KAFKASYA GEZİSİ Vladikavkaz Grozni Mahackale... Rusya... Tek Başına Otostop

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan uyku_hapi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 38
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,732

uyku_hapi

Kamp I
Yer
Artvin
Merhabalar..

Geziden henüz döndüm. Kafkasya hakkında tüm cevaplar ile Artvin'deyim.

Gelelim Gezimizin programına. Yolculuklarım tamamen otostop ile gerçekleşti. Kaç araç değiştirdiğim konusunda bir fikrim yok 30-35 civarı diye tahmin ediyorum. Belki daha fazla.

Geçtiğim Ülkeler/Bölgeler; Gürcistan, Kuzey Osetya (Rusya), Çeçenya(Rusya), İnguşetya(Rusya), Dağıstan(Rusya)

1. Gün; 23 Nisan 2012 Pazartesi Sarp sınır kapısından geçerek Gürcistan'a girdim. Batum Kabuleti Poti Samtredia Kutaisi Khasuri Gori yolunu izleyerek Mitskheta'ya varmadan Kazbegi yol ayrımından ayrıldım. Ve Kazbegi yolunda devam ettim. Ancak bu rota bir günün tamamını aldı ve çok geç vakitte Pasanauri diye tatlı bir köyde çok hoş yardım sever insanların hostelinde geceledim. Bu tesadüf çok iyi oldu çünkü Sınır kapısı normal günlerde 22:00 hafta sonu ve özel günlerde 19:00 a kadar açıkmış sonradan öğrendim.

2.Gün Sabah Pasanauri'den yola çıkıp Kafkas dağlarına doğru yol aldım ve Kazbegi'ye vardım. Sizler için fotoğraflar çektim ve yola devam ettim. Kazbegi ile sınır arasında tam Kafkasları tırmanırken virajlı bir hal alıyor ve ziverveye vardıktan sonra yol oldukça bozuk. Bu yol maksimum 40 km. sürat ile gidiliyor ve yaklaşık 20 km. Kışın bu yolu ancak palet tekerlekli araçlar geçer diye düşünüyorum. Şubat Mart aylarında bu yolda off-road tutkunlarını kendini deneyebilir. Bu kısa bilgiyi verdikten sonra devam ediyorum. Bu yollardan geçerek sınır kapısına vardım. Gürcü tarafı oldukça sakin fakat kapıdan yaya geçmek yasak illa bisiklet bile olsa bir aracın olacak. Böyle olunca birilerine rica ederek araba buldum ve 5 dakikada Gürcü'den çıkış yaptım. Fakat bu insanlar Rus sınırından çekinip beni geçirmek istemedi. Bende yaya geçmek istedim ama bu kezde yaya geçmem konusunda asker-polis karışımı görevliler sıkıntı çıkarttılar. Nasıl bir kuralsa anlamadım. Tekrar yeni bir araba buldum onlarla sınır geçtim fakat Rus oldukça uğraştırdı. Meraklı müdürler buraya kadar nasıl otostop ile geldiğimi merak ettiklerinden herbirine ayrı ayrı hikayemi anlattım. Ama bu zorluk tamamen meraktan. Eğer Avrupalı bir gezgin zanetmeseler pek sorun çıkmayacaktı. Birazda kalabalığın ve titiz kontrol memurları sayesınde sınır gecmem Gürcistanın kapısı ile birlikte 2 saatimi aldı. Fakat geçtim. Yine şanslı bir otostop ile Vladikavkaz'a ulaştım.. Kalacağım arkadaşlarım ile buluştum. Şehri keşfe çıktım.

3. Gün. Sabah erkenden Şehir merkezini nehiri camiyi bulvarı şehir içi ilginç gelen yerleri gezdim. Öğleden sonra Düştüm Grozny yollarına. Otostop Rusya'da oldukça kolay. Ama her yer Polis dolu. Bunların Post dedikleri 15-20 km. ye bir her şehrin girişi çıkışında Özerk cumhuriyet girişlerinde yani her yede polis noktaları var. Buralardan otostop sayesinde bir kere bile pasaportum sorulmadan geçtim. Hep Tır şöförünün evraklarını istediler. Bana yanaşan olmadı. Ama araçla seyahat edecekler dikkat etmeli. Emniyet kemeri arabaya bindiğimde ilk uyarı sebebi. Benim bu noktalar hakkında fikrim korkulduğu kadar bir durum yok. Hatan yoksa sorunda yok zaten. Ama hatan varsa 5-10 dolar rüşvet söz konusu sanırım. Türk plaka ile oralarda seyirtirsen her birinde durursun diye tahmin ediyorum. Rusya'ya girince bu bölge Kuzey Osetya-Alania toprağı. Buradan çıkıp Çeçenya topraklarına geçip (postlar federal rusyaya bağlı cumhuriyetleri birbirinden ayırıyor. Ama pasaporta damga filan söz konusu değil) kolayca Grozny e vardım. km.ler ve yollar hakkında bilgi yazacağım. Grozny Türk mühendis ve Dubai'yi andıran gökdelenler cenneti. Hepsi son 3-5 senede yapılmış ve genellikle Türklerin yaptığı eserler. Bizdeki aynı mimarili camiler göze çarpıyor. Türk genç mühendisler Çeçenya şantiyelerinde arı gibi çalışıyorlar. Buradaki arkadaşlarım beni karşılıyor ve çok iyi ağırlıyorlar. Buradan Erdem ve Ünsal Bey'e çok selamlarımı, teşekkürlerimi sunuyorum. Google a Grozny yazında çıkan görsellerin tamamı 10 yıl öncesinden kalma ve bir tane bile savaş yıkığı bina/ev göze çarpmıyor. Her yerde Ramzan Kadirov ve Putin posterleri var. Pazar yeri keyifli bir gezi oluyor. Çeçenya'da alkol yasak, ama herkes buluyor. :smiley: Akşam üstü Grozny'de turluyor arkadaşlardan bilgiler alıyorum.

4. Gün. Öğleye kadar Grozny'de bir iki yer daha gezdikten sonra bu kez İnguşetya oradanda Dağıstan topraklarına geçmek üzere Grozny çıkışındaki posta (polis noktasına) gidiyorum. Burdan 2-3 araba değiştirerek hiç bir postta durmadan aranmadan :smiley: Mahaçkale'ye varıyorum. Mahaçkale devasa büyüklükte bir şehir. Vladikavkaz'ı ikiye Grozny'i 3 4 katlar. Ama en karmaşık en karaktersiz görünen şehir ise burası. Şehir dışında oturan ev sahibim beni çok iyi ağırlıyor ve şehri gezdiriyor. Hazar denizine ayaklarımı olmasa da ellerimi sokup yöre hakkında keyifli sohbetler yaparak kenti turluyoruz.

5. Gün Ev sahibimden ayrılıp şehri son bir kez daha gezerek geldiğim yollara otostop uzmanı olarak geri dönüyorum. Bu gün Grozny'de durmadan bazen postlarda polislerin yardımıyla durdurduğum konforlu son model arabalarla Vladikavkaz'a geri dönüyorum. Burada geceliyorum.

6. Gün. Vladikvkaz'dan yola sabah çıkış. Rus sınırını geçmem yine bir arabaya oturarak 20 dakikamı aldı. gürcü 5-10 dakika. Bu iyi insanlar sınırı geçmeme yardım etmekle kalmadı. Aynı zamanda beni 150 km.lik bir yolda araç değiştirmekten kurtararak Tiflis Poti yol ayrımına kadar getirdi. Bundan sonrası biraz kötü. Çünkü yavaş bir kaç araba çok soru soran ve zamanımı çalan bir kaç şöför sonucu hava karardığında henüz Poti deydim. Ve otostopun imkansız olduğu saatler başladı. Neyse ki bir minibüs bulup 5 lariye (6 TL) Batuma attım kendimi. Saat oldukça geç olduğundan burada kalmaya karar verdim ve bir hostel hotel arası bir yerde 35 lariye geceledim. Uyku tulumu sayesinde gönül rahatlığıyla uyudum. :smiley: sabah ise 1 Lariye Sarp sınır kapısına otobüs ile geldim. ve Pasaportsuz geçiş yüzünden sabah sabah alışverişe koşan Gürcülerin oluşturduğu yığınlar arasından sıyrılıp kapıyı geçtim. Şanslı bir otostop ile 1 saat içinde evimdeydim.

Şehirler yollar güvenlik ve bende kalanlar ile ilgili detaylı yazacağım. Fotoğrafları düzenleyip ekleyeceğim.

imla hataları olduysa affola

Saygılarımla

uyku_hapı

Etiketler
Ynt: KAFKASYA GEZİSİ Vladikavkaz Grozni Mahackale... Rusya... Tek Başına Otostop

ayaklarına sağlık, çok güzel bir gezi olmuş
fotoları sabırsızlıkla bekliyorum

Ynt: KAFKASYA GEZİSİ Vladikavkaz Grozni Mahackale... Rusya... Tek Başına Otostop

Güzel maceralı bir gezi olduğu anlatımınızdan belli oluyor resimleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

Merhabalar
Gezi Fotoğrafları ve Şehir Notları

Vladikavkaz;

Kuzey Osetya-Alania bölgesinin başkenti. Rusya sınırından sorunsuz girdikten sonra Vladikvakaz'a ulaştım. Oldukça güzel bir şehir ortasından Terek nehri geçmekte. Nehir kenarında gezmek oldukça keyifli. Rustan ziyade Osetyalılar yaşıyor. Az bir kısmı müslüman. Gerisi de hıristiyan. Kafkas yemekleri Gürcüstan ile benzeşiyor. Peynirli pide ve mantının yanı sıra bizim dürüme çok benzeyen adını tam hatırlamıyorum ama "şavurma" gibi bir adı olan yemekleri var. çok lezzetli :smiley:

Kentin devlet binalarının olduğu merkezi bölgesinde çok ama çok keyifli bir bulvar var. Bu bulvarda sürekli radyo yayını yapılıyor. Çok keyifli bir sokak çıkasım gelmedi.

insanlar hemen hemen hiç ingilizce bilmiyor. Sadece 18-20 yaş arası olan gençler bazen biliyorlar. Rusya'da adama tren istasyonunu bulabilmek için çuf-çuflatırlar. :smiley: genede anlamazlar. :smiley:

Tamamen güvenli bir şehir. Tüm kafkasyada olduğu gibi burda da kadınlar sokakta çoğunlukta. ayrıca her işte kadınların çalıştığını görmek mümkün boyacılıktan oto yıkamaya kadar. Sokaklarda Çok güzel kadınlar dikkat çekiyor. Gezdiğim her 3 şehir içinde geçerli ki oda şudur, buranın kadınlarını görünce her gün düğün var sanırsınız. O kadar özenli giysiler ile dışarı çıkılıyor.

Fotoğraf çekme konusundaki başarısızlığım için beni bağışlayın..

1-benzin ve mazot kaç dollar şu an orada?
2-polis rüşvetçi mi?
3-geri gürcüye dönerken sıkıntı yaşadın mı?

Tebrikler gerçekten süper bir macera.. ayrıca bu kadar otostopla çok tehlikeli topraklı geçmek ayrı bir cesaret ve başarı.. =)

ersanayaz' Alıntı:
1-benzin ve mazot kaç dollar şu an orada?
2-polis rüşvetçi mi?
3-geri gürcüye dönerken sıkıntı yaşadın mı?

1- Benzin ve mazot sudan ucuz. Lafın gelişi değil 1 lt su parasına 2-3 litre benzin alırsın. Benzin Rusyada (Benim gezdiğim topraklarda) 27-25 Ruble.. 1 dolar 30 ruble. Benzinin Litresi 1 dolar diyebiliriz.

2- Polisin rüşvetçi olduğu söyleniyor. Yazıda da söylediğim gibi hiç denk gelmedim. ama yol boyunca ve postlarda her arabanın basında bir polis var ve kontrol yapıyor. Bizim eski polisimiz gibi düşünülebilir. Ama Rüşvet çok var denen yerde 100 lerce km. yol giden birinin şahit olması gerekirdi. Neyse lafı uzatmayayım durum bu herkes nasıl isterse öyle anlasın. yok diyeceğim olmayacak var diyeceğim gene olmayacak.

3- Geri ileri geçerken hiç bir sorun yaşamadım. Gürcü vatandaşları da geçebiliyor Rusya'ya ancak vizeye tabiler. Gürcüler çokça kullanmıyorlar bu kapıyı. Hep rus arabaları. Buda kapıdan bir fotoğraf.. Rus kapısı .

beni de çok cesaretlendiriyorsun.çünkü ben de çok görmek istiyorum oraları.

1-türkler vizeye tabi değil di mi?
2-gezin boyunca kaç gün kaldın o bölgelerde? sana göre gürcistan a göre daha mı güvenli daha mı güvensiz bir yer?kötü olaylara maruz kalmamak için ne yapmak lazım?güvenli mi kısacası sana göre.Gürcistan a da güvenli olmayan bir yer diyorlar ama bana göre GÜRCİSTAN ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN güvenli bir yer gezdiğim kadarıyla.
3-kendi arabanla mı gitmek daha güvenli olur yoksa otostopla mı gitsem?arabayla gidersem arabaya uygulanan sigorta yol parası ücretleri hakkında bilgin var mı?
4-ingilizce bilen var mı?gürcistan da bilen sayısı çok az.
5-sınırı geçtikten sonra parayı gümrükte rubleye çevirebiliyor muyuz?para çevrilen yerler 24 saat açık mı?
6-Gördüğüm kadarıyla GÜRCÜ DE BİR SÜRÜ RUS ARABASI GÖRDÜM.SANIRIM SAVAŞTAN SONRA BUZLAR ERİDİ.ESKİ SORUNLAR YOK. ne dersin bu konuyla alakalı.

ersanayaz' Alıntı:
beni de çok cesaretlendiriyorsun.çünkü ben de çok görmek istiyorum oraları.

2-gezin boyunca kaç gün kaldın o bölgelerde? sana göre gürcistan a göre daha mı güvenli daha mı güvensiz bir yer?kötü olaylara maruz kalmamak için ne yapmak lazım?güvenli mi kısacası sana göre.Gürcistan a da güvenli olmayan bir yer diyorlar ama bana göre GÜRCİSTAN ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN güvenli bir yer gezdiğim kadarıyla.
3-kendi arabanla mı gitmek daha güvenli olur yoksa otostopla mı gitsem?arabayla gidersem arabaya uygulanan sigorta yol parası ücretleri hakkında bilgin var mı?
5-sınırı geçtikten sonra parayı gümrükte rubleye çevirebiliyor muyuz?para çevrilen yerler 24 saat açık mı?
6-Gördüğüm kadarıyla GÜRCÜ DE BİR SÜRÜ RUS ARABASI GÖRDÜM.SANIRIM SAVAŞTAN SONRA BUZLAR ERİDİ.ESKİ SORUNLAR YOK. ne dersin bu konuyla alakalı.

Degil. elimi kolumu sallayarak geçtim..

6 gün kaldım.. Gürcüstana'a göre güvenlik aynı. Gürcüde de rusya topraklarındada hiç bir sorun yok. Çadırımla gezmediğime pişman oldum sağa sola çadır bile kursam sorun olmazdı..

Araba sigorta konusu ile ilgili bilgim yok ama hiç bir şey istemiyorlar sanırsam. İran için gereken tureng filan gerekmiyor. Konfor için araba iyi olurdu benzinde ucuz. Ama bilemiyorum. Ben bir sonrakine arabamla giderim heralde. Toplu taşım oldukça ucuz heryere otobüs bulunuyor. ama ben hiç kullanmadım. sıkılıyorum otobüslerden ve dolmuşlardan. Şehir içi dolmuş paraları 10-15 ruble

ingilizce bilen hiç yok. Tiflis'e göre ingilizce bilme oranı daha düşük. Çok genç insanlar ingilizceyi biliyor onlarda yarım.

Sınır civarı oldukça ıssız bir coğrafya ama Vladikavkaz 25-30 km. sanırsam sınıra Vladikavkaz'da bankalar ve exchange ofisler var. 24 saat açık olanı yoktur.

Rusya'da gürcüyü sevmezler. Sadece sorun bundan ibaret. Gürcünün gitmeme sebebi de bu. Bizim ermeniye gitmememiz gibi bir şey. Ben Türk olarak çok sıcak karşılandım. herkez güler yüzlü idi. Eylenceli insanlar.

Saygılarımla

uyku_hapı

Çok güzel tebrikler inşallah tekrarı gelir
arabayla gidenler için tamirci veya servis varmı diyelim arızalandı ve çare nedir ?
yol haritasını eklemeniz mümkünmü

Güzel bir gezi. Güzel notlar ve bilgiler. Teşekkür ederim.İnşallah bize de nasip olur. Tek sorum var. Gezi boyunca Rusça mı anlaştınız?

fatih7197' Alıntı:
Güzel bir gezi. Güzel notlar ve bilgiler. Teşekkür ederim.İnşallah bize de nasip olur. Tek sorum var. Gezi boyunca Rusça mı anlaştınız?

Bu soruya cevabım cok net "Ruski Neet" :smiley: gezi boyunca en çok kullandığım iki kelime. Genellikle tarzanca anlaştım. ingilizce bilen bulmak çok zor. gerektiğinde bulmak ise imkansız. Neyseki Couchsurfing sayesinde beni misafir eden doslardan ve haritalardan yararlanarak bu geziyi gerçekleştirdim.

Güzel bir gezi olmuş.Notlar ve fotolar için teşekkürler.Gezi Kültürüne yaptığınız katkılar için de teşekkürler.Bu yörelere yapılacak gezilerde asgari düzeyde Rusça bilinmesi çok faydalı olacaktır.Rus Coğrafyasında yer alan ülkelerde hayat çok ucuzdur.Türkiye içinde gezmeye kalksanız daha çok para harcamanız gerekir.Düşük bir bütçeyle bu ülkeler çok rahat gezilebilir.Güvenlik konusuna gelince; Genellikle Ülkemizden bazı bölgelerinden daha güvenli yerlerdir(Kurallara uyulmak şartıyla).Eski Sovyetler Birliği Coğrafyasındaki Ülkelerde sistemin insanları şartlandırmış olması nedeniyle hemen hemen her vatandaş kanun ve kurallara kesinlikle uyarlar.Bu kanun ve kuralların bazıları bizlere başlarda mantıksız gelse de zamanla bunların mantığını anlayabiliyorsunuz.Bu ülkelerin Kapitalist Sisteme geçmeleriyle bazı şeylerin bozulduğunu da söylemek mümkündür.Örnek vermek gerekirse Rüşvet olayını verebilirim.Saygılar Sevgiler.

Vladinka' Alıntı:
Güzel bir gezi olmuş.Notlar ve fotolar için teşekkürler.Gezi Kültürüne yaptığınız katkılar için de teşekkürler.Bu yörelere yapılacak gezilerde asgari düzeyde Rusça bilinmesi çok faydalı olacaktır.Rus Coğrafyasında yer alan ülkelerde hayat çok ucuzdur.Türkiye içinde gezmeye kalksanız daha çok para harcamanız gerekir.Düşük bir bütçeyle bu ülkeler çok rahat gezilebilir.Güvenlik konusuna gelince; Genellikle Ülkemizden bazı bölgelerinden daha güvenli yerlerdir(Kurallara uyulmak şartıyla).Eski Sovyetler Birliği Coğrafyasındaki Ülkelerde sistemin insanları şartlandırmış olması nedeniyle hemen hemen her vatandaş kanun ve kurallara kesinlikle uyarlar.Bu kanun ve kuralların bazıları bizlere başlarda mantıksız gelse de zamanla bunların mantığını anlayabiliyorsunuz.Bu ülkelerin Kapitalist Sisteme geçmeleriyle bazı şeylerin bozulduğunu da söylemek mümkündür.Örnek vermek gerekirse Rüşvet olayını verebilirim.Saygılar Sevgiler.
biraz açılar mısınız? rusya'ya gittiğimiz zaman ne gibi kurallara uymak gerekir? ve rüşvet var mı rusya? kimi rusya'da hırsızlık tecavüz gibi olayların çok az olduğunu söylüyorlar kimi ise tam tersi çok kötü bir yer olduğunu söylüyor.

1-uyku hapı, rusya gürcü sınırında girip çıkarken sorun yaşamadığınızı söylüyorsunuz diğer taraftan da sorun yaşadığınızı söylüyorsunuz onu anlayamadım da.
2-ikinci sorun kurallara uyan otostop yaptığınız araçlardan rüşvet istendi mi?kurallara uyduktan sonra sorun olmaz değil mi?
3-sizi yaya girmek istediğiniz için mi sorun çıkardılar araçla sorun çıkmaz değil mi?

BİRAZ DAHA RESİM LÜTFEN

Merhabalar..

Sadece Gezenbilir e koymak için yollardan ve şehirlerden fotoğraflar çektim. Fakat fotoğraflar Grozny de arkadaşın bilgisayarında kaldı. usb belleği yolda kaybettiğimden aktaramadım. yollamasını bekliyorum.

yaşadığım sorun beklemeden ibaret. ve yaya olduğum için. Bence yaya araçla bisikletler her türlü araçla güvenle seyahat edilebilinir. Bence Gezdiğim yerlerde rüşvet yok. Rüşvetten bahsedenler ticaret yapan tır sürücüleri. Onlara sorsan her yer rüşvet.

Bence güvenlik ile ilgili hiç bir endişe yok. ben dönerken 06 bir Türk plaka sınıra gidiyordu. Korkacak bir şey yok. Bu kadar evham yapmanızı anlamadım. Gidin görün. Gitmiş görmüş biri olarak Güvenli diyorum. Varsa niyetiniz gezmeye yola çıkmak gerek. :smiley:

Saygılarımla.

not: fotoğraflar eklenecek.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,683
Kayıtlı Üye Sayımız
166,531
Kaydolan Son Üyemiz
musaitbiryer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR