Hayatı İdame Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 329
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 250,964
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Çamaşır suyunu dezenfektan olarak kullanırken dört bardak suya bir bardak çamaşır suyu eklenerek elde edilebilecek olan solüsyondan bir litre suya beş damla olacak şekilde eklenmelidir. Bu solüsyon ışıktan korunarak ağzı kapalı bir kapta saklanmalıdır.
 

Etiketler


Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

VitaEsMorte' Alıntı:
Çamaşır suyunu dezenfektan olarak kullanırken dört bardak suya bir bardak çamaşır suyu eklenerek elde edilebilecek olan solüsyondan bir litre suya beş damla olacak şekilde eklenmelidir. Bu solüsyon ışıktan korunarak ağzı kapalı bir kapta saklanmalıdır.

Şunu bardak olarak değilde miligram olarak yazsak daha iyi olur. Çünkü Benim bardağımla senin bardağın farklı büyüklüklerde olabilir mesela.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

baymineral' Alıntı:
Şunu bardak olarak değilde miligram olarak yazsak daha iyi olur. Çünkü Benim bardağımla senin bardağın farklı büyüklüklerde olabilir mesela.

Bakiciğim bu farklar ancak bira bardağı, su bardağı ve rakı bardağı gibi bardaklarda fark edilir :smiley: Hayatı idame koşullarında kimsenin miligram cinsi ile uğraşabileceğini sanmıyorum :smiley:
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Neyse.. Böyle bir solüsyonu evdeyken hazırlayıp yarım litrelik bir ağzı kapalı şişe içinde malzemelerimiz arasına alabiliriz.

Ayrıca her ihtimale karşı şişenin üzerine içindekinin ne olduğuna dair uyarı yazarsak olası bir dalgınlık halinde büyük bir hata engellenmiş olur.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

pet şişenin içerisinde ateş üzerine bırakılan su, şieni içerisindeki su buharlaşma nedeni ile yarılanması ve hatta daha sonrasında da devam eder ancak su seviyesi yarılanınca pet şişede büzüşmeler başlıyor.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

baymineral' Alıntı:
Neyse.. Böyle bir solüsyonu evdeyken hazırlayıp yarım litrelik bir ağzı kapalı şişe içinde malzemelerimiz arasına alabiliriz.

Ayrıca her ihtimale karşı şişenin üzerine içindekinin ne olduğuna dair uyarı yazarsak olası bir dalgınlık halinde büyük bir hata engellenmiş olur.


taşınacak malzemenin ağırlıpının sorun yaratabilecek olması açısından, kullanılacak dezenfektan'ın kullanım miktarını % cinsinden belirtmek ve dezenfektanı taşımak daha uygun olur gibi geliyor bana. Sırt çantası taşıyorsanız ayrı, 4X 4 ile gidiyorsanız ayrı.

Suyu süzme tekniklerinden birisi ise kadın çorabı kullanmaktır içerisine bir miktar pamuk yadairi taneli kum çakıl konularak da süzülebilir.

su taşıma yöntmlerinden biriside bilgdiğiniz prezervatif tir.
KAdın çorabi ve prezervatif kaplayacakları hacim gözönünde bullundurulacak olursa taşımaları oldukça kolaydır.

Ateş yakmakda kulanılabilecek diğer bir malzemede, yurt dışında camp malzemeleri satan mağazalarda bulunan (belki Tr de de vardır. Magnezyum bloklarıdır. sürtünme vasıtası ile (yada toz hale getirilerek ) yanma sağlanır.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Magnezyum metali biraz ısıtıldığında parlak bir alev halinde yanmaya başlıyormuş.

Ayrıca doğaya çıkarken yanımızda bulunması gereken en önemli şeylerden biri maçlarda kullanılan meşaleler ve işaret fişekleridir.

Meşaleyi ateş yakmada da kullanabiliriz. Ama meşaleyi tutuşturmak için küçük bir alev kaynağına ihtiyacımız var. Meşaleyi zor koşullarda ıslak odunları tutuşturma ve birileri bizi aradığında işaret verici olarak kullanabiliriz.

Birde kırılınca saatlerce aydınlık veren çubuklardan her doğaya çıkışımızda bulunmalı.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Bu kadar konuştuktan sonra sıra geldi yiyeceklere...

Belki inanmayacaksınız ama hayatı idame koşullarında yiyecek, önem bakımından en sonlarda geliyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan biri, yemek yemeden günlerce yaşayabilir. Öncelikli olarak vücudumuzda hazır olan enerjiyi korumak gerektiği için, yiyecek birşeyler aramaktansa güvenli bir yer bulup dinlenmek bize daha çok enerji kazandıracaktır. Yiyecek bulsanız bile bu yiyeceğin size vereceği enerji, sizin onu bulmak için harcadığınızdan fazla olmayacaktır. Önceliğinizi her zaman sudan yana kullanın. Kolayca yiyecek bulabiliyorsanız ne ala, bulamıyorsanız öncelikle su temin etmeye bakın.

Arazide bulabileceğiniz "yenebilecek" maddeler şu şekilde sıralanabilir:

- Bitkiler
- Böcekler
- Yumuşakçalar
- Yılanlar
- Balıklar
- Kuşlar
- Memeliler

Yiyeceğiniz bitkinin zehirli olup olmaması, daha sonraki saatlerde başınıza yeni belalar açmamak için son derece önemlidir. Bunun için yapabileceğiniz basit bir test vardır: Bitkinin bir yaprağını alıp tükürüğünüzle ezin ve kolunuza sürün. Birkaç dakika içerisinde acı veya yanma hissetmezseniz bu sefer aynı karışımı dilinize sürün. Herhangi bir acılık, yanma vs. gibi his yoksa bitkiyi yiyebilirsiniz. Bitkiyi temizleme imkanınız varsa temizleyin. Fakat eğer kaynatırsanız, vücudunuz için son derece gerekli olan vitamin ve minerallerin de suya karışacağını unutmayın. Bunu yaparsanız, bitkiyi yedikten sonra kaynamış suyu da beraberinde için.

Doğada hayatı idame durumunda kalmış birinin ihtiyaç duyacağı besin maddeleri yağ, karbonhidrat ve vitamin açısından zengin olmalıdır. Tek taraflı bir beslenmenin sizin için tehlikeli olabileceğini unutmayın. Bir süre önce yaşanmış bir olay hakkında okuduğum makale çok ilginçti: İkinci Dünya Savaşı sırasında uçağı Alaska civarında düşen fakat ölmeyen bir adamın günlük kayıtları bize çok ilginç şeyler anlatıyor. Adam tavşanların epey fazla olduğu bir bölgede yaşam mücadelesi veriyor ve pilot olduğu için temel hayatı idame tekniklerini de çok iyi biliyor. Fakat günlüğüne her gün tavşan yediğini fakat gün be gün güçsüz ve halsiz hissettiğini ayrıca kilo kaybettiğini yazmış. Ve aniden günlük yazımı kesilmiş, adam ölü olarak bulunmuş (tabi savaş bittikten beş yıl sonra!!!). Sürekli taze etle beslenen birinin ölmesi garip gelmiş olabilir, fakat durumu inceleyen hayatı idame uzmanları şunu ortaya çıkarmıştır: Tavşan yağ bakımından zayıf bir hayvandır. Adamın yediği yerleri sadece kırmızı etten (protein) oluşmaktadır. Dolayısıyla tavşanın diğer kısımlarında bulunan çok değerli besin maddelerini almamıştır. Pek hoşunuza gitmeyecek belki ama adam yeşil yaprakların olduğu bağırsakları (ki vitamin kaynağıdır); tavşanın gözleri (tuz vardır); böbrek, kalp ve ciğeri (A vitamini için) yeseydi, yaşama şansı daha yükselecekti.

İngiliz biolog Fredrick Hopkins'in araştırmaları da bize doğada meydana gelebilecek herhangi bir hayatı idame durumunda yapmamız gerekenler konusunda ışık tutuyor. İlk insanların ve Kızılderililer'in yemek kültürlerini araştıran biolog, avlanan hayvanın bazı organlarının avlandıktan hemen sonra çiğ olarak tüketildiğini keşfetmiş. Bunun nedeni olarak da vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin karşılanması gerekliliğini ortaya koymuş.

Eğer yukarıda bahsedilen yöntemler pek iç açıcı gelmediyse, yanınızda temel vitamin ve mineral haplarından bir iki kutu ile doğaya çıkmayı tercih edebilirsiniz. Bu şekilde kaliteli yiyecek aramak için harcayacağınız enerjiyi de tasarruf etmiş olursunuz.
 




Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Açlık illaki bir hayvanın eti ile giderilecekse avlanmak yerine tuzak kurmak tercih edilmeli.
Avlanmak çok enerji kaybettiren bir eylem. Tuzak kurmak daha mantıklıymış.
Bir survival kitabında okumuştum.
 


Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Su ile ilgili aşağıdaki haberi de paylaşmak isterim:

50 gün boyunca sadece su içerek yaşadı!


Rusya'da bir adam, 50 gün boyunca sadece su içerek yaşadı.

St. Petersburg'un dışında Neva nehrinin kıyısında plastik bir küpün içinde 50 günü yemek yemeden tamamlayan 46 yaşındaki Agasi Vartanyan, gazetecilere çıkıştı ve çabalarına gereken önemin verilmemesinden ötürü kırıldığını söyledi.

Bu dalda yeni bir rekor olduğunu söylediği denemesinden yalnızca yerel basının söz ettiğini belirten Vartanyan, daha sonra bölgeden kendisinin kullandığı bir araçla ayrıldı.

Doktorlar, Vartanyan'ın 50 gün içinde 23 kilo vererek, 72 kiloya indiğini belirtirken, sözcü Lybov Kobzar, bu süre içinde günde 3 litre su içen Vartanyan'ın vakit geçirmek için televizyon izlediğini, radyo dinlediğini ve cep telefonuyla konuştuğunu kaydetti.

Kobzar, Vartanyan'ın elektrikli bir ısıtıcıyla da ısınma sorununu çözdüğünü söyledi.

Agasi Vartanyan'ın, 27 Ağustos'ta başladığı açlık deneyinde, 2003 yılında Londra'da 44 gün boyunca aç kalan dünyaca ünlü sihirbaz David Blaine'den etkilendiği belirtiliyor.

Vartanyan'ın deneyinin tarihe geçmesi için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuracağı ifade ediliyor.

Milliyet
 




Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Konu döndü dolaştı geldi barınmaya. Doğada yaşam mücadelesinde insanın her türlü doğa şartından korunurken mutlaka iyi bir barınağa ihtiyacı olur. İyi bir dinlenme,ruhsal yapımızıda olumlu etkileyecek ve moralimizi yükseltecektir. Bulunduğumuz çevre ve iklime göre hazırlayacağımız barınak da değişik özellikler gösterecektir. Barınağı, hangi etkenlerden korunmak istiyor isek ve kalacağımız süre ne kadar ise ona göre hazırlamalıyız. Barınağı hazırlamak için bulunduğumuz ortamdaki metaryeller de çok önemlidir.

Yeni bir barınak hazırlamak yerine öncelikle çevremizde yararlanabileceğimiz doğal oluşumlara dikkat etmeliyiz. Bir mağara,terkedilmiş bir kulübe,doğal bir barınak bizi büyük bir enerji kaybından kurtaracak ve zaman kazandıracaktır. Hazır bir barınak bulamaz isek,kuracağımız yeri iyi seçmeliyiz. Bu yer rüzgarın estiği tepe üstü veya derin vadilerde kanal gibi esen tabanlarından uzak olmalıdır. Rüzgarlardan korunmalı kuytu bir yer seçmeliyiz. Barınağımızın girişi rüzgar yönünde olmamalıdır. Bu mümkün değilse kaya ve toprak yığını,kar duvarı,buz parçaları veya çalı çırpı ile inşa edilecek bir duvar ile rüzgar engellenmelidir. Bu rüzgar engeli barınağımızın kolay ısınmasını sağlayacaktır. Barınak mümkün olduğu kadar basit fakat en iyi konforu verecek bir yapıda olmalıdır.

Gerek hayatı idame durumunda gerekse normal kamp zamanlarında unutmamamız gereken bir kural vardır. Vücut ısısının çoğunluğu zeminden kaybedilir. Bu yüzden toprak ile yalıtımı iyi bir şekilde yapmalıyız. Isınmış bir zemin vücudumuzun su kaybına yol açacaktır. Soğuk bir zemin ise vücudun ısı kaybetmesine yol açar. Hazırlıyacağımız basit bir yer yatağı ihtiyacımızı görecektir. Kuru otlardan,taze çam dallarından hazırlayacağımız bir yatak vücudun dinlenmesini kolaylaştıracaktır.

Ağaçlık yerlerde bolca bulabileceğimiz ağaç ve türevi keresteler iyi bir yalıtkan olabilir. Dikkat etmemiz gereken bu tip yerlerde olası sağanaklara karşı kuracağımız barınağın çatısını olabildiğince eğimli yapmaktır ki su içeri girmesin. Eğer geniş yapraklı bitki örtüsünün olduğu bir coğrafyada isek, fazla enerji harcamadan bu geniş yapraklardan barınak olarak yararlanabiliriz (ağaç altlarında barınak yaparken yıldırıma dikkat :smiley: ).

Kar kalınlığının yüksek olduğu ağaçlıklı dağ tepelerinde yapabileceğimiz barınaklar da geceyi veya fırtınayı atlatmak ve hayatta kalmak için uygundur. Bu amaçla rüzgarın az olduğu bir noktada 1.5-2 m derinlikteki karı ağacın gövdesinden 1 metre yarıçaplı ve içinde oturduğumuzda rüzgardan etkilenmeyecek derinlikte kazarız. Kazmayı kayaklar,ağaç dalları,hedik gibi malzemelerle yapabiliriz. Bu işlem sırasında minimun kıyafetle ve terlemeden dinlenerek yapmalıyız. Çukurun üzeri kayaklar,ağaç dalları ve kar blokları ile örtülür. Gerekirse gövdeden uzakta minik bir ateş yakılabilir. Bu çukurda yere koyacağımız dallar üzerine oturulmalıdır.

Karlı bölgelerde kardan iyi bir yalıtkan olarak yararlanabiliriz. Dağlarda mahsur kalan birçok dağcı hayatını kar mağaraları sayesinde kurtarmıştır. Hiçbir zaman kuvvetli bir tipide yolu bulmaya çalışarak ve enerjinizi sonuna kadar tüketerek mücadele etmeyiniz. Doğru yapacağınız bir kar barınağı, fırtına geçene kadar beklemenizi ve ısınızı korumanızı sağlıyacaktır. Amaç hayatta kalmak olmalıdır. Dikkat edilecek husus çok kuytu bir yere bu barınağı yapmamaktır. Yoğun kar bu noktalarda birikeceğinden yaptığınız kar barınağının hava deliklerinin tıkanmasına ve havasız kalmanıza neden olacaktır. Rüzgar alan ve yeterli kar olan bir noktada bu barınağı inşa edin. Barınağınız yüksek yamaçların ve tepelerin dibinde çığ tehdidine açık alanlarda kurulmamalıdır. Kar barınağınızı 2-3 metre kalınlığındaki kar yığının kayak,hedik,yemek tabağı,kürek,ağaç dalı ile mağara şeklinde kazılması ile yapabilirsiniz. Kar barınağınızın iç ısısını, girişte yapacağınız bir delik ve üstte açacağınız ikinci bir havalandırma deliği vasıtası ile ayarlamanız gerekmektedir. İç ısı duvarların terleme yapıp damlamayacağı ve gevşeyip çökmeyeceği ısıda olmalıdır. Bu barınağı karda kazarken soyunmak ve en ince giysi ile çalışmak gereklidir. Kazı terlemeden yapılmalıdır. Düşük olan ısı derecelerinde terlemek ve bu terle oturmak çok tehlikelidir. Bu barınak geçici süre için yapıldığından tehlike geçene kadar barınakta yatmamak, yere uzanmamak gereklidir. Amaç ısı kaybetmemek olmalıdır. Barınağın zeminine konan dallar zemin ile ısı alışverişimizi nispeten azaltacaktır.Bu dallar üzerinde oturmak gereklidir. Aşırı soğuk iklimlerde ise yağan karlar donarak sertleşir ve dayanma dirençleri artar. Eskimoların inşa ettikleri igloların kutup ayılarının saldırılarına dayandığı söylenmektedir. Kar tabakaları bir testere yardımıyla istenen kalınlıkta bloklar halinde kesilerek bu barınaklar inşa edilirler.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,676
Mesajlar
1,521,980
Kayıtlı Üye Sayımız
166,526
Kaydolan Son Üyemiz
Tuncaytuna02

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst