İran Gezi Yazısı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kardelensena1 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 124
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 56,572
Ynt: İran Gezi Yazısı

tam ters istikametten kapının önünden girişe doğru

DSCN0704.JPG

Etiketler

şimdi bir çay molası ... kitapta bir çayhane görmüştüm çok ilgimi çekmişti yukarda bir sürü değişik aksesuar asılıydı, aradık taradık o ilginç çayevini bulduk...

DSCN0708.JPG

İsmi Azadegan çayhanesi , yıllar önce nasılsa şimdi de aynı resimdekinden farklı değil hoş, otantik ortamları sevenler için birebir diyebilirim..yeri imam meydanındaki pazarın labirentlerinden birinde... çok aradık ama değdi.

DSCN0709.JPG

İran gezi notlarınızı zevkle okudum, fotolarda çok güzeldi. İran medeniyetinin muhteşem izlerini gördüğünüz için çok şanslısınız. İran, ülkemizin Yavuz Sultan Selim zamanından beri hiç sorun yaşamayan en iyi sınır komşusu olan bir ülkedir. Ben de İranda bir kaç sefer bulunmuştum. Bu nedenle İran hakkında epeyce bilgim var diyebilirim.Ayrıca, ülkemize vize uygulamayan nadir ülkelerden biridir. Ekonomik olarak düşük denebilecek bir bütçeyle çok iyi bir gezi yapılabilir. Fiyatlar ülkemize göre çok düşüktür. Üç küçük çocukla geziye çıkmak gerçekten takdire şayan bir durum, sizi tebrik ediyorum. Meraklıları için tüm gezi boyunca yaptığınız harcamalarınızla alakalı bir liste şeklinde bilgileri de yazabilirseniz teşvik edici olacağını düşünmekteyim.Notlarınızı takipteyim.Selamlar.Ergun.

çok teşekkür ediyorum ergun bey, genel olarak biliyorum ama detaylı liste tutmamıştık eğer hatırlayabilirsem detaylı yazarım , genel olarak şöyle: 10 gün 2000 tl. harcadık 500 tl de hediye ve alışveriş içindi toplam 2500 tl. 2000 tl nin içinde öğle ve akşam yemekleri, iç hat uçak, otobüs, tren biletleri, şehir içi sürekli tutulan taksiler, otel parası( bazı oteller bize 3 bazıları 4 yataklı oda verdi), müzelere girişler, çocukların bitmeyen istekleri ( içecek yiyecek oyuncak). otel ücretlerini ben yazı boyunca yazdım zaten. umarım bir fikir olmuştur...

çay molasından sonra İmam Camii ni görmek istedim ben, eşim artık çocuklarla çok yorulunca gelmek istemedi, hızlıca gezip gelmemi istedi, malum meydan çok uzun ve diğer ucunda camii. ben tabana kuvvet hızlı hızlı imam camii ne yürüdüm,
İmam camii
Dünyanın en ince işlerle dekore edilmiş binalarından birisidir.1000 yıllık cami mimarisi geleneğinin , taş oyma sanatının ve çiniciliğin getirdiği birikimlerin sonunda bu yapı da eşsiz süslemeleriyle dünyanın sayılı eserleri arasına girmiştir.Giriş kapısı meydanın mimarisinin bir yansıması gibi düşünülmüş, bir camiden çok, ziyaretçilere "Hoşgeldin" diyen yüksek bir estetik kaygıyı ve inceliği öne çıkarmış gibidir, her iki minaresi 30 m dir. Şah Abbas bu camideki iki dev medreseyi halkın hizmetine sunmuştur..Güney bölümü en büyük olan bölümdür ve üzerinde 38 m yüksekliğinde devasa bir kümbet bulunan geniş namaz bölümüne açılır.Namaz kılınan yerde eko çok fazla.Yapılan bilimsel araştırmalarda 49 farklı yerden eko geldiği tesbit edilmiş ; fakat insan kulağı sadece 12 tanesini duyabilir.

DSCN0715.JPG

otele dönüp eşyalarımızı toplama ve aşağıda emanete teslim etme vakti.. çünkü 14 odayı boşaltma için son saat. yani biz öyle sanıyormuşuz meğer .. çünkü isfehan farklıymış tüm ülkede 14 iken burda 12 imiş , biz ne bilelim, resepsiyonda biraz dil döktükten sonra neyseki hallettik , inatçı biri değildi bayan ille para verin demedi bize... otelin tam karşısında hakim otel var alt katında çok güzel ve ilginç bir restoranı var. orda öğle yemeği yemeye karar verip hemen gidiyoruz.

DSCN0728.JPG

sırada Jameh Mosque yani Cuma Camii,: İsfehan ın en eski eserlerinden biri. Dünya kültür mirası listesinde, 20 bin metrekare avlusuyla İran daki en büyük cami avlusu. Ana avludaki iki eyvanın birer ucunda bulunan kubbeli yapılar 11. yy da Selçuklular tarafından yapılmış, bu kubbelerden birisi Nizamülmülk kubbesi, ikincisi ise Tac ül mülk kubbesidir. Camideki en etkileyici bölümlerden birisi Sultan Olcayto nun odasıdır. Burası 14. yy dan günümüze kalmış bir bölümdür.Buradan yer altına doğru bir kaç merdiven inerek kışlık namaz salonuna gelebilirsiniz.Bu salonun mimarisi yurt denilen Türkmen çadırlarına benzetilerek yapılmış.bebek ağladı pek iyi resim çekemedim ama geliyor

şu kırmızı bölüm halı, İran da yazın avluya halı seriliyor isteyen dışarda kılıyor hatta perde ile bayanlara da bölüm yapılıyor, ne güzel...

DSCN0735.JPG

uçağımız akşam saat 8 de olduğu için bir yer daha gezebileceğimizi düşünerek Zafer Bozkaya nın kitabına bakıyoruz, Khaju köprüsü nü gözümüze kestiriyoruz, hemen bir taksi çeviriyoruz, ve ordayız. Khaju Köprüsü: Bu köprü Si o Se Pol köprüsünden 1,5 km. aşağıda , II. Şah Abbas tarafından hem küçük bir bend olarak, hem de ulaşım amaçlı kurulmuş, Köprünün 2. katından nehir manzarası seyretmek diğer köprüden etkileyici yazmış ama malesef iki köprünün altında da yeller esiyor ,su namına bir şey yok, küresel ısınmanın azizliği burada da etkisini gösteriyor malesef...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR