Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,907
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Yolda

IMG_9434.jpg

IMG_9435.jpg

IMG_9453.jpg

IMG_9459.jpg

IMG_9473.jpg

Etiketler

fsirin' Alıntı:
Buralarda dikkatimizi kiliselerin şekli de çekti. Kiliseler de hep üçgen prizmaları şeklinde.

Hafızam da kalan ufak bir bilgi kırıntısını paylaşmak istedim.
Eski Mısır'da Piramitlerin de üçgen olması(bir nevi anten)Yaratıcıya direkt ulaşım amacı ile olabilir,
Güzel yerler,teşekkürler.

Kardeşim ellerine sağlık takip,deyiz iki varsınız yoksa bu ev hapsi nası gececek saygılarımızla....

fsirin' Alıntı:
Garip Coğrafi Büyüklükler.
Sırası gelmişken Norveç'in coğrafi yapısını bir inceleyelim. Haritadan belirlediğim kadarıyla, Norveç 71.16° ile 58° enlemi ve 4.91° ile 31.12° derece boylamları arasında yer alıyor yani 26.21° boylam ve 13.16° enlem büyüklüğünde bir ülke. Türkiye ile karşılaştırmayı aşağıdaki tabloda toparladım.

Ülke Enlem Boylam Yüzölçümü
Norveç 71.16° - 58.00° = 13.16° 31.12° - 04.91° = 26.21° 324.220km²
Türkiye 42.10° - 35.81° = 6.29° 44.83° - 26.06° = 18.77° 774.820km²

Norveç Türkiye'den enlem olarak 2.1 kat büyük, Boylam olarak da %40 daha büyük. Ama yüzölçümü olarak Türkiye 2.4 misli daha büyük. Halbuki enlem ve boylamların çarpımını oranlasak, Norveç'in 3 misli büyük olması lazımdı. 2.4x3=7 misli bir tutarsızlık var. Bu Norveç'in dar ve uzun bir ülke olmasından kaynaklanıyor. Norveç'in en doğusu Türkiye'de Düzce şehrimizin hizasındayken, en batısı Hollanda'nın Amsterdam şehrinin hizasından geçiyor. Bu durum da kuzeye doğru çıkıldıkça, boylamların daralmasından da kaynaklanıyor sanırım. Norveç'in yüzölçümü bilgisi de tutarsız, bir başka kaynakta 323.877km², Norveç'ten aldığım haritada ise; 386.958km² olarak gözüküyor.

Bildiğimiz gibi, dünyamızın şekli bir küre. Bu küreyi kağıt üzerine geçirirken (kolayca kullanabilmek için haritalar yapmak gerek), birtakım yöntemler (projeksiyon) kullanılır. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, gerçekten az ya da çok (amaca göre) uzaklaşma sözkonusudur. (Şöyle bilinen ya da okullarda öğretilen bir şeyi yazayım: Ekvator'da, iki merideyen arası, 111 km olup, kutba doğru gidildikçe, küre olmaktan kaynaklanan bir nedenle, bu azalır ve 90 derece paralelinde (kutup noktası) 0 olur.) O nedenle hesaplamalar yapılırken, bunlar dikkate alınmalı ya da hazır yapılmış hesaplamalar kullanılmalıdır. Özel ve ayrıntılı bilgiler olduğu için, bu forum ortamında ilgi çekmeyen konular olma olasılığı yüksek bunların. :smiley:

Yüzölçümü konusunda ise, kısaca değinmemiz gereken konu şudur; iki türlü yüzölçümü vardır:
1. Gerçek yüzölçümü (yeryüzündeki tüm engebeler göz önüne alınır),
2. İzdüşüm yüzölçümü (her yer düz kabul edilir).
İki yüzölçümü arasındaki ayrılık az ise, o yer/ülke, düz; ayrılık çok ise, o yer/ülke, çok engebelidir. Örneğin Türkiye'nin gerçek yüzölçümü 814.578 km2, lzdüşüm alanı ise 779.452 km2 dir. Aradaki ayrım, ülkemizin epeyce engebeli olmasından kaynaklanır. Norveç de çok engeli bir ülke olduğu için, ayrım buradan kaynaklanmaktadır bence.

Türkiye'de insanlar sıcaktan pişerken, fiyort manzaralı yemek, kahvaltı, çay-kahve, serin serin geceleme, gezinin bir başka keyfi olmalı... ;)

Belli bir paralelden sonra, ağaç yetişemiyor; iklim, izin vermiyor buna. Böylece çok geniş alanlar, ağaç ve çoğu zaman da yerleşim yeri olmadan ıssız bir görüntü sunabiliyor ki çektiğiniz fotoğraflarda açıkça görülüyor.

Reçelleriniz ve yapıldığı kuzey meyveleri fotoğrafları, diğer fotoğraflar gibi harika. Ne yapsak, reçel yapmaya mı gitsek acaba Kuzey Kutbu'na!... :D (Gezginler ve bu arada karavancılar da, böyle güzel gerekçeler bulurlar hep... ;D )

Keyifle izliyoruz!... :smiley:

Cavid Sezen

Bilgiler için teşekkürler Cavid Hocam. :smiley:

gezmen' Alıntı:
Ekvator'da, iki merideyen arası, 111 km olup, kutba doğru gidildikçe, küre olmaktan kaynaklanan bir nedenle, bu azalır ve 90 derece paralelinde (kutup noktası) 0 olur.)

İstanbul hizasında 84km, Norveç'in kuzeyinde ise 36km oluyor. Yani Norveç'de batıya giderken Türkiye'ye göre 2.3 kat hızlı gidiyoruz. ;D

Finlandiya'da İnari gölüne kadar çok bol ormanlar vardı ama sonra azalarak yok oldu. :-\

Zamanlama nefis oldu klima ile serinleyebildiğimiz bu günlerde.Fotoğraflar çok güzel Mustafa Yetim e de söylediğim gibi ilk kampımızda fotoğraf adeti sınırlı 30-45 dk (100 adet gibi bizim fotoğraf grubuyla yaptığımız dia çalışmalarında belli bir süre sonra odaklanma sorunu yaşıyorduk.) geçmeyen bir dia gösterisi yapmak çok güzel olurdu,ateş başı yemekler yenmiş herkes içeceğini almış koltuklarına oturmuş uzanmış gezi yapanın bilgileri eşliğinde.Tabi böyle kapsamlı gezilerden bahsediyorum.

Cavid Bey, verdiğiniz coğrafi bilgiler için çok teşekkürler. İlgimizi neden çekmesin bu tür detaylar? Ben mesela güneş ve saate bakarak hangi enlem ve boylamda olduğumuzu nasıl anlarız merak ediyorum. Mümkün olması lazım. Türkiyenin yüzölçümü verilirken niye bazen 814 bin km2, bazen 779 bin km2 denir diye merak ediyordum. Teşekkürler tekrar.

mayıstosböce' Alıntı:
Zamanlama nefis oldu klima ile serinleyebildiğimiz bu günlerde.Fotoğraflar çok güzel Mustafa Yetim e de söylediğim gibi ilk kampımızda fotoğraf adeti sınırlı 30-45 dk (100 adet gibi bizim fotoğraf grubuyla yaptığımız dia çalışmalarında belli bir süre sonra odaklanma sorunu yaşıyorduk.) geçmeyen bir dia gösterisi yapmak çok güzel olurdu,ateş başı yemekler yenmiş herkes içeceğini almış koltuklarına oturmuş uzanmış gezi yapanın bilgileri eşliğinde.Tabi böyle kapsamlı gezilerden bahsediyorum.
Bir projeksiyon makinasi alıp, bilgisayardaki görüntüyü, karavanlardan birine perde gibi yansıtıp, çok güzel gece etkinliği yapılabilir. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR