (şile taraflarında dolu) inanılmaz bir orman katliyamı yapılmakta.Maden anlaşmalarında bozulan doğa geri kazandırılarak teslim edecektir anlaşması vardır.kapanan madenlere gittim yaklaşık 5 senedir gözlüyorum 10 tane çam dikmişler (50 dönümden daha büyük bir arazi belki) onlarda yaşayamadan kurumuş. Sahilköy taraflarındada konutumuz var ve köylüler yeni açılmak istenen madenlere karşı durmak istiyorlar ama imkansız. Peşkeş lafını rantın olduğu yere yakıştırdım.Biraz argo bir kelime rahatsız ettiysem herkezden özür dilerim... Ama lütfen, istanbulda toplasanız 100 aracın (aktif olan) geçmeyeceği bir offroad merakının doğaya zarar verdiğini söylemeyelim. İnanın doğada dolaşırken ve konaklarken elimizden geldiği kadar (en azından ben ve ailem) dikkat ediyoruz... Çam orman işletmesine rant sağlıyor çabuk yetişiyor ama bir okadarda yangına meğilli oluyor...Bu arada bir iki tane orman yangınında da yardım amaçlı bulundum. Türkiyedeki ormanlarında meşe ve ardıçın yeri çoktur.En son TEMA vakfı kurucusu Hayrettin Karaca ile olan konuşmamızda da bu konuya değinmiştik. Ama daha çok bilgi kazanmak isterim, görüşebiliriz derim:smiley:))

Maden ocağı bir çok izne tabidir. Kiralama ihalesi, patlayıcı, makina parkı ve işletmesi de ayrı zorluk. Birde beklenen randumanı vermezse yapılan makina yatırımı heba oluyor. Bu kadar zorluk pek tabi siyasidir, çünkü bürokratların elinden geçer bu çet raporları ve ihaleler. Ne kadar maden ocağı o kadar izin. eee birde İstanbul a yakın oluşu nakliye hususunu yani mazot tüketimini etkiler. ŞİLE yakın, dolgu dağ kumu ve taş rezervi olarak zengindir.. Bu madenler için çok ağaç telef edildiğini zannetmiyorum. Zemin kaya veya dolgu oldumu bitgi örtüsü çok kuvvetli olmaz üzerinde kısmi bir nebati toprak olurr..

IMG-20110319-00249.jpg

ahmet bey siz ya sayı saymasını bilmiyosunuz.yada gerçek bi orman görmemişsiniz.babamın ömerlili olması dolayısıyla yaz tatillerim ömerli şile civarında geçti.bu madenler için çok ağaç telef edildiğini sanmıyorum demişsiniz.şu anda istanbul çöplerini döktükleri alan ve ömerlide taş ocaklarının olduğu bölge köylerin makta alanıydı.o telefiyat olmadığını sandığınız bölgede milyarlarca ağaç kesildi.abartmıyorum milyarlarca.ilk önce bölgenin kilinin fayans sektörü için çok kullanışlı olduğu keşfedildi.1970 lerde kil ocakları açılmaya başlandı.şimdi çöp dökülen alanda büyük bi kıyım yapılıp kil için işletmeler kuruldu.o zamanlar çocuktum hergün yüzlerce 17 plakalı kamyon geçerdi kil dolu.arızalandımı onlarca ton kili boca ederdi istanbula yakın yolda ormanın içine.sonra kilin altındaki kömür dikkati çekti.petrol krizi dönemi artan fuel oil maliyetleri istanbulda kömür kaloriferi pazarını açınca kil ocakları açık odun kömürü ocakları haline geldi.tam oldunlaşmamış ciddi hava kirliliği sebebi düşük kalorili kömür için açılmayan bölgelerede hucum edildi ve tekrar bi dünya meşe ağacı telef edildi.ağaçlar kesildi kullanılmadımı diyebilirsiniz.köylü o bölgedeki ormanları makta düzeni ile keserdi.ancak bu yıl kesilen bölge bir daha ancak 20 25 yıl sonra tekrar kesilirdi.kesilen ağaçların köklerine zarar verilmez agacın tekrar büyümesine imkan tanınırdı.makta alanındaki kestane ıhlamur yaban elması çakal eriği ve benzeri agaçlar kesilmezdi.yüzlerce yaşında ıhlamurlar vardı.maden ocakları için açanlar bunlara acımadı.sonra kömür için derin açılan ocakların altındaki kaliteli taşın farkına vardılar.ve bi anda onlarca taş ocağı açıldı.verimsiz kömür ocakları çöp döküm alanı oldu.çevrecilerin yer altı sularını kirletiyorsunuz protestolarına kulak tıkandı.o kadar çok çöp döküldüki hala geçerken görüyorsunuzdur martılar zahmetsiz beslenme yolunu buldular.deniz üzerindekinden çok martı sürüleri barınıyor bölgede.ve taş ocakları köyün içine kadar girdi.koçullu ömerli arasında iki tane koca tepe içindeki taş için yok edildi.tepe dediğimde aklınıza orta boy bir dağ gelsin.ve bu dağlar köyün merası ıotlağı idi.meşe yaban fındığı kızılagaç olarca ağaç çeşidi vardı.yakın zamana kadar ocaklardaki dinamitlemeden ömerli koçullu zangır zangır titriyodu.kamyon iş makinası terörü cabası.7/24 oturduğunuz sokaktan binlerce kamyonun havalı kornalarıyla üzerindeki agreganın tozunu salarak geçtiğini düşünün.yaz aylarında ağaçların üzeri kil agrega tozu ile kaplanır.sadece ormanlar telef olmadı.ormana yakın bağ bahçe kırım döküm alanı olarak kullanılıyo.çocukluğumda hertürlü sebzenin ekildiği bahçeyi şimdi gitsem bulamam.üzerinde devasa bi taş kırma tesisi mevcut.belki görmüşsünüzdür.bazı ocakların hacmi olimpiyat stadını alacak büyüklükte.ve önümüzdeki 20 25 yıl için umut yok.bi gün ömerli ışıklardan eski yola sapın ve taş ocakları bölgesine gidin.telef edilmeyen ağaçları görün.yoldaki tozdan etkilenmemek için sürekli yolu ıslatan evleri görün.yollarda kamyonların açtığı derin yarıkları görün

Murat bey söylediklerinizin tamamı doğrudur ama ben yakın geçmişi yani 10 yılı konuşuyordum. 10 yılda şile ömerli gebze bölgesinde maden ocağı ruhsatı verilmesi dikkat çekici bir şekilde çoğaldı. Karakiraz da dünyanın bence engüzel doğasıdır, bütün istanbulun atığının depolandığı (çöp tıbbi atık) yer yapıldı. Mecburen yine İstanbul a en yakın eski maden bölgesi yani madeni alınmış çukur değerlendiriliyor bu işlerde ama zaten ağaçları daha önceden imha edilmiş bölge. 50 yılı konuşucak olursak yani kadıköy hep böyle beton yığınımıydı hiç mi ağaç yoktu. bir parselde binanın mimarisii etkileyen ağaç yada ağaçlar yok edilmedimi belkide şehirde son tutunan ağaçlar. Ama şimdi o tarz ağaçların hepsi tescillidir yani kesemezsin maaf olursun. Birde yangınlar bilinçli veya bilinçsiz tarla haline getirmek için maden ocağı yapmadan da imha ediliyor ormanlar yıllarca. Bu konuşulan maden ocakları Ayazağa, kilyos, şile, ömerli gebze vs. buralar İstanbul a yakın ama 50 yıl önce şehrin dışı sayılacak yerlerdi değilmi. Daha yakın örnek şu anda İstanbul anadolu yakasının en büyük projelerinin yapıldığı Ataşehir i bilirmisiniz; o coğrafya komple taş ocağıydı taşı alındı, emlak bankası ataşehiri yapınca dinamit atışını durdurdu tarih 1993-1997 arası döküm sahası oldu. Dökümden dağlar oldu inanın sonra durduruldu Paladyumdan başlayan, Agaoğlu, Varyap, Dumankaya gibi firmaların yönettiği projelere zemin oldu bu coğrafya tamamı döküm dolgu..
Sonuç: İstanbul göç almaya devam ediyor nüfus artışı konut fazlasıyla beraber inşaatı tetikliyor. % 80 i kaçak iskansız bir mimari, evler yeniden yıkılıp yapılıyor birde, bu agrega ihtiyacı asvaltta, hazır betonda, yapı kimyasallarında, tüp geçitde, metroda, 3. köprü ve bağlantı yolları, izmir otobanı vs. kısaca inşşat olduğu sürece bu ocaklar ihtiyaç oluyor. İhtiyaç olunca çıkan gazlarda, tozda, amyantda, hayvaların üremeside, sesde, ne dersen de 2. derece önemli oluyor.

bir avuç gezginin 4x4 ünden çıkan egzost sesinden akabilecek yağdan doğaya zarar gelecek diye düşünen muhterem zevat arnavutköydeki ömerlideki ayazağadaki hafriyatları,kamyon iş makinası gürültüsünü akan yağları nedense görmez.ömerlide eskiden şimdi taş ocağı olan bölgede bahçesine giden köylü karaca domuz tikli çakal aklınıza gelecek hertürlü mahlukatı görebilirdi.ilk önce yılanlar bölgeyi terketti.şimdi martı ve karabataktan başka kuş yok.doğa severi ormandan çıkarmaya çalışan mühendisler bu ocaklar verimsiz hale geldiğinde 2b hafriyat döküm alanı gibi rantiye olmadan nasıl yeşillendirebilirler onun araştırmasını yapsınlar.kartalda e5 kenarında kendimi bildim bileli var olan eski taş ocağının krater gibi kalıntısı var.o orda duruken yandaşın anasının dinindeki döküm alanına devasa kamyonlarla hafriyat taşıtırlar.sebeb malum o hafriyat 50 100 tl karşılında o alana dökülecek.bence sayısı bi kaç yüzü geçmeyecek 4x4 den önce bu onbinlerce kamyon ve işmakinasından oluşan güruh ormandan çıkarılsın

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,846
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR