Hayatı İdame Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 329
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 251,522
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Hayatı idame açısından önemli bir başka konu ise doğada kaybolma ve yön bulma. Hepimiz zaman zaman hata yapabilriz ve ulaşmayı istediğimiz yerden çok farklı bir yere gidebiliriz. Peki bu gibi durumlarda ne yapmalı?

Kaybolduğunuz zaman daha fazla hareket etmeden durun ve düşünün. Eğer yapabiliyorsanız nerede olduğunuzu KESİN bildiğiniz en son yere gidin. Tabi bunu yaparken yine kaybolabileceğinizi düşünerek o an olduğunuz noktayı bulabileceğiniz bir işaret koyun. Bundan sonra kendinize soracağınız sorular, "Beni kısa zamanda bulabilecek bir arkadaşım var mı?" ve "Gece olmadan bulunma veya yolu bulabilme şansım var mı?" dır. Eğer bu sorulara olumsuz yanıt veriyorsanız, barınak yapmak ve ateş yakmak için hazırlıklara başlamalısınız. Kendinizi kaybolma durumuna ne kadar alıştırırsanız bundan sonraki süreci de o denli rahat geçirirsiniz.

Yüksek bir yere çıkarak, duman, deniz, akarsu, yol, patika benzeri işaretler görmeyi çalışın. Bulunduğunuz noktadan arazinin krokisini çizmeye veya hafızanıza kaydetmeye çalışın. Eğer yukarıda bahsettiğimiz işaretlerden birini görürseniz, buna doğru en kısa yoldan yürüyüşe geçiniz. Eğer sizi arayacaklarına eminseniz ve yiyecekle suyunuz yeterliyse, bir süre daha bulunduğunuz yeri terk etmeyin. Akar suları akış istikametinin altına doğru, yani aşağılara doğru takip ederseniz, sonunda bir yerleşim yerine varırsınız. Çünkü yerleşmeler genellikle akarsu kenarlarındadır. Duyulup, görüleceğinizi anladığınız zaman işaret veriniz Kaybolmadan önce hareket ettiğiniz noktayı, ya da kaybolduğunuzu anladığınız noktayı devamlı hatırınızda tutmaya çalışınız. Kaybolduğunuz noktadan itibaren, belli aralarla, dal, taş gibi malzemelerle yere oklar çizin. Okların ucu gittiğiniz yönü göstersin Hep aynı doğrultuda yürüyün, bunu başarabilmek için tabiatta düz yürüme kuralını mutlaka uygulayın, bu kuralı uygulamazsanız, mutlaka daire çizip aynı noktaya dönersiniz.

Durduğunuz zaman yönünüzü kaybetmemek için yere, gideceğiniz yönü gösteren işaretler koyun. Mesafe tahminleri yanıltıcıdır, tahmininizi 3 ile çarpın, Mesafeye küçümseyerek bakın. Unutmayın ki insan, düz bir arazide yaklaşık olarak saatte 4 kilometre yürür. Saatte 7 kilometre de yürüyebilirsiniz ama hızlı yürümek yerine ağır ve devamlı yürümeyi tercih edin. Engebeli arazi, göl, bataklık gibi bir alan ile karşılaşınca, etrafını dolaşmanız gerekebilir. Böyle durumlarda gittiğiniz yönü unutmamak için alanın karşısında belirgin arka arkaya iki nokta tespit edin. Bulunduğunuz yerde de arka arkaya iki işaret tespit ettikten sonra alanı dolaşın. Dikkat edin, bu işaretlerin tamamı gideceğiniz istikameti göstersin. Dinlenirken yüzünüz, gideceğiniz yöne dönük olsun. Karlı bir arazide ilerliyorsanız, sis ya da tipi bastırmışsa uygun bir barınak bularak geçmesini bekleyin Böyle havalarda arazi engebeleri, uçurumlar, büyük birer tuzaktır ve siz bunu göremezsiniz. Düz yürüme kurallarını bilmek demek, kaybolmamak, bilmediği bir araziden kolayca çıkabilmek demektir. Yaradılışı gereği, insan görmeden yürümesi halinde mutlaka daire çizer. Orman, sis ve tipide yürümek de görmeden yürümek demektir.

Geçtiğimiz yıllarda, 4x8 km lik bir alanda 5 genç 11 gün kaybolmuşlardı. Eğer bilmiyorsanız, hemen arazide düz yürüme kuralını öğreniniz.

PUSULA İLE YÖN TAYİNİ

Doğada yön bulmak için en geçerli aletlerden biri şüphesiz pusuladır. Pusulanın renkli oku daima manyetik kuzeyi gösterir. Manyetik kuzeyin yeri, dünya üzerinde bölgeden bölgeye ve yıldan yıla farklılıklar göstermektedir. Ülkemizde de normal kuzeyden yaklaşık 3-4 derece kadar farklıdır.

compass1.gif


Pusula ile gitmek istediğiniz yönü tayin ettikten sonra mutlaka gideceğiniz yöndeki bir nesneyi kendinize nirengi olarak belirlemelisiniz. Diyelim ki, ileride bir tepe var ve oraya gitmek istiyorsunuz. Aranızda belirgin bir coğrafi engel yok ama ormanın içine girdiğinizde ağaçlar zirveyi görmenize engel olacak ve siz şüphesiz tepeye giden yolu kaybedeceksiniz. Yapmanız gereken zirvenin kerterizini almak. Kerteriz almak için pusulayı, gidilen yön oku zirvey gösterecek şekilde elinizde tutmanız gerekir. Daha kolay ve hassas ölçüm yapmak için pusulayı göz seviyenizde tutabilirsiniz ama pusula tabanının yere tam paralel olması gerektiğini unutmayın. Döner bileziği çevirerek manyetik kuzey ibresi ile kuzeyi gösteren "N" işaretini ve kırmızı oku çakıştırın. Çakışma noktasında kapsül içindeki çizgiler ile ibre paralel olacaktır. Böylece manyetik kuzey ile hedef arasındaki açıyı, kerteriz açısını bulursunuz.

Orman içinde yürürken pusulayı kontrol ederek ilerleme yönünüzün doğru olduğundan emin olun. Kerteriz açısını okumanız şart değildir ama kapsülün kazara dönmesi durumunda yanlış yöne sapacağınız kesin olduğundan kerteriz açısını ezberlemek ya da not etmek iyi bir alışkanlık olur.

YILDIZLARA GÖRE YÖN TAYİNİ

Yanında pusula olmayacak kadar bahtsız (!) biriyseniz Kutup Yıldızı'na bakarak da yön tayin edebilirsiniz. Bu yıldızın yönü her zaman kuzeyi gösterir. Bu yıldızı bulmak için Büyük Ayı takımyıldızının oluşturduğu cezve şeklinin gövdesinin sonundaki iki parlak yıldızı birleştiren hayalî doğruyu takip ederek, bu iki yıldız arasındaki mesafenin yaklaşık 5 katı kadar ilerisine bakmamız yeterlidir. Gökyüzünün bu bölgesindeki en parlak yıldız olduğundan, başka bir yıldızla karıştırılma ihtimali düşüktür.

stars.gif


KOL SAATİ İLE YÖN TAYİNİ

Kol saatinizle de yön tayininde bulunabileceğinizi biliyor muydunuz? Herhangi bir zamanda akrebi güneşe döndürerek, akrep ile 12 rakamlarının arasından hayali bir çizgi çekerseniz, bu çizgi bize kuzey-güney doğrultusunu verir. Güneşin olduğu bölüm güney yüzüdür.

watch.gif


Kaybolduğunuz zaman yapmanız gereken bir diğer önemli iş ise birilerine nerede olduğunuzu/olabileceğinizi bildirmektir. Herhangi bir işaretin, sesin veya nesnenin üç defa tekrar evrensel olarak yardım sinyali manasına gelir. Üst üste koyulmuş üç taş, fırtına düdüğünü üç kez çalmak vs. Yapmanız gereken, olabildiğine dikkat çekmeye çalışmaktır.
 

Etiketler
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Serimizin bu bölümünde hava tahminleri ve yıldırım konusunu ele alacağız.

Herhangi bir hayatı idame durumunda havanın durumu bizim için çok önemlidir çünkü buna göre şu an bulunduğumuz koşulları değiştirmemiz gerekecektir. Hava tahmini konusunda yine doğadaki bazı işaretleri takip etmemiz yerinde olacaktır.

RÜZGAR VE FIRTINA

Güneş doğarken havanın turuncu renkte olması; güneşin soluk ve dumanlı doğması; ayın parlak olması; güneş ve ayın etrafında bir kavis bulunması; gökyüzünün kızıla dönmesi; ayın sarımtırak veya portakal renkli olması; ayın çevresinde benekli bir halenin olması; kısa bir süre içerisinde fırtınanın kopacağına işarettir.

Bunun dışında horozların vakitsiz bir şekilde ötmesi; karaca, geyik, dağ keçisi gibi hayvanların daha alçak rakımlı yerlere inmesi; martıların karaya yakın olmaları veya karada tünemeleri de fırtınaya delalet eder. Yine oluşan düşük basınç nedeniyle bataklık, duman ve bunun gibi kokuların daha uzaktan alınması fırtınaya işarettir. Fırtınadan önce havada artan nem ile beraber branda, doğal elyaflardan yapılmış halat, balta sapı gibi tahtalar sertleşip tuz nemlenmektedir. Kamp ateşinizin dumanı yükselip birden aşağıya iniyorsa yaklaşan bir fırtına var demektir. Yıldızlı bir gecede, uzaklardan göz kırpmasını andıran minik şimşekçikler ile yağmur ve gök gürültüsü de fırtına habercisidir.

Güneşin doğarken kırmızı görünmesi ve yüksek bulutlar arasında olması; batarken gök yüzünün kırmızı olması; sert kenarlı veya bükümlü bulutların varlığı ile ayın kırmızı olması da sert rüzgara işarettir.

YAĞIŞ

Gece yıldızın olmaması, karanlık, kasvetli ve gri olması hali, atmosferin aşırı rutubet ile yüklendiğini ve yağış ihtimalinin arttığını belirtir. Yine gece otların kuru olması da sabah yağmur yağacağına delalettir. Güneş doğarken gökkuşağının görülmesi; ayın etrafında küçük bir hale bulunması; bulutların yere yakın olması; güneş batarken gökyüzünün donuk olması; ayın renginin sarı olması veya ayın kenarlarının girintili çıkıntılı; hava kapadıktan sonra rüzgar çıkması da yine yağmurun yağacağını işaret eder. Kışın uçak dumanının belli bir süre havada kalması 6-8 ºC den sonra yağmur yağacağını işaret eder. Yazın ise havanın birden soğuması doluyla sonuçlanabilir.

Rüzgarsız bir günde, uzaktaki seslerin duyulması nem oranının artmasından dolayı yağış göstergesidir. Eski yaraların, kesiklerin, romatizma, ülser gibi ağrıların artması da yağışı gösterir. Kırlangıçların su yüzeyine yakın olarak uçmaları, kısa bir süre sonra yağmur yağacağını gösterir. Yine sineklerin kapalı yerlere ve insanlara hücumu da yağmura delalettir.

HAVANIN ISINMASI

Kuşların (bilhassa kırlangıçların) yüksekten uçması; martıların yüzmesi; böceklerin toplu halde uçması; horozların ikindi vakti ötmesi; arıların yuvalarından uzaklaşmaları; örümceklerin ağ yapmaları havanın ısınacağını gösterir.

Uçak dumanının uzun bir şekil alması; kamp ateşinden çıkan dumanın göğe doğru yükselmesi; gece yıldızlı ve sakin bir havanın olması; gökyüzünün koyu mavi bir renkte olması; güneş doğarken parlak ve hafif sisli bir hava; akşam gökkuşağının görünmesi; güneşin veya ayın etrafında parlak bir halenin olması; sabah gün doğarken ortalığın gri renkte olması;
açık bir ufka doğru inen öğleden sonra güneşinden zaman zaman göz kırpar şekilde yeşil ışınlar çıkması; gece veya sabah, çiğ veya kırağı varsa; beyaz ve yumuşak bulutların yüksekte olması; yarlardan, vadilerden, sulardan sabah yükselen pus; ve parlak bir dolunay havanın ısınacağını gösterir.

Batan güneşin kızıl olması, atmosferin çok az rutubet ihtiva ettiğini, dolayısıyla 24 saat içinde yağış ihtimalinin çok az olduğunu gösterir. Yağmurdan sonraki rüzgar da yağmurun bittiğini gösterir.

HAVANIN SOĞUMASI

Martıların karaya çıkması; sineklerin kapalı yerlere hücumu; arıların yuvalarından uzaklaşmamaları; örümceklerin ağ yapmaktan vazgeçmeleri; kırlangıçların alçaktan uçmaları, uçak dumanının kısa olması; ince fakat sık bir bulut tabakasının ayı yavaşça örtmeye başlaması, iyi havanın sonunu gösterir. Yine yalnız bir yönde yıldızlar var, diğer yönde yoksa yaklaşan kötü hava var demektir.

YILDIRIM

Açık arazide eğer saçınız dikleşmeye başlıyorsa, deriniz sızlıyorsa ve/veya çatırdama gibi bir ses duyuyorsanız, dikkat edin; size her an yıldırım çarpabilir. Tehlike durumunda hemen ya hızla alçak bir yere kaçın ya da yere çömelin ve başınızı dizlerinizin arasına alarak hedef küçültün. Asla yere yatmayın. Eğer yüksek ve düz bir yerdeyseniz başınızı mümkün olduğu kadar alçakta tutun, fakat yere uzanmayın. Bazen elektrik yükünün büyük kısmı yıldırımın çaktığı noktanın yakınındaki yüzeyde yoğunlaşır. Bu yüzey akımı vücuda geçerek, ölüme ve yaralanmaya sebep olabilmektedir. Bunun için, mümkün olduğu kadar yere çökmeli ve ayak parmaklarının üzerinde durarak yerle teması en aza indirmeliyiz. Voltaj farkı yaratmamak için de ayaklarımızı birleştirmeliyiz.

Eğer etrafınızda dağınık şekilde bir kaç tane ağaç bulunuyorsa, en yakınınızdaki ağaca, o ağacın yüksekliğinin iki katı kadar uzaklıkta bir yerde başınızı dizlerinizin arasına koyarak yere çömelin. Asla tek başına duran bir ağacın altına girmeyin. Kamp araç ve gereçleri, balık oltası, golf sopası, kazma ve kürek gibi metal cisimleri elinizde bulundurmayın. Bisiklet, motosiklet, traktör gibi üstü açık araçları terk edin. Dağ ve tepelerin doruklarından, açık alanlardan, tel örgülerden, tren yolundan, metal çamaşır iplerinden, açık sundurma ve barakalar ile her türlü elektrik iletebilen cisimlerden kaçının. Yüzüyor veya su yüzeyindeki bir kayıkta bulunuyorsanız, sudan derhal çıkın, kayığı terk edin. Nehir, göl ve benzeri sulardan uzak durun. Grup halindeyseniz, bir birinizden en az 1.5 m uzakta durun. Dağda ağaç sınırından daha yüksekteyseniz, hemen ağaçlık alana inin.

Unutmayın, çevrenizdeki metal eşyalar vınlamaya başladıysa veya saçlarınızda/derinizde bir elektriklenme hissediyorsanız, büyük bir ihtimalle bulunduğunuz yere yıldırım düşecektir. Biran önce orayı terkederek yukarda sayılanlardan uygun olanını yapın.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

VitaEsMorte' Alıntı:
Doğada sıcak su imkanımız tabi ki azdır. Acil durumlarda herhangi bir plastik kaba koyacağımız suyu ateşe tutarak ısıtabiliriz. Nasıl mı?

dsc00082mv1.jpg


Suyun ısısı kabın erimesini önleyecektir. Yalnız her halükarda bu sıcak su, acil durumlarda kullanılmak içindir. Yoksa tahmin edebileceğiniz gibi pet şişenin ısınması, suya kanserojen maddeler katacaktır.


Paylaşımlarınız için teşekkürler...Evet bu yöntem çok işe yarıyor...İzmir eski foçada askerlik yaparken dağda arada bir denediğimiz bir yöntemdi...Büyük bir teneke kutuyu dört tarafından kasatura ile (hava alması için) deldikten sonra içinde ateş yakıp daha sonra suyla doldurduğumuz 1 lt lik pet şişeleri içine bırakıp çay demler ve gecenin soğuğunda bir güzel yudumlardık...Ancak bende dostumuzun dediği gibi mecbur kalınmadıkça yapılmasına karşıyım çünki gerçekten plastik kokusu suya siniyor ve sanırım buda kanserojen etkiye sahip...
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Ben durumu sizden bir adım öteye taşıyarak acil durumlar harici kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum :smiley:
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Kesinlikle haklısınız...Zaten konu başlığıda bu...Yani hayatı idame...Mecbur kalınmadıkça yapılmamalı, sadece hayatı idame açısından denenmeli...(ama malum bilirsiniz insan asker oldumu gözü birşey görmüyor, hele birde benim gibi çay tiryakisi biri dağda soğukta kalırsa o zaman kanser falan düşünmüyor insan...)
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Benzer bir durumu, biz de ergin izcilerle hiking yaparken yaşamıştık :D Sanırım imamın dediğini yap yaptığını yapma durumu geçerli :smiley:
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Evet benimkide imam olayı gibi oldu :D Bu arada hayatı idame konusundaki paylaşımlarınız çok güzel, teşekkürler emeğiniz için...(eğer sizin veya başka arkadaşların bu konuda bildiği başka püf noktası denilebilecek şeyler varsa ve bunlarıda bizlerle paylaşmaya devam ederlerse sevinirim...)
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Rica ederim Murat Bey, sonuçta bilgi paylaştıkça çoğalır :smiley: Ne kadar fazla katılım olursa ortak bilgimiz de o derece artar.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Arkadaşlar, Hugh McManners'ın Survival adlı bir kitabı vardı. Yıllar önce Outdoor dergisi bu kitabı fasiküller halinde Türkçe olarak vermişti. Acaba elinde olan var mıdır?
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

VitaEsMorte' Alıntı:
Arkadaşlar, Hugk McManners'ın Survival adlı bir kitabı vardı. Yıllar önce Outdoor dergisi bu kitabı fasiküller halinde Türkçe olarak vermişti. Acaba elinde olan var mıdır?

Ah Murat Abi ahh O Kitapcıklarıda Bende Arıyorum Aslında Bende Hepsi Vardı Birisi Fotokopı Cektırmek İçin Aldı Ve Geri Vermedi Bende Unuttum Kime Verdiğimi. Valla Abı Sen Bulursan Renkli Fotokopiyle Coğaltalım.
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

VitaEsMorte hocam,

kitabın bende orijinali var. "The commando SURVIVAL Manual / Hugh McManners"
istersen çoğaltmak için veya incelemen için verebilirim. Tabii, Erdem'in durumuna düşmemek koşuluyla ;-)
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Özdal Bey, Outdoor dergisinin verdiği Türkçe olanı bulursam daha iyi olacak. İngilizce versiyonunu okumuştum ama Türkçesi daha hoşuma gitti ;D İlginiz için çok teşekkür ederim :smiley:
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

murat hocam yazıyı şimdi gördüm.
bende bir tane fotokopi olarak survival kitabı var ama tam bilemiyorum kimin olduğunu
en kısa zamanda bakıp size haber vericem.
ayrıca hepsi olmasada outdoor dergisininde verdikleri var ama dediğim gibi tüm fasiküller yok.

eğer aradığınız şeylerse size yardımcı olmak isterim
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Serkan Bey eğer bulabilirseniz Outdoor dergisinin verdiği tüm fasikülleri almak isterim. Çok teşekkürler :smiley:
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

VitaEsMorte' Alıntı:
Arkadaşlar, Hugh McManners'ın Survival adlı bir kitabı vardı. Yıllar önce Outdoor dergisi bu kitabı fasiküller halinde Türkçe olarak vermişti. Acaba elinde olan var mıdır?

Murat hocam tüm fasikülleri eksiksiz olarak elimde mevcut hatta son 4-5 fasikülünü askerde iken tamamlamıştım ;D bana biraz zaman verirseniz (tam 200 sayfa) sayfaları tek tek scan edip burada yayınlayabilirim.

Ayrıca elimde 2. olarakta "Hayatta Kalma Kılavuzu Survival" ABD Şavaş Ofisi Askeri Birlikler Talimatnamesi'de mevcuttur. Tabiki Türkçe olarak Bilge Kültür Sanat Yayınlarının 277 sayfa... http://www.atlaskamp.com/index.php?page=urun_detay&urun_id=10375

Ve gene elimde Bilge Kültür Sanat Yayınlarının Türkçe olarak Cliff JACOBSON'un "Herkes için Harita ve Pusula" Kitabı mevcut http://www.atlaskamp.com/index.php?page=urun_detay&urun_id=10377

Bilginize.


Saygılarımla

Ufuk SARNIK
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

ufuk' Alıntı:
Murat hocam tüm fasikülleri eksiksiz olarak elimde mevcut hatta son 4-5 fasikülünü askerde iken tamamlamıştım ;D bana biraz zaman verirseniz (tam 200 sayfa) sayfaları tek tek scan edip burada yayınlayabilirim.

Arkadaşlar söz verdiğim gibi "SURVIVAL" konu başlığı altında yayınladım. Fakat telif hakları gereği silmek zorunda kaldım :( Anlayışla karşılacacağınız umuduyla...


Saygılarımla

Ufuk SARNIK
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,442
Kayıtlı Üye Sayımız
166,583
Kaydolan Son Üyemiz
onurcagritosun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst