Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,854
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 262,315
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Bayramda karabigada çalısıyoruz...

Etiketler
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Atilla bey bir duayen olarak şu anda aklıma gelen birşeyi size sormak istiyorum hani fikir cimnastiği derler ya o cinsten bir soru.
Temiz su tankımıza bir elektrikli ısıtıcı montajını sızdırmaz bir şekilde yapsak termostat korumalı olarak. Duş için gerekebilecek sıcak su temininde yararlı olmazmı acaba? Ayrı bir temiz su tankı ile yapmak daha fonksiyel mi olur kullanım için. Ekonomik ve elektrikli sofben gerektirmeyen bir uygulama olur diye düşündüm.Tecrübeleriniz ışıgında sizin ve tüm arkadaşların eleştirilerini bekliyor sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

Evlerde kullandığımız elektrikli şofbenler max 80 litredir ve 3000 watt resiztanzla ancan 2 saatte suyu ısıtır..Aracın deposununda 80 litre olduğunu düşünürsek, bu suyu ısıtmal için 3000 watt lık bir rezistans takmak gerekir yani 3.5 kw enerji ve 2 saate ihtiyaç doğar, birde su gereğinden fazla ısınırsa artık ılıştıracak soğuk suda kalmadı diyebiliriz...işin bu kısmını kesinlikle unutun.......
Yapılabilecek üç seçenek olabilir.....
1) banyoya mini elektrikli sofben takarak elektrik olan yerlerde, çalıştırarak sıcak su sorununu çözmek, karavanda zaten hidrafor olduğu için rahatlıkla çalışır, bunlarda birinci kademede 3000watt enerji tüketir, birde küp şeklinde mini olanları vardır bunlar biraz daha az enerji tüketir, iyi bir araştırma ile en düşük enerji ihtiyacı olan seçilebilir...90-120 TL
2) 10 litrelik bir paslanmazdan çelik depo yaptırılıp 1000 watt'lık bir rezistans takılarak, yine elektrik alınabilecek yerlerde kullanılabilir, depoya bir giriş bir çıkış yaptırılıp girişi hidrafora çıkışı duşa verilerek kullanılabilir....rezistans 10 TL+depo 30-40 TL...
3) Daxom mini tüplü hermetik şofben taktırarak karavandaki LPG ile çalıştırıp istediğiniz gibi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz...550-600 TL

daxom_plus_product.jpg

Teşekkürler detaylı açıklamalar için Atilla bey. Sorunun doğru kaynaga sorulduğu bir kez daha anlaşıldı.
İyi geceler...

Bu gün, aracın tabanındaki sacı sökdükden sonra zeminde pas suyu ile lekelenmiş yerleri ve zemindeki lamaları önce matkaba tel fırça takarak temizledim, sonra zemin sacını bağlarken attıkları vida deliklerini dayson çelik mastikle kapadım, ve iki kat astar boya attım, hafta içinde aracın içini ve kapıların iç kısımlarındaki, kaplamadan sonra açıkda kalacak çerçevelerini aracın orjinal rengi ile tabanca ile boyayacağım, arka kapıların yeni fitillerini boyadan sonra takacağım..Şimdiden aracın içi pırıl pırıl oldu....
işim bitince Yusuf'a uğradım, biraz sohbet ettik, açılacak camlarla alakalı konuştuk, camların hem yolculuk sırasında kendi içinde sürgülü olarak açılmasını, hemde çekme karavanlardaki gibi kamp alanlarında yukarı doğru açılmasını istiyorum, yusufdan gerekli adresleri aldım, hafta içi gidip derdimi anlatıp cam işinede başlıyorum....Eğer camcı yapamam böyle birşey olmaz derse biz yine bildiğimiz akıl yoluyla yaptıracağız, eski amerikan arabalarına elde çamurluk yapan bir usta ile görüşdüm, sen bana tarif et yeter, ne istersen yaparım diyor, tabi bu yol biraz pahalı olduğu için ilk önce camcı yolunu deneyeceğim....

Görüntü239.jpg

Görüntü240.jpg

Geçen gün kayar kapının tüm tamir takımlarını kilitciye değiştirtmiştim, ama yinede insanlara "kapıyı biraz hızlı çek" demek zorunda kalıyordum, birde kayar kapının merkezi kilidi, sistemle birlikte çalışmıyordu, motorun değişmesi lazım demişlerdi ve pes ettim, konusunda usta tamircilerle bu işlerin olamayacağına karar verdim ve kendim kolları sıvayıp kayar kapıya el attım, sıkı bir bakım ve ayardan sonra artık kayar kapım serçe parmakla bile kapanır hale geldi, üstelik arızalı değişmesi gerekir denilen merkezi kilit motorunu bile çalıştırdım, derdi kapıdan elektrik alan yaylı tetiklemelerin biri doğru basmıyormuş, ramazanda ustalara gitmeye çekiniyordum, adamlar oruçlu oruçlu kendilerini hassas işlere veremezler diye ama ramazan bitti ustalar hala sadece parça değiştirmek istiyor, ne demişler " başkasına minnet edeceğine, kendi göbeğini kendin kes"....Artık kapılarla ilgili bütün sorunlar bitti...

atiladi' Alıntı:
Geçen gün kayar kapının tüm tamir takımlarını kilitciye değiştirtmiştim, ama yinede insanlara "kapıyı biraz hızlı çek" demek zorunda kalıyordum, birde kayar kapının merkezi kilidi, sistemle birlikte çalışmıyordu, motorun değişmesi lazım demişlerdi ve pes ettim, konusunda usta tamircilerle bu işlerin olamayacağına karar verdim ve kendim kolları sıvayıp kayar kapıya el attım, sıkı bir bakım ve ayardan sonra artık kayar kapım serçe parmakla bile kapanır hale geldi, üstelik arızalı değişmesi gerekir denilen merkezi kilit motorunu bile çalıştırdım, derdi kapıdan elektrik alan yaylı tetiklemelerin biri doğru basmıyormuş, ramazanda ustalara gitmeye çekiniyordum, adamlar oruçlu oruçlu kendilerini hassas işlere veremezler diye ama ramazan bitti ustalar hala sadece parça değiştirmek istiyor, ne demişler " başkasına minnet edeceğine, kendi göbeğini kendin kes"....Artık kapılarla ilgili bütün sorunlar bitti...

benim kayar kapıda sert kapanmak zorunda, nasıl çözüm buldun Atilla ağbi, benim kapıya da bir el atsana :smiley:

Tamamen ayar Levent, biraz gres, biraz kapının üst köşesindeki kilide ayar, birazda pimlerin girdiği yaylıların yer ayarı başka bir şey yok aslında, tamamen ince ayar ve gres...Seninkinede el atarız merak etme, nasıl olsa kilitcide olduk artık..

Atilla abi ben frenci oldum sen ise kilitci işin marangozluk işinide Levent abiye yıkarız artık bir ortaklık şart oldu Kemal abide kaporta boyadan sorumlu olur alır piyasadaki hurda panelvanları karavan piyasasına kazandırırız. ;D

Atilla bey,

Yaptıklarınızı ve yapacaklarınız merakla takip ediyorum. Eminim ki burda yazdıklarınızla güzel bir motokaravan yapacaksınız.
Sormak istediğim soru; kayar kapı tam açılmayacakmı? Açılırsa ocak kısmının arkası görünecekmi?

mansurvw; teşekkür ederim, kayar kapı tam olarak açılacak, açıldığı zaman mutfak bölümünün arkası görünecek, araca giriş 56 cm'lik boşlukdan yapılacak...

Aracın iç hesaplamaları devam etmekte, araç ölçüleri üzerinden plan yeniden revize edildi, dahada ufak tefek ülçü anlamında revize edilebilir...Şu an için son şekil bu...
Karavan 4+1 5 kişilik olarak dizayn edilmekde..
****Daha öncede yazdığım gibi, amacım, 4 büyüğün yatabilmesi (hatta aracın ön koltuğunda 5 inci kişide yatabiliyor ve tüm şartlardan oda faydalanabiliyor)),
****isteyen kişinin istediği anda yatabilmesi,
****Yağışlı bir havada araç içinde masada 4 büyük insanın rahatca yemeğini yiyebilmesi,
****Herkesin gece WC'ye gidebilmesi, gece araçdan inmek isteyenin inebilmesi,
****Gece herkesin buzdolabının kapağını açarak su içebilmesi, bunlar benim olmazsa olmaz kriterlerim..

Karavanı yatacak bit oda olarak düşünmediğim için, yatak konforunda çok büyük beklentilerim yok, ama buz yapabilen büyük hacimli bir buzdolabı(144 litre), Klima(mobil 0999 btu), Banyo-wc vazgeçemeyeceğim diğer lükslerim...
Bu tip yapılan panelvan karavanlar genelde 2 büyük+2 çocuk veya max (2+1) buyuk için dizayn edilmişler, ben 4+1 5 büyüğün tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekli dizayn ettim...Çünkü karavan bittiğinde hem tarafımdan kullanılacak bir yandanda satışa sunulacak, bu sebeple benim hedefim kalabalık aileler....

Ducatö ölçülü SON.jpg

Kabası bitmiş, ufak tefek ekleme+düzeltmeler kalmış. Kazasız belasız şekilde hayırlısı ile güle güle kullanın.

Özellikle içinin son halinin bitmiş şekilde resmini merak ediyorum.

Onunda bana fikir verebileceği anlamında bir çalışmasını yaptım..

Ducato Camper Kolaj.jpg

Atilla bey 42cm'lik koridor ve 40 cm enli mutfak tezgahı çok dar değil mi?(Evdeki sürgülü kapımı 42cm'e ayarladım,çok kilolu değilim yinede geçemedim) Bu ebattaki koridorda ancak yanlamasına yürünür sanırım. Ve de karavanın içini çok sıkışık göstermez mi? Planınız çok güzel, fakat öne konulan 100 cm enli yemek grubunda 180 lik enli PSA grubu araçlarda koridoru çok daraltır sanırım.
Ayrıca gece yatak olan 100cm enli bu gurupta 100cm eğer sabitse, iki yetişkin için sıkıntı yaratmaz mı? Çizdiğiniz plan 220 cm enli "semiintegrated" veya alkovenli enine geniş araçlarda daha kullanışlı.
Şahsi düşüncem en az 50cm'lik bir koridor ve 50 cm eninde bir mutfak tezgahı, hem koridoru hem mutfağı rahatlatır ve gündüz 80 cm eninde karşılıklı oturma gurubu, ve gece kayar kapıya doğru, oturma koltuklarının yanlarından çekip açılan aparatla, 120cm genişliğe ulaşılan 2 kişilik yatak, daha kullanışlı olmaz mı? Kolay gelsin...

Teşekkürler erdenbay, bende senin yaptığın gibi yaptım, yatağımın enini 115 cm ayarlayıp denemek için kaç gece denedim biliyormusunuz, boyum 180cm, kilom 95kg 42 cm beni ikna etti, koltuk grubunun yerden yüksekliği 30 cm, 42 cm koridor, eğer tavana kadar "iki duvar arası" ölçüsü olsaydı siz haklıydınız, mutfak tezgahı genişliği haklısınız dar ama biz yıllarca karavanlarda dar alanda paslaşmaya alıştık, beni sadece mutfakda kesme doğrama işlerine az yer kalması canımı sıkıyor ama oturma grubunun masa üstü işi kurtarıyor, tabi en önemli unsur eşim, wc'si olan bir karavan onun için yeterli, biz yıllarca çadırlarda geçirdiğimiz günler, çadır ortamında yemek yaptığımız şartlara göre, her teknolojisi olan sıkışık bir karavan bizi yormuyor, biz doğa ve karavanla barışığız hayatımızda tek beklentimiz, karavanımızın tam teşekkül olması..Geçenlerde eşlerin karavan hayatından memnun olup olmadıklarına dair bir topik açılmıştı, benim eşime karavan dolmabahçe sarayı gibi geliyor, bu kadar olmasa bile karavanda mantı açacak kadar hayatla barışık biri olması benim şansım, bende hayatla barışık biri olduğum için yatağın eni 125 cm olmazsa uyuyamam, uyuyamazsamda dinlenemem diyenlerden deyiliz....Dediğiniz yatma planını yusuf gözdemed ömer abinin karavanında uyguladı, gece buzdolabından su içmeniz imkansız, ve kayarkapı önünde yatanlar kalkmadan karavandan çıkmanız imkansız oluyor...Kriterlerim belirttiğim gibi, şahsi görüşümüz, sıkışıklığa evet ama tam teşekkülden ve karavandan beklentilerimizi yansıtan kriterlerden ödün vermeye hayır...
Sen sıkışıklık konusunda haklısın, ama sıkışıklık bizi rahatsız etmiyor, çünkü bize sıkışık gelmiyor...Başka bir düşüncede, birde böyle dünyada hiç denenmemiş bir model yapalım dünyada bir tek bizde olsun gibi bir düşüncemiz var, bu düşünceye masraf etmeyide göze aldık, deneyelim bakalım sonuçda ortaya ne çıkacak, zaten karavan sadece satılıncaya kadar kullanılacak, durumu değerlendirip bir sonrakini edindiğimiz yeni tecrübeler ışığı altında gereken şekilde revize ederiz artık...
Bu gün, karavanda kullanacağım, Herier 9000 btu klimamda geldi, derinliği fazla eni dar bir model olduğu için buzdolabının üstüne konulduğunda klima yanında bize 20 cm eninde 80cm yüksekliğinde bir raf-dolap sistemi hediye etti, daha önce airfel kullanmayı planlarken böyle bir imkan tanımıyordu, bazen malzemede insana avantajlar sağlıyabiliyor....
Sonuç olarak, yanlış anlama, dizayn benim fikrim diye körü körüne savunmuyorum, ayladır ölçüp biçiyoruz herşeyin farkındayım, bu sadece insanların hayattan beklenti farklılığı, çünkü forumda yatağı büyük olsun diye banyodan,wc'den vazgeçen arkadaşlar bile var...

Ayrıca, cam açma işleri, izolasyon ve iç duvarlara marin kontra kaplaması tamamlandıkdan sonra, yüksek dansiteli 2cm lik mavi strapor ile yapmayı düşündüğüm planı karavanın içine aynen uygulayacağım, bu herkes için hem bir ilk olacak hemde bitmiş halini deneme imkanı verecek, 1/1 maket çalışmasından sonra fikirlerimizde değişiklik olurmu, onu ozaman tartışacağız artık...

Herier 1.jpg

Atilla bey çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum, dikkatle izliyorum çokta yaralandığımı ifade edeyim bu nedenle paylaşımlarınız için teşekkür ederim

maket çalışması fikri, özellikle benim gibi karavan deneyimi olmayan kişiler için çok önemli, bunu bende düşünüyorum hatta iş yerimde başka bir iş için aldığım mavi straforlardan vardı üzerinde çalıştığım planın ölçülerini test temek amaçlı küçük denemeler yapıyorum işte o zaman 40 cm 50 cm ne demek çok daha iyi anlaşılıyor plana sadık kalmak kaydı ile yapılacak maket sayesinde ölçülerde iyileştirmeler yapıp daha verimli kullanım alanı elde edilebileceğini düşünüyorum

birde aracın tabanına ne tür izolasyon düşünüyorsunuz, paylaşırsanız sevinirim

tekrar kolay gelsin

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri