Matematik Bir Oyundur ...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 191
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,751
Ynt: Matematik Bir Oyundur ...

Çok haklısınız...Bu mantık sorularını ifade etmek zor. Formülize edilebilen soruları ifade etmek daha kolay geliyor...

Etiketler

A B C D E F G H I J K
4] 4 0 4 1 1 0 4 0 4 2 0
7] 7 3 3 0 7 6 6 2 2 0

Aynı satırda aynı rakamın tekrar ettiği yerlerde o an diğer kum saatini ters çeviriyorum.

Şenol Bey 2 dk. müsade istiyorum.Soruyu aldığım kaynak 4 hamlede çözmüş ama bence yanlış, sonuncu hamlesine mana veremedim.Sanırım ben 3 hamlede çözeceğim.

Her ikisininde birer hazneleri boşken başlat...

I. hamle : A çevrilsin B çevrilsin

A bitti - B'de 3 dk. kaldı..............Ölçülen 4 dk.

II. hamle : A çevrilsin B devam etsin

A'da 1 dk. kaldı - B bitti.............Ölçülen 7 dk.

III. hamle : A çevrilsin B çevrilsin

A bitti - B'de 4 dk. kaldı............Ölçülen 10 dk.

Ne yazık ki hatalı düşünmüşüm, 1 dk. fazla oldu...Ama kaynağımın 4.hamlesi de yanlış...

İzninizle sizin çözümün üzerine ekleme yapıyorum.

SDC' Alıntı:
Her ikisininde birer hazneleri boşken başlat...
A=4dk
B=7dk

I. hamle : A çevrilsin B çevrilsin

A bitti - B'de 3 dk. kaldı..............Ölçülen 4 dk.

II. hamle : A çevrilsin B devam etsin

A'da 1 dk. kaldı - B bitti.............Ölçülen 7 dk.

III. hamle : A devam etsin B çevrilsin (böylece A, kalan 1dk'yı sayarken B ise 1 dakikalık kumu doldurur)

A bitti - B'de 6 dk. kaldı............Ölçülen 8 dk.

IV. hamle : B çevrilsin ve hafızasına kaydettiğimiz 1 dk. yı saysın
B bitti ..................................Ölçülen 9 dk.

4 hamleli çözüm bu olsa gerek.

Tebrik ederim, doğru 4. hamle buymuş.
Ama kaynakta 4.hamle böyle değildi, doğruyu siz bulmuşsunuz.Teşekkür ederim.

Bölümü takip eden arkadaşlarım ;
Bu soruları bana gelen mail'lerden -ki bunlar dosya oluşturup sakladıklarımdır- ekliyorum ve genellikle çözümü kendim de anladıktan sonra sizinle paylaşıyorum (kum saati sorusu hariç ;D )
Bomba gibi bir sorum var ama bu kez çözüm yok.Onu bir çözeyim sonra sizinle de paylaşacağım...

Matematik bir oyundur dedik...İşte bugün kendi düzenlediğim bir oyunu anlatacağım,basit, sonra yaptığım için beni üzen ama hayatımızda şans faktörünü mantıkla altedebileceğimize dair (tabi ara-sıra ;) )

Çalıştığım yerde mimar bir erkek arkadaşımız vardı (şimdi büyük bankalardan birinde çalışıyor) ki kendisinden yazı boyunca MİMAR diye bahsedeceğim.Mimar çok şanslı,ne zaman bir işi,bir ihtiyacı olsa illaki o sırada aynı şeye yönelmiş başka birilerini buluyor ve istediğini o kişiye yaptırıveriyor...Hazır ayaktayken şunu da versene,hazır çıkıyorken bana da atıştıracak birşeyler alsana,vs...Herkes "hazır" ama o asla...
E bir,iki,üç..derken duruma tüm ofis ahalisi sinir olmaya başlıyor (kendisini çok da sevmemize rağmen).
Sıcak birgün dondurma almak istiyoruz ama mimar yüzünden kimse gitmek istemiyor. Herkes şantiyesine gitmiş ofiste beş kişi kalmışız.
Mimar hariç diğerlerini çağırdım ve bu kez mutlaka onu göndereceğimi söyledim tabi bana yardım ederlerse,sevinerek kabul ettiler ;D
Dokuz adet küçük kağıt kesip beş tanesine "X" işareti koydum ve tüm kağıtları katladım.
Mimar hariç herkese katlanmış 4 adet boş kağıdı dağıttım ve mimarı da dondurma almaya gitmek üzere kura çekiyoruz diye çağırdım.
"X" işaretli kağıtlardan herkes birer tane aldı.Biz çabuklukla işaretli kağıtlarımızı yok ettik ve tam da tahmin ettiğim gibi mimar işaretli kağıt kendine çıkınca bu kez şanssız oluşuna inanamadı, kağıtlarımızı görmek istedi.Boş kagıtlarımızı görünce çaresiz Mado'nun yolunu tuttu :D
Döndüğünde de "biliyorum birşey yaptınız ama ne yaptığınızı anlamadım" dedi...Bunca zamandır ona bir ders vermek istiyorduk ama inanın ders vermek amaçlı bile olsa birine hile yapmak için kafa yorduğuma üzülmüştüm o sıralar (şimdi geçti ;D )

sevtap hanım madem şakadan bahsediyoruz ve hafta sonu diye soru yok o zaman bende bir tane anlatayım. ama bu benim başımdan geçmedi şake deyince siz çağrışım yaptı beyin arşivimden bana seslendi.
genç bir arkadaşımız iş ilanı için gittiği yerde şartlarını söylüyormuş. 5.000 ytl isterim. ev + araba + her yıl 2 ay tatil isterim demiş.
iş sahibi dinlemiş biz almak istediğimiz pozisyondaki arkadaşımıza 15.000 ytl vermeyi kararlaştırmıştık. evi dilediğiniz semtten seçme özgürlüğünüz var. araba konusunda bizde düşündük. eskiden kullandığınız markanın yeni modelini beğeneğinizi umuyoruz. tatili istediğiniz kadar uzatmak tabiki hakkınız demiş.
genç inanamamış. şaka yapıyorsunuz herhalde demiş.
iş yeri sahibi gayet sakin cevap vermiş. evet ama önce siz başlattınız...!

Valla Bülent Bey biz işyerimizde aile gibiyizdir. Benim yukarıda anlattıklarım Patronun kulağına gidince ilk sorusu şu oldu : "bu kimin aklına geldi?"....

(ama fikri beğenmesine rağmen bana 15.000-YTL maaş, istediğim semtte ev ve şu an kullandığımdan daha iyi bir araba verme şakasını bile yapmadı :D )

Neyse burada -istemediğim halde- kendim "geyik" yapmaya başladım,özür...

Yeni soru yok mudur 8)

Anne baba ve iki çocuktan oluşan bir aile bir tünelin başına gelmişler ve karşıya geçmeleri gerekiyor.

1. Tüm aile fertleri karanlıktan çok korkuyor ve bu nedenle geçişler sırasında yanlarında mutlaka meşale olması gerekiyor.

2. Meşale sadece 12 dakika süreyle yanıyor dolayısla tüm fertlerin geçişi 12 (Evet oniki) dakikada tamamlanmak zorunda.

3. Tünelden aynı anda sadece iki kişi geçebilir.

4. Baba 1 dakikada karşıya geçebiliyor.

5. Anne 2 dakikada karşıya geçebiliyor.

6. Erkek çocuk 4 dakikada karşıya geçebiliyor.

7. Kız çocuk 5 dakikada karşıya geçebiliyor.

8. Tüm bireyler için gidiş ve dönüşler aynı sürede tamamlanıyor.

Bu şartlar altında aileyi karşı tarafa geçirebilecek misiniz bakalım....

B : Baba
A : Anne
E : Erkek çocuk
K : Kız çocuk

BA tüneli geçti 2 dakika
B geri döndü 1 dakika
EK tüneli geçti 5 dakika
A geri döndü 2 dakika
BA tüneli geçti 2 dakika

Şu tip sorular vardır bir de;

"Bu sorunun doğru yanıtının kaç harften oluştuğunu yazıyla yazarak giriniz."

Cevap: .....................

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,779
Kayıtlı Üye Sayımız
166,596
Kaydolan Son Üyemiz
Baybarss

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR