Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 193,617
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Yine Reçel Yapımı
Bugün 18 Ağustos 2011 Perşembe. Kahvaltı sırasında kırmızı ve mavi/siyah çilek reçelleri yaptık. Ben kötüleri ve çöplerini ayıkladım, Nermin reçelleri yaptı. Nermin reçellerle uğraşırken ben de rota konusunda çalışmalar yaptım. Rotamızın halen bir kesinliği yok.

IMG_9063.jpg

IMG_9071.jpg

IMG_9073.jpg

IMG_9075.jpg

Etiketler

Hedef Gamvik
En önemli hedefimiz Gamvik. Artık oldukça yakınız sadece 210Km var. Gamvik'in doğusunda yani Tanafiyordun diğer kıyısındaki en kuzey noktada ise Berlevag diye bir yerleşim var. Buradan Berlevag 137Km mesafede. Gamvik yol ayrımındaki Ilfiyord ise 89Km uzaklıkta. Gamvik'den vazgeçip hiç gitmediğimiz farklı bir yer olan Berlevag'a gittikten sonra Ilfyord'a ulaşmamız 359Km. Gamvik'e gidip Ilfyord'a dönüşümüz ise; 332Km tutuyor. Daha geniş bir zamanım olsa Kirkenes, Vardo, Berlevag hiçbirini bırakmaz hepsinde birer gece geçirirdim ama zamanımızın oldukça gerisindeyiz zaten. Birini seçmek gerekiyor Berlevag yerine Gamvik'e uğramayı tercih ediyorum. Gamvik'in önemi ise Avrupa anakarasındaki en kuzey yerleşim olması. Nordkap'ın olduğu yer ise, karayolu tüneliyle ulaşılan turistik bir ada. 2003 yılında gittiğimizde bırakın karavanları 50 otobüs dolusu turist vardı. 2003 yılında adaya geçiş için tünel parası olarak 140NOK araç için 46NOK 'da yolcu için ödeniyordu. Aracınız 6 metreden uzunsa 445NOK ödeniyordu. Tünel 6.8km uzunluğunda ve denizin 212m altından gidiyormuş. Bunun yanısıra Nordkapp tesis girisinde kişi başı 185NOK ödemiştik.

P7130528.jpg

Garip Coğrafi Büyüklükler.
Sırası gelmişken Norveç'in coğrafi yapısını bir inceleyelim. Haritadan belirlediğim kadarıyla, Norveç 71.16° ile 58° enlemi ve 4.91° ile 31.12° derece boylamları arasında yer alıyor yani 26.21° boylam ve 13.16° enlem büyüklüğünde bir ülke. Türkiye ile karşılaştırmayı aşağıdaki tabloda toparladım.

Ülke Enlem Boylam Yüzölçümü
Norveç 71.16° - 58.00° = 13.16° 31.12° - 04.91° = 26.21° 324.220km²
Türkiye 42.10° - 35.81° = 6.29° 44.83° - 26.06° = 18.77° 774.820km²

Norveç Türkiye'den enlem olarak 2.1 kat büyük, Boylam olarak da %40 daha büyük. Ama yüzölçümü olarak Türkiye 2.4 misli daha büyük. Halbuki enlem ve boylamların çarpımını oranlasak, Norveç'in 3 misli büyük olması lazımdı. 2.4x3=7 misli bir tutarsızlık var. Bu Norveç'in dar ve uzun bir ülke olmasından kaynaklanıyor. Norveç'in en doğusu Türkiye'de Düzce şehrimizin hizasındayken, en batısı Hollanda'nın Amsterdam şehrinin hizasından geçiyor. Bu durum da kuzeye doğru çıkıldıkça, boylamların daralmasından da kaynaklanıyor sanırım. Norveç'in yüzölçümü bilgisi de tutarsız, bir başka kaynakta 323.877km², Norveç'ten aldığım haritada ise; 386.958km² olarak gözüküyor.

Tana Bru'da Para Dönüşmüyor.
Reçellerin yapımı filan derken saat 11:30 gibi konaklama yerimizden ayrıldık. Tana-Bru'nun çok yakınlarındaydık kısa bir yolculukla merkeze geldik. Güzel güneşli bir hava var, sıcaklık 19.4°C. Elimizde hiç Norveç Kronu yok. Bir banka görünce, para dönüştürmek için içeri dalıyorduk ki kapıya kocaman bir şekilde “NO EXCHANGE” diye yazmışlar. Yani paranızı dönüştürmeyiz demek. Yine de içeriye girip şansımızı denemek ve ne yapabileceğimizi öğrenmek istedik. Bankacı kredi kartından bankamatik aracılığıyla nakit çekebileceğimizi burada para dönüştürecek başka bir çözüm olmadığını söyledi. Demek ki Norveç'e geliyorken kronları cebimize koyup gelmemiz lazımmış. Güney bölgelerindeki bankalarda herhalde böyle bir sorun yoktur. Biz de çaresiz kredi kartımızı makinaya sokup 200 rakamını girdik ve 200NOK (Norveç Kronu) parayı çektik. 1€=7.84NOK. Norveç parası yaklaşık 30 kuruş yani 200NOK Türk parası olarak 60TL ediyor. Bu para, herhalde ıvır zıvır harcamalarımıza yeter. Madem Norveç parası için kredi kartından nakit çekmemiz lazım o halde harcamalarımızı da mümkün olduğunca kredi kartıyla yapacağız demekki.

IMG_9078.jpg

En Pahalı Mazot​
Tana-Bru'dan 13.51NOK'dan 149.96NOK mazot aldım ve kredi kartını kullandım. Norveç'te bu en kuzey bölgesinde bile kredi kartı yaygın. Bu gezide şu ana kadar aldığım en pahalı mazot bu oldu. Buraya kadar hepsi Türkiye fiyatının altında idi. Türkiye'de 1.55€ burada 1.72€. Bilgi için benzin fiyatı da 14.51NOK.

IMG_9082.jpg

IMG_9082a.jpg

İlk Fiyordumuz Tanafiyordun kolu Smallfiyort
Markete uğradık, reyonlardaki kurutulmuş balıklar ilgimizi çekti. Bu kuru balık nasıl yenir bilemiyoruz. Kocaman balıkları kurutup paketlemişler tanesi gramajına göre 100-150 kron fiyattan satılıyor. Marketten hiç bir şey almadan çıktık, şimdilik ihtiyacımız da yok. Tana-Bru küçük bir yerleşim. Şehirde de kısa bir bakınmadan sonra yola devam ettik. Yolumuz bir süre daha Tana nehri kenarından devam etti ve Tana Fiyordunun küçük bir fiyordu olan Smallfiyorda ulaştık. Büyük bir fiyordun içinde hep böyle küçük fiyortlar oluyor. Yani büyük fiyort ağaç ise, küçükleri dalları misali. Smallfiyort kenarlarında yine dağ çileklerini toplamaya koyulduk. Burada da siyahları çok bol ve daha iriler.

IMG_9083.jpg

IMG_9084.jpg

IMG_9080.jpg

Vestertana
Tana Fiyordun Smallfyorttan sonraki bir diğer kolu olan Vestertana kısmında yemek molamızı verdik. [GPS71]. Güzel bir mantar yemeği yaptık. Tabiki fotoğrafını çektiğmiz mantarlardan toplamadım, Finlandiya'da marketten aldığımız kültür mantarından. Güneşli ve sıcak bir hava var tenteyi açmak zorunda kaldım.

IMG_9145.jpg

IMG_9148.jpg

IMG_9149.jpg

IMG_9151_stitch.jpg

IMG_9156.jpg

Kuzeyin Doğası
Finli bir araç yol kenarında durmuştu biz de durduk. [GPS72]. Zaten de durmak zorundaydık. Sabitlemeyi unuttuğumuz kağıt havlu rulosu neredeyse tamamen Küheylanın içine açılmıştı. Hemen önce ruloyu geri sardım. Durduğumuz yer bir tepe. Rüzgar fazla ama manzara güzeldi. Kırmızı çileklerin farklı şekilde olanlarını da burada gördük ancak fazla yoktu. Bu çilekler görünüş olarak böğürtlen gibi ve gayet de lezzetli. Bu bölgede hiç ağaç yok ama her yer yemyeşil küçük bitkiler.

IMG_9179.jpg

IMG_9180.jpg

IMG_9198.jpg

IMG_9201.jpg

IMG_9193.jpg

Deniz Çivi Mi Çivi.
5075'inci kilometrede ana yoldan ayrılıp Gamvik/Mehamn yoluna saptık. Artık Lakse fiyordunun kenarından kuzeye doğru devam ediyoruz. Buralarda denize giren birini de gördük. Haydi biz de bakalım diye kıyıya geldik. [GPS73]. Zaten tamamen girmek niyetinde değildim ama ayaklarımı soktum o da ne çivi çivi hem de nasıl çivi!. Tamam burası fiyord ama fiyordun açıldığı denizin adı Barents denizi yani Kuzey buz denizinin bir parçası. Saatimi sıcaklı konumuna alıp suyun içine attım. Saatteki sıcaklık göstergesi yavaş yavaş azalıyordu 12.9°C dereceye kadar sabrettim su buz gibi artık çıkmak durumundayım. Herhalde biraz daha bekleyebilsem termometre 10°C civarına inecekti. Bu su tam yüzülecek kıvamda, tabi ki bizim için değil kutup ayıları için herhalde.

IMG_9258_stitch.jpg

IMG_9264.jpg

IMG_9285.jpg

IMG_9291.jpg

IMG_9309_stitch.jpg

Mehamn
Hopsaidet bölgesinde iki fiyordun arasındaki daracık bir boğazdan geçiliyor. Kuzeye doğru yol alırken sola bakarken Lekse Fiyordun Eidsfiyordu, sağa baktığımıda ise Tana Fiyordun Hopse Fiyordu kollarını görüyoruz.Fiyortlar hep dik yamaçlarla kıyıya ulaşıyor. Doğal olarak biz de aynı indiğimiz gibi dik bir rampayla tırmanarak yolumuza devam ettik. Rüzgara karşı korunaklı ilginç bir baraka görünce kahve molası verdik. [GPS74]. Artık akşam oluyor sıcaklık 16.5°C. Saat 20:30'da Mehamn'a ulaştık. Mehamn'da oyalanmadan Gamvik'e doğru devam ettik. Mehamn'da market, fırın gibi yerler var. Gamvik ise daha küçük bir yer.

IMG_9358.jpg

IMG_9382.jpg

IMG_9385.jpg

IMG_9407_stitch.jpg

IMG_9423.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

Bu konuya bir cevap yazın...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,844
Kayıtlı Üye Sayımız
166,640
Kaydolan Son Üyemiz
Emirkktn

SON KONULAR