Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
2012 yılı uzun süren gezi sırası 23.11.2012 tarihin de yaşam bölümü elektrik ihtiyacıyla sorunum iyice çıkmaza girdi. 2 yılı aşkın zamandır kullandığım aletler, Steca 20A, 225A jel akü, 185W solar panel ve 50A akü şarz cihazıydı.
Eşten, dosttan, forum dan, teknik destek alacağım bildiğim her iş yerini aradım.
Bornova-İzmir de Marin Enerji'ye uğradım. O işletme den aldığım Akü şarj cihazında sorun ola bilir diye. Jel 225A akünün kapaklı olmayıp bakımsız akü olmasını söyleyerek ''Şarj cihazlarınız da sorun yok bu akü ölmüş, bak jel dibin de kurumuş, şarj tutmaz. buna saf su koyalım yol da şarj ile kısa süreliğine işini görür'' Hemen uygulama yapıldı ama ben 2 ay daha gezi planım var, yaver eve bir girse 6 ay yola çıkamayacağını söylüyor, bunu düşünerek hemen oradan 900 TL'ye 200A Orbus jel aküyü de ilave ettik.
Her ihtimali düşünerek panel mi yetersiz deyip Mehmet ağabey ile bir de 100W panel taktık.
Geldik bu günlere, geçen 20 ayda buzdolabı 110 litre den 180 litre çift kapaklı ya terfi etti. Yayla, deniz yeri geldi, çift buzdolabı destekli sistemi kullandık. 15 gün önce akü sorunu başladı, Bursa'da aküyü götürdüğümüz servis bu iflah olmaz dedi, doğaldır bunu daha önce de duymuştuk, yeni olan 2. akü için bu sağlam notunu düştü, ben de eski aküyü fabrikaya bırakıp 20 aylık Orbus jel aküyü şarj edip Erdek bayram tatiline çıktık ama burada da elektrik sorunuyla baş başa kaldık.
Dün telefonla Marin Enerji'yi arayarak, 2 yıl garantili akünün beni 20 ayda yolda bıraktığını bildirdim. ''Jel akü hep aynı şarj ile kenarlara kuruyup kalabilir, solar panelden gelen kabloyu aküye direk bağla, yüksek voltaj da akü ısınmaya başlar ve 15 voltu görünce, eski sisteme geri dön, böyle biraz daha gider'' dedi. Doğru/yanlış araştırmasını yine arkadaşlarla telefon ile görüşüp, uygulamaya geçtim. Kafam karıştı, bu sistem doğru ise 20 ay önce aynı firmaya başvurduğum da neden 2. bir akü almak zorun da kaldım, bu tavsiyeyi o tarihte duymadım. Bekleyip göreceğim gece akü 13,60V sabah 13,30Volt olarak kayda geçtim.