Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 193,191
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Abisko markette Norveç'ten kalan parayı harcayıp üstünü de kredi kartıyla ödedik. [GPS132]. Daha öncesinde bir benzinciye de baktık ama fiyatı pek uygun değildi. Acil olmadığı için de almadık. Abisko markette envai çeşit şekerleme vardı. Çukulatalısı, renklisi, değişik şekillisi ile belki yüz çeşit vardı. Birkaç tipinden merak edip biraz aldık ama tadı bize pek matah gelmedi. Burada üzerinde kebab yazan bir paket bulduk. Tabi ki burada gördüğümüz bütün kebaplar gibi bu da döner. Paketin arkasında yazılan hiç bir şeyi anlamadık. Ama altta büyük harflerle, “HALAL” yazısı dikkatimizi çekti. Sanırız helal demek istiyorlar, demek ki domuz eti filan değil. Bir paket aldık. Bir de beyaz peynire benzeyen bir peynir bulduk ama bir çeşit kaşar peyniri çıktı neyse fena değildi.

SAM_2948.jpg

SAM_2968.jpg

SAM_2971.jpg

SAM_2973_stitch.jpg

Etiketler

İsveç bir Avrupa birliği ve Şengen üyesi. Para birimi ise İsveç Kronu SKR olarak kısaltılıyor. Kirunadaki bir döviz bürosundan aldığımız kurlara göre; 1SKR=1.12NKR, 1€=7.89NKR=8.83SKR böylece 1TL=3.46SKR ediyor.

Vergi İadesini Alamadık.
İsveç'e geldiğimizde asıl derdimiz; Norveç'ten aldığımız fotoğraf makinesi için vergi iadesi almaktı. Sınırı geçerken durup sınırdaki memura sorduğumuzda 35km ileride olduğunu söylemişti ama memurun dediği yere 43. kilometrede ulaştık. Abisko'da bunun için bir de görevli vardı, görevliyi bulduk ama fotoğraf makinesi aldığımız yerde tax-free formu düzenlenmiş olması gerekiyormuş. Biz tax-free deyince fatura üzerine yazmıştı. Memurda bununla işlem yapamayacağını söyledi ve bu nedenle vergi iadesi de yapılamadı. Böylelikle fotoğraf makinesinin bize maliyeti aldığımız fiyatın ta kendisi oldu. Üstüne üstelik akşam olduğu için geç kalmayalım kapanmadan yetişelim diye yolda bu aradaki hiçbir yere de bakamadık.

SAM_2978.jpg

SAM_2983.jpg

Yol kenarında şelale gibi gürül gürül çağildayarak akan bir nehir görünce su bidonlarını daldırıp doldurdum. [GPS133].

SAM_2984_stitch.jpg

SAM_2993.jpg

fsirin' Alıntı:
İsveç bir Avrupa birliği ve Şengen üyesi. Para birimi ise İsveç Kronu SKR olarak kısaltılıyor. Kirunadaki bir döviz bürosundan aldığımız kurlara göre; 1SKR=1.12NKR, 1€=7.89NKR=8.83SKR böylece 1TL=3.46SKR ediyor.

Vergi İadesini Alamadık.
İsveç'e geldiğimizde asıl derdimiz; Norveç'ten aldığımız fotoğraf makinesi için vergi iadesi almaktı. Sınırı geçerken durup sınırdaki memura sorduğumuzda 35km ileride olduğunu söylemişti ama memurun dediği yere 43. kilometrede ulaştık. Abisko'da bunun için bir de görevli vardı, görevliyi bulduk ama fotoğraf makinesi aldığımız yerde tax-free formu düzenlenmiş olması gerekiyormuş. Biz tax-free deyince fatura üzerine yazmıştı. Memurda bununla işlem yapamayacağını söyledi ve bu nedenle vergi iadesi de yapılamadı. Böylelikle fotoğraf makinesinin bize maliyeti aldığımız fiyatın ta kendisi oldu. Üstüne üstelik akşam olduğu için geç kalmayalım kapanmadan yetişelim diye yolda bu aradaki hiçbir yere de bakamadık.

vergi iadesi için gümrük memuru alınan malın ülke dışına çıktığını görmeyi isteme hakkına sahip olmalı ama sizin durumunuzda biraz kendi kabahatleri de olduğu için makinanın türkiye'de olduğunu fotoğraflayarak mektupla da vergi iadesi talebinde bulunabilirsiniz, ve süresi geçmedi ise yüksek ihtimal alırsınız.

fsirin' Alıntı:
Bu işlemlerde süre ne kadardır acaba. Bizim için kesin süre geçmiştir ama bilgi açısından merak ettim. :smiley:

Tam bilemiyorum,
3 yıl geriye dönük şahsi vergi iadesi evrakları verebildiğime göre bu konuda da süre 3-5 yıl olabilir. Ben olsam kesinlikle denerdim, zaten süre geçmişse geçti derler. Miktar da o kadar az olmamalı, çek göndermeleri gayet olası bir durum. (Oradaki memur gözlüğü ile bakmaya çalışıyorum, vergi iadesini isterseniz değil istemezseniz şaşırır.:smiley:

Ferhat Bey, biz tam tersinini yapmış, Kiruna üzerinden Narvik'e gitmiştik. Daha da kuzeye gitmeye zaman olmadığı için en kuzey noktalarımız olmuştu ve en çok etkilendiğimiz yerlerdi. Bir de gece 12 ye doğru geçmiştik. Başka bir dünya gibiydi.
Şimdi resimlere baktım sizin yazınız üzerine, karavanları ben de çekmişim :smiley:

1.jpg

bartek' Alıntı:
Ferhat Bey, biz tam tersinini yapmış, Kiruna üzerinden Narvik'e gitmiştik. Daha da kuzeye gitmeye zaman olmadığı için en kuzey noktalarımız olmuştu ve en çok etkilendiğimiz yerlerdi. Bir de gece 12 ye doğru geçmiştik. Başka bir dünya gibiydi.
Şimdi resimlere baktım sizin yazınız üzerine, karavanları ben de çekmişim :smiley:
Ne güzel aynı şeylere dikkat etmişiz. :smiley:
Biz geçerken sisli ve yağışlı bir hava vardı. Birkaç da tepeden fotoğraflamıştım. Sonra da merak edip yanlarına kadar gitmiştik. :smiley:

SAM_2933.jpg

Kiruna
Kiruna'ya girdik. Norveç'te navigasyonumuza Kiruna'yı işaretlemiştik. Kiruna, kutup çemberinin 140km kadar kuzeyinde bir madencilik ve sanayi kenti. Hava kararıyor ilk gördüğümüz büyük, güzel bir kilisenin yakınlarına parkettik. [GPS135]. Kilise ahşap bir yapı, kapalı olduğundan sadece dışarıdan fotoğraflarını çektik.

SAM_3013.jpg

SAM_3023.jpg

Gece Kiruna'nın merkezini daha rahat gezebilmek için şehrin merkez otoparkına geldik. [GPS136]. Burası saat 09 sonrası 4 saat süreli park yeriymiş. Gece sokaklarda biraz dolaştık. Her yer kapalıydı. Pek gidecek yer bulamayınca, Küheylan'a dönüp erkenden yattık.

SAM_3027.jpg

SAM_3030.jpg

Sabah acayip bir yağmur yağdı. Neredeyse bir dolu yağışı, sanki arabanın üzerine taş atılıyor gibiydi.
Yağış zaman zaman hızlanarak devam ediyor. Yağmurluklarımızı giydik. Tam karşımızda bulunan turizm bürosuna uğradık. Gezilecek önemli yerleri öğrendik. Dün bulduğumuz kilise, demir madeni ve “City Hall” gezilebilirmiş. Kiruna'da meşhur bir buz otel de var ama bu mevsim erimiş olduğundan kapalıymış. Demir madenine guruplar halinde gidiliyormuş gurup oluşturtan sonra götürüyorlarmış. Giriş ücreti sanırım 250 kron gibiydi. Turizm binasında bir Alman gurup toplanmıştı. Almanca biliyorsanız siz de gidebilirsiniz dediler. Saat 13'de ise bir İngiilizce gurup olacakmış. Hem beklememiz lazım, hem de de hatırladığımız kadarıyla, dört saat sürdüğü için de demir madenini gezmek için vaktimiz yok.
Turizm bürosundan aldığımız dokümanlardan birisi de Kiruna'da gezilecek 10 yer diye bir şey. İçindeki listeye göre gezilecek yerleri inceleyeceğiz. Kolay ulaşabileceğimiz birkaç tanesini de gezeceğiz. Listede burada en meşhur olarak bildiğimiz “Buz Otel” yer almıyor. Kapağında yaz 2011 yazdığı için olsa gerek.
“City Hall” binasını gezdik. Burada şehrin gelişimi ve kültürel yapıyla ilgili sergi vardı. Bina 1959 yılında yapımına başlanmış ve 1963 yılında kullanıma açılmış. Kiruna demir madeniyle öne çıkan bir şehir. “City Hall” binasının dışında da madenci arabası ve üç metre kadar boyunda bir demir cevheri vardı. Binanın içinde şehir maketini pencereden görülen sisler içindeki medeni gözlemledik.

SAM_3032.jpg

SAM_3035.jpg

SAM_3037.jpg

SAM_3042.jpg

SAM_3044.jpg

Biraz da şehirde yürüyüş yaptık. Bir roket dikkatimizi çekti. Kocaman bir füze maketi var. Elimizdeki broşüre göre Kiruna'dan 45km uzaktaki Esrange'de Avrupa'nın en büyük sivil fırlatma üssü varmış. 1966'dan beridir 500'den fazla roket fırlatılmış ve 550'den fazla balon salınmış.

SAM_3081.jpg

SAM_3082.jpg

SAM_3084.jpg

SAM_3085.jpg

SAM_3087.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,805
Kayıtlı Üye Sayımız
166,617
Kaydolan Son Üyemiz
Ynsemr81

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.