Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
atiladi' Alıntı:
Panel seçiminde son anda bir değişiklik yaparak 140 watt 7.25 amp.'lik 2 adet toplamda 280 watt polikristal panel takmaya karar verdim...
Atila beyin 2x140W panele dönmesi bana ilginç geldi. Sebebinin tavana sığdırma sorunu olduğunu tahmin ediyorum.
3 x 140W panel + 2 x 200A starter akü + 1700 veya 2500 W modifiye sinüs inverter kombinasyonunun iyi bir seçim olduğunu düşünmeye başladığım sırada, böylesi bir proje değişimi beni şaşırttı.
Her şeyi 12 V (ve tercihan AGM akü) yapısı üzerine kurmuşken, yukarıdaki kombinasyonun iyi bir seçim olduğunu düşünmem bazılarına şaşırtıcı gelebilir.
Sebebi şu: Sistemi 220 V üzerine kurmak, özellikle kablolama maliyetinde CİDDİ bir düşüş demek. Benim şu ana kadar kabloya ödediğim para 1000 TL'ye yaklaştı. 12V yerine 220 V bir sistem, kablo kesitini düşüreceği için kullanılan kablo kalınlığı çok daha ince olacak, bu da maliyetlerin ciddi boyutta düşmesi anlamına gelecektir. Dahası 12 V yerine 220 V buzdolabı hem daha düşük bir maliyet, hem daha az enerji harcayan ürün anlanıma gelecektir (tabii en uyduruk buzdolaplarını tercih etmediğiniz takdirde.) Ayrıca seçenekleriniz tezgah altı, büro tipi buzdolaplarının ötesine geçme imkanına kavuşacaktır.
Atila beyin kullandığı gibi klima + buzdolabı oldukça yüklü elektrik çeken cihazlar. Bunları beslemek için yüksek kapasiteli bir invertere ve büyük akülere ihtiyaç olacaktır. Bu cihazların kalkıştaki demerraj akımı yüksek olduğu için jel akülerde sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. Bu yüzden starter akü tercih edilmesi bu sorunu bertaraf edecektir. Starter akünün düşük verimli çalışması sorunu Atila beyin planladığı sistemde, yüksek amperajlı (2 x 200A) akülerle çözülmüş.
Geriye iki sorun kalıyor: Birisi modifiye sinüs inverterin tv türü bazı cihazlarda görüntüyü bozması. Bu sorun, yalnız hassas cihazları, 220 V yerine 12 V alternatiflerini tercih ederek ve doğrudan aküden besleyerek çözülebilir.
Diğeri, inverterin boştayken dahi çekeceği yüksek akım. Kullanılacak yüksek kapasiteli güneş panelleri de bu sorunu çözecek diye düşünmeye başlamıştım... ki Atila bey 420W yerine 280W tercih etti. Satır aralarında verdiği bilgilere göre klimayı yalnız harici 220V ile beslenecek şekilde tasarlaması bunu kısmen açıklıyor. Sorun (özellikle aracın kendi kliması yoksa) bunun iyi bir tercih olarak görülüp görülmeyeceğinde. Tabii bu da kişiden kişiye değişecek bir tercih. Ama aracın kendi kliması yoksa yaklaşık 5000 TL'ye yalnızca hareket halindeyken kullanılacak bir klima yerine, istendiği zaman kullanılabilecek 680 TL'lik bir alternatif bence üzerinde ciddi olarak düşünülecek bir seçim.
Genel hatlarıyla, maliyet / yarar dengesi gözetildiğinde bence 3 x 140 W panel + 2 x 200 A starter akü + 1700 veya 2500 W modifiye sinüs inverter (+ 220 V buzdolabı ve mobil klima) oldukça hesaplı bir kombinasyon. Tabii bu 220 V mobil klima + buzdolabının her ikisi birden kullanılan sistemler için. Aksi takdirde bunun yarısından azı dahi yetecektir. Her ne kadar benim için geç de olsa, Atila beye bu yeni ufuk için teşekkür ediyorum. Birilerinin işine yarayacaktır, eminim.