Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,619

Etiketler

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Norveç'in ikinci bölümüne aşağıdaki bağıntıdan ulaşılabilir. :smiley:
Boyut 36MB Harita ve fotoğraflara %400 büyüterek bakabilirsiniz.

Bölüm 12 : Norveç 2. Bölüm.
http://www.mediafire.com/view/?r8hc70tzg9i1p6s

Daha eskilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. :smiley:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=81190.msg1188837#msg1188837

Ferhat Bey bugün başlayabildim gezi notlarınıza. Kutup çemberine henüz varamadım, henüz ilk sayfalardayım ama herkese emsal olabilecek anlatım formatına, istatistiklere bir de "hem sizden hem gezilen yerden" bir kare olarak termosda çay içtiğiniz gece manzarasının doğallığına ve güzelliğine bayıldım.

Şu ana kadar okuduklarımda izninizle bir kaç konuda bildiklerimi ve görüşlerimi paylaşmak isterim :
,
- Vize konusunda haklısınız Türkiye'de yaşayanlar için gezi planında dikkate alınması gereken önemli bir unsur. Sırf bu yüzden bana ziyarete gelmek istemeyen Türkiye'den arkadaşlarım var ve çok haksız da değiller. Schengen vizesi konusunda izninizle bir düzeltme yapacağım. Aslında AB kanunlarına göre Schengen vizesi ya ilk girilen ülkeden ya da en çok kalınacak ülkeden alınmak zorunda. (en çok kalınacak ülkeyi sınır polisi sorarsa ispat etmek zor olabilir ve polisin insiyatifine kalabilirsiniz)

- Daha önce kiralık araç ile dolaşmışsınız ve kendi aracınızı tercih ediyorsunuz, sonuçda hem yaşadığımız evimiz hem de kullanmaya alışık olduğumuz araç olarak bu çok normal. Benim için de yıl içinde karavanda kaldığım süre arttıkça öyle olacaktır. Ancak bizim şöyle bir sorunumuz oluyor ki, benzeri sorun Türkiye çıkışlılar için de oluyordur. 2 ayda bir 15 gün ve yazları 6 hafta tatil yapabilme imkanımız var. Yakın çevremiz de sayısız gezecek yer var ve bunları bitirdikçe ya da o sezonun hava koşullarına, şahsi isteklerimize göre ispanya, italya, türkiye gibi bize daha uzak yerlere gitmek istiyoruz. Evden araçla çıkarsak hem tatilin yarısı zaten gezdiğimiz çevrede geçiyor zaman kaybı oluyor hem de esas hedeflediğimiz noktaya varana kadar neredeyse uçakla varmak kadar maddi kayıp oluyor. Acaba diyorum Batı Avrupayı ve kuzey Avrupa'yı daha detaylı tanımak ve gezmek isteyenler için kiralama daha iyi bir çözüm olabilir mi?

Taner Bey, bahsettiğiniz fotoğraf asağıdaki fotoğraf mıdır?

2001 yılında ilk girilen ya da en çok kalınacak ülkeden vize alınması gerekir diye biz de okumuştuk. Bunun üzerine Finlandiya'ya vize için gidince ilk girdiğiniz ülke Yunanistan olacak onun için Yunanistan'dan almalısınız demişlerdi. 2003 yılında da Yunanistan bu kadar uzun (45gün) vize vermeye yetkimiz yok ... Bey pazartesi gelince onunla bir görüşmelisiniz demişti. Biz de beklemeyip İsveç'e başvurduk ve Uçakla İsveç'e gittik oradan otomobil kiralayıp 25 gün gezi yapmıştık. :D

Bahsettiğiniz gibi Şengen içindeki Vize aldığınızdan farklı bir ülkeden giriş yaptığınızda sınırda vizesi olan ülkeye gidip gitmeyeceğinizi soruyorlar. Büyük olasılıkla oraya gitmediğinizi söylemezseniz sorun çıkartırlar herhalde. :-\

Karavan kiralama'ya gelince süre kısa ise, kiralamak daha avantajlı olacaktır. Türkiye'den karavanla çıkarken sigorta ve ehliyet yenileme masrafları ve ayrıca asıl hedef bölgeye kadar yakıt ve yolculuk masrafları ile zaman kaybı var.

Hedef İskandinavya ise karavan ile yola çıktığınızda pek bir yer dolaşmadan hızlı hızlı gitseniz de herhalde 5 gün gidişe 5 gün de dönüşe olmak üzere gezinin 10 günü gidecektir. 15 günlük tatilin 10 günü giderse son derece kıstlı bir zaman kalır. Hedef 10000Km ise günlük 650Km gibi bir rakam ortaya çıkar ki bence bu keyfli bir gezi olmaktan çıkar. Günlük menzil kişiye göre değişmekle birlikte 200-300Km arası kabul edilebilir menzildir. Daha kısası her zaman daha keyifli ve makbuldur tabiki.

Kiralamanın bir de ekonomik boyutu var. Aracın bir kamper olduğunu ve günlük 100€'ya kiraladığımızı varsayalım. 15 gün için 1500€ tutacaktır. İlaveten uçak paranız var. Kendi aracınızla Almanya'ya giderseniz; Sigorta ve ehliyet için yaklaşık 300-350€ ödersiniz. Gitmek için de 2000Km yol alırsınız. Bu da yaklaşık 250€ mazot demektir. Dönüşü ve Vignet gibi ödemeleri de düşününce, 1000€'nun altında bir harcamadır. Bununla birlikte aracınızda alıştığınız yatağınız, alıştığınız mutfak ekipmanı ve yemekler sizinle birliktedir. Yol uzadıkça masraf ve kayıp zaman artacak kiralamak ağır basacaktır. Ayırabildiğiniz zaman uzadıkça, kendi aracınız avantajlı olacaktır. :smiley:

IMG_5020.jpg

fsirin' Alıntı:
Bilgiler için teşekkürler Cavid Hocam. :smiley:

İstanbul hizasında 84km, Norveç'in kuzeyinde ise 36km oluyor. Yani Norveç'de batıya giderken Türkiye'ye göre 2.3 kat hızlı gidiyoruz. ;D

Finlandiya'da İnari gölüne kadar çok bol ormanlar vardı ama sonra azalarak yok oldu. :-\

Harika gezi notlarınızda epeyi bir ilerledim,

Norveç'in yüzölçümündeki farklı rakkamlarla ilgili; Norveç'in kutuplarda çözülen buzlardan sonra ortaya çıkan bazı topraklarla ilgili bildiğim kadarı ile Rusya ile ve BM'de süren anlaşmazlıkları var.

Baktım da Almanya'dan da epeyce uzun bir rota. Norveç fiyortları ve North Cape şöyle bir rotada yapılabilir mi acaba biraz çalışmam lazım : https://maps.google.com/maps?saddr=Grimstad,+Norwegen&daddr=59.81445,6.75618+to:60.63728,5.96223+to:61.9043,5.99967+to:63.14422,8.56082+to:North+Cape,+Nordkapp,+Finnmark,+Norwegen&hl=de&sll=59.96601,7.141113&sspn=7.466819,25.356445&geocode=FQFiegMdg2GCACmxr3tA6uhHRjEVOxQutAPtqQ%3BFTKykAMdVBdnAClpnRjFMbA-RjEoLCFgjVByOQ%3BFWBAnQMd9vlaACmnJpKk5rk9RjHxOXDm5OBA0g%3BFayVsAMdNoxbACm_2ofOZlYWRjEy498fwP6ADg%3BFRyBwwMdtKCCACmhDLTIUa8TRjF-kUpV7_9MPQ%3BFdpcOwQdLUCMASELdcS-Rikc0ylBdfYnUanJRTELdcS-Rikc0w&oq=grims&mra=dvme&mrsp=1&sz=6&via=1,2,3,4&t=m&z=4

Selamlar

tanerer' Alıntı:
Baktım da Almanya'dan da epeyce uzun bir rota. Norveç fiyortları ve North Cape şöyle bir rotada yapılabilir mi acaba biraz çalışmam lazım
Danimarkadan feribotla mı geçmeyi düşünürsünüz?
Başlangıç noktanıza yakın Hirsthals-Kristiansand feribot hattı var.
Rotanızda bu kadar yakınından geçmişken, mutlaka Bergen'e uğrayın. Bergen güzel bir yerdir.
Rotanız en güzel fiyortlardan biri olan Sognefiyorttan geçiyor. Ancak biraz fazlaca feribot kullanıyor sanki. Dediğiniz gibi rota üzerinde biraz çalışmak lazım. :smiley:

Benim 2003 yılında yaptığım gezi, Bartek ve Akdeniz45'in 2011 yılında yaptığı gezileri de incelemeniz faydalı olacaktır.

fsirin' Alıntı:
Danimarkadan feribotla mı geçmeyi düşünürsünüz?
Başlangıç noktanıza yakın Hirsthals-Kristiansand feribot hattı var.
Rotanızda bu kadar yakınından geçmişken, mutlaka Bergen'e uğrayın. Bergen güzel bir yerdir.
Rotanız en güzel fiyortlardan biri olan Sognefiyorttan geçiyor. Ancak biraz fazlaca feribot kullanıyor sanki. Dediğiniz gibi rota üzerinde biraz çalışmak lazım. :smiley:

Benim 2003 yılında yaptığım gezi, Bartek ve Akdeniz45'in 2011 yılında yaptığı gezileri de incelemeniz faydalı olacaktır.

Ferhat Bey,

Sonunda bu başlığın bugün sonuna kadar gelebildim. Gezinin esas kalbi norveç galiba ama polonya, balkanlar vs. derken aslında bize birden fazla gezi çıkar bu notlardan. Tekrar tebrikler ve teşekkürler. Bahsettiğiniz diğer gezilere de bakacağım fırsat buldukça.

Kırılan makinayı yaptırabildiniz mi bilmiyorum, sanki daha da güzel fotoğrafları çekmek yenisine nasip olmuş. Fiyordlar, gökkuşağı fotoğrafları harika. Acaba Norveç AB'ye bu güzel boş toprakları istilaya uğrar diye mi katılmak istemiyor diye düşünmeye başladım.

Hep bir Fiyord'ları gezme planımız vardı ama buralardan bir gemi yolculuğu mu yapalım tam emin değildik. Karavan için ideal olduğunu görüyorum.

Tütsü balık konusunda; Sanırım füme balık oluyor "smoked fish". Sapanca'da 20-25 yıl önce alabalıkları fümeleyen bir tesis vardı. Gayet güzel olurdu diye hatırlıyorum...

Balina safarisi fiyatı oldukça yüksekmiş. Kanarya adalarında bu yaz 20-30 euro idi. Belki kuzeyde tekneler daha uzun mesafe gitmek zorunda kalıyorsa balinalara kadar...

Aslında ilk yaptığım planda oslo'dan karavan kiralamak niyetim vardı fakat üzerinde biraz çalışınca harita aşağıdaki hale geldi. Toplam 7500 km rota içinde evden karavan ile yola çıkmak daha mantıklı :

https://maps.google.com/maps?saddr=Dortmund,+Germany&daddr=Puttgarden,+Deutschland+to:Malm%C3%B6,+Schweden+to:SM%C3%85LAND,+Visings%C3%B6,+Schweden+to:Stockholm,+Schweden+to:Helsinki,+Finnland+to:Jyv%C3%A4skyl%C3%A4,+Finnland+to:Rovaniemi,+Finnland+to:Nordkapp,+Norwegen+to:Hammerfest,+Norwegen+to:Troms%C3%B6,+Norwegen+to:Vester%C3%A5len,+Sortland,+Norwegen+to:Lofoten,+Vestv%C3%A5g%C3%B8y,+Norwegen+to:Arjeplog,+Schweden+to:%C3%96stersund,+Schweden+to:%C3%96rebro,+Schweden+to:Dortmund,+Deutschland&hl=de&ie=UTF8&sll=57.909012,14.337158&sspn=3.958464,12.678223&geocode=FfMIEgMdUulxACkRevC_YBe5RzFQh1QxgfInBA%3BFQ6WPwMdJgurACmHw06IQmStRzHYrXvpq70KiA%3BFfV2UAMdLmzGACn_kcR0pQVTRjHliEi93wWp0w%3BFXSgdQMdY7TaAClxq7kiw0ZaRjGKy_hQDjCfkQ%3BFaJJiQMdDqYTASnLC2QZMXZfRjFmd51n0ycNqA%3BFXUelgMdN4h8ASmRBiGWxwuSRjFj9-I7hL1OzQ%3BFYvHtQMdEt-IASkZManRFXSFRjHXopBnfWlXug%3BFf6p9gMdR4iIASlTJXd2vUsrRDHEQYi0rYiAFQ%3BFYZzOwQdLEWMASnnvujnHazJRTFp4AzN8yVm7w%3BFQ49NgQdrltpASn1yhP-x7vIRTHOA8d8TBEmKw%3BFTXDJgQdPDwhASn9cTtsUsTERTHTvm6Ohco9Ag%3BFRk3GAQdQC_rAClFaI5f6EXcRTHATq3Bk60Mgg%3BFQ4kEAQd8M7RACnJM3oYYXLeRTHaISBAfJSayg%3BFbHd7wMdBvsQASkZnEBE6PV3RjGyBzDIK5L_lA%3BFev_wwMdJFTfACmRMPnURrhvRjHe3M8zPcLeSg%3BFf93iAMdYyPoACk5_0oUfwFcRjE-yRjQurDjzw%3BFfMIEgMdUulxACkRevC_YBe5RzFQh1QxgfInBA&oq=dortmund&t=h&mra=ls&z=4

Şimdi benim anladığım kadarı ile yukarıdaki geziyi haziran ayında yapmak lazım ve 21 haziran civarında bir tarihde 24 saat gündüz olacağı için north cape'de olmak lazım. Daha kısa sezon dışı tatillerde biz bergen, Sognefiyord gibi bize yakın yerleri içeren başka seferler planlayabiliriz zaten (O yüzden büyük gezi rotasından çıkarttım). Tam olarak haritalardan çıkartamıyorum ama fiyordlar arasında yerel gemi işletmeleri var herhalde, tam plan tarihlerine göre de gemilerin çalışma zamanlarını kontrol etmek lazım herhalde. Merak ettiğim yol bitti dediğiniz yerlerde gemi seferleri var mı? Daha da kuzeye gidilebiliyor mu? Sezon dışı zamanlarda bazı yollar kapatılıyor yazmışsınız, kar tehlikesi mi var, sular mı yükseliyor? Okuduğum kadarı ile Norveç gulfstream etkisi ile kutup çemberinde olup da buzlanmayan ülkelerden birisi. Diğer yandan 6 aylık bir sibirya ve baykonur uzay üssü civarlarında tecrübem oldu. Hava -38 neredeyse tişört ile dolaşın ama sibirya rüzgarı başladığı zaman derler ya insanın burnu düşer aynen o şekil kapalı bir yere kaçmanız lazım. Buralarda da rüzgar mı tehlike?

Sorularım hiç bitmeyecek gibi, en iyisi gidip bizzat yaşamak. Ne de olsa gezenbilir :smiley:

Rotanız kaç sürecek? Süre yeterliyse Riga, Talinn ve Varşova'yı ekleyebilirmiyiz. Ya da bizim 2003 rotamızın benzerini yaparak Stockholm, Umea, Lulea, Kemi, Rovaniemi ve İnari üzerinden Nordkapp'a ulaşmak ve Norveç kıyılarından Bergen ve Oslo'yu da katarak dönüş olabilir. :smiley:

21 Haziranda Kutup çemberine ulaştığınızda, güneş batmayacaktır. Kuzeye doğru çıktıkça, güneş gün boyu daha bariz bir şekilde çevrenizde dönecek. :smiley:
Gamvik'de gördüğümüz bir listeye göre; Kutup çemberinde 12 Haziran 1 Temmuz arası, Nordkapp'da 14 mayıs ile 29 Temmuz arasında "geceyarısı güneşi" görülüyormuş.

Norveç kıyılarını gezerek en son yerleşim olan Kirkenes'e kadar giden gemi seferleri de var. İncelenebilir ama bence araç kullanmayı seviyorsanız karavanla gezmek daha iyi.

Norveç'te fiyatlar genel olarak yüksek. Almanya'dan gelen birçok Alman da bundan şikayet ediyordu.

fsirin' Alıntı:
Rotanız kaç sürecek? Süre yeterliyse Riga, Talinn ve Varşova'yı ekleyebilirmiyiz. Ya da bizim 2003 rotamızın benzerini yaparak Stockholm, Umea, Lulea, Kemi, Rovaniemi ve İnari üzerinden Nordkapp'a ulaşmak ve Norveç kıyılarından Bergen ve Oslo'yu da katarak dönüş olabilir. :smiley:
21 Haziranda Kutup çemberine ulaştığınızda, güneş batmayacaktır. Kuzeye doğru çıktıkça, güneş gün boyu daha bariz bir şekilde çevrenizde dönecek. :smiley:
Gamvik'de gördüğümüz bir listeye göre; Kutup çemberinde 12 Haziran 1 Temmuz arası, Nordkapp'da 14 mayıs ile 29 Temmuz arasında "geceyarısı güneşi" görülüyormuş.
Norveç kıyılarını gezerek en son yerleşim olan Kirkenes'e kadar giden gemi seferleri de var. İncelenebilir ama bence araç kullanmayı seviyorsanız karavanla gezmek daha iyi.
Norveç'te fiyatlar genel olarak yüksek. Almanya'dan gelen birçok Alman da bundan şikayet ediyordu.

2-4-6 haftalık plan yapabiliriz. Bu yıl kızımız belki üniversiteye başlayacak o sebeple bu yaza ne olur tam bilemiyorum şu anda. Bir de Almanya'da edindiğimiz alışkanlık 2-3 ayda bir 2'şer haftalık tatiller yapmak. Kutup çemberi için 2-4 hafta arası bir süre uygun gibi geldi bana.

Önerilerinizi haritaya yazıyorum fırsat buldukça üzerinde çalışırım. Google haritası 1087 Euro olarak benzin maliyetini de vermiş : http://goo.gl/maps/9JdmR

Umarız kuzey gezinizi gerçekleştirme şansını bulursunuz. :smiley:
Süreyi ne kadar geniş tutarsanız o kadar iyi olur. Normalde Almanya'da olduğunuzu düşündüğümüzde 4 hafta yeterli olacaktır. Süre kısaldıkça daha hızlı olmak ve günlük alınması gereken yol artacak. Bu da hoşunuza giden yerlerde kalamamak demek. Yapacağınız 4 haftalık gezinin temposu bizim gezinin temposunun bir benzeri olacaktır diye düşünüyorum. :smiley:

BÖLÜM-12 : İSVEÇ

Gezimizin 26. günü 7205Km'deyken İsveç'e girdik. Rotamız İsveç'in en kuzeyinden güney doğuya doğru geçip Finlandiya'ya ulaşmak. Norveç'ten elimizde son kalan 150 kronu harcamak için sınır yakınlarındaki ilk görüğümüz bir markete girdik. Sınırlardaki marketler hep komşu ülkenin para birimiyle de alışveriş yapıyorlar. İlk görüğümüz market kamyon kasasında bir dükkan, içinde çeşitli dondurulmuş et ürünleri satılıyor. Bunların içinde geyik eti de vardı. Elk eti 288.72NOK veya 337.80SKR etiketliydi. Kilosu 100TL gibi yani. Ren geyiği etini görmedik Geyik etinden bahsetmişken, Finlandiya'da turizm info'dan geyik etleriyle yapılan yemeklerin tarifleri olan bir kitapçık almıştık. Kitapçığı kullanmadık amaelimizde hazır. Marketlerde zaman zaman ren geyiği konservelerine ratladık. Buradaki kamyon markette etlerin yanı sıra kasalar içinde her yerde topladığımız çileklerden satılıyordu. Buradan bir şey almadık.

SAM_2932.jpg

SAM_2938_stitch.jpg

SAM_2941.jpg

Burada çok sayıda parkedilmiş karavan da vardı. Gezi esnasında fazla anlayamadık ama burada “Kral Yolu” adında bir yürüyüş rotası varmış. Rota Abisko ile güneydeki Hemavan arasındaki 430km'lik bir parkur. Sanırım bu rotanın Abisko bölümünde bir etkinlik yapıyor olabilirler. www.stfturist.se/kungsleden

SAM_2942.jpg

PB265711s.jpg

Ekli dosyalar

• PB265711.zip
    2.1 MB · Görüntüleme: 67

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,768
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
Marin Bow Denizcilik

SON KONULAR

Geri