Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,891
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Ferhat Bey,

Görmeyi gezmeyi en çok arzu ettiğimiz ülkelerden biri Finlandiya.. Harika fotoğraflarınızı görünce daha bir merak ve heves sardı.. Umarım, bir gün.... :-\

Yalnız, fotoğraflarda bir şey dikkatimizi çekti; bir eksiklik var, sanki.. Çevrede hiç çöp, bırakın çöpü bir izmarit bile göremedik. Olmaz ki... ;D ;D

Güzel anlatımınız ve tabii fotoğraflarınız.. Kısaca paylaşımınız için çok teşekkürler..
Nice sağlıklı, neşeli gezilere...

Etiketler

Sayın Bartek'in hesabı çok güzel ve açıklayıcı. :smiley:

Uçak fiyatı biraz pahalı gibi geldi. Pahalılandı mı bilmiyorum. Uygun fiyatlı uçak bulunursa, 300-400 Avro'ya halledilir sanırım. Karavanla Türkiye'den Almanya'ya gitmek kaça malolur yaklaşık olarak ona bakarsak;

350€ Sigorta + ehliyet yaklaşık 350€
520€ Yol gidiş dönüş 5000Km 8lt * 1.3€
100€ Gümrük geçiş vignet filan
-------
970€ yaklaşık yol harcaması. kamp yok yemek yok. Yaklaşık 1000€ alalım.

Uçakla gidilirse, kaç gün karavan kiralama uyguna gelir diye hesaplamaya kalkarsak.
400€ uçak olsa 1000-400=600€
Günlük karavan kirası 90€ ise; 600/90=6.7 yani 7 gün.

Eksik kalan var mı bilemiyorum ama bu hesaba göre 7 güne, haydi bilemediniz 10 güne kadar karavan kiralamak daha ekonomik oluyor. Daha uzun ise kendi karavanınızla gitmek daha hesaplı oluyor. Tabi ki bir de zaman hesabı var tatiliniz kısa ise, karavan kiralamak zaman kazanmanıza ve daha ileriye gidebilmenize olanak sağlayacaktır.

gezmen' Alıntı:
Reçel yapımını da izledik; koyu renkli değerli meyve, yabanmersini ya da "bery" grubundan. Mantarlarda gözüm kaldı ama ben de olsam, cesaret edemezdim. (Mantarda ölçütüm, bildiğim yada yöre insanının yediğidir. ;))

Böyle bir geçek için, ortalama 90 gün yeterli diyorsun; yani Avrupa'nın izin verdiği süre... Gerçekten 90 gün yeter mi, yoksa 90 gün azami kalış süresi nedeniyle mi böyle dedin? :-\
Bu meyveler orada "berry" olarak geçiyor ben de Türkçe'sini çilek olarak kullandım.

Kısıtlı ve kritik LPG tüp seviyesi takibimize rağmen defalarca reçel yaptık. Toplaması zahmetli ama lezzetli bir reçel oluyor. Bizim de hoşumuza gidince marketten hazırlarını da almış olduk.

Mantarlar her yerde var. Doğa parkında hangisinin zehirli olduğu da yazıyordu. Aşağıda bir tanesinin fotoğrafını veriyorum çok ilginç. Çok zehirliymiş ama pişirilip yenildiğinde mükemmelmiş. :eek:
Erinomainen ruokasieni = Mükemmel mantar
Keitettava = pişirilmiş
Tappavan myrkyllinen = bir öldürücü toksik

Zamanlama olarak bence 90 gün yeterli. Zaten fazla zaman da pek mümkün değil. Daha uzun zaman geçirilmesi gerekirse de Haziran öncesi ile eylül sonrası kuzeyde, burasının iklimine göre kış dönemi diyebileceğimiz zaman dilimi. Ağustosun ortasından itibaren yapraklar sararıp dökülüyor. :smiley:

IMG_8909.jpg

IMG_8909a.jpg

IMG_8909_.jpg

Ferhat, mantarların toplu olarak gösterildiği fotoğrafın sol alt köşesinde (IMG_8909_jpg - Morchella diye yazan) görülen mantardan sakın yemeyesin ha, zehirlenirsin; senin yerine ben yerim, birşey(!) olursa bana olsun!... :D :D ;D

İzmir İkea'ya (Bornova'da) uğrarım zaman zaman ; bu meyvelerin reçellerinden orada satılıyor, alabilme olanağımız oluyor. Ben beğeniyorum İkea'da satılanları ama sizin yaptıklarınız daha doğal olmalı... :smiley: ;)

Cavid Sezen

Ferhat bey merhaba,

ara verdiginiz gezi yazısına biz seyahatte iken devam etmişsiniz.Yeni gördüm.

şiir gibi ve akıcı yazınızı ilgiyle takip ediyoruz.selamlar..

gezmen' Alıntı:
Ferhat, mantarların toplu olarak gösterildiği fotoğrafın sol alt köşesinde (IMG_8909_jpg - Morchella diye yazan) görülen mantardan sakın yemeyesin ha, zehirlenirsin; senin yerine ben yerim, birşey(!) olursa bana olsun!... :D :D ;D

İzmir İkea'ya (Bornova'da) uğrarım zaman zaman ; bu meyvelerin reçellerinden orada satılıyor, alabilme olanağımız oluyor. Ben beğeniyorum İkea'da satılanları ama sizin yaptıklarınız daha doğal olmalı... :smiley: ;)

Cavid Sezen
Cavid Hocam, o mantarın tipini bakınca görseydim de zaten elimi sürmezdim. ;D
Ama bilgi sayfasında "mükemmel" olduğunu yazmışlar. :-\
Kendi yaptıklarımız daha biraz daha mayhoşlu ve güzel oldu. Nermin'in eline sağlık.

Şu an Norveç'i de yazmaya başladım ve Norveç'teki ilk sabahımızda da reçelle uğraştık. :D

Ne yazılırki ferhat bey cok ama cok teşekkürler

Merhaba aradığım bütün konuları sizin sayenizde buldum :smiley:
kısmet olursa bende 2 temmuzda yola çıkacağım, letonya-estonya-finlandiya yapacağım, orda bir karavan kiralıyacağım, bizim ehliyetlerde bir sıkıntı yada sorun olma değilmi ?

Uluslararası ehliyet sadece Bulgaristan ve Yunanistan'dan sorulabiliyor. Biz de araç kiralamalarda defalarca kendi ehliyetimizle kullandık. Yani özet olarak araç kiralayanlar kendi ehliyetini, kendi aracıyla çıkanlar ise uluslararası ehliyetini kullanıyor. ;D ;)

Daha once farketmedigim bu konuyu hemen takibe aliyorum harikulade anlatim ve gorseller icin tesekkurler.Norvec'i de bekliyoruz.

Sıcaklarda fena bastırdı.
Bu sıcaklarda ben bu konuyu yazarken biraz serinliyorum.
Yazdığım kadarını yayınlıyayım da beri hepimiz biraz Norveç havasıyla biraz olsun serinleyelim. ;)

“Küheylan Kutup Çemberinde
“Dünyanın Yaylasına Yolculuk”

2011​

BÖLÜM-11 : NORVEÇ

Finlandaya'da son yerleşim olan Utsjoki'deki Tenojoki nehrinin üzerinden aşınca Norveç'e geçmiş olduk. Nehrin Norveç terafındaki küçük yerleşimin adı Roavvegiedde. Nehri sağımıza alıp nehir boyundan devam ediyoruz. Nehrin adı Noveç dilinde Tana nehri ve Finlandiya ile arasında doğal sınır oluşturuyor. Sınırı aştığımızda, saat 22:30 ve kilometremiz 4912 ve sıcaklık 9.4°C'idi. Hava yavaş yavaş kararıyor. Artık konaklayacak yer bakınıyoruz. Zaman zaman nehir kenarına girip bakıyoruz daha güzel yer buluruz diye, hep biraz daha ileriye gidiyoruz. Yol üzerinde binlerce fare ölüsü var. Yoldan geçerken ezilmişler. Birkaç tane de canlısını gördüm neyse hiçbirini ezmedim hatta ölüsünü bile ezmemeye gayret sarfettim. Bunlar renkli ve uzun tüylü yaratıklar. Daha sonra bu yaratıklarla tanışma fırsatı da bulduk.

IMG_9041.jpg

IMG_9049.jpg

Saat 23'de güzel nehir manzaralı bir yer bulduk ama hava da halen aydınlık haydi biraz daha gidelim dedik ve 30Km daha gidip Tana Bru yakınlarında yüksek ve çevreye hakim bir park yerinde konakladık. [GPS70]. Hemen manzara fotoğrafı da çektim. Karşıda Kirkenes ve Varanger Fiyordundan gelen yol görülüyor. Hemen altımızdaki Tana nehri de kuzeye doğru akarak Tana-Bru yerleşimini geçtikten sonra, Tana fiyorduna dökülüyor. Gece yarısı oldu ama, hava halen alacakaranlık. Fotoğrafı tam gece yarısı çektim.

IMG_9056.jpg

IMG_9056_stitch.jpg

Norveç'in en kuzeyi Finnmark
Bu sabah daha fazla dinlendik. Biraz sabah keyfini hakettik artık. Ne de olsa 19 günde neredeyse 5000Km yol geldik. Artık Norveçteyiz hem de Norveç'in de kuzeyinde. Norveç'in bu en kuzey kesimine “Finnmark” adı veriliyor. Hatta bulunduğumuz bölge “Doğu Finnmark” olarak geçiyor. Ancak elimdeki haritalarda birine göre doğu Finnmark sınırı farklı yerden geçiyor. Haritanın birinde Gamvik'i doğuya diğerinde Batı Finnmark'a almışlar.
Genel Finnmark ve Doğu Finnmark haritaları.

P7050180s.jpg

P7080497s.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR