Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,190
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

yazdıkların cok acıklayıcı , ama en iyi anladığım konu son bölümdeki kamp ve bira konusuydu :smiley:))))))))
peki fiyat konusunda aralarında fark varmı ?

Etiketler

Ömer bey ve herkese merhabalar,
Evet Ömer abi önemli bir noktaya parmak basmışsınız bu ara yoğunluktan mesajlara ancak bakabildim.
POLY ve MONO paneller hep merak edilen bir konudur. Bunların aralarında ne fark var diye, bana sorarsanız pek fark yok :smiley: hangisini bulursanız ucuz alın derim. Tabiki doğru voltaj ve kaliteli hücrelerden yapılmış olmak kaydı ile....
POLY paneller sıcaklığa daha dirençlidirler, yani sıcaklıklar verim düşüşü monolara göre daha az yaşarlar, dolayısı ile de sıcak havalarda daha verimlidirler diyebiliriz, ama bu verim 1 adet panelde nekadar önemlidir, hiç mi hiç !! Bunu anlamanız imkansızdır yani önemsenemeyecek kadar azdır. Atilla abinin dediği gibi bu toplamda bir tık daha ileri olmak pek önem arzetmez. :smiley:
Birisinin 25 derece havada verimliliği %15.38 iken diğerinin %15.67 dir mesela. Uğraşmaya değmez.
Ama hareket ve sabit olayına biraz daha bilimsel bir açıklık getirir isek bu doğrultuda ve yine Atilla abinin bahsettiği gözlemleri destekleyici olarak, doğru anladı isem, hareket halinde karavanın tepesinde bir yarı iletken olan güneş gözeleri soğuyacaktır tabiki ve monolarda polylere göre daha fazla bir verim artışı elde edilecektir ama güneş altında sıcak bir kampta durduğumuzda durum Poly lehine gelişecektir. Ama bu kez bir miktar rüzgar varsa durum yine mono lehine gelişecektir. falan filan .... aslında pek kafa yormaya değmez diye düşünüyorum bu verimlilik değişimleri poly mono olarak değil bence hücre kalitesi ile ilintilidir ve benim bu güne kadar hep ölçümlerim ve gözlemlerim bunu göstermiştir bana.
YEŞİL ELMAMI YOKSA KIRMIZI ELMAMI DAHA FAYDALI SİZCE ??
Sevgi ve saygılar herkese,

Konuya hiç ilgisi olmayan birinin bile rahatlıkla anlayabileceği yalınlıkta bir anlatım; teşekkürler!.. :smiley: (10'lu not sistemine göre, "10")

Cavid Sezen

Biz de neredeyse bir sene sonra benim taktigim panelleri Ferhat ile olcme sansini yakaladik. Cumartesi sabahki guneste 4 amperi gorduk. Cok iyi bir deger. Yazin daha da yukselir. Onder Bey 7 amper verir hesapca ama 6 ancak alir demisti. Gercekten Onder Bey ne vaad ettiyse ulastim. Buradan kendisine tesekkur ederim. Bir tane steka veya alternatifi alsam mi? Bunlar hem akuye basilan enerjiyi hem de akudeki enerjiyi gosteriyor sanirım. Bir taraftan da hep gozum bu gostergelerde olacak sinirim bozulacak diye istemiyorum. Biterse aku anlarim diyorum. Naapsak neetsek? :smiley:

Model Numarası LCS-M200

Nominal Güc Pmax 200 W

Güç Toleransı -0 Watt ile +5 Watt

Nominal Gerilim/Voltaj değeri (Umpp) 36,68 V

Nominal Akım Değeri (Impp) 5,32 A

Boşta Çalışma ve Gerilim Voltajı(Uoc) 45,04 V

Kısa Devre Akımı Isc 5,62 A

Max. Sistem Voltajı VDC 1000 V (TÜV) / 600 V (UL)

Hücre Etkinlik Derecesi η % 17,9

Modül Etkinlik Derecesi η % 15,3

Modül Başına Hücre 72 (6 x 12)

Hücre Büyüklüğü 125 x 125 mm²

Ölçüler (AxBxC) 1580 x 808 x 40 mm

Ağırlık 15,5 kg

sevgili dostlar bu güneş paneli bana ne kadar faydalı olabilir diye sormak istiyorum
150 amp jel akü 2m adet

birde bunun yerine kullanılabilecek sistem ne olabilir
şimdiden teşkler

200-Wp-Alman-Gunes-Solar-Paneli__59107866_0.jpg

Merhabalar bu paneli alırsanız 200 watt paneliniz değil sadece 76 watt paneliniz olmuş olacak. Çünkü bu panel 24 volt tabir ettigimiz panel grubudur ve karavanlarda yani 12volt aku şarjında kullanıma uygun değildir. Bu ürünü satan insanlarin bunlar için sizi uyarmaları gerekir. cunku depo gibi bir yerde bu fotografı çektiğinize göre bu satıcı ile görüştünüz herhalde, ayrıca taşınması ve montaji bu kadar kocaman panellerin tam bir sorundur.
Size 2 adet 100 watt panel almanızı öneririm. Bu sekilde 12Amper civarı şarj akımınız olacaktır. Mppt sarj cihazi da kullanır iseniz bu deger daha da artar. 13-13.5 amperi bulur. Gördüğünüz gibi doğru ekipman secmek zorundasınız.
İyi günler.

Bu işle uğraşan biri olarak Sn. konderk'in söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Teknesi olan bir müşterime de aynı bu markadan yine 200W'lık panel satmışlar. Satan kişi panel 24V olduğu için panelin arka kutusundan sadece bir gruptan kablo leğimleyerek 12V yapmış paneli. Yani panelin yarısı kullanılmıyor. Lütfen böyle kişilere dikkat edelim.

Yakın geleceğin karavanları ... herşey daha kolay olacak inanın....

Halen "Made in USA" ne yazıkki bu ürünler :(((((

27.jpg

28.jpg

25.jpg

24.jpg

güneş enerji panelleri ile ilgili araştırma yaparken gördüğüm fotoğrafı paylaşmak istedim
sondaki görüntü panel yerleştirme aparatı

20120213-SolarPanel1-s.jpg

20120213-SolarPanel4-s.jpg

imagesCAPC4FJE.jpg

Merhabalar.

24 saatlik tüketimi 0.45 kwh olan bir buzdolabı için 130W panel ve 150 Amperlik akü grubu yeterlimidir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR