Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,787
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

arkadaşlar merhaba bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var bilgi paylaşırsa sevinirim elimde 3tane güneş enerjisi var küçük biri 10.vatlık bunları aküye direkmi baglıyacam yoksa araya herhangi bir aparatmı gerekiyor bunu bilmiyorum iyi çalışmalar

Etiketler

Ali abi solar paneller ile akü arasında bir şarj kontrol ünitesi gerekiyor. direk bağlanamıyor.

B-HET Mühendislik'ten Önder bey,
Panel ölçülerine göre aracın üzerine yapılması gereken taşıyıcı parçaların ve kablo deliklerinin nerelerde, nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklayıcı bilgiler verebilirse, bundan herkes istifade eder sanırım.

Evet Ali bey arada bir şarj regülatörüne ihtiyacınız var. Panel gücüne göre amperajı seçilmelidir bu şarj regülatörünün.

Kenan bey, resimleri hazırlayıp gerekli ölçülerle sizin de isteğinize uygun kampanya duyurumu linkten takip edebilirsiniz.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=82840.msg1051910#msg1051910

Selamlar,Mustafayetim kardeşimizin Igoumenitsa Feribotunda çektiği resim dikkatimi çekti.Yüz bin euroluk motokaravanların üstünde ya bir azami iki panel var.Demekki bu iş böyle oluyormuş.

1.JPG

O karavanların güneş paneline ihtiyaçları yok, çünkü içlerinde 600-2200wat (7.500-12.000TL) Alkol generatörleri var...Paneller sadece aydınlatma akülerini şarzda tutmak için kullanıyorlar...

Efoy-1600.gif

efoy2200.gif

Atilla bey.
İlk defa duyuyorum. Çok merakımı çekti.
Mümkün se cihaz hakkında kullanılış biçimi ve çalışma esası açısından bilgilendirebilirmisiniz. Meraklılığımı hoş görün.
Teşekkür ederim . Selamlar.

Not: yabancı dil bilmiyorum .Mümkünse Türk ce bir lınk olabilir(çalışma prensibi ile ilgili)

Mehmet abi, Alkol jeneratörü, adından belli olduğu gibi yakıt olarak metanol ile çalışır, büyüklüğü yaklaşık olarak yan yatırılmış bir gaz tenekesi kadarlır, bu jeneratörün motoru yoktur, yani alternatör ile elektrik elde etmez, içinde özel bir teknolojik mebran vardır, yanan metanol anot ve katodlarda enerjiye dönüşür, (solar güneş panellerinde enerjiye dönüşen hücreler misali) ve aküleri şarz eder, En basit anlatımı bu, kullanılan alkolde özel, bu jeneratöre sahip olunsa bile yakıtınında sürekli yurt dışından getirilmesi gerekiyor.. Bu güne kadar Türkiyede bu jeneratöre sahip 1 kişi ile tanıştım, istanbula getirmesi 15.000 TL'ye malolmuş. Türkiyede satışı ve getireni yok..

Wasserrueckgewinnung_DE.png

Atılla bey .
Yanlış algılamadım ise , mebran bır yanından ısıtılıyorken diger yanından hava yardımı ıle sogutuluyor. Isınan üretici plakanın da silikon esaslı elektronik devrenin etkileşmesi sonucu izole edilmiş bölgelerde kutuplara ayrışıyor . üst bölumdeki tüketici aparatının ne oldugunu keşfedemedim se de sistem , asıl mebran yapısındaki üretme yetenegi çözulebilir se sanki ısı yolu ile elektrik uretilebilirmiş gibi geliyor bana . Bir de yeteri kadar boş vakit gerekir :D ;D
Merakımı dindirdin tesekkur ederim . belki ilerideki gunlerde tekrar aklıma getiririm.
Selamlar

Atilla bey. Hepsinde Efoy sistemi yok. Genelde iki güneş paneli kullanıyorlar. Efoy Avrupa için bile pahalı bir sistem. Bunu eklemek istedim. Güneş panelleri şu anda dünyadaki en verimli ve fiyat bakımından da en uygun ürünler.

sevgili dostlarım karavancı kardeşlerim bu seneki gezimi kış gezisi olarak düzenledim.ve 3 aydırda geziyorum çok zamanda çok sıcak güneşler göremedim ama,benimde 2 tane tavanımda 180lik güneş panalim var,2 adet te 155+155 jel aküm var .çalıştırdığım 2 gözlü yuksek tip buzdolabı donduruculu 24 saatçalışıyor.32inç led tv ve otamatik çanak,ve basto,böhler.ve aydınlatma led,tv seyretmek 4 saat ortalama.vebasto 3 saat günde böhlerde gunde2 saat..yani bunları kullanarak şu anda 3 aydır çokta guneş görmeden hiç sıkıntı çekmeden yoluma ve gezime devam ediyorum.guneş panel göstergem 12.8 12.00 gıbı gosterıyor arada bırde 220 alıp şoklama yapıyorum 220 takıncada en yüksek olan gosterge 14.00 oluyor..bılmıyorum bu konuda teknıker deyılım ama yaptırırken sayın ustama mehmet köklüye rica ettim kışın yaşayacam dedim oda bunları taktı.şimdilik bır sorun yok helede yazın hıc hıç sorun yok.bene karavan kampıklere bağlı kalmayı hıç arzu etmedim sadece 220 alıp gezime devam edeyim diye..bu yorumları okuyunca sız değerli yorumcu arkadaşlarıma bır bilgide benden olsun dedim saygılar.

IMGP4564.JPG

Bu gün, istanbul Anadolu yakası ikametli, yeni karavancı arkadaşımız, Av. Ali abinin, yapımına yeni başladığı 2007 model 15m3 ducato karavanına, güneş panellerini takdım..
2 adet 80 watt mono kristal panel ve led'li steca şarz kontrol cihazını montajladım...
200 amp jel aküsünüde takıp, iletleyen günlerde 220v-12v şebekeden akü şarz ve 1000watt invertörünüde tamamladıkmı, karavanın elektrik, üretim, depolama ve dönüşüm işini şimdilik tamamlamış olacağız...Tavana panelleri montajlarken, montaj bandına biraz kaygın montajladık yakın bir zamanda 3 üncü güneş panelini takabilecek yer ayırdık...

20120306_145104.gif

20120306_145056.gif

20120306_144908.gif

20120306_144915.gif

20120306_153210.gif

elinize sağlık çok şık olmuş, darısı başıma...atilla sana yada başka bilenlere bir sorum var :smiley:
mono ile poly arasında ne fark var, hangisi daha verimli... cahil bir soruysa affedin))

Ömer, mono kristal ile poly kristal hücreli panel arasında, yüzey eneji emilimi hücre yapısal farkıdır, çok büyük farklar yoktur...Verim farkları çok ilginçdir, basit değerlendirmede monolar polilere göre daha verimlidir denilebilir ama asıl fark sabit montajlı kullanımda gizlidir...
Yanyana parketmiş iki karavan düşün birindeki paneller mono diğerindekiler poli olsun, güneşinde sabah dar bir açıdan doğup öğleyin tam tepede dik konuma geldiğini akşama doğruda yine daralan bir açıyla battığınıda biliyoruz...Mono olan panellerin enerji üretimi güneşin bu hareketlerine göre daha büyük bir eğri farkı ile olur, örneğin gün içerisinde monolar 1+2+3+4+5+4+3+2+1=25 eğrisi gibi, poliler ise 2+2+3+3+4+3+3+2+2=24 eğrisi gibi enerji üretirler...Monolar polilere göre toplamda bir tık daha verimlidir...
Sonuç panellerin hiç oynatılmadan sabit kullanımında, sabit verim seçeneği polilerde daha düzenlidir, bu yüzden gökdelenlerin dış çephe cam giydirmelerinin içinde poli olanlar kullanılır, çünkü gökdeleni güneşe göre dönme şansı yoktur...ama karavan park edildiği zeminin eğim farklarından dolayı her gün güneşe farklı açılardan bakabilir veya sen bilerek aracın lastiklerinin altına sağ-sol takoz koyarak bu eğimi istediğin gibi artırarak daha fazla enerji üretimi sağlayabilirsin....
Tüm zamanlarda %100 sabit açılı kullanımda poli, oynak eğimli kullanımda monolar daha verimlidir diyebiliriz...
Eğer bu muhabbeti kampda ikişer birayla yapsaydık bu konuda daha neler anlatırdım....

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR