merhaba ibrahim bey,
bu güne kadar onlarca ülke ve sınır kapısından geçtim ama bahsettiğiniz türde bir problemle asla karşılaşmadım. belki de şansım yaver gitti. bilemeyeceğim.
fas seyahatimde yine de bir problem yaşanabilme ihtimaline karşın algeciras-ceuta geçişini kullandım. ceuta kuzey afrikada yer alan ispanya toprağı. dolayısıyla feribot yolculuğumu ispanya sınırları içinde gerçekleştirmiş oldum. böyle yapmamın sebebi eğer fas sınırında bir sorunla karşılaşırsam en azından bir ayağım ispanya topraklarında olacaktı. zaten hiç de korktuğum gibi olmadı. cauta'dan fas'a girerken sınır polisi hatta bizim yeşil pasaporta diplomatik pasaport muamelesi yaptı ve kuyruğa girmeden ayrı bir banko'dan işlemlerimizi gördüler. tek sıkıntı kapılarda elektronik sisteme geçmemiş olmalarıydı. kayıtları elle tutup defterlere yazıyorlardı. bu nedenle işlemler uzun sürdü. bunun haricinde bütün görevliler türkiye'den geldiğimizi görünce güleryüzle davrandılar. bu arada fırsat bulmuşken tekrar etmekte fayda var. fas'a girerken iki farklı belge doldurmanız gerekiyor. bir tanesi aracınız için. aynı rus sınır kapılarındaki gibi. bu belgeyi feribot bileti aldığınız ofislerde isterseniz doldurup veriyorlar zaten. diğer belge ise sınır kapısından girişte her yolcu için doldurulan bir başka belge. bunu sakın kaybetmeyin. fas'ı tekrar terk ettiğinizde bu belgeyi sizden geri istiyorlar. bu ikinci form sınır kapısındaki gişelerde bolca mevcut. yanınıza gelip para karşılığı bu formu satmaya veya sizin yerinize doldurmaya çalışanlar olacaktır. uyanık olun. dikkatimi çeken bir diğer şey de pasaportunuza vurulan giriş damgasıyla birlikte bir numara daha vuruluyor. fas içinde hangi otelde kaldıysak ismimizin yanına bu numarayı da kaydettiler.
yardımcı olabildiysem ne mutlu.
şimdiden iyi yolculuklar diliyorum. sormak istediğiniz başka şeyler olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
saygılar.