Karavan Buzdolabı Sistemleri Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan melihbozkurt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 97
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,694
Ynt: Karavan Buzdolabı Sistemleri Hakkında

Ben buzdolabıma kalkış kondansatörü yaptırmaya karar verdiğimde önce yedek parçacıları dolaştım. Kondansatörün her çeşidi vardı ve ucuzdu(10-20 TL). Ancak iş montaja gelince usta bulmakta zorlandım. Sonunda ümitsizce yetkili bir servise gittim. Beklentimin aksine konuyu kolayca anladılar. Buzdolabını sabah bırakıp akşam aldım. Ben akşam dolabı almaya geldiğimde işlem bittiği için takılan parçayı ve teknik özelliklerini görme şansım olmadı. 2006 yılında bu işlemin maliyeti 35 TL oldu. Bugüne kadar kullanımda herhangi bir sorunum olmadı. İnverterim 700/2000 watt modifiye sinüs.

Selamlar,

Doğan

Etiketler

12V kompresörlü 41 lt lik üstten kapaklı vitrifrigo marka bir dolap satın aldım...
Kullandıkça izlenimlerimi paylaşırım...
Bu arada Kenan abi de 8 seneden fazladır Waeco nun 50 lt lik olanını kullanır, çokta memnun...

50.58.241.jpg

Güle güle kullan Haldun, dolabı sabitmi çalıştıracaksın yoksa gerektiğindemi çalıştıracaksın..

atiladi' Alıntı:
Güle güle kullan Haldun, dolabı sabitmi çalıştıracaksın yoksa gerektiğindemi çalıştıracaksın..

Atilla abi,

Deneyimim olmadığı için şu anki düşüncemi yazayım...

Bu modeller sonuçta dondurucu...

Malzemeyi önceden evde dondurup yola çıkılacağı an bu dolaba koyacağım...Zaten 5 dk da istenen soğukluğa geliyor...

Hanım için et, beyaz peynir, zeytin gibi ürünler, kendim içinde efes pilsen amaçlı kullanacağım...

Karavan yola çıkıp eve dönene kadar sürekli kullanmayı hedefliyorum...

Eğer karavana ayıracağımız zaman fazla olsaydı Waeco nun CR80 modelini alacaktım... (Ki emeklilikte düşündüğüm de o)

Şimdi eşimin haftasonu hastane nöbetleri ve oğlumun dershane/sınav hamlelerinden dolayı bu türden çözüm daha ekonomik/verimli geldi ve 2. el olarak bu dolabı aldım...

Henüz akü-redresör-dolap yeri bağlantılarını yapmadığımdan hiçbir şey diyemiyorum, kısmetse 100 lt depoyu ve bu elektrik hamlelerini bu hafta bitireceğim ...

Haldun, güle güle kullanın. Tüketimi nedir bunun; yani saatte kaç amper tüketiyor ortalama?

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Haldun, güle güle kullanın. Tüketimi nedir bunun; yani saatte kaç amper tüketiyor ortalama?

Cavid Sezen

Cavid abi,

Fabrika değerleri aşağıda... Katalogda ise 2.8A diyor... 24 saat için ise 290W imiş... (32 derece hava sıcaklığı için)

http://www.vitrifrigo.com/eng/catalog.asp?id=2751&n=runner

Kendim ölçüm yapmadım bir şey diyemem...

Bugüne kadar buzdolabı olarak genelde Waeco nun MDC serisini hep uygun görürdüm...

Ancak fark ettim ki, CR serisi Türkiye için daha uygun...

MDC serisi, eski 3 sistem buzdolapları ile aynı ölçüde ve o dolaplara sahip karavancı kitlesi için üretilmiş...

Yani amcamız eski 3 sistem electrolux ü çıkaracak tak diye MDC waeco yu yerine takacak...

Lakin bu seri kuzey ülke iklimi için daha uygunken, CR serisi Akdeniz ülkeleri yani kısaca sıcak bölgelere uyumlu...

Ki tekne tayfası da tümüyle CR serisi kullanmakta...

Elbette hem CR hem MDC solar enerjiye uygun...

Katalog değerine göre tüketim olarak CR az daha fazla, bu da sanırım sıcak iklimdeki performansından kaynaklanmakta...

Dediğim gibi forumda çoğunlukla MDC den bahsettiğim (ve görüşüm değiştiği) için bu mesajı yazma zorunluluğu hissettim...

Merhaba,

Çekme karavanımda indesit marka büro tipi buzdolabı kullanmaktayım, geçmiş dönemde forumda görüşlerinizi alarak, deneyimlerinizi okuyarak 200 amper jel akü + aküye paralel bağlı 2 faradlık kapasitör ve cotec marka 1500 watt’lık tam sinüs inverter ile buzdolabımı çalıştırmaktayım. Dolabın enerji tüketimi fazla olduğundan İlker bey ile görüşüp kalkış kondansatörü ve daimi kondansatör takılması konusunda fikir birliğine varmış olmamıza rağmen dolabı karavandan çıkaramadığımdan (sağolsun Erba önce dolabı koyup, sonra dolaptan daha dar olarak kapı takmış! İleride dolap bozulursa parçalamak gerekecek sanırım) bu şekilde kullanmaya devam ediyorum. Tüm uğraşlarıma rağmen günlük sarfiyatın yüksek olması nedeniyle buzdolabımı sürekli çalıştırmaktan kaçınıyorum. Çünkü karavanımız elektrik olmayan bir arazide durmakta ve jeneratör ile akümü doldurmaktayım. Genelde jeneratör ile dolabı bir süre çalıştırıp kapatıyorum. Bu nedenle 40-50 litrelik portatif bir dolap arayışındayım. Waeco’nun hem 12 hemde 220 volt ile çalışabilen portatif kompresörlü dolaplarından almayı düşünsemde fiyatlarının aşırı yüksek olması nedeniyle vazgeçmiştim. Fakat Waeco’nun bir modeli oldukça ilgimi çekti; 40 lt. Kompresörlü ve sadece 220 ile çalışıyor. Bu nedenle fiyatı 12 volt olanlara göre düşük görünüyor. (yurtdışı fiyatı 230 euro civarı) Dolap 65 watt olmasına rağmen 32 derece dış sıcaklıkta %25 çalışma oranı verilmiş. Bu durumda yaklaşık olarak günde 400 watt yani 33 amper gibi bir harcama görünüyor. (Amacım, günlük harcamayı 50 amper ile sınırlayıp, ertesi gün akümü 2-3 saat jeneratör ile şarj etmektir.) Dolabın bilgilerini aşağıdaki link ile belirtiyorum. (waeco coolfun CK-40D) Burada aklıma takılan bir konu var; Bu tür dolaplarda da ilk kalkışta 8-10 kat demeraj akımı çekmesi sözkonusu mudur? Kullanım kılavuzunu internetten okuduğum kadarıyla böyle bir bilgi verilmemiş. Bildiğim kadarıyla 12 volt kompresörlü olanlar araç çakmağından bile çalışabilmektedir. Bu durumda demeraj akımını nasıl karşılıyor? Acaba yumuşak kalkış denilen sistemimi uygulamışlar? Bu konuda fikirlerizi belirtirseniz çok memnun olacağım. Keza dolabı getirtebilirsem, uzun yolda araç çakmağından 150 wattlık bir invertör ile de kullanmayı düşünüyorum. Saygılarımla, Bülent Dağoğlu

http://waeco.com/en/3122_6440.php?hirID=147&sprID=2&artOrigID=12533

degerli arkadaşlar benim sorum karavanıma yerli uzman sogutmadan. komprosorlü buz dolabı almayı düşünüyorum,burdan komprosorlü doap alan varmı? gercekten 3 ampermi cekiyor 1 saate,bu konuda yorumunuzu bekliyorum. gercekten form cok güzel uzun suredır katılmamıştım ama bundan sonra kadılacagım cok güzel olmüş herkesin eline saglık.

Sn. memleket sevdalısı,

Sizin sorduğunuz dolap için, ( http://www.otobuzdolabi.com/fridge.htm ) Esinti35 in tecrübesi:

Esinti35' Alıntı:
Manisa'da Uzman soğutmadan 12v kompresörlü buzdolabı aldım. Ve çok memnunum. Linki veriyorum incelemenizde yarar var.
http://www.otobuzdolabi.com/ Benim aldığım dolap fridge BC133 modelidir.

Buna karşılık:
Atiladi asağıdaki topicte, bu cins dolaplara olumsuz not veriyor. (Bu topiğin sonuna dolabın çinden ithal edildiği sayfayıda ekledim.)

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=56409.0

Bilgilerinize

Not. Bence türkiye için; enerji açısından sorununuz yoksa, WAECO nun CoolMatic CR serisi taiga nında dediği gibi en uygunu,
üstelik; bu serilerin en yüksek sarfiyatı, 136Lt lik dolaplarda , daha çok güvenilir kaynaklara göre 2,6 Ah/h !
Örnek 80Lt: http://www.waeco.com/en/3104_5929.php?hirID=457&sprID=2&artOrigID=16694 (en az 1,8 Ah/h, en çok 2,1 Ah/h)

Sanırım ingilizlerin dediği gibi "ucuz mal alacak kadar zengin değilim" tarzında düşünmekte yarar olabilir. ;)

sn evliyacelebi2 bilginize cok teşekür ederim. dedignizgibi orjinal coolmatik dolabı, almak araştıracagim degerlendirecegim kolay gelsin.

Sayın Bülent Bey
50 lik arçelik marka kompresörlü 220 v buzdolabı var piyasada.Kurduğunuz sistemdeki kapasitör zaten sizin taktırmayı düşündüğünüz kalkış kondansatörünün görevini yerine getirmekte.Ekstradan takılacak kondansatörün toplam enerji harcamasına faydası olacağını zannetmiyorum.Asıl enerjiyi sizin tam sinüs invertör harcıyordur.Onun yerine yarı sinüs inverter kullanmanızı tavsiye edeceğim.Hiç başka arayışlar içine girmeyin bana sorarsanız.Waeco nun dolabına vereceğiniz parayı güneş paneline yatırın daha efektif bir iş yapmış olursunuz.
Kolay gelsin

buldag' Alıntı:
Merhaba,

Çekme karavanımda indesit marka büro tipi buzdolabı kullanmaktayım, geçmiş dönemde forumda görüşlerinizi alarak, deneyimlerinizi okuyarak 200 amper jel akü + aküye paralel bağlı 2 faradlık kapasitör ve cotec marka 1500 watt’lık tam sinüs inverter ile buzdolabımı çalıştırmaktayım. Dolabın enerji tüketimi fazla olduğundan İlker bey ile görüşüp kalkış kondansatörü ve daimi kondansatör takılması konusunda fikir birliğine varmış olmamıza rağmen dolabı karavandan çıkaramadığımdan (sağolsun Erba önce dolabı koyup, sonra dolaptan daha dar olarak kapı takmış! İleride dolap bozulursa parçalamak gerekecek sanırım) bu şekilde kullanmaya devam ediyorum. Tüm uğraşlarıma rağmen günlük sarfiyatın yüksek olması nedeniyle buzdolabımı sürekli çalıştırmaktan kaçınıyorum. Çünkü karavanımız elektrik olmayan bir arazide durmakta ve jeneratör ile akümü doldurmaktayım. Genelde jeneratör ile dolabı bir süre çalıştırıp kapatıyorum. Bu nedenle 40-50 litrelik portatif bir dolap arayışındayım. Waeco’nun hem 12 hemde 220 volt ile çalışabilen portatif kompresörlü dolaplarından almayı düşünsemde fiyatlarının aşırı yüksek olması nedeniyle vazgeçmiştim. Fakat Waeco’nun bir modeli oldukça ilgimi çekti; 40 lt. Kompresörlü ve sadece 220 ile çalışıyor. Bu nedenle fiyatı 12 volt olanlara göre düşük görünüyor. (yurtdışı fiyatı 230 euro civarı) Dolap 65 watt olmasına rağmen 32 derece dış sıcaklıkta %25 çalışma oranı verilmiş. Bu durumda yaklaşık olarak günde 400 watt yani 33 amper gibi bir harcama görünüyor. (Amacım, günlük harcamayı 50 amper ile sınırlayıp, ertesi gün akümü 2-3 saat jeneratör ile şarj etmektir.) Dolabın bilgilerini aşağıdaki link ile belirtiyorum. (waeco coolfun CK-40D) Burada aklıma takılan bir konu var; Bu tür dolaplarda da ilk kalkışta 8-10 kat demeraj akımı çekmesi sözkonusu mudur? Kullanım kılavuzunu internetten okuduğum kadarıyla böyle bir bilgi verilmemiş. Bildiğim kadarıyla 12 volt kompresörlü olanlar araç çakmağından bile çalışabilmektedir. Bu durumda demeraj akımını nasıl karşılıyor? Acaba yumuşak kalkış denilen sistemimi uygulamışlar? Bu konuda fikirlerizi belirtirseniz çok memnun olacağım. Keza dolabı getirtebilirsem, uzun yolda araç çakmağından 150 wattlık bir invertör ile de kullanmayı düşünüyorum. Saygılarımla, Bülent Dağoğlu

http://waeco.com/en/3122_6440.php?hirID=147&sprID=2&artOrigID=12533

İlginize teşekkür ederim; Tavsiye ettiğiniz 50 lt'lik buzdolabı sanırım Arçelik 1011 m modeli. Bu dolabın kompresörlü olduğunu bilmiyordum, üretimde olmasada piyasada bulursam inceleyeceğim. Güneş enerji sistemi için biraz daha beklemek zorundayım. Tekrar teşekkür ederim. İyi akşamlar..

Arkadaşlar hafta sonu sağlık ocağı aşı dolabı için kurduğumuz 1500 amper modifiye sinüs invertör 400 amper akü düzeneyi yeni alınmış no frost buz dolabını ne yaptıysak çalıştırmadı dolabı c sınıfı normal dolap ile değiştirdik sorunsuz bir şekilde çalıştı,aracına büyük boy dolap alacaklar kompresörlü normal dolap alsınlar yoksa bizim gibi tırmalar durur ;D

bizim kullandığımız uzman soğutma 12v kompresörlü buzdolabımız çok iyi gidiyor, korkarak almıştık ama çok memnunum, bilgilerinize

Değerli forum üyeleri,
Karavan bölümünün yeni bir üyesi olarak sormak istediğim şey kutu tipi kompresörlü bir buzdolabının (örneğin waeco cdf 18) çakmak bağlantı soketi ile standart bir akü ile (örneğin T5 bir araçta ki 60 amper civarında olduğu belirtilmiş) 15-20 günlük bir seyahat boyunca sürekli kullanımda sorun çıkartıp çıkartmayacağı. Bu buzdolabının teknik özelliklerinde 35 w tüketimi olduğu belirtiliyor. Yedek akü için sistem kurmak istemiyorum. Araçta bunun dışında bir elektrikli cihaz bulunmayacak. Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR

Geri