Havensis
Ana Kamp
@Havensis, yazdığınız ideal olandır. Fakat dediğim gibi akünün kutusundan çıkan kağıttaki şarj seçeneklerinde DC15V adaptörle şarj edilebilir yazılmış. Bu akülerde şarj akımı C oranı 0.5C gibi yüksek değerlerde olduğundan zaten o güçte bir adaptör genelde bulundurulmayacaktır. Açık devre gerilimi DC15V olan adaptör de bağlandığında ideal gerilime ve akü şarj oldukça yüksek amper bir adaptörle şarj olsa bile doldukça da daha az akım çekecektir.
Bendeki Orbus 60Ah LFP akü güneş paneli ile şarj olduğundan dolduğunda BMS şarjı kesiyor. Bu defa da 12/24 volt'luk solar şarj cihazı aküyü görmediğinden sisteme yüksek voltaj vermeye başlıyor. 16, 17 hatta 20 volt'lara kadar kararsız gerilim görebiliyorum. O yüzden solar şarj cihazı çıkışından aldığım beslemeyi bir dc-dc regülatörle 12 volt'a sabitliyorum. Normalde BMS devreyi kapatmasa sorun olmayacak. Çözüm olarak akü tarafa bir devre veya yük ilave edilerek LFP akünün yüzde yüz dolmasını bir şekilde engellemek gerekiyor. Mesela yüzde 98-99'da bir yük devreye alınarak ya da solar bağlantının kesilmesi ile. Akünün eskiliği ve yeniliğine göre böyle bir kapasiteyi akü gerilimini kontrol ederek tespit etmek ne kadar isabetli olur bilemiyorum. En azından BMS'nin şarjı kestiği gerilim noktası denenerek bulunabilir. Her ne kadar solar şarj cihazında bazı voltaj değerleri ayarlanabiliyor olsa da LFP uyumlu solar şarj cihazı olsa daha iyi olacak. Deşarjda böyle bir sorun yok.
15V DC de bahsettiğiniz gibi şarja başladınız, akü doldu 14.6V seviyesine geldi ve 14.7volt oldu, 14.8V oldu 14.9Volt oldu adaptör halen gerilim uygulamaya devam ediyor? Halbuki şarjın kesilmesi gerek...
Alternatör şarjı için de aynı durum geçerli, Şarj kesme ve Alternatörden aşırı akım çekilmesi durumu ortaya çıkıyor.
BMS'in kapatması aslında bir özellik değil. Birşeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi olarak korumaya geçiyor. Normal kullanımda BMS hiç kapatmamalı.
Sizde sorunları yazmışsınız. Bu kadar karmaşa ile uğraşmaktansa Lityum Pile verilen ücretin bir miktarını Lityum uyumlu şarj cihazına ayırmak faydalı olacaktır.