Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,461
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Atilla bey,
gördüm, sğl
ama
teknoloji özürlüyüm
bilgisayarımı yeni aldım
oğlum burda yok yurdışına gitti.
açamadım.

Etiketler

Bir sorum olacak

Araştırmalarım sonu bir akünün kapasitesi ne kadar ise onun %10 ile şarj etmek akünün ömrünü biraz daha uzatırmış
mesela 60 amper bir aküyü 6 amperle şarj edersek daha uzun ömürlü olurmuş bu ne kadar doğrudur?

Bu alıntı ilgimi çekti.
onun için
2x125W panel yerine
3x80 W panel daha mantıklı gibi geldi.

Ecosolarenergy07-01-2010 22:23

210 watt yerli üretim güneş paneli (#19263873)

Yusuf bey merhabalar efendim. panel fiyatlarımızı 514-euro + kdv şeklinde öne çektik. Jel akü fiyatlarımız karavan uygulaması için 12V 100Ah 280tl +kdv şeklindedir. hoşçakalın

Şarj kontrol cihazlarına dikkat edin arkadaşlar.
Geçen bir tane denedim. Herhangi bir regülasyon yapmıyordu. Kalitesiz olduğu her halinden de belliydi.
Aşağıdaki modeli test ettim gayet başarılı bir regülasyon yapıyor.
Testini yaptığım başarılı bir regülatörün fotoğrafı aşağıda yer alıyor. İyi bir regülatör kısa bir süre 14.4V'a kadar izin verir, ancak bu süre sonunda 13.5-13.8V civarında bir gerilimde aküyü tutmalıdır.
[attachment=1]

IMG_3899s.jpg

ykamas' Alıntı:
Bir sorum olacak

Araştırmalarım sonu bir akünün kapasitesi ne kadar ise onun %10 ile şarj etmek akünün ömrünü biraz daha uzatırmış
mesela 60 amper bir aküyü 6 amperle şarj edersek daha uzun ömürlü olurmuş bu ne kadar doğrudur?

Ne kadar düşük akımla şarj ederseniz o kadar iyi. Oerlikon ve Tudor akülerin veri dosyalarına yeniden baktım. Akü ömrünü etkileyen en büyük etmen sıcaklık. Sıcaklık 25 derecenin üzerine ne kadar çıkarsa ömrü o oranda kısalıyor. Veri dosyalarında en fazla şarj akımı olarak kapasitesinin en fazla %30'u kadar öneriyor. Yüksek şarj akımları akünün iç sıcaklığını arttırdığı için ömrünü kısaltıyor. Bununla birlikte %10 ila %20 arasında sınırlanmış şarj akımı daha iyidir.

Sayın
fsirin
2X125 W panel mi
4X80 W panelmi tercih edelim.
Ya da
Buzdolabı,hidrofor,tv,laptop ve bir lamba
için ideal olan panel ve akü tercihiniz nedir?

> Yusuf Bey merhabalar,
>
> Dünkü teefon görüşmemize istinaden, size fiyatlarımızı yolluyorum.
>
> PANELLER:
>
> 75 Watt 17V LORENTZ marka: 294 € - Monokristal ( 53 x 104 CM)- ÇIKIŞI 90W
> 110 Watt 17V SOLARA marka: 380 € - Polikristal (68 x 156 CM)
> 120 Watt 17V LORENTZ marka: 430 € - Monokristal (79,5 X 109 CM)
> 135 Watt 17V KYOCERA marka: 390 € - Polikristal (67 X 150 CM)
>
> ŞARJ REGÜLATÖRLERİ
>
> 12/24V STECA 30 AMPER LCD EKRAN: 132 €
> 12/24V STECA 30 AMPER LED EKRAN: 84 €
>
> AKÜLER:
> Trojan
> 12V 77 Ah 250 USD
> 12V 102 Ah 312 USD
>
> Topin:
>
> 12V 135 Ah 400 USD
> 12V 150 Ah 404 USD
>
>
> Saygılarımla, birlikte çalışmak umuduyla,
> Senem Gençer

ykamas' Alıntı:
Sayın
fsirin
2X125 W panel mi
4X80 W panelmi tercih edelim.
Ya da
Buzdolabı,hidrofor,tv,laptop ve bir lamba
için ideal olan panel ve akü tercihiniz nedir?
Teknik özellikleri bir yana bırakırsak ben bu tür seçeneklere genellikle risk analizi olarak bakrım. Bir önceki yazınızda 2x125 ve 3x80 olarak görülüyor. Bunların toplam fiyatı yaklaşık aynıdır ama sayıyı arttirmak riski azaltır. Bir ufak kazayla kırılan paneliniz 80W da olabilir 125W da. Bu nedenle bana da 80W daha mantıklı geliyor.
Cihazlarınızın günlük tüketim toplamlarına bakmak lazım. Herbiri ne kadar güç tüketiyor ve ne kadar kullanılıyor.
Tahminen mantık yürütelim. Buzdolabınız 60W tüketiyor ve %25 devrede kalıyorsa; Günde 60x0.25*24/12=30Ah/gün tüketir. Devrede kalma zamanı %50 ise bu değer 60Ah/gün olur. Hidrofor, TV, Bilgisayar ve aydınlatma için değerlere bakarsak;
Hidrofor su kullanımıza bağlıdır toplam 30 dakika ve 4 A ise; 2Ah
TV 50W tüketiyorsa ve 3 saat kullansanız; 12.5Ah/gün olur.
Bilgisayar da küçük bir modelse ve 50W ise yine 3 saatte 12.5Ah/gün
Aydınlatmalarda ledli aydınlatmaları seçerseniz en fazla 0.5A tüketirsiniz 5 saat yansa; 2.5Ah/gün olur.
Bu tasarruflu değerlerle yaklaşık 60Ah/gündür.
Biraz daha fazla tüketimle 100-120Ah/gün olur.
Bunu yarine koymak için 3 adet 80Wlık panel kullanalım. Panel aracın tavanında yer alacağından hiçbir zaman güneş ışınlarını dik alamayacak. (Ekvatorda değilseniz) Şimdilerde güneş en fazla 28derece yükseliyor haziranda ise 67 derece. Bu bulunduğunuz enleme göre değişir. Paneller yatay olduğuna göre; bu dikeyle yaptığı açının kosinüsünü alırsak yazın en fazla %90, kışın en fazla %47 güç alabiliriz. Bu öglen saati olduğu için gerçek rakam bunun altındadır. Paneller %50 güç ürettiğini varsayarsak 3x80W panel 240W yerine 120W üretir. ( haziranda öğleyin 220W, Kışın 112W üretir.)
Neyse 120W kabulüyle saatte 10Ah enerji üretir. Tasarruflu değer için 6 saat güneş almalıdır.
İyimser hesapta yazın Saat 9 ile 15 arasında güneş 50 derecenin üzerinde olduğu için (istanbul) Ortalama 58 derece alırsak %85 güç, yani 203W üretir. O da bu 5 saatte 86Ah üretir ki toplam üretim kalan zamanlarla birlikte 100Ah'i bulur. Bu da çok fazla tüktmedikçe yeterlidir.
Yani kısacası Yazın yeterli olur Kışın ise dikkatli olmak lazım. Yine de tüketimi düşük tutmak lazım.
Biraz karışık, biraz fazla hesap, bolca da varsayım oldu ama ilgenen arkadaşlar için umarım yararlı olabilmişimdir.

Sayın
fsirin
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Bundan çıkardığım sonuç şu:

80WX3 panel
120-135 Ah X2 Jel akü
benim işimi görecek.

Ferhat Bey, işi bitirmişsiniz, soracak soru bırakmamışsınız teşekkürler.

fsirin' Alıntı:
Şarj kontrol cihazlarına dikkat edin arkadaşlar.
Geçen bir tane denedim. Herhangi bir regülasyon yapmıyordu. Kalitesiz olduğu her halinden de belliydi.
Aşağıdaki modeli test ettim gayet başarılı bir regülasyon yapıyor.
Testini yaptığım başarılı bir regülatörün fotoğrafı aşağıda yer alıyor. İyi bir regülatör kısa bir süre 14.4V'a kadar izin verir, ancak bu süre sonunda 13.5-13.8V civarında bir gerilimde aküyü tutmalıdır.
[attachment=1]

Gelelim regülatör seçimine:

30A steca led veya lcd. aklıma yatan (bu marka bende güven yarattığı için)
ama led mi lcd mi bilemiyorum(birinin diğerinden farkı varmı)
birde en pahalısı bu marka (Lcs olanı 84 ile 157 euro arası)Kdv hariç

30A topın marka 55 Euor+Kdv

ileride(kullanırken) sorun yaşamaktan korktuğum ama fazla ödeme yapmadan(ucuza) almak istediğim için
karmakarışık duygular içindeyim.

Genel olarak markalı olan cihazlar dediği özelliklerde çalışır. (Çalışmalıdır)

Bu regülatörleri inceleyebileceğim herhangi bir link varmı.?

sevgili arkadaşlar,
yeni yıla mutlu girmiş bulunuyorum...cesuregeli (karavanımın adıdır) bu gün itibariyle güneş paneline kavuştu..ve benimde yüzüm güldü..hani ne gerek vardı gibi konuşanlar oldu isede..sizlerde hak verirsiniz ki ne kadar gerekli ...
bu yaz..özgürüm..allah izin verirse, gezi planlarımı bu şekilde rahat yapabileceğimi sanıyorum..
yazılarınızı okuyorum..çok faydalı oluyor. çünki teknik bilgiler her zaman gerekli..bunu da yeni yeni öğreniyorum,
kullanmak başka..bunu da ,bu eksikligimi de giderebilir miyim...zamanla her şey mümkün...
hoşçakalın,geze kalın.
tanışmak , görüşmek ümidiyle.

Sayın
cesuregelim,
Güle güle kullan.Darısı başımıza
ama
ne aldın
nerden aldın
kaça aldın
eeeeeeee
öğrenmezsek
çatlarız bak
ona göre.
selamlar

fsirin' Alıntı:
Genel olarak markalı olan cihazlar dediği özelliklerde çalışır. (Çalışmalıdır)

Bu regülatörleri inceleyebileceğim herhangi bir link varmı.?

Sayın fsirin,
http://www.derinmarin.com/Derin-Marin-Teknelerde-Gunes-Pili-Kullanimi.htm
STECA regülator var
diğeri de
Topin akü yazdımı
değişik yerlerde değişik bilgiler var.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

SON KONULAR

Geri