Kendi Motokaravanını Yapanlar;Citroen/Jumper Camper Seyfettin Hoca (airboat)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan airboat Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,013
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 191,608

Etiketler
Ynt: Kendi Motokaravanını Yapanlar;citroen/jumper Camper Seyfettin Hoca (airboat)

Seyfettin Hoca'nın Telsiz anteni

Ne dersiniz? Aka ve Bekir doslarım!

Açık boy:210 cm
Kapalı :40 cm
Montaj kapağı açıldığında görüldüğü gibi bobin görülmüyor.
Kapalı konumda yanda görülen sıkıştırmalı civata telsiz ara kablo bağlantısı.
Kutusu preslenip yapılmış,belki anten ve kablo girişi vidalıdır,sökülebilir.

CIMG2537.JPG

CIMG2539.JPG

CIMG2540.JPG

CIMG2543.JPG

CIMG2544.JPG

Ynt: Kendi Motokaravanını Yapanlar;citroen/jumper Camper Seyfettin Hoca (airboat)

Hocam, antenin konnektörden çıktıktan yani şase izolesinden ayrıldıktan sonraki mesafeki tam ölç, yani antenin görünen kısmı değil içeride kalan kısmınıda nazari olarak ölç, eğer misal veriyorum gene 210 ise tam 67 cm bir bobin yap, ( 1.5 luk izoleli bakırdan, bobinaj bakırından ) ve antene kutu içerisinde bir şekilde seri olarak lehimle, antenin tam boyu 2,77 olacak bobinle beraber, burada 3 cm anteni kısaltma payı var, denemeler sırasında en iyi neticeyi yakalamak için anteni en fazla 3 cm kısaltabilirsin. nasılsa telekopik.

Kutu muamma görünüyor, açılmasıda zor gibi, ama her halukarda bir bobin ilave etmen gerekecek.

Biraz teorik bilgi:

Işık hızının frekansa bölünmesi bize dalga boyunu verir. Bu durumda CB için : 300,000,000 km/s / 27,000,000 Hz (yani titreşim/s) = 300 / 27 (MHz cinsinden frekans) = 11,11m dalga boyu.

Antenlerde verimli çalıştığı bilinen oranlar 1/4 dalga boyu veya (yeterince yer varsa) 5/8 dalga boyu. CB için 1/4 dalga boyu: 11,11/4 = 2,77 m (Kemal bey'in verdiği rakam buradan geliyor); 5/8 dalga boyu: 11,11 * 5/8 = 6,94 m.

CB için 5/8 dalga boyu anten araçta fazla uzun olacağı için tek şansınız 1/4 dalga boyu. Antenin çubuk kısmı ne kadar uzunsa o kadar iyi. Kalan uzunluğu bobin olarak sarıp antenin toplam elektriksel uzunluğunu 1/4 dalga boyuna getiriyorsunuz. Temel mantık bu.

Ancak uygulamada, kullanılan malzemenin cinsine ve iletkenliğine göre bu hesaplarda şaşmalar olur. Tanıdığınız bir amatör telsizciden bir SWR metre ödünç alın. SWR metre, antenden çıkan enerji ile (anten boyu dalga boyuna uyumsuz olduğu için) antenden çıkamayıp cihaza geri dönen enerjiyi ölçer. Anteniniz dalga boyuna orantılı ise geri dönen enerji asgari seviyede olur. Bu durumda SWR (standing wave ratio = duran dalga oranı) 1:1'e yakındır ki ideali budur. 1:1.5'in altındaki bir SWR iyi kabul edilir.

Anten boyunu ayarlamak için en basit yöntem SWR'nin en düşük olduğu frekansın ölçülmesidir. SWR istenen frekanstan daha düşük frekansta tutuyorsa anten boyu kısaltılır. Yüksek frekansta tutuyorsa anten boyu uzatılır. (Sizin durumunuzda çubuğu kesmek ya da ekleme yapmak zor olacağı için bobin boyuyla oynamak daha mantıklı olacaktır.)

Bağlantı için anten kablosunun canlı ucu antene bağlanır. Blendajı (sargısı) aracın şasesine kısa devre yapılır. Antenin canlı ucunun araç gövdesine değmeyecek şekilde şekilde bir bağlantı yapılması bu yüzden önemlidir.

Seyfettin Hoca'nın Telsiz anteni

Ne dersiniz? Aka ve Bekir doslarım!

Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=82842.960#ixzz2THN24Rkb

Dostlarım;her ikinize de bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Yalıtılmış bakır telden yapılacak bobinin konulacağı bir bölüm kutuda yok.Kutunun yapılışı presle yapıldıgından açmakda mümkün görülmüyor.Bobinin yalıtılmış olduğu düşünüldüğünde makaranın
dışarda tutulmasında sakınca olur mu?

airboat' Alıntı:
Bobinin yalıtılmış olduğu düşünüldüğünde makaranın
dışarda tutulmasında sakınca olur mu?

Dış ortamdan gelecek çarpma, sürtünme vb. etkilere açık olması dışında yok. Bunlara bir önlem olarak (belki üst üste bir kaç kat) daralan makaronla kaplanabilir.

Ama genede bu bobini takmak için anten ile konnektörün bağlantı noktasını kutu içinde bulup birbirinden ayırman gerekli ki bobini araya giresin.

Anten bağlantı kutusunda,Antenle kablo girişini içten seri bağlantı yaban 3mm çapında Tornavida ağızlı
pirinç malzemeden yapılmış 6cm lik civatayı sökünce anten ve bağlantı ayrı ayrı söküldü.

Şimdi 1.5 lik 67cmlik bobini bağlamak kaldı.
Dar alanda kısa paslaşma yapacağız.
Bobini Bekir arkadaşımızın önerdiği üzere dışarı alıp makoranla kaplayacağım.

Sökülmüş anten görseli ekte.

CIMG2573.JPG

airboat' Alıntı:
Anten bağlantı kutusunda,Antenle kablo girişini içten seri bağlantı yaban 3mm çapında Tornavida ağızlı
pirinç malzemeden yapılmış 6cm lik civatayı sökünce anten ve bağlantı ayrı ayrı söküldü.

Şimdi 1.5 lik 67cmlik bobini bağlamak kaldı.
Dar alanda kısa paslaşma yapacağız.
Bobini Bekir arkadaşımızın önerdiği üzere dışarı alıp makoranla kaplayacağım.

Sökülmüş anten görseli ekte.
Anlamadığım için yardımcıda olamıyorum.Bize düşen balta indikçe hıhı demek.sevgili abim ellerinden öperim.hadi kolay gelsin.Sevgilerle kal.

Hocam, bana göre en doğru iş şu gösterdiğim yerden kes, bobini bu araya ilave et, bobinin çıkış tarafınada normal bir telsiz konnektörü uydur, kendi konnektörünü kullanma nasılsa standarta uymaz, anten çubuğun civata sayesinde gene sağlam durur, anten toplam boyunu bu sefer 2.78 metre yap artı eksi bir iki santim oynama payı bulunsun. teleskopik kısmından en iyi neticeyi ayarlamak için.

CIMG2573.JPG

Bu gün anten bobini üzerinde çalıştım.
Dostlarımızın iş bitmeden düşüncelerini alayım dedim.
Anten ve kablo girişinin altında,iki adet 12mm çapında 15mm derinlikte silindirik boşluk vardı.
Bu boşluğu hoca belki bobin yaparsa diye bırakmışlar herhalde ;D
Bu boşlukları 16 mm Cap ve 20mm derinleştirerek büyüttüm.Aralarına aynı zamanda anten ve kablo bağlantısına su arkı açtım.
İzoleli kabloyu bobin yaparak kuyulara yerleştirdim. uçları da anten tabanına ve kablo bağlantı noktasına ulaştırdım.
Ancak;kablo çapı 1.5 değil,1.4 oldu. Sakıcası var mı ? Uzayıp (67cm) kısalması gerekir mı?

CIMG2573.JPG

CIMG2583.JPG

CIMG2584.JPG

CIMG2585.JPG

airboat' Alıntı:
Bu gün anten bobini üzerinde çalıştım.
Dostlarımızın iş bitmeden düşüncelerini alayım dedim.
Anten ve kablo girişinin altında,iki adet 12mm çapında 15mm derinlikte silindirik boşluk vardı.
Bu boşluğu hoca belki bobin yaparsa diye bırakmışlar herhalde ;D
Bu boşlukları 16 mm Cap ve 20mm derinleştirerek büyüttüm.Aralarına aynı zamanda anten ve kablo bağlantısına su arkı açtım.
İzoleli kabloyu bobin yaparak kuyulara yerleştirdim. uçları da anten tabanına ve kablo bağlantı noktasına ulaştırdım.
Ancak;kablo çapı 1.5 değil,1.4 oldu. Sakıcası var mı ? Uzayıp (67cm) kısalması gerekir mı?

Uzayıp kısalması gerekebilir. Bunu ancak antenin SWR'sini ölçtükten sonra kesin olarak anlayabilirsiniz. Yazdıklarınızdan hareketle hemen aklıma takılan iki konuda öneri:

Açtığınız su arkının nerede olduğunu tam anlamadım. Olur da anten bağlantılarının olduğu kısımlara su girmesi ihtimali varsa buraları KESİN olarak izole edin. Kabloya su girdiği anda geçmiş olsun vaziyetleri! :smiley:

Bobini her halükarda (uzama-kısalma ayarları bittikten sonra) makaron ile izole edin. Yuva içinde sağa sola sürtündükçe telin üzerindeki emaye aşınıp başınıza iş çıkarmasın.

TA2RX' Alıntı:
Uzayıp kısalması gerekebilir. Bunu ancak antenin SWR'sini ölçtükten sonra kesin olarak anlayabilirsiniz. Yazdıklarınızdan hareketle hemen aklıma takılan iki konuda öneri:

Açtığınız su arkının nerede olduğunu tam anlamadım. Olur da anten bağlantılarının olduğu kısımlara su girmesi ihtimali varsa buraları KESİN olarak izole edin. Kabloya su girdiği anda geçmiş olsun vaziyetleri! :smiley:

Bobini her halükarda (uzama-kısalma ayarları bittikten sonra) makaron ile izole edin. Yuva içinde sağa sola sürtündükçe telin üzerindeki emaye aşınıp başınıza iş çıkarmasın.

"Açtığınız su arkının nerede olduğunu tam anlamadım." Bu cümleden kastım bobinlerden çıkan ; Anten ile Giriş kablosunun yerleştirildiği kanal idi.

" Kabloya su girdiği anda geçmiş olsun vaziyetleri! :smiley:"
Ulaşım kanalları ve bobin yuvalarının tamamı izole malzemedir.Kaçak yapması imkansız.
Ayrıca; açılan kanal ve bobin yuvaları asıl kapaklar kapatılmadan önce tümüyle izole edilecektir.

Ölçüm için gerekli olan SVR cihazını nerede bulabilirim.Ankara'da tanıdığımız var mı?

İlginize Teşekkürler.

airboat' Alıntı:
"Açtığınız su arkının nerede olduğunu tam anlamadım." Bu cümleden kastım bobinlerden çıkan ; Anten ile Giriş kablosunun yerleştirildiği kanal idi.

" Kabloya su girdiği anda geçmiş olsun vaziyetleri! :smiley:"
Ulaşım kanalları ve bobin yuvalarının tamamı izole malzemedir.Kaçak yapması imkansız.
Ayrıca; açılan kanal ve bobin yuvaları asıl kapaklar kapatılmadan önce tümüyle izole edilecektir.

Ölçüm için gerekli olan SVR cihazını nerede bulabilirim.Ankara'da tanıdığımız var mı?

İlginize Teşekkürler.
izlemeye devam.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR