Ynt: Matematik Bir Oyundur ...
Bölümü takip eden arkadaşlarım ;
Bu soruları bana gelen mail'lerden -ki bunlar dosya oluşturup sakladıklarımdır- ekliyorum ve genellikle çözümü kendim de anladıktan sonra sizinle paylaşıyorum (kum saati sorusu hariç ;D )
Bomba gibi bir sorum var ama bu kez çözüm yok.Onu bir çözeyim sonra sizinle de paylaşacağım...
Matematik bir oyundur dedik...İşte bugün kendi düzenlediğim bir oyunu anlatacağım,basit, sonra yaptığım için beni üzen ama hayatımızda şans faktörünü mantıkla altedebileceğimize dair (tabi ara-sıra
)
Çalıştığım yerde mimar bir erkek arkadaşımız vardı (şimdi büyük bankalardan birinde çalışıyor) ki kendisinden yazı boyunca MİMAR diye bahsedeceğim.Mimar çok şanslı,ne zaman bir işi,bir ihtiyacı olsa illaki o sırada aynı şeye yönelmiş başka birilerini buluyor ve istediğini o kişiye yaptırıveriyor...Hazır ayaktayken şunu da versene,hazır çıkıyorken bana da atıştıracak birşeyler alsana,vs...Herkes "hazır" ama o asla...
E bir,iki,üç..derken duruma tüm ofis ahalisi sinir olmaya başlıyor (kendisini çok da sevmemize rağmen).
Sıcak birgün dondurma almak istiyoruz ama mimar yüzünden kimse gitmek istemiyor. Herkes şantiyesine gitmiş ofiste beş kişi kalmışız.
Mimar hariç diğerlerini çağırdım ve bu kez mutlaka onu göndereceğimi söyledim tabi bana yardım ederlerse,sevinerek kabul ettiler ;D
Dokuz adet küçük kağıt kesip beş tanesine "X" işareti koydum ve tüm kağıtları katladım.
Mimar hariç herkese katlanmış 4 adet boş kağıdı dağıttım ve mimarı da dondurma almaya gitmek üzere kura çekiyoruz diye çağırdım.
"X" işaretli kağıtlardan herkes birer tane aldı.Biz çabuklukla işaretli kağıtlarımızı yok ettik ve tam da tahmin ettiğim gibi mimar işaretli kağıt kendine çıkınca bu kez şanssız oluşuna inanamadı, kağıtlarımızı görmek istedi.Boş kagıtlarımızı görünce çaresiz Mado'nun yolunu tuttu
Döndüğünde de "biliyorum birşey yaptınız ama ne yaptığınızı anlamadım" dedi...Bunca zamandır ona bir ders vermek istiyorduk ama inanın ders vermek amaçlı bile olsa birine hile yapmak için kafa yorduğuma üzülmüştüm o sıralar (şimdi geçti ;D )