Karavan Buzdolabı Sistemleri Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan melihbozkurt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 97
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,704
Ynt: Karavan Buzdolabı Sistemleri Hakkında

Sayın poyrazm aramıza hoş geldiniz,daha önce bende bir T4 vardı ve o araçta akü 75 amperdi ve sorduğumda standart bu amper akü var demişlerdi ama T5 için değişmiş olabilir,geçen sene yazın bu aylarda Mercedes sprinter minibüs ile ege'ye oradan içanadolu'ya yöneldik 15 gün iş icabı gezdik sanırım aynı modeldi bir buz dolabı vardı hiç kapatmaan soğuk su ve meşrubat ihtiyacımızı karşıladı ama araç sürekli şehirler arası gezdi ve tek akü vardı sizin gezinizde eğer araç tam bir gün yatarsa akü yetmeyebilir.

Etiketler

Yusuf Bey, deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Aracın standart aküsü 61 amper. Yani oldukça yetersiz. Uzun süreli yolculuklar için bu aküyü yüksek amperli olan bir akü ile değiştirmek benim sorunumu çözebilir mi ? Yoksa mutlaka yedek akü mü temin etmeliyim ? Bazı bölgelerde 220 bulabileceğimi de gözönünde bulundurursak, elektrik tesisatını bu yönde geliştirmek muayene sırasında problem yaratır mı ? Çünkü araç 2011 model ve panelvan ruhsatlı.

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Sn. memleket sevdalısı,

Sizin sorduğunuz dolap için, ( http://www.otobuzdolabi.com/fridge.htm ) Esinti35 in tecrübesi:

Buna karşılık:
Atiladi asağıdaki topicte, bu cins dolaplara olumsuz not veriyor. (Bu topiğin sonuna dolabın çinden ithal edildiği sayfayıda ekledim.)

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=56409.0

Bilgilerinize

Not. Bence türkiye için; enerji açısından sorununuz yoksa, WAECO nun CoolMatic CR serisi taiga nında dediği gibi en uygunu,
üstelik; bu serilerin en yüksek sarfiyatı, 136Lt lik dolaplarda , daha çok güvenilir kaynaklara göre 2,6 Ah/h !
Örnek 80Lt: http://www.waeco.com/en/3104_5929.php?hirID=457&sprID=2&artOrigID=16694 (en az 1,8 Ah/h, en çok 2,1 Ah/h)

Sanırım ingilizlerin dediği gibi "ucuz mal alacak kadar zengin değilim" tarzında düşünmekte yarar olabilir. ;)

Bu rakkamlarda amper bolu saate inanmayin. Wata bakin. Ve wati 12ye bolun. Ortalama degerse bu ilk acilista 1 veya iki amper ustune ekleyin. Mesela benim Waeco cr 50 buzdolabi 40 watt ortalama cekiyor deniyor. 40 bolu 12 3.8 gibi bir deger yapiyor. Halbuki ilk calismada sonda aciyorum dolabi ve 5 amper kadar cekiyor. İnanilmaz bir rakkam degil mi? Bir gun sonra ise termostatini kisiyoruz ve 2 ampere dusuyor. Yani katalogtaki deger.

Teşekkürler İnsel, buzdolabı konusunda zurnanın zırt dediği delik bu işte..eski bilgiyi tekrar burada tazeliyorum, ilgilenenler dikkat etsin;
konu başlığı "uyduruk buzdolaplarına dikkat" bu buzdolabına bazı örnekler verirsek, Premier, Esco, Sunny, Sinbo, home max, king, bu buzdolaplarının buzluk bölümüne bakın hepsi anyıdır, hemen tanırsınız.....http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=56409.0

toyota aracımın bagajında bulunan çakmak soketinden buzdolabımı çalıştırmaya uğraştığımda ,araba motor stop durumunda iken kompresör kalkış yapmıyordu ama aracın motoru çalışırken problem yok ,anladıkki arkada bulunan aksesuar ( çakmak) girişinin kablo gücü bu işe yetmiyor ,aküden direkt kablo çektik 10mm fiş uclarında güzelce lehimledik problem yok ,enerji tüketimine gelince yukarıdaki arkadaşlarımızında yazdığı gibi ben waeconun 80 litrelik dolabını kullanıyorum ,üzerinde 70 watt yazıyor ,ama 90 amperlik aküyü yazın ( antalya ortamında 5-7 saat arasında tüketiyor ) max , ilk zamanlar aracımda 2x 90 amper akü olduğu için idare ettim sonradan baktım olmayacak uzun süreli kamplarda risk oluyordu, aksanın sessiz jeneratörü ve 50 metrelik uzatma kablosu ile işi çözdüm darısı başınıza.

Bu işte bir aksilik var, 70 watt 80 litre buzdolabı hiç duymadım, 45 watt olması lazım, velevki olsun 70/12=5.8 amp/saat tüketimi var, termostatla günde % 70 çalışır, bu buzdolabı 24 saatte 94 amp tüketir, 90 amp bir akünün %70'i kullanılsa 63 amp eder, bu buzdolabının 90 amp akü ile 16 saat çalışması lazım, çalışmıyorsa akü bitikdir yeterli şarz olmuyordur bu yüzden 6-7 saate bitiyordur...

WAECO CoolFreeze CF 80 4.10

Compressor cooler and freezer with CF special electronics for 12/24 volts DC and 100-240 volts AC

Gross capacity: approx. 80 litres (incl. 7 litres for fresh food)
Voltage: 12/24 volts DC
100 - 240 volts AC
Temperature range: +10°C to -18°C
Power input: approx. 65 watts
Current consumption: 0.65 Ah/h at +20°C ambient temperature,
1.19 Ah/h at +32°C ambient temperature,
both at +5°C interior temperature
Insulation: PU foam all around
System: Danfoss BD50F compressor with integrated control electronics, electronic thermostat, low voltage protection / electronic fuse, automatic reverse pole protection.

CF special electronics: Intelligent, automatic turbo cooler - 3-stage battery protection, set using the digital display - 4-digit display - display readout in Celsius or Fahrenheit - temperature freely adjustable using the display - display of current interior temperature - status and error indication by 2 separate LEDs - memory function saves the last settings
Material: Cabinet: coated sheet steel
Top and base: PP
Lid: PE
Colour: pale grey/dark grey
Weight: approx. 31.0 kg
Test mark: CE, TÜV/GS, e-certified (Automotive EMC Directive)
Supplied with: Removable wire basket, detachable carrying handles
Item designation: CoolFreeze CF 80
Ref. No.: CF-080AC
Accessories 3-pin plug-in system for fix installed power supply

atilla abi ,katalog değerleri yukarıdaki tablo gibidir 70 watt yazmışım 65 olacakmış pardon , hesabın doğrudur ,yalnızca bütün gün arabanın içinde güneşte duran, kapağı zırt pırt açılan , antalya ortamındaki çalışan bir buzdolabı ,bu hesabı tutmuyor yani katalog değerindeki hesabı , ama aynı buzdolabı , ekim ve kasım ayında çok farklı performans gösteriyor enerji açısından .saygılar

Cihan, durum belli oldu...Senin dolap yanlız buzdolabı deyil aynı zamanda derin dondurucu, -18 dereceye kadar örneğin balık falan taşıyorsan dondurabilirsin, bu gibi artıları olduğu kadar enerji sarfiyatı bakımından eksileri var..Bu dolabı iyi anlıyarak kullanmak gerekir, bir kere dolap açık ortam dolabı yani aracın içinde bir yere sıkıştırılarak kullanılırsa verimi düşer, çünkü bu dolap hava sirkülasyonu istiyor, yapman gereken önce dolabın altındaki fanları kontrol et biri sıcak havayı üfleme diğeri temiz hava emmesi olması lazım, bu iki fandan araç dışına 10cm'lik pimaş ile iki havalandırma borusu çıkar, sıcak hava üfleme borusuna extradan bir bilgisayar fanı takarsan sıcak havayı daha iyi bir şekilde araç dışına atar, bu şekilde dolabın havalandırmasını sağlamış olursun...Buzdolabı motorları gereğinden fazla ısınırsa enerji sarfiyatları artar, soğutma verimleri düşer...Bir diğer husus dolabın bir termostat ayar düğmesi mutlaka vardır, dolap soğutmadıkca ayarı yükseltme aksine düşür, bu dolap aslında bir difriz unutma bunu Danfoss BD50F motorundan anlıyoruz, sadece buzdolabı olsaydı motor danfoss BD35F olacakdı, kapalı ortamda ayar düğmesini sen nekadar açsan o değere inemediği için motor ısınıyor sonra enerji sarfiyatı artıyor...Dolabı çok düşük ayarda çalıştır, bu ayara motor ulaşabilsin, en önemlisi başta belirttiğim gibi dolabın fanlarını boru vasıtası ile araç dışına ulaştır.. Kafana takılan her hangi bir şey olursa yaz...

atiladi' Alıntı:
Buzdolabı motorları gereğinden fazla ısınırsa enerji sarfiyatları artar, soğutma verimleri düşer...Bir diğer husus dolabın bir termostat ayar düğmesi mutlaka vardır, dolap soğutmadıkca ayarı yükseltme aksine düşür, bu dolap aslında bir difriz unutma bunu Danfoss BD50F motorundan anlıyoruz, sadece buzdolabı olsaydı motor danfoss BD35F olacakdı, kapalı ortamda ayar düğmesini sen nekadar açsan o değere inemediği için motor ısınıyor sonra enerji sarfiyatı artıyor...Dolabı çok düşük ayarda çalıştır, bu ayara motor ulaşabilsin, en önemlisi başta belirttiğim gibi dolabın fanlarını boru vasıtası ile araç dışına ulaştır.. Kafana takılan her hangi bir şey olursa yaz...

Bu dogrudur. Sunu bastan soyleseydin ya Atilla Hocam. Kesfettim sonunda. Cem'in de katkisi buyuk. 7de calistiriyordum. Memnun degildim. Kisikta daha iyi verim aliyorum.

Malesef toplum olarak, klima ve buzdolabını doğru kullanmıyoruz..Klimadada aynı şey var, klima alırken kullanacağımız mekanın mt2'si yerine fiyatına ve bütceye göre klima alıyoruz, sonra klimayı başedemeyeceği kadar büyük bir salona takıp ortamı soğutmasını istiyoruz, bunu başaramadıkca da kumandadan derecesini düşürüp biraz daha gaza basıyoruz, ama olmuyor, olamazda zaten, klima deli gibi çalışıp ortamı başaramayacağı bir dereceye indirmeye çalışıyor ama başaramıyor, bu zorlama ile gereksiz yere ısınıp enerji sarfiyatıda artıyor, korkunç örnek geçen gün yaşandı, klima patladı, sonunda bunuda başardık, sebep aşırı çalışmakdan dolayı ısınan motor yağının genleşip patlaması....

Bende vitrifrigo c41 var... Çok memnunum.

15 gün boyunca güneş panelinden ne kadar enerji aldığıma baktım. (Geceleri sıfırlayarak)

Akşam aydınlatma led, su pompası, elektrikli musluklar ve buzdolabı (5 kademeden 3 te çalıştı ve hep tepeleme doluydu ama ona rağmen içi buz olmuş maden suyu ve şişeden kar akan Tuborg içtik) harcaması 42-45A arasında değişti.

Bir gün depoyu boşaltmak için musluk sürekli açıktı o gün 45A idi, diğer günler 42-32A idi günlük panelden aldığım enerji...

Saat 14 sıralarında akü doluyordu, gelen enerji 0.8A civarındayken dolabın Danfoss35F motoru devreye girince hop 0.8-1-1.5-2-....6.4A oluveriyordu solar panelden gelen akım...

14.2V gösteriyordu bu anlarda LCD voltmetre, gece ise 13.9 dan düşerek 13.4 civarına kadar geriliyordu güneş aydınlanana kadar...

Saat 10 gibi tekrar 13.9 ve akabinde usul usul artıyor ve dediğim gibi öğleden sonra akü neredeyse tam doluluğa ulaşıyordu.

Bir tek gün merak edip hiç denemediğim büro tipi 40Lt lik Hycon dolabı invertörle denedim, ciddi derece gerilim düştü, büyük ihtimalle kurtarırdım döngüyü ancak riske girmedim ve tek dondurucu ile işi idare ettik.

Bursada yaklaşık 600 TL ye Danfoss takıyorlar, sanıyorum 1900 TL ye Waeco CR65 alacağıma, zaten yer işgal eden Hycon büro tipi dolaba bende bir tane taktırıp keyfime bakacağım... Sanıyorum güneş paneli her iki dolabı da çalıştırmama kıl payı da olsa yetecek.

Son gezimdeki deneyimim kısaca budur.

taiga' Alıntı:
Sanıyorum güneş paneli her iki dolabı da çalıştırmama kıl payı da olsa yetecek.

Haldun, deneyim paylaşımın için sağolasın.
Bu durumda, uzun süren ya da yaz mevsiminde gerçekleşenler dışındaki kısa gezilerde, invertörle çalıştıracağın ikinci dolaba gerek olmayacağını anlıyorum; güzel!... ;):smiley:

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Haldun, deneyim paylaşımın için sağolasın.
Bu durumda, uzun süren ve yaz mevsimi dışındaki kısa gezilerde, invertörle çalıştıracağın ikinci dolaba gerek olmayacağını anlıyorum; güzel!... ;):smiley:

Cavid Sezen

Abi,

İşin gerçeği o büro tipine çok ihtiyacımız olmadı. Sağolsun eşim tencereden yarım karpuza kadar her şeyi 41 lt lik dolaba sığdırmayı başardı (içinde biralar şu şişeleri peynir tereyağ yoğurt kavanozları türü malzemeyle doluken)

Nerede ihtiyaç oldu?

Domates, salatalık biber fasulye tarzı sebzeyi korumak gerekirken.

Onu da webastonun durduğu oturma grubunun olduğu yere koyduk, ne hikmetse orada kısmen serin kaldı.

Dediğim gibi atıl duran invertörle çalışması gereken Hycon dolaba danfoss taktırırsam sorunum kalmaz.

Nasılsa orada boşa yer işgal eder, bari yazları işe yarasın...

Kışın yada 2-3 günlük geziler için üstten kapaklı dondurucular inanın her derde deva...

Kesinlikle ve hararetle tavsiye ederim...

50 lt lik waeco dondurucular sahibinden.com da 900-1000 TL ye 2. el temiz bulunuyor, tırcılara sorulursa daha hesaplısı da elde edilir.

Not: Bir önceki mesajımda 42-32A sehven ;D yazılmıştır, doğrusu 42-43A olacaktır... ;)

Bu gun 12 volt ıle calısan bır dolabı satın anlmak maksadı ıle girişimim sonucu gelışen dıyalogu faydalı olabılecegı duşıncesiyle açıklamak ıstıyorum.
Levent (buralpdı) ıle İzmır de zıyaretıme geldıgı sırada gordugum buzdolabına ılgı duyup almaya karar verdım. Levent den gereken bılgıyı aldıktan sonra goruşmelerımı yapıp bır tane sıparış verdım.
(uzman sogutma - Ahmet Turkoglu - Manısa )
Bu gun Ahmet bey kensı dolabımı evıme kadar getırdı sagolsun. Bir cay içimi dıyen dıyalogumuz gelişerek devam ettı . Öyle ya bende ne aldıgımı , amacıma ne kadar hizmet verdıgını bılmem açısından kendısıne sorularım oldu. Üretım kalıtesı yonunden sorularım olmadı sadece amaca uygunluk açısından bılgı almak istedıgımde kendımce bazı olumsuzluklar tesbıt ettım. Ahmet beyın verdıgı kullanım bılgılerınde cıhazın arka ve yan bolgelerınde ıkı p armak 4-5 cm gıbı bır boşluk kalarak yerıne monte edılmesı şartının benım kullanış bıçımıme ımkan tanımadıgı icin bu yonde dıyalogumuzu gelıştırdık. Çünkı daha onceden yerını hazırladıgım için (önceki fıkrım 220 v büro tıpı dolabı ınvertor yardımı ıle calıstırmak ) Hemen hemet kullanabılme ımkanımın ortadan kalktıgını duşunerek Sıstemlerını daha once aldıgım buro tipi dolabıma uygulamayı düşündüm bır ara . Fakat ben nedenlerını de acıklayarak karavancıların sorunlarını da sıralayıp asıl gereksınmelerımız hakkında talepkar oldugumuzu belırtebılmek maksadı ıle dedim ki ; Ahmet bey bız karavancılar olarak en sıkıntılı sorunlarımızdan bırısıde yer tasarrufu mecbırıyetımızın olması bu neden ıle bosa atacak 3-5 cm nın bıle cok degerlı oldugunu uzun cumlelerle ıfade etmeye calıstım. Anlayş gosterıp sabır ıle dınledıgını belırtmek ısterım. bu olumsuzlugun ana kaynagı bence karavan sıstemının ıncelıklerıne gore hesaplanmayıp genel talebe cevap verılebılmesı açısından uretılmış bır urun gıbı geldı bana . devam edecek

Ben de kendımı sankı bız karavancıların sozcusu mesulıyetını uslenerek (haddım olmayarak) dıleklerımızı en azından duyurabılmek cabaqsında idim. Kolay pes etmeye nıyetım yoktu. ama asla kırıcı ve ıncıtı olmamak ıcın uslubumu dıkkatlı kullanmayı unutmadım.
Sebep ne miydi ?
Çünki ; almayı düşündügüm ürün sogutmada kullandıgı ısınan gazı tekrar sogutabılmek amacı ıle kondanzer i yan duvarlara sarmal olarak yerleştırılmiş oldugundan yanlarda 3-5 cm lık boşlugun gereklılıgını belırtmiş di Bunun biz karavancılar için bır sorun oldugunu yerleşim pilanlarımız ıcın olumsuz sorunlar yarattıgınıbelırtmek için vurgulayıcı betımleme ve ornekler ıle anlatmaya çalıstım . bır cay iöimi dıyalogumuz zaten oldukca da uzamıştı . Ama Ahmet bey konuya ılgı gosterıyor ve bır care uretmenın gayretı içinde oldugunu fark ettırıyor du Aslında kendısıne soyleyemedıgım daha baska bır sorun daha vardı. Yazılarımızı okudugundan bahsettı. Sanıyorum bunu da okuyacak Bu sorun : Eger bu dolap konderzer için yan duvarları kullanıyorsa demektır kı soguk suya en ıhtıyac hıssettıgımız gunlerde karavanlarımızın içinde bır de soba mız olacak demektir. Bunu soylemekten cekınmiştım dogrusu ( olur ya soguk su içeceksen sobaya da razı ol dıye dusunebılırdı . Aslında tanıdıktan sonra Ahmet beyden bu sonucu beklemem). Daha mı neler konuştuk ? Çoook. (Ahmet bey sabırlı ve çözüm uretme duşuncesi içinde oldugunu farkettim)
Kendı dolabımı 220 volt buro tıpi dolabıma uretımde kullandıkları kompresörü benım dolabıma adapte etme fıkrı olumlu karşıladıgını ama burun yerıne ben sıze ıstedıgınız şekılde kondenzerı arkasında olan bır dolabı uretıp bana ozel olarak hiç bir fıyat farkı ılave etmeksızın suna bılecegını soyledıgı zaman gercekten bır şok yaşadım . kısa bır kilitlenme sonunda kendısıne çok tesekkur ettıgımı ve duşuncesının camıamız ıcın olumlu olacagını belırttım (devam edecek)

Mehmet abi belkide sayende karavancılara özel üretim imalat yapılmasını sağlayabilirsin.

İlgine teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,682
Kayıtlı Üye Sayımız
166,529
Kaydolan Son Üyemiz
Mustafacan Nişancı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR