Resne’den 37 kilometre sonra
Bitola(=Битола=Manastır)şehrine ulaştık. Bitola adı Slavca manastır anlamına gelen obitel kelimesinden türemiş. Makedonya’nın güneyindeki Pelagonya vadisinde,Baba Dağı’nın eteklerinde ve Dragor nehri kenarında kurulu olan şehir,1382 yılında, Sultan I.Murat döneminde,Kara Timurtaş Bey tarafından fethedilerek Türk topraklarına katılmıştır.Manastır şehri,1912 yılına kadar Osmanlı'nın üçüncü ordusunun konuşlandığı ve aynı zamanda, tüm Rumeli’nin yönetim merkezi olan çok önemli bir şehirmiş.Öyle ki o dönemde şehirde otuz civarında yabancı elçilik bulunuyormuş.Ama, aynı yıl, Balkan savaşı sonrasında şehir sırpların eline geçmiş.Yugoslavya’nın parçalanması sonrası Makedonya’ya bağlanan Manastır şehri toplam yüz elli bin kişilik nüfusuyla Makedonya ülkesinin ikinci büyük şehri olarak öne çıkıyor.
İdadi'nin eski halinin Atatürk'ün Selanik'teki evinde sergilenen fotoğrafı
Manastır Askeri İdadisi
Manastır'da önce şehir stadyumunun karşısında yer alan
Manastır Askeri İdadisi(=Lise)’ni ziyaret ettik.Atatürk'ün 1896-1899 yılları arasında öğrenim gördüğü iki katlı bina yeni elden geçirilmiş ve 1998 yılından bu yana arkeoloji müzesi ve sanat galerisi olarak kullanılıyor.Kapıda 3 ayrı dilde (Türkçe, İngilizce ve Makedonca) “Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin yaratıcısı ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk 1899 yılında askeri idadiyi bu kışlada bitirdi” diye yazıyordu.
Kişi başı 200MKD ödeyerek müzeye girerken görevli bize Atatürk'e aşık olan Bitola'lı Eleni Hanım'ın yazdığı mektubun fotokopisini verdi.Mektupta Eleni Karinte,Atatürk'e olan aşkına engel olan ve artık vefat etmiş olan babasını yine de affetmediğini ve Atatürk'ü beklemeye devam edeceğini belirterek "
ebediyen seni seven ve seni bekleyen,senin" sözleriyle mektubunu tamamlamış.