Matematik Bir Oyundur ...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 191
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,711
Ynt: Matematik Bir Oyundur ...

Sedat Bey 273 maç doğru, tebrikler...

Benim yaklaşımım :

maç için eşleşen grup sayısı 14/2 : 7
her takım kendisi hariç 13 takımla maç yapacak 7*13 : 91
her takım 3 maç yapacak 91*3 : 273

Etiketler

hsbasar' Alıntı:
40 km uzunluğundaki bir ordu ilerlerken, ordunun en sonundaki asker en öndeki komutana bir şey söylemek için koşarak ordunun başına doğru gider, söyleyeceğini zaman kaybetmeden söyler ve aynı hızla geri döner.Bu sırada ordu 40 km yol gider.Arkadan öne gidip geri dönen askerin aldığı toplam yol ne kadardır?

Sedat Bey,

askerin "aynı hızla" geri geldiği ifadesinden gidiş ve dönüş hızının eşit olduğunu varsayıyorum : Vg=Vd
ordunun ilerleme süresi (to) askerin gidiş ve dönüş süresinin toplamına eşit diyorum : to=tg+td

buradan denklem kurmaya çalışıyorum ama ; iki denklem kurabiliyorum oysa 3 bilinmeyen var ?
ordunun hızı Vo
ordunun katettiği yol X
ordunun ilerleme süresi to

Çıkamadım işin içinden...

Sevtap hanım
eğer ordunun toplamda katettiği yolu kastediyorsanız sorunun içinde var; 40 km
gidiş geliş hızları göreceli olarak değişken.

Şenol beyin verdiği formule bakarsanız giderken göreceli hız V1-V0, gelirken ise V1+V0

Sevtap hanım bu soru üzerinde biraz daha tartışacağız gibi görünüyor. Sizin soru da cevaplandığına göre başka bir soru daha alabilirmiyiz?

Lütfen konu belirli kişiler arsında kalmasın, farklı arkadaşlarında katılımlarını bekliyoruz. :smiley:

Evet diğer arkadaşların katılımıda iyi olur...Doğru ya da yanlış cevap çok enteresan değil, önemli olan zihnimizi günlük hayatta kullandığımızdan farklı bir şekilde çalıştırıyor olmamız diye düşünüyorum.
Yeni soru geldi:

İki tren birbirlerinden 60 km mesafede iki ayrı istasyondan aynı anda hareket ediyorlar. İlk tren 20km/saat, ikinci tren ise 40 km /saat hızla birbirlerine doğru hareket ediyorlar. Birinci trenle aynı anda kalkan bir kırlangıç, 60 km /saat hızla ikinci trene doğru hareket ediyor. İkinci trene ulaştığı anda, aynı hızla geri dönüp birinci trene, ona ulaşınca geri dönüp 2. trene ve böylece devam ediyor. Acaba iki tren tam birbirlerini geçmeye başladığı ana kadar kırlangıç toplam kaç km yol almış olacaktır. Hem trenlerin hem de kırlangıcın hızını sabit kabul ediyoruz.

Sabırsız davranıp, beklemeden yeni soru sorduğum için özür dilerim...

Hepimize hayırlı kandiller dilerim...

Tebrikler doğru cevap 60 km.

Ufak bir ricam var ama : cevabı bilen arkadaşlar nasıl yorumladıklarını da kısaca yazarsa daha güzel olur...

kuş 1 saatte 60 km gidiyor. trenlerin biri 40 diğeri 20 km gidiyor 1 saatte. bir saat sonra karşılaştıklarında toplam 60 km yol almış olurlar. kuş ikisi arasında kaç tur yaparsa yapsın sonuçta 1 saatte 60 km yol aldığından sonuç 60 km.. anlatma özürlüsüyüm. umarım anlatabilmişimdir :D

Bir soru da ben sorayım.
Muz ticareti yapan Arabistanli bir tüccar A şehrinden B şehrine deveyle muz taşıyor. A - B arası 100 km. Tüccarın bir tek devesi var ve devenin taşıyabileceği maksimum yük miktari 100 adet muz. Ayrıca deve yürüdüğü her kilometre için bir muz yemek zorunda, yoksa yola devam edemiyor. Başlangıçta A şehrinde 300 adet muz bulunuyor. Tüccar bunlardan en fazla kaç tanesini B şehrine ulaştırabilir?

Arabistanlı tüccarın işi zor. deve her km.de 1 muz yediğine ve sadece 100 muz taşıyabildiğine göre ilk 100 muzu alıp A şehrinden B şehrine doğru yola çıktığında yükünü zaten kendi yiyor. yük olan muz bittiğinde zaten yolda bitiyor. üstelik daha B den A ya dönmek için Tüccar ona geri dönüş için 100 muz daha almalı ki deve geri dönebilsin.( yoksa yola devam edemiyor)
Tüccar bence kar etmeyi düşünmesin o 300 muzu A şehrinde satsın. yoksa hepsini deve yiyecek.

Deve 100km boyunca mola verebilir, mola verdiği yere yığınak yapabilirsiniz.

Dönüş için yolluk muzunu da tedarik etmek lazım devenin :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,768
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
Marin Bow Denizcilik

SON MESAJLAR

SON KONULAR