Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
Ömer bey ve herkese merhabalar,
Evet Ömer abi önemli bir noktaya parmak basmışsınız bu ara yoğunluktan mesajlara ancak bakabildim.
POLY ve MONO paneller hep merak edilen bir konudur. Bunların aralarında ne fark var diye, bana sorarsanız pek fark yok
hangisini bulursanız ucuz alın derim. Tabiki doğru voltaj ve kaliteli hücrelerden yapılmış olmak kaydı ile....
POLY paneller sıcaklığa daha dirençlidirler, yani sıcaklıklar verim düşüşü monolara göre daha az yaşarlar, dolayısı ile de sıcak havalarda daha verimlidirler diyebiliriz, ama bu verim 1 adet panelde nekadar önemlidir, hiç mi hiç !! Bunu anlamanız imkansızdır yani önemsenemeyecek kadar azdır. Atilla abinin dediği gibi bu toplamda bir tık daha ileri olmak pek önem arzetmez.
Birisinin 25 derece havada verimliliği %15.38 iken diğerinin %15.67 dir mesela. Uğraşmaya değmez.
Ama hareket ve sabit olayına biraz daha bilimsel bir açıklık getirir isek bu doğrultuda ve yine Atilla abinin bahsettiği gözlemleri destekleyici olarak, doğru anladı isem, hareket halinde karavanın tepesinde bir yarı iletken olan güneş gözeleri soğuyacaktır tabiki ve monolarda polylere göre daha fazla bir verim artışı elde edilecektir ama güneş altında sıcak bir kampta durduğumuzda durum Poly lehine gelişecektir. Ama bu kez bir miktar rüzgar varsa durum yine mono lehine gelişecektir. falan filan .... aslında pek kafa yormaya değmez diye düşünüyorum bu verimlilik değişimleri poly mono olarak değil bence hücre kalitesi ile ilintilidir ve benim bu güne kadar hep ölçümlerim ve gözlemlerim bunu göstermiştir bana.
YEŞİL ELMAMI YOKSA KIRMIZI ELMAMI DAHA FAYDALI SİZCE ??
Sevgi ve saygılar herkese,