erhan110
A Land Rover doesn't leak! It marks its territory
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
iyi sabahlar herkeze
evet bende cem kardesin dediklerine katiliyorum karavanla solar panel kullaniminda tekneye kiyasla dezaavnatajlar var. 3-5.000 ytl masraf yapip akuyu dolduramamk mantikli degil ben vazgectim . klasik yontemler cok zaman daha iyidir, aynisi gps tede oldu yurtdisinda verim alamadigimizda klasik haritalara donduk yaptigim masraf yerini bulmadi.
selamlar Erhan
orsaalabanda' Alıntı:Konu solar pillerden açılmışken,
Deneysel ve çok teknik amaçlı olanları saymazsak (uzay bilimleri ve uydu teknolojisi gibi) en yaygın kullanım alanlarından biri de yelkenli amatör denizci tekneleridir. Uzun süreli motor basma imkanının bulunmadığı okyanus geçişleri ve uzun soluklu (dünya turu gibi) geziler için solar piller ve rüzgar jeneratörleri gereklidir. Yelkenliler sürekli güneş altında oldukları için solar piller randımanlı olarak kullanılabilir. Elde edilen enerji ancak telsiz ve seyir fenerleri gibi zorunlu navigasyon cihazlarının bazen de otopilot, radar, gps gibi elektronik cihazların enerji tüketimini desteklemek için kullanılır. Solar pile ihtiyacı olan bir tekne, değil buzdolabı kompresörü, elektrikli hidrofor ve sintine pompası dahi çalıştıracak lükse sahip değildir. Bu ihtiyaçlar manuel pompalı sistemle çözülür.
Demem o ki, solar pillerden akü takviyesi yaparak kompresörlü buzdolabı çalıştırmak düşüncesi biraz fazla iyimserlik olur. Karavanınızla Afrika ya da Avustralya turu yapacaksanız solar pillerin faydasını görürsünüz. Ama Türkiye koşullarında karavanınızı ağaç gölgesine çekip oturacaksanız karavanın tüm dış yüzeyini solar pille kaplasanız dahi o buzdolabını sürekli çalıştıracak sonsuz döngüyü kuramazsınız.
iyi sabahlar herkeze
evet bende cem kardesin dediklerine katiliyorum karavanla solar panel kullaniminda tekneye kiyasla dezaavnatajlar var. 3-5.000 ytl masraf yapip akuyu dolduramamk mantikli degil ben vazgectim . klasik yontemler cok zaman daha iyidir, aynisi gps tede oldu yurtdisinda verim alamadigimizda klasik haritalara donduk yaptigim masraf yerini bulmadi.
selamlar Erhan