Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 302,520
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Arkadaşlar, bedavadan enerji üretimi gibi haberlere hemen inanmayın. Araştırın konu hakkında somut bir şey bulamadığınızı göreceksiniz.
Devirdaim makinaları ortaçağdan beridir yapılmaya çalışılıyor. Günümüzün gelişen bilim haberleşme ve internet ortamında da hızla incelenip araştırılıyor. Ancak halen bir led bile sürekli yakılabilmiş değil. Buna da termodinamiğin en basit yasaları izin vermiyor.

Benzeri bir şekilde, biraz önce bu sayfada reaktif güç kompanzasyonuyla elektrik faturasını azaltan bir cihaz gördüm. Aktif güç nedir, reaktif güç nedir bilmeyen birçok insan kolayca umutlanabiliyor. Tamam zararlı bir cihaz değil ama unutmayın ki evlerdeki elektrik sayaçları aktif güç ölçüyor. Reaktif için zaten herhangi bir bedel zaten ödenmiyor. O da prize takılan bütün cihazlar gibi, tükettiği aktif güç kadar elektrik faturanızı arttıracaktır.

Sürekli güç ürettiği iddia edilen makineler de halen ortalıkta görülmüyor. Düşünsenize keşke yapılabilse. Karavanda bir yere monte ederiz bir kolu biraz çevirdikten sonra bize sürekli enerji üretir. Güzel bir hayal. Ne yazık ki mıknatıs kutuplarını çevirmek için kullanacağınız enerji üretilen enerjinin üzerinde olacağından hayal olmaya devam edecek. Keşke bir yöntem bulunsa da gerçekleşse. ;)
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın fsirin benim şahsen ve bir çok arkadaşımızın aradığımız kendi kendine güç üreten (keşke olsa) cihazlardan ziyade güneş enerjisini elektrik enerjisine (veya karavandaki enerji ihtiyacımızı güneş enerjisi ile karşılayabilecek) cihazlar. Çok şükür ki bu tür cihazlar yapılmaya başlandı ve yeni olması dolayısıyla pahalı. İnşallah önümüzdeki bir kaç yıl içinde her karavancının rahatlıkla alabileceği fiyatlara ve yapıya düşecek diye bekliyoruz.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Merhabalar,
Ben henüz bir karavana sahip değilim. İnşallah bir gün benimde olur. Bu başlık altında yazılanları uzun süredir takip ediyorum. Güneydoğudayım, askerim. Ama geçen yıla kadar Ankarada elektronik devre tasarımı yapan bir firmada çalışıyor ve mikroişlemcili cihaz (qmatik, sıramatik, nem sensörü, ph sensörü, sera kontrol cihazı, kalorimatik vs.) tasarımları yapıyordum. Eğer benimde bir gün karavanım olursa solar pil karavanımın olmazsa olmazı olacak. Ancak bu başlık altında konuya vakıf bazı arkadaşlarında belirttiği gibi solar piller üstünde yazan güçlere yaz güneşinin panellere dik olarak geldiği zamanlarda ulaşıyorlar. Şimdi eğer ben yaparsam bu sistemi nasıl yapacağıma geçeyim.

1. Solar panel 350-400w olacak.
2. Solar panel Türk firmalarından değil ebay dan satın alınacak (138 tl ye türkiyede satılan dizüstü bilgisayar bataryasını kargo dahil 75 tl. ye getirttim). Ebayda 200w panel 600$ Örnek panel bu adreste, başka bir panelde seçilebilir.
http://cgi.ebay.com/New-200-watts-36V-Mono-cystalline-Solar-Panel-module_W0QQitemZ330379194840QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4cec2271d8
3. Solar panellerin getirileceği tarih gümrüğün yoğun olduğu bayram arefelerine denk getirilecek. Çünkü 150$ dan daha fazla malzeme siparişlerinde gümrük vergisi vs. bir sürü masraf ve formalite oluyor. Geliş adresi resmi kurum olarak verilirse bazen direkt geçebiliyor. Solar paneli gönderecek firmayla telefon irtibatı kurularak faturası 150$ altında kestirilmeye çalışılacak (bu kesin çözüm).
4. 100 amper staksiyoner akülerden 2 adet alınacak (çok pahalı) :-[.
5. En az 25-30 Amper şarj regülatörü alınacak. Ebayda 30 amper regülatör 55$ satılıyor. 30 Amper örnek regülatör bu adreste.
http://cgi.ebay.com/New-30-Amp-Solar-Panel-Controller-Regulator-480-Watt_W0QQitemZ320455695666QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4a9ca5dd32
6. 220 volt ile çalışan kasası sağlam ikinci el bir büro tipi buzdolabı alınıp kompresör söktürülecek 350tl ye 12 volt doğru akım kompresörü taktırılacak. Örnek bu adreste
http://www.elektropazar.com/kompresör.htm
7. 600w 12v/220v modifiye sinüs invertör alınacak. Ankara konya sokakta malzemecilerde 85 tl. Zaten arabamda takılı. (hemen hiç bir şeyde kullanılmayacak, sadece lazım olursa diye. bu yüzden modifiye sinüs ve ucuz olanını seçtim)
8. Led aydınlatma kullanılacak. Bu sayede 1-2 watt ile aydınlatma işi halledilecek. Ankarada ledcilerde kum gibi satılıyor artık.
9. 12 volt ile çalışan tv kullanılacak. Arçeliğin 22 inch bir modeli 12 volt ile çalışıyor. Ankara itfaiye meydanında 300 tl.
10. 12 volt laptop şarj aleti alınacak. Ankara konya sokakta 35 tl.
11. Mini çamaşır makinesi alınacak. pratik evde 106 tl (işte bu invertörle çalışacak. Örnek çamaşır makinesi bu adreste
http://www.pratikev.com/fractalv33/pratikEv/pages/viewProduct.jsp?pInstanceId=1369176
12. Demirdöküm thera hermetik lpg sobası kullanılarak ısıtma elektrikten bağımsız halledilecek. 402 tl.
13. Bu şartlar altında bir süre deneme yapıldıktan sonra hala enerji sıkıntısı yaşanırsa : 1 adet fırçasız jeneratör motoru alınıp motor miline
pvc boru ile pervane yapılacak. Karavanın uygun bir yerine takılıp çıkarılabilir bir şekilde monte edilerek rüzgardan faydalanılacak. Bu sayede geceleri ve kötü, yani rüzgarlı hava koşullarında elektrik elde edilecek. Bu iş için elektrikli bisikletlerin motorları ideal gibi gözüküyor. Bu motorlar yokuş aşağı giderken zaten elektrikli bisikletin aküsünü şarj edecek şekilde tasarlanmışlar. Fırçasız olduğu içinde çok uzun ömürlü ve bakımsız oluyorlar. Fiyatı 450 tl, ben yapıncaya kadar daha bu fiyat düşer, yada alternatifini bulurum. Düşük dönüş hızlarında 0-48 volt elektrik üretebiliyorlar. Memleketim Adanada izinde bu bisikletlerden sokaklarda 15 e yakın gördüm. Bu motor 1 tl. lik diyot yardımıyla Direkt panellere bağlanabilir. Zaten birden fazla panel kullanılacaksa paneller arasına bu diyottan takılıyor sanırım. Bu motor aynen panelin ürettiği gibi aşağı yukarı 0-48 volt elektrik ürettiğinden panel gibi davranacak ve şarj regülatörü sorun çıkarmayacak (yukardaki şarj regülatörü maximum 55V a kadar giriş gerilimi alıyor). Tabi bu jeneratör fikri son çare. Örnek rüzgar jeneratörü yapımı adresi (sadece pervane yapımı için adres verdim, bu motoru sardırmak, mıknatıs temin edip tornacıya gitmek uzun iş, hemde ağır ve büyük olmuş, bizim için hafif olması lazım)
http://forum.kadirlitrac.org/showthread.php?t=49
14. Elektrik tesisatı işinin ehli olan bir otoelektrikçiye yaptırılacak. Gerekirse gümüş alaşımlı çok kaliteli kablo kullanılarak kayıplar önlenecek.

Burdaki herşey buzdolabının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesine yönelik önlemlerdir. İcabında akü şarj durumuna şarj regülatörünün panelinden bakılıp çamaşır makinesi karavanda değilde arabada da çalıştırılabilir. Yada tam tersi çok rüzgarlı bir ortamda kış aylarında rüzgar jeneretörünün elektriği çok üretebildiği zamanlarda ısınma meselesini bile küçük bir elektrikli ısıtıcı ile çözmek mümkün olabilir.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

sn. ferfecır
Oncelıkle forumumuza hos geldınız . Kısa kendınızı tanıtım bılgılerınızden bana gore oldukca genc bırı olmalısınız. Yazınızda belırttıgınız hem bılımsel hem de pratıkte uygulanabılır bılgıler olarak degerlendırıyorum. Eskı moodel bır elektronık bılgımı daha sonraları yenıleyemedım ıcın , bu tur pratık ve daha guncel cozum bılgılerıne gercekten cok ıhtıyacım vardı. Verdıgınız bılgılerın bırcoguna vakıf oldugum ıcın kullandıgıınız ıfade tarzı benı fazla zorlamadı. gereken tuyoları hemen hemen aldım sayılır . Bu arada malzeme temınınde sanırım gucluk yasayacagım. Iyı bılgısayar kullanamadıgım ve yabancı dıl bılmedıgım dolayısı ıle bır zorlugum olacak. Ancak burada gerek forumumuzdakı arkadaslarımızdan gerek ıse Izmır de kı eskı dostlar ıle ırtıbata gecıp bır hal yolunu bulabılırım sanıyorum. verdıgınız bılgıler ısıgında kendı bırıkımım ve tecrubelerım ıle bırlestırerek uygulamalar yapmayı dusunuyorum. Bu arada ben jeneratoru bagımzıs motor yardımı ıle 22o volt degılde 12 volt olarak uretmeyı ve dırekt konjektor yardımı ıle akulerı beslemeyı dusunuyorum.
Verdıgınız bılgıler ıcın tesekkur ederım. Sızede karavan edınebılme yolunda kolaylıklar dılerım.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

sayın Ferfecir aramıza hoş geldiniz umarım arzu ettiğiniz karavana kavuşursunuz,askerim derken askerlik görevini vatandaş olarakmı yerine getiriyorsunuz yoksa kadrolu askermisiniz her ikisi içinde kolaylıklar diliyorum,anlatımınız çok hoş ve yardımcı oldu güzel bir şekilde derleyip sunmuşsunuz paylaşım için teşekkürler.
Mehmet abi sizin o jeneratör meselesi benimde çok kafama yatıyor çünkü normal 220voltluk jeneratörler tam 220 verebilmesi için tam gaz ve gürültülü çalışmak zorunda eğer motordan 220 alternatörü söküp bir 12 volt araba şarj cihazı takabilirsek rölantiden biraz fazla gazlada rahatlıkla aküler şarj olur ve gürültüde az olur ektradan redresör üzerinden geçirmeye gerek kalmaz.
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Yusuf kardes .
Bu fıkrı uzun zaman once denemeye almayı dusunuyordum . Fakat henuz uygun bır aralık bulupta deneyemedım. Dedıgınız gıbı dogru akmlarda ılla kı frekans zorunlulugu olmadıgı ıcın devamlı 3000 devırde calıstırmak zorunlugunuz yok. Genellıkle 12 volt alternatorler konjektorden cıktıktan sonra 1000 devırden ıhtıbaren sarj etmeye baslıyor. Eeger kı akunuz tamamen bosalmaya yakın ıse , dınamo yuksek dırenımle karsılasacagı ıcın motorun rahat calısabıldıgı herhangı bır devır yeterlıdır . aynı zamanda konjektor aku sarjı sona erınce kendılıgınden akım kesebılırler.
hoscakal.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Modelleri biraz araştırırsanız, jenaratörden (650watt mini) 12v - 220v çift çıkış olanlarıda var, bu şekilde redresöre gerek kalmıyor..
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Atılla bey merhaba.
Fırcasız 220 volt urwtımı olan jeneratorlerde kollektor besleme bolumundekı 12 volt da kullanılabılır . fakat onlar bır alternatorun verdıgı amp gucune erısemedıklerı ıcın ben oyle dusunmustum. Asıl amacım ıse toplu agırlıgı azaltmak ve kapladıgı hacımın kuculebılecegını planlamıstım. Mamafıh sızın asıl kastetmek ıstedıgınız bu olmayabılır belkı .Soyledıgınız gıbı gereken gucu uretebılen bır cıhaz sa neden olmasın.
Atılla bey ben karavan yapımında ıc mobılya bolumlerınde sona dogru yaklasıyorum. bılgınız vardır dıye tahmın edıyorum. Bbır ocak sıkıntımız vardır aldı gıdıyor . Begenemıyoruz begendıklerımıze ulasamıyoruz. Bu konuda onerı ve yardımlarınızı beklıyorum. Gerekırse dıger ıhtıyaclarımı da belırleyıp bır Istanbula gelmek ıstıyorum. Bana onderlık veya bılgılendırmede bulunabılırmısınız.?
tesekkurederım.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Arkadaşlar, DC jeneratör hakkında söylediklerinize çok katılamayacağım. DC voltaj için hıza bağımlı değilsiniz ama yine de voltaj regülatörüne ihtiyacınız var. Eğer araç endüstrisinde kullanılan ortalama 40- 80 amperlik - 14V şarj dinamosu alacaksanız onları ucuza temin edebilirsiniz. 3000 d/dak'da 80 amper aldığınız şarj dinamosu 1000 d/dak 'da şarj etmeye başlar, örneğin 1800 d/dak'da 40 amper civarında verir. Ama sadece onu çevirmek için ona özel benzinli veya dizel motor çalıştırmak çok akıllı olmaz. Yer kaplar, gürültü çıkartır. Şarj dinamosunu kayışla bağlamanız gerekir. Kayış gerdirme koymazsanız kayış atar. Vs.vs. bu kadar uğraş size 600-700 watlık enerji kazandırır. Bize gereken ya maksimum 100 wat (buzdolabı + TV + lamba) ya da klima varsa 2000 wattır. Orta yerde bir yerde kalan 700 watlık bir uğraş çok akıllıca gelmiyor. Burada tek yapılan araç motoruna yedek şarj dinamosu ekleyerek araba giderken daha yüksek güçte akü şarj edebilmektir.
Peki, daha yüksek güçte DC jeneratör var mı ? Var tabii. Sabit hızda DC jeneratör alabilirsiniz ama yine de 3000 d/dak olması gerekir ki ses problemi giderilmez. Peki DC jeneratörlerde hızdan bağımsız dedik. O zaman ya pahalı elektronik devreler ile voltajı sabit tutacaksınız ya da yeni gelişen invertör teknolojisi kullanılacak. Güç arttığı anda fiyatlar da anormal derecede artmaktadır. O nedenle hala dc jeneratörler sabit devirde satılmaktadır .
Invertör teknolojisini kullanan bazı firmalar ise bahsettiğiniz hızdan bağımsız DC jeneratör üretmektedir. Elektrikli otomobillerde onlar kullanılacaktır. Ama ne kadar ekmek o kadar köfte. Bir kaç bin euroyu gözden çıkartmanız gerekiyor şu an invertör teknolojisine sahip hızdan bağımsız 3-4 kVAlık jeneratör alabilmek için. Elektrikli otolar yaygınlaştıkça onalrın fiyatı da düşecektir aynen şu anki düşük güçteki şarj dinamolarında olduğu gibi.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sayın Dinçer,anladığım kadarıyla bir motokaravanın günlük enerji ihtiyacı yaklaşık 140 A.Bunuda karşılayacak güneş panellerini karavanın
üstüne sığdırmak imkansız gibi.
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Benim fikrim 4 adet 80w panel ile 120-140 amp arası bir enerji bulunulan bölgeye göre üretilebiliyor, panellerin herbirinin ölçüsü 125X50cm, 4 adet paneli herkes kendi aracına nasıl sığdırır bilemem,ama başka yöntemlerde var, örneğin 125x50cm iki panel yan yana monte edilip, diğer iki panel kitap kapağı gibi bunların üzerine kapanıp parkedildiği yerde açılarak ve açıları ayarlanarakda kullanılabilir..

VW solar
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Ustanın yapacağı uydur kaydır yöntemle tavandanda olunur herhalde.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Kendiniz bizzat yapamıyorsanızda, Hiç bir zaman işin bütünü ustaya bırakılamaz, tasarım ve detay projelerini sizin yöneterek, ustaya sadece işcilik yaptırmanız gerekir...
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

İstanbul'da böyle bir usta bulmak ne mümkün.Belki diğer yerlerde olabilir.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

atiladi' Alıntı:
Benim fikrim 4 adet 80w panel ile 120-140 amp arası bir enerji bulunulan bölgeye göre üretilebiliyor, panellerin herbirinin ölçüsü 125X50cm, 4 adet paneli herkes kendi aracına nasıl sığdırır bilemem,ama başka yöntemlerde var, örneğin 125x50cm iki panel yan yana monte edilip, diğer iki panel kitap kapağı gibi bunların üzerine kapanıp parkedildiği yerde açılarak ve açıları ayarlanarakda kullanılabilir..

Bence gayet mantıklı
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Bence en mantıklısı olabildiğince az enerji tüketip. Düşük güçlü (20-50W) bir panelle takviye yapmak.
Gidilen bir yerde çok uzun kalınacaksa, bütün enerji panellerden elde edilecekse, güneş panelleri açılı olarak araçtan uzak bir yere monte edilir. Bağlantı kablo ile sağlanılabilir.
Bence en kolay ve ekonomik çözüm, mesleğim elektrik olmasına rağmen, 3 sistem buzdolabıyla uzun kamplar yapabilmek. Gerçi ben bu güne kadar bir yerde en fazla 3 gün durdum ;)
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,247
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst