Hayatı İdame Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 329
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 250,975
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

eczaneden aldım ben fiyatlar
potasyum permanganat:4 ytl
gliserin:3.75 ytl
 

Etiketler
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Doğadan İp Elde Etmek Ve Kullanmak

Doğada iki şeye sahip olman çok çok önemli bıçak ve ip … Bıçağı doğadan elde edemeyiz ama ipi ederiz peki nasıl ? - Bitki kabuklarıyla , köklerle , sarmaşıklarla …

Bitki kabuklarıyla ipi elde etmek biraz zahmetli bir iş … Pek anlatmama gerek yok resimler gayet güzel anlatıyor her şeyi …

1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg



Yine soyulmuş kabuktan elde edilmiş bir ip …

1.jpg




Bu resimde ise bir kökten ip elde ediliyor … Ama püf noktası kökte hiçbir ayrım yeri kalmayıncaya dek temizlemek … Bıçakla zarar vermemek içinse resimde görüldüğü üzere tahtayla temizleniyor …

1.jpg




Ağaç kabuğunu yonttujktan sonra örerekta ip elde edebiliriz …

1.jpg



Diyelimki elinizde kuru otlar var aynen resimdeki gibi … Örmeye çalışıyoruz ama kırılıyor neyapacağız peki …

11.jpg


Biraz suda bekletip ( resimdeki gibi ) kırılganlığının gitmesini sağlayacağız … Ve sonrasında ip elde edebilirsiniz …

22.jpg



Bu arada Önemli Not Olarak;Bu yöntemlerle elde ettiğinizipler kuruyunca kırılganlaşır … Çözüm – ıslatmak …
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Suda İlerleme Üzerine Teknikler(Resimli)

Suda ilerleme ve teknikler …


Şimdi durumumuzu şöyle düşünün elimizde çok araç gereç var ve suda ilerlemek zorundayız … peki nasıl olacak ?

Bütün yükümüzü sırtımıza yükledikten sonra aşağıdaki gibi bir düzenek hazırlayıp ve elimizede kürek benzeri alet alarak derin suda rahatça ilerleyebiliriz …

fig17-08[1].gif


Peki su yürünecek kadar sığ malzemeleri ıslatmadan nasıl ilerleyebiliriz suda … yukarıdaki yöntemi uygulayarak ama biraz daha değişik şekilde … Peki nasıl - Yukarıda iki(2) tahta paçasını beş(5) tahta parçası olarak birleştirerek … Yani ufak bir sal … Üzerine binmiyoruz sadece araç-gerecimizi koyuyoruz



Suda ilerlemek istiyoruz araç-gereçlerimizle ve hepsi suya dayanıksız malzemeler ıslatmadan yürüyeceğiz ama suyun üzerinde kalıp malzemelerin taşınmasına yardımcı olacak su geçirmez kumaş vb yok neyapacağız … Hemen çalı çırpı toplayıp aşağıdaki gibi şekle sokuyoruz ve çok ince bir kumaşlada etrafını sarıyoruz dağılma ihtimaline karşı … ve rahatça ilerliyoruz … Sakın üzerine çıkıp ilerlemeyi düşünmeyin çünkü en fazla 5-7 kg taşıyabilir … büyüklüğüne bağlı olarak …

fig17-6[1]3.gif





Yine sal türü bir uygulama …

Burada önemli nokta toplayıp kumaşın yada bez parçasının içine koyduğunuz çalı çırpı az yaprak ama çok dal parçası olmalı kaldırma kuvveti için … Ve aşağıdaki resimde görüldüğü gibi çift taraflı sarma işlemi uygulanmış … Bu salın üzerinde ister araç-gereç taşıyabilirsinz ama kendinizi taşımasını istiyorsanız kumaş su geçirmez olmalı …

fig17-4[1]5.gif



Elinizde su geçirmez kumaşınız var ama araç-gerecinizi nasıl sarıpta suda ilerleyeceğinizi bilmiyorsanız aşağıdaki resme bakmanız yeterli …

fig17-5[1]4.gif



Eğer ben bunlarla uğraşamam zaten benim bulunduğum alanda akarsu potansiyeli az bana sal yapmayı öğret yeter diyorsanız aşağıdaki resime bakmanız yeterli ... Aşağıdaki salı kalın kamışlardan da yapabilirsiniz ...


im369[1].gif



Salınızı kıyıya çıkaracaksınız ama çok ağır çekemiyorsunuz tam olarak - peki ne yapmalı ? aşağıda bulunan resimdeki tekniği kullanmalı ( önce salınızı bir kenara bağlayın sonra bu sistemi yapın ve salınızı kıyıya çıkararak kamufle edebilirsiniz )

0090[1].gif


Ve suda intikalde elinizde mutlaka 1.5 metrelik kalın bir sopa olsun o sizin üçüncü ayağınız olacak ... Körlerin bastonu vardırya hani oda sizin sudaki gözünüz ... Su bulanık ama sığ dibi göremiyorsunuz bu sopa sayesinde bir adım önünüzü görebilirsiniz ...

Suda gizlenme ihtiyacı duyuyorsanız eğer Etraftaki en çok bulunan bitki türünü kamuflaj için kullanın ... etrafta en çok olan dikkat çekmez
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

--------------------------------------------------------------------------------

Termos Yapımı

termos1%5B1%5D.jpg


Biri biri büyük 2 pet şişeyi alalım.

termos2%5B1%5D.jpg


Büyük olan pet şişenin alt ve üst kısmını bir büyüğümüzün yardımı ile kesip bu pet şişeye delikler açalım.

termos4%5B1%5D.jpg


Büyük pet şişenin tam ortasına ve ağzı yukarıya gelecek şekilde küçük pet şişeyi düzgünce koyup deliklerden köpük çıkıp boşluk kalmayacak şekilde köpüğü sıkalım.

termos5%5B1%5D.jpg


Köpük sertleşince elimize zarar vermeden büyük peti keserek çıkaralım.

termos6%5B1%5D.jpg


Sonra oluşan termosumuzun herhangi bir madde ile kaplayalım. Artık termosumuz kullanıma hazır
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

ıp yapımı 2
Sarmaşıkları Kullanmak

Aslında sarmaşıkta bildiğiniz gibi kök yapılıdır ... Sarmaşığı ağaçtan söktükten sonra aşağıdaki işlemi uyguluyoruz ... Bu işlemi yapmamızın nedeni kullanırken kopmamasını engellemek ... Tüm saçaklarını temizliyoruz ama bıçakla değil çünkü bıçakla zarar verebiliriz ... Resimdeki gibi bir tahtayla temizliyoruz ...
Önemli bir bilgi daha - Sarmaşık koparıldığında henüz canlılığını yitirmemiştir ve kırılgandır ... Canlılığını yitirdikten sonra yani yumuşadıktan sonra kırılganlığı gider ancak o zaman kullanabiliriz ...


1.jpg



Birazda ipleri nasıl elde ettiğimize bakalım ...

İpleri kıvırma şekli çok önemli ... Mesela sağlıklı bir ip örgüyle meydana gelir ... 3lü örgü mesela - belik te denir ... Hani bayanlar saçlarını örerler ya aynısını ip örerken kullanırsak çok güzel şeyler elde edebiliriz ...

Eğer ikili öreceksek resimdeki teknik uygulanmalı ...

1.gif


Yada elimizle dizimizin arasında ikili bir ip oluşturabiliriz ...

1.jpg







Birde ağaç kabuğundan nasıl ip elde edilir ona bakalım ...


1.jpg


2.jpg


3.jpg
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Nefes Tutma Teknikleri

Apnea ve sualtı avcılığı için, ciğerlerin doğru ve tam doldurulmaları çok önem taşır. Bu işlem, tamamen teknik bir konudur ve sağlıklı bir bünyenin kolaylıkla başarabileceği bir işlemdir.

Konsantrasyon, zihin gücü ve düşünce becerisi, nefesli dalışın psikolojik kısmını yani yarısını oluşturur. Bu becerileri geliştirmek için, konu hakkında bilgi toplamak, okumak ve bol bol antrenman gerekiyor. İşin diğer yarısı, doğru nefes alıp verme, ciğerlerin tam ve doğru doldurulmaları, diyafram kullanımı, nefes tutma şekil ve teknikleri gibi parametrelerden oluşur.

Sıkça bahsedilen ciğer kapasitesi deyimi, ciğerlerimizin tam dolu olduğu zaman, içindeki havanın hacmini ifade eder. Standartlar dahilinde ortalama değer 6 litredir. Ciğer hacmi 9-10 litreyi bulan insanlar olduğu gibi, 4 litre ile sınırlı olanlar da mevcut.

Ciğer kapasitesinin yüksek olması, avantajdır, ancak herşey demek değildir. Önemli olan, ciğerlerimize doldurduğumuz havayı, mümkün olduğu kadar ekonomik ve dikkatle kullanmaktır. En çok oksijeni kaslarımız tüketir. Bunun anlamı, sualtında iken mümküm olduğu kadar, suya uyum sağlamak, ağır hareket etmek, gereksiz devinimlerden kaçınmaktır. Bu disiplinin, avcılık için de çok önem taşıdığını unutmayalım.


Doğru nefes alıp vermek ve hipervantilasyon
Vantilasyon ritmi, organizmanın, ihtiyaç duyduğu oksijen miktarına göre belirlenir. Kandaki karbondioksit miktarının yükselmesi ve oksijen miktarının düşmesi, nefes alma ihtiyacı oluşturur. Nefesimizi tuttuğumuz andan itibaren, organizmanın oksijen ihtiyacı, ciğerlerimizde, depoladığımız havadan kullanılacaktır.

Ne kadar az oksijen tüketirsek, nefes tutma süresi uzar, ancak tehlike sınırı olduğunu da hatırlatalım.

Oksijeni, kandaki kırmızı hücreler taşır. Bu hücreler, her zaman satüredir, yani, hava ile temas ettikleri anda, yüklenebilecekleri tüm oksijeni alırlar. Bu özellik, çok önemli bir konunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır ; Hipervantilasyon

Derin ve arka arkaya yapılan nefes alıp verme işlemine hipervantilasyon diyoruz. Nefesli dalış ve sualtı avcılığının, bugünkü seviyelerine henüz ulaşmadığı 60 lı yıllarda, hipervantilasyonun, apnea süresini uzattığı ve yapılmasında fayda olduğu düşünülüyordu. Ancak, bu tekniğin son derece riskli ve hatta senkop sonucu ölüme neden olabileceği artık biliniyor. Kırmızı hücrelerin, her zaman oksijenle tam olarak yüklendiğini biliyoruz, o halde, nefes alıp verme sıklığı ve derinliği ne olursa olsun, bu hücreler, alabileceğinden daha fazla oksijen yüklenemez, yani kandaki oksijen miktarı artmaz ancak başka bir olay meydana gelir.

Karbondioksit seviyesi, kritik uyarı noktasının altında kalır. Nefes alma ihtiyacını belirleyen bu seviye, alt sınırda olduğu için nefes almaya ihtiyaç duymayız, halbuki oksijen tükenmeye devam etmektedir.

Sualtında iken, kendimiz çok konforlu hissederiz ve organizmamızın oksijene ihtiyacı olduğu halde, uyarı sistemini kandırdığımız için, hava alma ihtiyacı oluşmaz. Çıkışa geçtiğimiz zaman geç kalınmış ise, bilinç kaybı ve bayılma, birden gelir ve eğer yalnız isek, boğulma ve ölümle sonuçlar. Apneistlerin ve sualtı avcılarının en büyük düşmanı olan Senkop meydana gelir. Bu nedenle, özellikle yeni başlayanlar için çok önemli bir temel uyarı yapmak gerekiyor ; Kesinlikle Hipervantilasyon Yapmayınız

Nefes alıp verme ritmi, sakin ve uzun periyodlu olmalıdır. Av sırasında, nefes nefese kaldı iseniz, muhakkak ara verin, tekneye veya kıyıya çıkın, birkaç balık ayıklayın, yer değiştirin veya partnerinizle sohbet edin ve en az 10 dakika soluklanın.

Avlanma ritmi çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse, 10 metrelerde avlanıyorsanız, iniş çıkış dahil 1 - 1,15 dakika, iyi bir performanstır. Bu süreyi aşmamak kaydı ile, her dalış arasına, ortalama 3 dakika soluklanma koyarsanız, uzun süre av yapabilirsiniz


Ciğerlerin tam doldurulması
Ciğerlerimiz, kaburgalarımız ve alt kısımda bulunan diyafram kası ile çevrelenir. Öncelikle diyaframın, aşağı hareketi, sonra, kaburga ve köprücük kemiklerinin ileri ve yukarı hareketleri ile ciğerler şişer, aynı hareketlerin tersi ile söner. Oturduğumuz yerde veya dinlenirken, dolum işlemi oldukça sınırlıdır.

Gerektiği kadar hava alır ve veririz. Oysa, nefesli dalış için, dolum işleminin, ciğerlerin en uç noktalarına kadar yapılması gerekiyor. Bu işlem birkaç safhadan oluşur.

Satıhta gerektiği gibi soluklanıp gevşediniz. Kalp ve nefes alıp verme ritminiz normal sınırlarda.


Ciğerlerinizi zorlamadan nefesinizi verdikten sonra, önce diyaframınızı çalıştırarak, ciğerlerin alt ve uç kısımlarını tam olarak doldurun. Bunu yapabilmek için, göğsünüzü kullanmadan, karnınızı, bir hamile gibi şişirin. Bu işlem sonucu, diyaframınız, alabileceği en aşağı pozisyonu alacaktır. Hemen arkasından, karnınızın pozisyonunu bozmadan, göğsünüzü şişirin ve dolum işlemini, omuzlarınızı biraz geri alarak tamamlayın. Bu çalışmayı, karada, yere bağdaş kurarak ve belinizde sizi sıkan bir şey olmadan çalışabilirsiniz.

Boşaltma işlemi de aynı şekilde tersine sıra ile yapılır. Ciğerlerinizi tamamen boşaltmak için efor sarfetmeyin.
Karnınızı şişirebilmeniz için, kullandığınız ağırlık kemerinin esnek malzemeden olması gerekiyor.


Nefesin tutulması
Ciğerlerinizi tam olarak doldurdunuz. Sıra deponun ağzını kapatmaya geldi. Ciğerlerin kapatılma yöntemi oldukça önemlidir. Özellikle yeni başlayanlar, bu konuda sıkça hata yaparlar.

Nefesinizi, diyaframdan tutabilirsiniz. Bu durumda, diyafram kasılır ve o pozisyonda kalır. Ciğerleri sürekli aşağı çekili tuttuğu için de siz nefesinizi tutmuş olursunuz. Ciğerlerinizi doldurduktan sonra, ağzınızı kapatmadan bu şekilde nefesinizi tutabilirsiniz.

Diyafram oldukça büyük bir kastır ve çalıştığı zaman çok oksijen tüketir. Nefes tutmak için, diyaframınızı kasıyorsanız hem belirli oranda stres yaşarsınız hem de, apnea süreniz kısalır.

Ciğerlerinizi bir balon gibi düşünün. Havanın tek çıkış yolu olan gırtlağınızı kapatırsanız, bu balonun ağzını bağlamış olursunuz. Yutkunma işlemi sırasında, nefes borunuz nasıl kapanıyorsa, aynı işlemi bilinçli olarak yapmayı deneyin. Tarifinden daha kolay olduğunu göreceksiniz. Nefesinizi, gırtlağınız ile tuttuktan sonra, diyafram ve göğüs kafesiniz rahat pozisyonda serbest bırakın, ciğerlerinizdeki hava, her noktaya aynı basıncı uygulayacağı için, nefes tutmanın meydana getirdiği stresi en aza indirger.


Birkaç püf noktası

Ciğerlerini, hiçbirzaman patlayacakmış kadar doldurmayın

Kesinlikle hipervantilasyon yapmayın

Oksijen ihtiyacınız sizi zorlamadan önce, henüz rahat iken, işinizi bitirip çıkmaya bakın

Nefesli dalış, belirli disiplinler haricinde, ve özellikle sualtı avcılığı için kullanıldığında, bir yarışma olmamalıdır. Bu sporu, kendi zevkiniz ve huzurunuz için severek yapın.

Her zaman doğru malzeme kullanın
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Harita Okuma,Haritada Yön Bulma-Yön Bilgisi

Yeryüzünün bir parçasının yukardan kuşbakışı görünümünün matematik yöntemlerle küçültülerek ve üzerine özel işaretler koyarak bir düzlem üzerine çizilmiş şekline HARİTA deriz. Haritaların kolay ve anlaşılır olabilmesi için en gerekli ayrıntılara yer verilir.Harita üzerindeki iki nokta arasındaki uzunluğun,arazide aynı iki noktanın arasındaki ölçülen yatay mesafesine olan oranını ÖLÇEK olarak adlandırırız. Haritaların alt köşelerinde hangi ölçekte yapıldıklarını gösteren işaretler vardır(1:500000 - 1:250000 - 1:50000 - 1:25000 gibi).Bir haritada bu ölçeğin paydasında yer alan rakam ne kadar büyük olursa haritanın ölçeği o kadar küçük olur.1:50000 ölçekli bir harita üzerindeki 1 cm gerçekte 50000cm karşılık gelir(500m).Bütün ölçekli haritalarda her bir kare 1 km<sup>2</sup> dir.

HARİTA YORUMLAMA
Haritaya baktığınızda bölgeyi üçboyutlu zihninizde oluşturabilmeniz en önemli noktadır.Bunu haritadaki yükselti çizgileri sayesinde yapabilirsiniz.Dağın bir yatay kesiti alınır.Çizgiler eşit yükseltileri gösterir.Yükselti çizgilerinin şekli dağın veya tepenin şeklini verir ...

har01[1].jpg

har02.jpg


Yükselti çizgilerinin şekli dağın şeklini verirken,yoğunlukları eğimi verir.Bir süre sonra haritaya baktığınızda arazinin resmini kafanızda oluşturabilirsiniz..

Hafif Eğim
har03.jpg


Dik Eğim
har04.jpg


Uçurum
har07.jpg


Boyun
har12.jpg


Tepe
har13.jpg


sırt
har14.jpg


doruk çizgisi
har11.jpg


vadi
har15.jpg


çöküntü
har16.jpg


derecik
har17.jpg


topluca incelediğimizde ...
har10.jpg


1.TEPE
2.VADİ
3.SIRT
4.BOYUN
5.ÇÖKÜNTÜ
6.DERİN VADİ
7.OVAYA BAĞLANAN BURUN
8.UÇURUM
9.GEÇİT
10.DOLGU


Yeryüzünde manyetik kuzeyi gösteren bir alettir.Birçok çeşidi vardır.Bu bölümde dağcılar ve gezginler için kullanışlı iki çeşit pusula tanıtılacaktır.

A-Silva Pusula

har21a.jpg


A-Cetvel
B-Hareket Yönü
C-Mesafe ölçmede kolaylık sağlayan ölçekli cetvel
D-Şeffaf yüzey
E-Hedef Açısı Okuma Çizgisi
F-Pusula İçindeki Kuzey-Güney Çizgileri
G-Pusula Açı Kadranı
H-Pusulanın Kuzey Ucu.

Şeffaf olmasından dolayı haritanın ölçeği ile aynı ölçekte olan cetvel ile mesafe ve açı ölçümü kolaylığı sağlar ve çok hafiftir. Silva pusula ile şunları yapabiliriz.
1-Harita üzerinde mesafe ölçme.
2-Kuzeyi Bulma
3-Haritayı kuzeye göre yerleştirme ve haritadan pusulaya hedef açısı bulma
4-Pusuladan haritaya hedef açısı alma.
1-Haritada mesafe bulma
1:25000 ölçekli bir haritada 1cm 25000 cm,250 m ve 0.25 km dir.1 mm ise 25 metredir.Haritadaki her kare 1 km<sup>2</sup> dir.
2-Kuzeyi Bulma
Üç çeşit kuzey vardır.Gerçek kuzey:Kuzey kutbunun olduğu kuzeydir.Harita Kuzeyi:Haritadaki kuzey ve güney çizgilerinin gösterdiği kuzeydir.Manyetik Kuzey:pusula iğnesinin gösterdiği kuzeydir.Manyetik kuzey bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.Bu değişiklik haritalarda belirtilir.
3-Haritayı Yerleştirmek
Bulunduğunuz yeri biliyor iseniz çevrenizdeki nehir,tepe,köprü gibi işaretlerin yönüne haritayı çevirmek suretiyle haritayı yönüne koyabiliriz.İkinci yol olarak haritayı yere yayarız pusulanın kuzey oku ile haritanın kuzey oku aynı yöne gelene kadar haritayı çeviririz.
Haritadan Pusulaya Hedef Açısı Alma
Görüş mesafesinin az olduğu bir alanda haritadan hedef açısını bulup,pusulayı ayarlayarak pusula ile yola devam edilebilir.Haritayı yere koyun gideceğiniz nokta ile bulunduğunuz noktayı bir çizgi ile birleştirin.(Haritanın kuzey yönüne konması gerekli değildir.)

har32.jpg

Pusulanın uzun kenarı hedefi gösterecek çizgi üzerine yerleştirin.Pusulanın kuzey-güney çizgilerinin haritanın kuzey -güney çizgileri ile paralel olana kadar çevirin.Haritadaki X harfi le gösterilen çizgi(Kuzey-Güney Çizgisi)Pusula yuvasındaki Y çizgisine paralel olacaktır.
har34.jpg

Hedef açısı okuma noktasından hedef açısını okuyun.Pusula iğnesi manyetik kuzeye saptığından manyetik farkı ekleyin veya çıkarın.Avrupa ülkelerinde manyetik fark hedef açısına eklenir.Pusula yuvasınındaki değeri yeni değere göre değiştirin.
har38.jpg

Pusulayı haritadan kaldırın ve yere paralel tutun.Pusula yuvasının kuzey-güney çizgileri ile pusula iğnesinin kuzey-güney iğnesi çakışıncaya kadar kendi etrafınızda dönün.
har39.jpg

Pusulanın hareket okunun yönü gideceğiniz yöndür.
har40.jpg

Bu işlemler esnasında açı hatası yapmamaya dikkat etmelisiniz.Yapacağınız küçük açı hataları hedefinize ulaşmada büyük hatalara neden olur.Aşağıdaki şekilde yapılan 10 derecelik hata 1000 metrede 100 metrelik sapmaya neden olmaktadır.
har42.jpg

4-Pusuladan Haritaya Hedef Açısı Alma Bir zirveyi saptamak:
Pusulayı yere paralel tutup,hareket yönü okunu zirveye doğru çevirin.
har48.jpg

Pusulanın kuzey iğnesi,pusula yuvasının kuzey yönü ile çakışıncaya kadar pusula yuvasını çevirin.
har49.jpg

Hedef açısını okuyun ve manyetik farkı bu değerden çıkarın.Yeni değeri hedef açısı okuma çizgisine getirin.
har50.jpg

B-Mercekli Pusula Farklı amaçlar için sağlam ve dayanıklı imal edilmişlerdir.Hedef açısını, kapakta bulunan ince çelik tel ve açıyı okumaya yarayan mercek üzerinde bulunan yarık vasıtası ile(gez-göz-arpacık gibi)çok hassas ölçebiliriz
har41.jpg

Hedef açısı alırken aşağıdaki gibi tutulur.
har46.jpg

Bir noktanın hedef açısını alma
har44.jpg
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Yön Bulma

YÖN BULMA

Dünya üzerinde bulunduğumuz yeri harita ve aletler kullanarak belirliyebiliriz.Bulunduğumuz noktadan diğer bir noktaya giderken, yürüdüğümüz yönü rota olarak adlandırırız.İki nokta arasında birçok engeller,tepeler,ormanlar,göller ve nehirler yer alabilir.Önemli olan bir yerden diğerine giderken, saydığımız bu engelleri aşarken rota dediğimiz yönümüzü kaybetmememizdir.Yapılan araştırmalarda bir kişi bilmediği bir arazide hareket ediyorsa bir müddet sonra yön duygusunu kaybettiği görülmektedir.Yürüyüş sırasında, yaşamlarında sağ ayağını kullanan insanların kuvvetli olan bu ayakları ile sola göre daha uzun adım attıkları görülmektedir.Bu nedenle düz bir doğru üzerinde yürüdüklerini zanneden kişilerin rotalarından sola doğru saptıkları ve zaman içinde sola doğru çok geniş bir yay çizdikleri görülmektedir.Sonuçta umdukları yere ulaşamadıkları gibi nerede olduklarını bilememektedirler.Son yıllarda ülkemizde doğada etkinlik gösteren kişilerin sayısı artmıştır.Bu sayı artışı beraberinde kazaları ve kaybolma olaylarını getirmektedir.Yön saptama çok kesin ve net bir hadisedir.Doğada yürüyen bir kişi net olarak nerede olduğunu bilmeli veya kaybolduğunu kabul etmelidir.
Pusula ve şimdi öğreneceğimiz yöntemlerle yeryüzeyinde ancak yön saptaması yapılabilir. Yani ancak istenen rotada yürümek mümkün olabilir.Yeryüzü üzerinde nerede olduğumuz sorusunun cevabı farklı aletler gerektirir.Bu aletlerden elde ettiğimiz sonuç ile enlem ve boylamımızı derece,dakika ve saniye cinsinden öğrenebiliriz.Bu bilgi ancak bir haritaya aktarıldıktan sonra o anki haritadaki yerimizi bilebiliriz.
Sonuç olarak doğada yönümüzü belirlemeden önce kabaca nerede olduğumuzu bilmek zorundayız.Ancak bundan sonra nereye gideceğimizi düşünüp sonra yönümüzümü saptamalıyız.
Yön Saptama Yöntemleri
Pusula Yardımı İle
Yönümüzü en kolay pusula yardımı ile saptıyabiliriz.Pusula ibresinin koyu renkli ucu manyetik kuzeyi gösterir.Kuzeyinin nerede olduğunu belirledikten sonra,hangi yöne gidecek isek o yönde yer alan bir cismi (örneğin ağaç,iri kayalar gibi)hedef alıp oraya kadar gitmek ve o noktada gitmek istediğimiz yönde yeni bir cisim saptamak gerekir.Bu yöntemle mümkün olduğu kadar düz bir çizgide yol alınabilir.

Doğada gidilecek yön için belirli cisim ve işaretleri hedef alıp yürüyün ...
yon07.jpg


Kutup Yıldızı İle
Dünyamızın kutup noktalarından geçen hayali eksen çizgisi kutup yıldızının çok yakınından geçmektedir.Bu nedenle geceleyin yıldızlar ve gezegenler hareket halinde iken(dünyanın kendi etrafında dönüşünden dolayı)kutup yıldızı sabit kalır.Doğada herhangi bir yıldızı hedef alıp yürür iseniz,yıldızın hareketinden dolayı düz bir çizgide yürüyemezsiniz.
Dünyanın dönüşünden ötürü kutup yıldızı çevresinde diğer yıldızların dönüşü."Görüntü fotoğraf filminin uzun pozlandırılması ile elde edilmiş.
yon12.jpg


Bu nedenle gökyüzünde yanlızca kutup yıldızını bularak onun kuzeyi gösterdiğini bilerek,amaçladığınız yönde yürüyebilirsiniz.Kutup yıldızını bulmak için belirgin bazı yıldız guruplarını bilmek zorundasınız.(Bu bilgiler kuzey yarım küresinde geçerlidir)
Büyük Ayı yıldız gurubu 7 yıldızdan oluşur.Görünümü eğik duran kahve cezvesine benzer.Sapın karşısında yer alan kenarın uzunluğunu 5 le çarptığımızda ve kenar yönünde kutup yıldızını buluruz.Kutup yıldızını doğru bulduğumuzdan emin olmak için yan yatmış ve beş yıldızdan oluşan bir W harfine benzeyen Cassiopeia yıldız gurubunu kullanırız.Büyük W nun ortasındaki yıldız, kutup yıldızı doğrultusundadır.(Lütfen çizimleri inceleyiniz)
yon03.jpg


Büyük Ayı Yıldız Gurubu
yon08.jpg


Cassiopeia Yıldız Gurubu
yon09.jpg


US Army FM 21-76 da Kutup Yıldızının Bulunması
yon11.jpg



Güneş İle Yön Bulma
Parlak güneşli bir günde bir sopa ve gölgesi yardımı ile yön tayini yapılabilir.Sopanın gölgesi işaretlenir.Bir süre sonra yer değiştiren gölge ucu tekrar işaretlenir.Bu iki işareti birleştiren çizgiye dik doğru S - N eksenidir.Birinci işareti sola ve ikinci işareti sağınıza aldığınızda yüzünüz kuzeye bakmaktadır.
yon10.jpg


Saat Yardımı İle Yön Tayini
Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz.Saatin akrebi güneşe döndürülür.Saatin 12 rakkamı ile akrebin oluşturduğu açının açı ortayı Güney-Kuzey Hattıdır.Güneş tarafı güney yönüdür.
yon01.jpg
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

DOĞADA SU BULMA TEKNİKLERİ



Hayatta kalma mücadelesinde su kadar önemli başka bir şey yoktur. Vücudumuzun % 70’ i sudur. Bir insan düzenli ve minimum oranda su almaz ise, o insanın hızlı ve verimli olması beklenemez. Bir insanın iklime, doğadaki aktivitesine ve ortam ısısına bağlı olarak her gün en az 2.5 lt. su içmesi gerekmektedir. Yemek yemeden 30 gün dayanabilen insanlar su içmeden 7-10 gün ancak dayanabilmektedir. Bu süre sonunda ölüm kaçınılmazdır.



Susuz bir ortamda, vücudumuzdaki var olan suyu korumak için :

1- Su kaybını önlemek ve güneşten yanmamak için vücut derisi örtülmeli,

2- Sıcak saatlerde aşırı çalışmaktan kaçınmalı, yürümeniz zorunlu ise acele etmeden yürünmelidir.

3- Su yoksa yemek yenmemeli, konuşarak ağız ve boğazın kurumasına neden olunmamalıdır.

4- Var olan su akşam serinliğinde veya gece küçük yudumlarla içilmeli,

5- Çevrede bulunan deniz suyu veya içilmez su ile yalnız giysiler ıslatılmalı,

6- Alkol ve sigara içilmemelidir.



Susuzluk nedeniyle durgun ve pis yüzey sularını arındırmadan asla içmeyiniz. Bu sular sizde hastalık yapacak bakterileri içerir. Susuzluk hızlı bir ölüm ise, pis suları içmek de yavaş bir ölümdür.



SU ARITMA VE SU BULMA TEKNİKLERİ




Suyu arıtmak için şekil 1’ de görülen sistemi kurmamız gerekmektedir. Şekilde bir kolu bağlanmış bir giysi görülmektedir. Aynı amaçla bir çorap da kullanılabilir. Suyun süzülmesi için kum ve otları giysi veya çorap içine koymamız yeterli olacaktır. Varsa yanmış odun kömürü de konularak suyun kokusunu alması sağlanır. Süzülen su bir kapta veya içi oyulan bir ağaç parçası içinde toplanır. Su 5 dak. Kadar kaynatılmalıdır. Eğer ağaçtan bir kap elde edilmişse, daha önce ateşte ısıtılmış temiz taşları suyun içine atarak ve bu işlemi taşlar soğudukça yineleyerek suyu kaynatabiliriz. Aynı amaçla şekil verilmiş ve güneşte kurutulmuş kil kapta kullanılabilir.

Pek çok yerde yüzey suyu bulmak mümkün değildir. Doğada su ararken memeli hayvanlara ve kuşlar izlenmelidir. Vahşi hayvanların ayak izlerinin yoğunlaşması suya giden hayvanlar hakkında ip ucu olabilir. Düz araziden yükselen kayalıkların yamaçlarında su olma olasılığı fazladır. Bu gibi yerlerde bulunan yeşil bitkiler ve onların dibindeki nemli toprak kazıldığında bulanık bir suya ulaşmak mümkündür. Bulunan su önce bulanık olacak,suyun bulanık kısmı atıldıktan sonra gelen su temiz olacaktır.







Sabahları güneş doğmadan çimenler üzerinde biriken çiğ damlaları ince bir bezle toplanarak ve yeterince ıslanan bez sıkılarak içilecek su temin edilebilir.














Doğada dar ve güneş almayan derin kaya yarıklarında

Su bulunabilir
















Kurumuş görünen dere yataklarının zemininde, kum altında su olabilir. Dere yatağının bir engel veya bir kaya ile karşılaştığı bölümünün ön tarafı kazılarak su bulunabilir.












Kurumuş dere yataklarının tam tersine arazi çok ıslak ve bulunduğumuz yer bataklık olabilir. Suyun az ötesine kazacağımız çukura dolan su başlangıçta bulanık olacak ancak beklenildiğinde su berraklaşacaktır.









Deniz kıyısında ve geniş kumsalda isek, denizden karaya doğru en az 100 m. ileride kumu kazdığımızda az tuzlu ama içilebilecek suyu bulabiliriz.












Eğer deniz kenarında isek ve elimizde su kaynatacak bir kap varsa şekilde görüldüğü gibi bir sistem oluşturarak ve kabın üzerine konulan kumaş parçası buhardan ıslandıkça sıkarak su elde edebiliriz.












Deniz kıyısında isek ve elimizde büyük bir naylon torba varsa, deniz suyunu kaynatarak buhardan su elde eden bir imbik yapabiliriz. Tencereden çıkan buhar naylon torba içinde yoğunlaşarak su haline gelecek ve içeri kıvırdığımız naylon torbanın kenarında toplanacaktır.














Kar olan bir ortamda ise, yandaki şekilde hazırlanan sistemdeki bezin içine doldurduğumuz kar, aynı zamanda ısınmak amacıyla yaktığımız ateşin ısısı ile eriyerek alttaki kapta toplanacaktır.












Yenen kar susuzluğu gidermemekte aksine artırmaktadır. Bu nedenle kar yenmemeli, avuç içinde sıkılarak şekildeki gibi içilmelidir.










Bir bitkinin yaprakları üzerine geçirilen naylon torba içinde yapraklardan çıkan nem yoğunlaşarak toplanacak ve susuzluğumuzu giderebilecektir.







Bir bitkinin üzerine geçirilen ve yanda oluşturulan kanallarda kıvrılan naylon içinde yapraklardan ve zeminden çıkan nem yoğunlaşarak kenarlarda toplanacaktır.










Su imbiği en kurak ortamlarda bile çalışan bir sistemdir. Bunun için 180x 180 plastik örtü, bir kap ve ince bir hortum gereklidir. Ağız genişliği 100 cm. ve derinliği 70 cm. olan bir çukur kazılır. Çukur dibine bir kova ve kovanın içinden gelen yaklaşık 150 cm. boyunda hortumun ucu çukur dışına alınır. Çukurun üstüne örtülen naylon Torbanın kenarlarına toprak örtülür ve tam ortasına taş konur. Güneş doğup hava ısındığında henüz serin olan topraktan çıkan buhar yoğunlaşarak aşağıdaki kaba damlar. Gece ise hava soğurken henüz sıcak olan topraktan çıkan buhar yoğunlaşarak kaba damlar. Böylece gece ve gündüz su toplamak mümkündür. Gündüz geceye oranla daha çok su toplanır. Biriken su plastik hortum aracılığı ile emilerek alınır. Plastik hortum konulmasındaki amaç sistemi bozmadan su elde
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri


hava tahmını dogada bulununlar için hava durumunu bilmek çok önemlidir. Kampa gitmeden önce hava durumunu incelememek, ona göre giysi almamak ve kalış planları yapmamak kampınızın çok kötü geçmesine neden olabilir. Günümüzde hava tahminleri daha uzun süreli ve çok daha güvenilir olarak yapılabilmektedir. İnternet sayesinde birçok hava tahmin istasyonunun web sayfalarına girip ileriki dönemin tahminlerini alabiliriz. Ancak iş bu kadarla bitmez. İzciler her an değişen hava durumunu kendileri de çok iyi analiz edebilmelidirler. Kamplarda faaliyetlerini bu tahminlerine göre planlayabilirler.

Eski çiftçiler ve gemiciler kendileri için çok önemli olan hava tahminini deneyimlerine dayanarak bazı belirtilerek göre yaparlardı. Bizler bugün şanslıyız, günlük hava raporlarını dinleyip, hava durumunu öğrenebiliyoruz. Bununla beraber Doğa yürüyüşüne gittiğinde sende bazı belirtilere bakarak önündeki saatlerde havanın nasıl olacağını tahmin etmek zorunda kalabilirsin. Sana bu konuda yardımcı olacak pek çok şey var.

HAVAYI NASIL ANLAMALI ?

Havanın iyi, yağmurlu, rüzgârlı veya fırtınalı olacağını anlamak kolaydır.

İYİ HAVA BELİRTİLERİ

1-Gökyüzü koyu mavi görünürse, güneş doğarken parlak ve hafif sisli bulunursa, gökkuşağı akşam görünürse, güneş ay etrafında büyük hale olursa havanın iyi olacağı anlaşılır.

2-Otların üzerindeki çiğ iyi havayı müjdeler. Çiğ olayı havanın kuru ve açık olduğu zaman gerçekleşir.

3-Havanın sisli bulunması, sükûnetli olacağını gösterir. 4-Ateşin dumanı yukarıya doğru düz olarak yükselirse yüksek hava basıncı olduğu ve havanın güzel olacağı anlaşılır.

5-Akşam kırmızı olan bir gökyüzü iyi havanın belirtisidir. Havadaki toz partikülleri gördüğün zaman kırmızı rengin oluşmasına neden olur.

6-Kırlangıçlar yükseklerde uçarsa ertesi günün yağmurlu olmayacağı anlaşılır. Böyle havalarda kırlangıçlar hava akımları ile yükselen böcekleri yükseklerde yakalar. Yani bu durum yüksek hava basıncına işarettir. Yüksek hava basıncı ise iyi hava demektir.

KÖTÜ HAVA BELİRTİLERİ

1-Sabahleyin kırmızı bir gökyüzü toz yüklü bir havanın doğuya doğru çekilip yerini batıdan gelen hem yüklü havaya bıraktığını gösterir.

2-Kırlangıçların toprağa yakın uçmaları böceklerin alçak hava basıncı nedeni ile toprağa yakın olduğunu gösterir. Alçak hava basıncı ise kötü hava demektir.

3-Ateşin dumanı yükselmeden dağılıyorsa alçak basınca ve kötü havaya işarettir. Otlar sabah kuru ise, üzerinde çiğ yoksa kötü hava geliyor demektir.

4-Güneş doğarken, gökyüzünün kırmızı, gökkuşağının sabahleyin görünmesi, ay'ın etrafında küçük bir çember bulunması yağmura işarettir.

5-Güneş doğarken kırmızı görünmesi, batarken gökyüzünün kırmızı olması rüzgâra işarettir.

6-Güneşin soluk ve dumanlı doğması, ay'ın parlak olması, bulutların beyaz olması, güneş ve ay'ın etrafında bir kavis bulunması fırtınaya işarettir.

BULUT TÜRLERİ

Bulutlar havanın soğumasıyla oluşan milyonlarca küçük su damlacığından ve buz kristalinden meydana gelir. Bunlar değişik şekillerde oluşurlar. Biçimleri, yükseklikleri ve büyüklüklerine göre adlandırılırlar.

Sirüs : (cirris ya da "tuğ"): Genellikle 6000 m. ve yukarısında bulunurlar ve açık bir günde görülür, sakin bir denizin işaretidir.

Cirro Stratus: Karışmış örümcek ağı şeklinde, yükseklerde ince beyazımsı bulutlar. Sakin bir denizin işaretidir.

Alto cuuulus ya da "koyunlar": Aynı boydaki gri veya beyaz bulutlardır. Bir koyun sürüsünü andırırlar. Yerden yükseklikleri 6–8 km. arasındadır.

Alto stratus: Gökyüzünü gri bir perde gibi yoğun olarak kaplayan, güneş ya da ay bulunan bölümü parlak olan bulutlardır. Fırtınaya işarettir.

Strato cumulus: Kıvrım kıvrım koyu bulutlarıdır. Çok yoğun değildirler. Aralarından yer yer mavi gökyüzü görünür. Yağmur getirmezler.

Nimbus "şemsiye": Tam anlamı ile yağmur bulutlarıdır. Kalın ve koyu renklidirler. Alt kısımlarda yer yer küçük bulutlar vardır. Bulutların içinde bazı deliğe benzer açıklıklar bulunur.

Cumulus "Yün sepeti": Çeşitli yüksekliklerde büyük bulut yığınları. Güneşe karşı olan yerleri parlaktır.

Cumulo Nimbus "fırtına" ya da "sağanak": Cumuluse benzerler Üst tarafından "cirrus"a benzer bulutlar alt tarafta ise "nimbus" bulutları vardır. Çok alçak bulutlardır. Dolu bu bulutlar tarafından oluşur.

Stratus "çarşaf": Yukarıya doğru yükselen yatay bir sis tabakası. Parçalara ayrılmış şekline "franto stratus" adı verilir.

Pus veya sis; çok küçük su damlacıklarından oluşan "yüzey bulutlarıdır.". Sis pustan daha yoğundur.

Çiy: Soğuk bir yüzeyle temas eden havanın sıcaklığı belli bir noktaya düştüğünde çiy oluşur. Su buharı çiy damlacıkları halinde soğuk yüzeylerde yoğunlaşır.

Don: Yüzeylerdeki sıcaklığın don noktasının altına düşmesiyle oluşur.

Kırağı: Kırağı küçük buz kristallerinden oluşur ve donmuş bir çiydir.

Uçakların arkalarında bıraktıkları izler, uçak motorlarından çıkan su buharı içeren sıcak gazların soğuk havada donması ve yoğunlaşması ile oluşurlar.

HAVA TAHMİN RAPORU

İçinde yaşadığın yerin iklimini bilirsen çevreni daha iyi tanırsın. İklimi öğrenmen konusunda radyodan, TV.den, gazetelerden alacağın hava raporları sana yardımcı olacak. Hatta biraz yardımla kendi meteoroloji istasyonunu kurabilirsin. Ölçümleri günde iki kere ve üstteki tabloda gösterilen konularda gerçekleşir. Bir ay sonra edindiğin bilgileri arkadaşına aktar. Hava konusunu bir hobi olarak seçersen meteoroloji konusunda uzman kişilerle bağlantı kur.

RÜZGÂR

Rüzgâr; harekette olan havadır. Bu hareket bir doğrultuda olup daima yataya pek yakındır. Rüzgârın eğimi birkaç dereceyi geçmez. Rüzgâr doğrultusu, rüzgârın estiği yönle gösterilir. Mesela ''kuzey rüzgârı'' kuzeyden gelen yani, ''kuzeyden güneye doğru esen rüzgâr''demektir. Rüzgârın yönü ''rüzgâr fırıldağı'' denilen aletle tayin edilir.

Rüzgârlara, yönlerine göre, bölge halkının verdiği bir takım adlar da vardır. Mesela Marmara Bölgesi'nde kuzeyden esen rüzgâra ''Yıldız" kuzeydoğudan esene ''poyraz'', doğudan esene ''doğu'' güneydoğudan esene ''keşişleme'', güneyden esene ''kıble'', güneybatıdan esene ''Lodos'' batıdan esene ''batı'', kuzeybatıdan esene ''karayel" denir.

RÜZGARLARIN ŞİDDETLERİNE GÖRE ALDIKLARI ADLAR

DERECESİ

ADI HIZI (Saniyede m.) Etkisi
0 Sakin 0 – 1 Hissedilmez
1 Çok Hafif 1 – 2 Hissedilmez
2 Esinti 2 – 4 Yaprakları Kımıldatır
3 Hafif Meltem 4 – 6 Yaprakları Kımıldatır
4 Meltem 6 – 8 İnce Dalları Sallar
5 Sert Meltem 8 – 10 Duman hafifçe yana kayar, ince dalları sallar
6 Rüzgar 10 – 12 Kalın Dalları Sallar
7 Fırtınalı Rüzgar 12 – 14 Kalın Dalları Sallar
8 Hafif Bora 14 – 16 Körpe Ağaç Gövdelerini Sallar
9 Bora 16 – 20 Toz, kağıt parçalarını yükseltir, ağaçlar sallanır.
10 Şiddetli Bora 20 – 25 Dalları kırar
11 Fırtına 25 – 30 Dalları kırar, rüzgâra karşı yürümek zorlaşır.
12 Tayfun (Kasırga) 30 ve Yukarısı Ağaçları kökünden söker, binalara zarar verir.

ISI -RÜZGÂR CETVELİ

Isı-Rüzgâr Münasebeti: Isı-Rüzgâr cetvelinde görüleceği gibi hava sıcaklığı, insan, malzeme, araç ve yiyecek maddeleri üzerine, rüzgârın hızına bağlı olarak değişik kuvvetlerde etki yapmaktadır. Yukarıdaki çizelge bütün izcilerce çok iyi bilinip uygulandığı sürece soğuğun olumsuz etkilerinden korunmak mümkündür.

Don çalması oldukça ılık havalarda bile rüzgârın vücudun korunmasız kısımlarına nüfuz ettiği durumlarda meydana gelebilir. Örneğin; Şayet rüzgâr sakin ve ISI -29"C ise dondurucu rüzgâr etkisi çok azdır. Ancak aynı ısı derecesinde rüzgâr saatte 40 Km. süratle esiyor ise dondurucu rüzgâr halinde oluşan ısı derecesi -59 °C olur. Bu koşullar altında tehlike büyüktür ve bu ısıya maruz kalan vücut 30 saniye içinde donabilir.

Sıcaklık Değiştirme Formülleri

Metrik veya İngiliz sistemini değiştirmek için dış kolonlardaki faktörler.

CELSIUS = C = 5/9 (F–32) F = 9/5 C + 32
FAHRENHEIT 32 40 50 60 70 75 85 95 105 212° °
CELSİUS 0° 5 10° 15° 20° 25° 30° 35° 40° 100

HAVA DURUMU

Görüş
Görülebilen Mesafe Tanım
50 metre Keşif sis
200 metre Kalın sis
400 metre Sis
1000 metre Mutedil sis
1 mil = 1609 m Puslu
2 Mil = 3218 m. Zayıf görüş
5 Mil = 8045 m. Orta görüş
10 Mil = 16090 m. İyi görüş
30 Mil = 48270 m. Çok iyi görüş
30 Milden fazla Fevkalade iyi görüş

DENİZİN DURUMU

Dalga yüksekliği Tanım

0 DURGUN DENİZ. Sütliman
1 Kd.'den SAKiN DENİZ. Tepeleri olmayan küçük dalgacıklar.
1- 3 Kd. HAFiF SOLUGANLI DENİZ. Kısa fakat bariz dalgalar; dalga tepelerinde köpük teşekkül etmemiş fakat cam gibi.
3 -5 Kd. MUTEDİL DENİZ. Dalgalar büyümeye başlıyor, arada sırada beyazlıklar gözüküyor.
5 -8 Kd. KABA DENİZ. Orta dalgalar, bariz uzun şekil almaya başlar, tepelerinde beyaz köpükler uzamaya başlar.
8–12 Kd. PEK KABA DENİZ. Dalgalar büyür, devamlı beyazlıklar, dalgalar kırılmaya başlar ve köpükler rüzgâr istikametinde uçuşmaya başlar.
12 -20 Kd. YÜKSEK DENİZ. Ağır tepeleri beyaz dalgalar, köpükler, keşif şeritler halinde rüzgâr istikametinde savrulur.

METEOROLOJİ ARAÇ-GEREÇLERİ

Yağmur sayacı: Her yanı aynı çapta bir teneke kutu al kutunun içinde biriken yağmur suyunu her gün bir cetvel kullanarak ölç, kutuyu her ölçümden sonra boşalt.

Nem oranı: Nem oranını ölçmek için karton bir süt kutusu bul. Kutuya yerleştireceğin birinin haznesi ıslak, diğerinin kuru olan iki termometre arasındaki farkı bularak nem oranını ölç. Nem oranını bulmak için aşağıdaki tabloyu kullan.

Hazne Islak olan ve kutu olan termometreler Kuru ve ıslak Hazneli Termometrelerdeki Isı arasındaki ısı (Centigrad ve Fahrenheit olarak)

Kuraklık: Bir bölgede en az 15 günlük bir sürede 0,2 mm. Den daha az yağış gözlenmesine kuraklık denir.
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

olcme teknıklerıne bır ıkı sey eklemek ıstıyorum

KİŞİSEL ÖLÇÜMLER

Doğa yürüyüşlerinde ve kamplarda sık sık uzaklık, yüksekli ya da genişlik ölçmek zorunda kalabilirsin. Bu ölçümleri en kolay şekilde her zaman yanında taşıdığın cetvelle yani kendinle, karışın, boyun vb. ile gerçekleştirebilirsin. Aşağıda kişisel bazı ölçüm şekilleri verilmiştir. Bu ölçümleri yap bir kenara yaz, her zaman işine yarayacaktır.

Karışım : ……………… Adımım : ………………

Ayağım : ……………… Ayakkabılı ayağım :………………

Boyum : ……………… Kol uzunluğum : ………………



UZAKLIK TAHMİNLERİ

Aşağıdaki mesafeleri ve belirtilerini ezberleyiniz ve normal zamanlarda da sık sık uygulayınız.

15 Km Büyük binalar

10 Km Düz ufuk ve yüksek binalar

7 Km Orta büyüklükteki evler

5 Km Baca ve küme evler 4 Km Baca ve ağaçlar

2 km Ağaç ve cinsleri

1.5 Km Yollar, panolar

800 m İnsan ve canlı siluetleri

700 m Yürüyenin bacakları belirlenir

500 m Çadırlar, hareketler, insanlar netleşir

300 m Detaylar

150 m Canlının başı

75 m Göz çizgisi

50 m Kiremitler, çizgiler Ses, saniyede 333 m kat eder.



YÜKSEKLİĞİN ÖLÇÜLMESİ



Kalem Metodu :

Bir arkadaşına ağacın yanında durmasını söyle ya da ağacın gövdesine dayanarak kendi boyunu ölç ve gövdeye boyunu belirleyen bir işaret koy. Ağaçtan uzaklaş eline bir kalem ya da kaleme benzer bir çubuk al, kalem ve arkadaşın aynı doğrultuda olacak şekilde kolunu ileriye uzat tek gözünü kapatarak arkadaşının boyunun bir kalem üzerinde nereye geldiğini belirle. Daha sonra kolunu yukarıya doğru yavaş yavaş kaldırarak ağacın arkadaşının boyunun kaç katı olduğunu bul. Bulduğun sayıyı arkadaşının boyu ile çarparak ağacın yüksekliğini hesapla.

Devirme Metodu:

Eline bir çubuk al çubuğu dik tutarak kolunu ileriye doğru uzat. Yüksekliğini ölçmek istediğin bayrak direğinden ya da ağaçtan uzaklaş. Çubuğun arkasında kalan direk veya ağacı çubukla aynı boyda görünceye kadar uzaklaşmaya devam et. Bayrak direğinin üst ucu ile çubuğun üst ucu, direğin alt ucu ile çubuğun alt ucu aynı yerde göründüğü zaman dur. Çubuğu yana doğru 90 derece devirerek yatay pozisyona getir. Bir arkadaşına çubuğun ucunun gösterdiği yere gitmesini söyle. Arkadaşın ve direk arasındaki mesafeyi ölçtüğünde direğin yüksekliğini bulacaksın.

Çamurlu Su Metodu:

Yere, ağaçla senin arana çamurlu suyla dolu bir leğen koy. Leğeni öğle bir yerleştir ki leğenle ağaç arasındaki uzaklık aşağı yukarı ağacın tahmini yüksekliği olsun. Leğenden kendi boyuna eşit bir mesafeye kadar uzaklaş. Şu anda suda ağacın tepesinin aksini görüyor olmalısın. Eğer suda bu aksi göremiyorsan, leğeni biraz ileri geri çek, senin leğenden uzaklığın yine aynı olmalı, suda ağacın tepesinin aksini gördüğün zaman leğenle ağaç arasındaki uzaklık ağacın yüksekliğine eşittir.



GENİŞLİĞİN ÖLÇÜLMESİ



Napolyon Metodu:

Genişliğini ölçmek istediğin nehir ya da derelerin kenarında dur. Başını çenen göğsüne değecek biçimde eğ, elini avuç içi yere paralel gelecek şekilde alnına daya. Elini dış kenarı karşı kıyıya değiyor gibi görününceye kadar aşağıya doğru eğ. Bulunduğun yeri değiştirmeden ve elinin eğimini bozmadan 90 derece sağa dön. Elinin dış kenarının bulunduğun kıyıda gösterdiği nokta ile durduğun yer arasındaki uzaklık nehrin genişliğine eşittir. Napolyon bu işlemi eli yerine şapkasının kenarı ile yapar, elini değil şapkasının kenarını aşağıya doğru eğerdi. Sen de bu ölçümü yaparken geniş kenarlı bir şapka kullanabilirsin.

Kazık Metodu:

Nehrin karşı tarafında bir nokta, örneğin bir kaya belirle. "A" noktası kayanın karşısına bir kazık dik "B" noktası A.B doğrultusuna dik olarak kıyı boyunca yürü, Yürüdüğün mesafeyi adımla. Diyelim 30 adım attın. Belli bir sayıda adım atman şart değil. Geldiğin nokta "C" noktası olsun. Buraya da bir kazık dik. Kıyı boyunca yanı doğrultuda yürümeye devam et. Daha önceki adım sayısı kadar ilerledikten sonra geldiğin noktaya bir kazık dik. "D" noktası. Bu D.B. doğrultusunda dik olarak yürü. C noktasına diktiğin kazık ile A kayasını aynı doğrultuda görünceye kadar ilerle. C ve B'yi aynı doğrultuda gördüğün noktaya "E" de ve bir kazık da buraya dik. D ve E kazıkları arasındaki mesafeyi ölçtüğünde nehrin genişliğini bulmuş olursun.

Pusula Metodu:

Nehrin kayısında dur. Buraya "B" noktası diyelim. Nehrin karşı kıyısında tam karşısına gelen yerde bir nokta belirle, örneğin bir kaya (A noktası) pusulayı pusulanın tabanındaki gideceğin yönü gösteren ok karşı kıyıdaki kayayı (A''I) gösterecek şekilde tut. Pusulanın gövdesini pusula iğnesi oryantiring okunun (pusula gövdesindeki sabit kuzey oku) üzerine gelinceye kadar çevir. Pusula iğnesinin kuzeyi gösteren ucu N'yi (kuzeyi) göstermeli. Dereceye bak (diyelim ki 120 derece). Dereceye 45 derece ekle (165 derece eder).

Pusulanın tabanındaki gideceğin yönü gösteren ok A'ya dönük olarak nehir oyuncu yürü. Puslanın iğnesinin kuzey ucu ile oryantiring oku (pusula gövdesindeki sabit ok) çakıştığında dur (C noktası) CB arasındaki mesafe nehrin genişliğine eşittir
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

doga tutkunu bır ınsanın hatta gunumuzde hemen herkesın bımesı gereken bır dıger konuda temel ılkyardım konularıdır bunlar ozel kurslarda ogrenılebıldıı gıbı artık okullarda ısyerlerınede ehlıyet vs kurslarında hatta net uzerınde bulunabılecek konular olmakla bırlıkte kurslar vasıtısıyla egtımını almak elbette daha avantajlıdır bu konun detayları ulasılır konumda olduundan detaya gırmıcem fakat dogada elde edılen malzemelerlenasıl ılac yapılır tedavı yolları hakkında bıraz bılgı vermek ıstıyorum
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

SABUN YAPIMI genel temızlık kurallarına uymak hastalıkları onler hayatta kalma mucadelesınde hıjyene normalden daha fazla dıkkat edılmelıdır.Zor sartlarda bıle kolayca yapabılecegımız bır parca sabunu yara temızlıgınde ve gıysılerı yıkamada kullanabılırız .Bır parca hayvan yagını suda kaynatıp sureklı karıstırarak erıtın katılasması ıcın cant kapagı gıbı duz bır tepsıye dokun .Temız bır corap yada gomlek kolunu ufalanmıs soguk kullerle doldurup suya batırın ve yuksege asın sızan sıvı potas vekul suyu denılen maddedır.Yagı tekrar erıtın ıkı olcu yaga bır olcu potas ekleyıp muhallebı kıvamına gelene kadar karıstırarak kaynatın.Bu sabun sıvı halde kullanılabılse de en ıyısı katılasmasını bekleyıp kalıplar kesmektır
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

DİYARE :Odun komuru tozu hazır halde satın alınabılır.Yanınızda yoksa gerektıgınde arazıdede temın edebılırsınız Dıyare tedavısı ıcın az mıktarda toz kuru olarak yutulabılır ama suyla karıstırıp camur halıne getırdıkten sonra ıcılmesı daha uygundur.Yabancı ulkelere gıdenlerın sık sık basına geldıgı gıbı kazazedelerde sureklı dıyare nobetlerıne yakalanacaklardır:Rahatsız edıcı olsada hayatı tehlıke tasımayan bu durum kazazedenın hareketlerını kısıtlar.Hayatta kalma mucadelesı sıartlarında dıyareye mıkroplu yıgecek ve ıcecekler yol acar Dıyare Belırtılerı sıtma ,kolera ve zehırlenme belırtılerıne benzer.Dıyare gunluk bagırsak hareketlerı ıkı kat yada daha fazla arttıgında dıskı yumusak ve sulu oldugunda anlasılır. Odun komuru bagırsak toksınlerını emdıgınden az mıktarda alımıyla mıdeyı yatıstıracaktır Atesı yaktıktan sonra ortaya cıkacak odun komurunu toplayınezerek toz halıne getırın ve suyla karıstırın Camurun koyulugu kullanım amacına gore belırlenmelıdır.Dıyare tedavısı ıcın kullanılacaksa ,sulu bır karısım gereklıdır.Bır bardak suya yaklasık 10 gıram odun komuru yeterlı olacaktır.Mıde zehırlenmesı tedavısınde ıse bır bardaga 50 gram kadar katılmalıdır
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

BITKISEL İLACLAR bıtkılerle tedavı yazılı tarıh oncesınden berı yapılan bır uygulamadır Modern ılaclardakı maddelerın cogu ıslenmıs bıtkılerden elde edılır Bıtkısel kokenlı ılacların ve geleneksel tedavı yontemlerının cogu etkılı olsada ancak gereklı ılacların yoklugunda kullanılmalıdırlar.hyatta kalma mucadelesınde tıbbı uygulamalar cıltlerce kıtap doldurabılecek kadar kapsamlı olamasına karsın ,bız sadece en yaygın yontemlerden soz edıcez.Bıtkısel ılacların cogu gunumuzun guclu farmasotık ılaclarının aksıne hafıf etkılere sahıptır bu yuzden sonuc almak zaman ıster .Bıtkısel ılaclar vıcudun dogal ıyılestırme mekanızmalarını ve bagısıklık sıstemenı destekler ve etkılerını vıcutla bırlıkte calısarak gosterır cogu zaman ( ozellıklede hasata gucsuzse) guvenlıdır ve yan etkılerı yoktur .Bıtkılere karsı alarjı de hastada cıddı tahrıbat olusturmadan anlasılabılır.HER BITKININ OLUMLU YARAR SAGLAMIYACIGINI UNUTMAYIN Yuksuk otu gıbı ılac ozellıklerıne sahıp bazı turler uzman olmayan kısılerce KULLANILMAMALIDIR Bıtkısel ılacların farklı turlerden karısımlar olması gerekmez tek bır bıtkı genellıkle ıstenılen ıyılestırıcı etkıyı saglar Bır bıtkıyle tedavıye baslayın ve sonuclarını gormek ıcın bır kac gun deneyın
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

SIVI KAYBI kaybedılen sıvı bıraz tuz katılmıs sterıl (kaynatılmıs) suyla kazanılmalıdır yerdım cantalarında eloktroşıt tozlar olup olmadıgını kontrol edın Elma portakal gıbı potasyum zengını meyvaların suyu ve bulunabılırse balda yararlı olacaktır devam edıcem....................:smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,676
Mesajlar
1,522,007
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst