Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,787
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

emre_ozk' Alıntı:
Merhabalar.

24 saatlik tüketimi 0.45 kwh olan bir buzdolabı için 130W panel ve 150 Amperlik akü grubu yeterlimidir.

130W'lık panelden günde 900W-1000W arası enerji elde edersiniz.
150 Amperlik akü grubu da 1800W'a tekabül eder. Bunun yarısını kullanabileceğinizi varsayarsak, evet, yeterlidir.

Etiketler

sabahgunesi' Alıntı:
güneş enerji panelleri ile ilgili araştırma yaparken gördüğüm fotoğrafı paylaşmak istedim
sondaki görüntü panel yerleştirme aparatı

Bu aparatların beyazından bende var. İsteyen iletişime geçebilir.

Merhabalar 130 watt panel ile günde 7.5 Amper(MPPT kullanmazsanız 7.5x14.4=110 Watt eder kullanabileceğiniz bölüm taşçatlasa) oda pratikte 50Ah en fazla şarj sağlar pratikte herşey defter kalem hesabı ile olmaz 900-1000 wattın akü şarjı esnasında %15-20 kadarı kaybolacaktır, yani kimyasal dönüşüm için harcanacaktır.
İnvertör verimi de düşünüldüğünde ne olacak bakalım;
0.45 kW tüketimi olan buzdolabı sıcak havada %10 fazla tüketir ise, 0,50kWh eder, oda iyi ihtimal, 220Volt ise bu dolap invertör %80 verim ile en iyi ihtimal ile çalışırlar, sıcakta bu verim daha da düşer, 0.6 kWh etti mi ! (50 Ah) e tekabül eder, birde bu enerjiyi depolamak için ne kadar enerji harcayacağımıza bakar isek, (akü verimliliğine bağlıdır bu) 60 Ah eder. Görüldüğü gibi gerçi ezbere de konuşmak istemem ama MPPT şarj cihazı kullanır iseniz belki yeter, kullanmaz iseniz, dolabınızı 12Volta çevirmeniz lazım. Dolayısı ile sistem voltajınıza buna göre karar verebilirsiniz.
İyi günler,

Cevaplarınız için teşekkürler.
Yetersiz gelirse 90W bir panel daha alacağım.

Aslında amaç sadece dolap çalıştırmak invertöre vereceğim 400 tl ile dolabımı 12 Volta çevirebilirmiyim.

emre_ozk' Alıntı:
Merhabalar.

24 saatlik tüketimi 0.45 kwh olan bir buzdolabı için 130W panel ve 150 Amperlik akü grubu yeterlimidir.
Hesabı bir de farklı şekilde yapalım. Verimi hesaba katmıyorum. Sadece amperden hesaplayacağız.

0.45kWh bir dolap bir günde 450/12=37.5Ah akü kapasitesine ihtiyaç duyar.

150Ah akünüz günlük 37.5Ah kapasiteyi 4 gün besleyebilir.

130W Güneş paneliniz güneşe yönlendirebildiğiniz takdirde 7.5A üretir. Yani buzdolabınızın günlük ihtiyacı olan 37.5Ah'i karşılayabilmek için 5 saat güneş görmesi gerekir.

Yere yatay olarak monte ettiyseniz, güneşle açısı kadar akım düşecektir ve süre uzayacaktır. Mesela bugün İstanbul'da öğlen vaktinde 19 derecelik sapma var yani %7 kayıp olur. 2 saat öncesi veya sonrasında ise 31.4 derece olur yani %15 kayıp olur. 3. saatte 42 derece %26 kayıp olur ve bundan sonra hızla artar. Kabaca %30 bile kayıp olsa, 5.25A üretir ve 7 saat güneş görmesi enerji devamlılığı için yeterlidir. :smiley:

Ancak invertör kaybını, yazın buzdolabının daha fazla tüketmesini ve diğer kullandığınız aygıtları da hesaba katınca, kritik veya yetersiz durumda olabilir. :-\

Olabilir tabiki, 12 volt çevrimine gelince bu konuda tecrübeli kişiler var bu sitede, size yardımcı olabilirler ben ücret olarak bilemiyorum, ama ikinci el taktıranlar dahi oluyor, ve iyi bir markanın ikinci eli olur ise, problem çıkmayabilir. Enerji verimliliği açısından 12Volt sistemi öneririm. invertör rakamını geçeceğini sanmıyorum ama. Yine bazı cihazlarınız için ufak bir invertör bulundurabilirsiniz.
Görüşmek üzere,

konderk' Alıntı:
Merhabalar 130 watt panel ile günde 7.5 Amper(MPPT kullanmazsanız 7.5x14.4=110 Watt eder kullanabileceğiniz bölüm taşçatlasa) oda pratikte 50Ah en fazla şarj sağlar pratikte herşey defter kalem hesabı ile olmaz 900-1000 wattın akü şarjı esnasında %15-20 kadarı kaybolacaktır, yani kimyasal dönüşüm için harcanacaktır.
İnvertör verimi de düşünüldüğünde ne olacak bakalım;
0.45 kW tüketimi olan buzdolabı sıcak havada %10 fazla tüketir ise, 0,50kWh eder, oda iyi ihtimal, 220Volt ise bu dolap invertör %80 verim ile en iyi ihtimal ile çalışırlar, sıcakta bu verim daha da düşer, 0.6 kWh etti mi ! (50 Ah) e tekabül eder, birde bu enerjiyi depolamak için ne kadar enerji harcayacağımıza bakar isek, (akü verimliliğine bağlıdır bu) 60 Ah eder. Görüldüğü gibi gerçi ezbere de konuşmak istemem ama MPPT şarj cihazı kullanır iseniz belki yeter, kullanmaz iseniz, dolabınızı 12Volta çevirmeniz lazım. Dolayısı ile sistem voltajınıza buna göre karar verebilirsiniz.
İyi günler,

Hesabım defter kitap hesabı değil pratikle sabittir.
%15-20'lik bir oran kayıp için fazla değil mi?
Yani biz kWp'lik sistemler kuruyoruz, böyle bir kayıpla hiç karşılaşmadık.

fsirin' Alıntı:
Hesabı bir de farklı şekilde yapalım. Verimi hesaba katmıyorum. Sadece amperden hesaplayacağız.

0.45kWh bir dolap bir günde 450/12=37.5Ah akü kapasitesine ihtiyaç duyar.

150Ah akünüz günlük 37.5Ah kapasiteyi 4 gün besleyebilir.

130W Güneş paneliniz güneşe yönlendirebildiğiniz takdirde 7.5A üretir. Yani buzdolabınızın günlük ihtiyacı olan 37.5Ah'i karşılayabilmek için 5 saat güneş görmesi gerekir.

Yere yatay olarak monte ettiyseniz, güneşle açısı kadar akım düşecektir ve süre uzayacaktır. Mesela bugün İstanbul'da öğlen vaktinde 19 derecelik sapma var yani %7 kayıp olur. 2 saat öncesi veya sonrasında ise 31.4 derece olur yani %15 kayıp olur. 3. saatte 42 derece %26 kayıp olur ve bundan sonra hızla artar. Kabaca %30 bile kayıp olsa, 5.25A üretir ve 7 saat güneş görmesi enerji devamlılığı için yeterlidir. :smiley:

Ancak invertör kaybını, yazın buzdolabının daha fazla tüketmesini ve diğer kullandığınız aygıtları da hesaba katınca, kritik veya yetersiz durumda olabilir. :-\

150Ah bir akü grubunun 150Ah'inin tamamını kullanamazsınız. Kalitesi ve akü cinsine göre değişmekle birlikte kullanabilirlik oranı %40 ile 60 arasındadır. Bu oranlardan sonra aküler 12V'un altına düşecektir.

Biz teknelere de iş yapıyoruz. Orada da mecburi yatay montaj yapılıyor fakat yine de sizin dediğiniz oranlarda kayıp olmuyor.

ozturegen' Alıntı:
150Ah bir akü grubunun 150Ah'inin tamamını kullanamazsınız. Kalitesi ve akü cinsine göre değişmekle birlikte kullanabilirlik oranı %40 ile 60 arasındadır. Bu oranlardan sonra aküler 12V'un altına düşecektir.

Biz teknelere de iş yapıyoruz. Orada da mecburi yatay montaj yapılıyor fakat yine de sizin dediğiniz oranlarda kayıp olmuyor.
Bunların hepsi matematik. Panelin ürettiği enerji üzerine düşen güneş ışığıyla ilintilidir. Bununla birlikte sıcaklık vs ile de gerilim kaybı oluşur. Panelinizi güneşe yönlendiriseniz gelen ışığın tamamını kullanırsınız. Siz güneşle yaptığınız açı kadar gelen ışıktan kaybedersiniz.

Akülere gelince, akünün tamamını kullanamazsınız diye genel bir şey yok. Ben kullanabiliyorum. 150Ah bir akü 10 saat boyunca 15A (bazı akülerde 20 saat 7.5A) verebilmelidir. Ben 15A çekiyorken akü 8 saatte biterse, kapasitesine 150Ah diyemeyiz, daha düşüktür.
Kompresörlü dolaplarda kalkış akımını kasdediyorsanız tamam. 12V kompresörlü dolapta o da sorun olmayacaktır. :smiley:

:smiley: estağfurullah herkesin bildiği doğrular olabilir tabiki,

Hayırlı işler bol güneşler herkese ...

Herkese selamlar,
100 Watt - PWM şarj teknolojisini kullanıyor isek, 100W/18V=5.55 A ortalama akım gelse, 5.55Ax0,97(en iyi şarj cihazının verimidir, yani %3 kayıp))=5.38A kaldı mı ? Bu enerjinin %10-20(aküsüne göre değişir) arasında bir oranı akü şarjı esnasında kaybolacaktır, bu bir iş yaparken harcanan enerjidir, bunu yok diyemezsiniz, %10 kaybolsun hadi, 5.38x0.9=4.84A kaldı invertör verimi kaç olmalı? O da aynı %80 ila %90 arasında değişir hadi oda %85 verimle çalışsın, kalan enerji, ne olacak: 4.11Amper aracın tavanında yatay posizyonda kayıbımız nedir, %10 olsun hadi, 3.7Amper, kablo kayıplarını daha hiç katmadım, yanlış kablo kesiti seçimi de söz konusu olabiliyor, Sonuç nedir sistem verimi en iyi ihtimal ile %68 bunları Türkiyede 1998 senesinden beri 100W ila 90kWp'e kadar sistem kuran biri olarak söylüyorum, büyük sistemler ile küçük sistemler farklıdır, kayıpları anlamanız çok zor olabilir büyük sistemlerde, sonra kullanılan ekipmana ve bu ekipmanın verimliliğine göre konuşmak gerek toplam sistem verimlilği %80 derseniz akülü sistemlerde olmaz
hesap budur. bunları giriş ve çıkışlarında özel DC-Wattmetreler ile ölçerek buluruz ve biz bu cihazların aynı zamanda üreticisiyiz.

Gelen enerjinin katlana katlana kayba uğrar her defasında,
Hatta ben sadece kurmam kendi evimde de yaşarım bu dediklerimi, 2 yıldır evimi akülü bir sistem ile götürüyorum, ve görüyorum ki verim çektiğiniz enerjiye göre, çok oynuyor, çünkü yüke göre akü verimliliğide çok çok değiştirir sistem verimliliğini. Bu dediğim ölçümleri, kapasitesinin iki katı akım çekildiğinde yine kapasitesinin %50'sini verebilen dirayetteki aküler ile de yapıyoruz. Yani akünün şahları ile, ama ne yazıkki verimlilik istediğimiz mertebelerde değil.

Arkadaşlar.....solar şarj regülatörünün< load> çıkışına(regülatörümüz 20A ise)
1-20Ampere kadar DC cihaz bağlayabilirmiyim? cevap evet ise sorun yok,cevap hayır ise <load>ne işe yarar?
selamlar.

Rıfat bey merhabalar,
Evet bağlayabilirsiniz, ama rezistif yükler.... dikkat eğer iseniz, birçok şarj regülatörünün load çıkışında load yazmaz lamba resmi konulur, buda rezistif yani aydınlatmalar gibi sabit yükler bağlayabileceğinizi ifade eder, ama buzdolabı motoru gibi ve demeraj gerektiren yani anlık yüksek güç çekebilen ve regülatör çıkış kapasitesini aşabilecek yükler bağlar iseniz regülatörünüzden ince keskin bir duman yükselir, ve karavanınızı yanık kokusu sarar :smiley:)
Görüşmek dilekleri ile, ;D
Sevgiler

Cinin en buyuk solar panel ureticisinden fiyat aldim.Tuv, Ce, ISO, DEC, CSI vs tum sertifikalari mevcut.
1x20 fcl icin paneline gore 0,68-0,70 USD/Watt araliginda CIF turkiye fiyat verdiler.GTIP nosunu istedim gumrukcume gozetim var mi diye baktiracagim.Teknik spect falan yollamislar fakat uzman olmadigim icin incelemedim.Isteyen varsa mail adresine yonlendirebilirim.
Napsak 1 fcl getirsek mi? :smiley:

20 lik konteynere kaç tane panel sığıyor acaba...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR