Hayati İdame Ekipmanları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 230
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 161,730
Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Çakma Rambo' Alıntı:
bizde yaklaşık 1 ay önce hayatı idema öncesi eğitim adlı bi kampa gittik akşam için kuru odunu balta ile teymin ederken yatak yapmak için yaş dalları kesebilmek için tal testere istediler bi iki arkadaş bulmuş ben bulamadım bağ biçağı götürdüm pekala işimi çok acelesi varsa geçici bi çözüm olabilir.resmini ekleyemedim eklemeyi öğrenince atarım

Bahsi geçen şey zıvana. Internet'te o kadar aramama rağmen aradığımı zor buldum. Bilgisayar kullanan nesil galiba bu kelimenin anlamını unutmuş gibi. Haliyle ürünü bulmak zor oldu. Ürünü tarif için "bağ testeresi" de kullanılabilir. Konu ile ilgili fotoğraflar Erkul bıçak web sitesinden. http://erkulbicak.com/

5.jpg

Zıvana

Ürünün bu hali de var. Çakı ile testere iyi bir set...

16.jpg

Zıvana

Zıvananın diğer anlamı da marangozluk ile ilgili. Bir ağacın diğerinin içindeki oyuğa geçmesi ile elde edilen bağlantı denilebilir. Internet Türkçe konusunda çok fakir olduğundan konuyu saptırma pahasına özür dileyerek buna da örnek veriyorum:

lowes-joints.jpg
(link)
25 mortise and tenon
(link)
 

Etiketler
Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

kocaelı degırmenderede yukarıdakı bag cakısına tahıre dıyorlar dedemın uzum bagında sıkca kullandıı bı cakı ot temızlemek dal kesmek vs bırebır fıyat olarakta ucuz bır sey buralarda benım cantamdada bı tane var
 

tağra - çalı baltası - billhook

ilbeğ' Alıntı:
kocaelı degırmenderede yukarıdakı bag cakısına tahıre dıyorlar dedemın uzum bagında sıkca kullandıı bı cakı ot temızlemek dal kesmek vs bırebır fıyat olarakta ucuz bır sey buralarda benım cantamdada bı tane var

Sanırım bu kelime tağra'dan gelmiş yada onunla ilintili. Tağra da bu konuda bahsini etmemiz gereken bir alet.

Benim gözlediğim kadarıyla tağra kelimesi Beyşehir'de kullanılıyor. Muhtemelen Akdeniz yöresindeki bir çok şehirde de bu isim kullanılıyordur.

Tağra, ucu çengel şeklinde olan, sapı ile birlikte tek parça demirden oluşan, çengeli ağız yönünde kıvrılmış olan, tek elle kullanılacak bir balta boyundaki dal ve ince ağaç kesmeye yarayan bir alettir.

Kıvrık metal sapına tahta bir sap takılarak daha kuvvetli bir balta yada bir sırık takılarak budama aracına dönüştürmek mümkündür.

Kırklareli'de geçenlerde tağraya çok benzeyen çalı baltasını fotoğraflamıştım. Aralarında sadece boyutlarda biraz fark var...

Cali baltasi  kirklareli 1

tağra benzeri olan çalı baltası

Cali baltasi  kirklareli 2 1
Cali baltasi  kirklareli 2 2

başka bir çalı baltası

Bu alet sadece bizde yok. İngilizler buna "billhook" diyorlar. Eski devirlerden beri kullanılan bir gereç.

Spear  jackson 4516az southern counties bill hook
(link)
SSG01
(link)
billhook[/b]

Bir çok örnek:
http://www.timelesstools.co.uk/cat_pages.htm
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

eet mukun cunku telafuz hatası olmus tahıre deıl tağıre yada y ılede kullanılıo tugra kelımesıne cok yakın
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Yok canım, hata dememek gerek. Her yörenin kültüründe farklı kelimeler, tabirler var. Bunlar zenginliğimiz...
Örneğin tağra kelimesi bizim orda kullanılmayan, bilinmeyen bir kelime.
 



Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

bizim buralardada ona bıçkı denir çakma rambonun dediği gibi bendede var bizim buralarda çok bol bulunuyor 3 ytl 5 ytl ve 10 ytl likleri var bende resimdeki boyudakinden var çok sağlamçok iyimede yarıyo herkeze tavsiye ederim
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

deserteagle' Alıntı:
Yok canım, hata dememek gerek. Her yörenin kültüründe farklı kelimeler, tabirler var. Bunlar zenginliğimiz...
Örneğin tağra kelimesi bizim orda kullanılmayan, bilinmeyen bir kelime.
telafuz hatası bolgeye aıt deıl benım sahsı hatam ben yanlıs yazmısım yanı :smiley: ama dusuncen cok ınce tamamen katılıyorum
 



Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Permasol denilen ve daha önce de arkadaşların bahsettiği potasyum permanganatı alırsanız içindeki kullanım klavuzunu da beraber taşıyınız. Çünkü bu mucize ilaç, her araziye çıkanın yanında olması gereken bir materyaldır. Su temizlemek yapacağı en basit iştir. Zehirli sokmalardan gıda dezenfektesine kadar nasıl kullanılacağı klavuzunda yazıyor. Ancak nasıl işaret verileceği, nasıl ateş yakabileceği, konularını biraz zaman bulunca yazmaya çalışacağım.
Bu arada benim de bir bıçak koleksiyonum olmasına ve arazide gerberin el yapımı büyük boy, victorinoks un kilitlenebilir bıçıklısı ve ledermanın büyük boyunu (Şehirde hepsinin küçük boyunu) taşımama rağmen eğer deseler ki ıssız adada hangisini alırdın. (Survival bıçaklarım olmasına rağmen) Hiç birini deyip el baltamı alıp giderdim. Bıçaklarımın arasında en keskini ise bir eskiciden bulduğum kırık bir yatağandır. (Resmi Türk kılıcı) yatağan eğri ama iç bükey kısmı keskin bir kılıçtır. bulduğum kırık yatağanın sapını tik ağacından yapıp bileyince çok keskin bir bıçak ortaya çıktı. Bildiğiniz gibi Yatağan dünyanın en keskin iki kılıcından biridir.
Tel testerelere arkadaşlarım çok merak sarmış ama şu kadarını söyleyebilirim. victorinoks ya da ledermanın testeresi daha kullanışlıdır. Tel rutubetlenir ve kopar, tel testere ısınır ve kopar, tel testerenizin halkalarını taksanız dahi ısıdan elinizi yakar. Yani bununla hızlı çalışmayı unutmalı, çok fazla kullanmamalısınız. O derece ısınır ki akaytanla ateş yakma yerine döktüğü talaşları kolayca tutuşturabilirsiniz. Yani belki en çok bu işe yarar.
İlk sayfalarda heliograf denilen işaret aynası var mı göremedim çünkü şu an dağ başından kart ile bağlanıyorum. Eğer yoksa bir işaret aynanız olmalı ve bir de bunu kullanmayı bilmelisiniz. Çünkü delikten uçağı gördüğünüzde o da sizi görecek diye bir kaide yoktur.
Bir de yine hayat-ı idame malzemelerinin içinde fuları göremedim sanırım dikkatli bakmadım. Ama fular en çok amaca hizmet edebilen malzmeler içinde ilk sırayı alır. Dağdan dönünce diğer yaşadıklarımı da paylaşabilirim. Sadece size şu linki vereyim. http://www.hasansubasi.org/icerik.php?Makale_id=277&Kat_id=28
Bir de hayat-ı idame çantasının vazgeçilmezi 4-5 m. uzunluğunda soba teli gibi bir teldir. (İnce, yumuşak ve sıkı sıkı sarıp taşıyacağınız bir tel) Çünkü herkesin sandığı gibi tuzaklar sadece ip ile kurulmazlar:smiley:
Çantanıza koyacağınız ucuz şeffaf bir yağmurluk sadece yağmurdan korunmanıza değil, su biriktirmenize, su taşımanıza ve en önemlisi hayat imbiği yapıp çöl kumundan su üretmenize de yarayacaktır. Dağdan şidilik bu kadar. İnince gene devam ederim.

PERMANGANATE
(Potassium Permanganate)



Formül: 1 tablet, 0,250 gr potassium permanganate ihtiva eder. PERMASOL tablet (potassium permanganate) Bactericidal (bakteri yok etme ) Fungicidal (mantarları yok etme) Asterigent ve oksidasyon etkilerinden dolayı antiseptik, dezenfekten ve koku giderici olarak kullanılır.

Potassium Permanganate’in tablet halinde bulunması istenilen kesafetteki solüsyonunu doğru olarak hazılanmasını mümkün kılar.



SOLÜSYON HAZIRLANIŞI

1/1000 lik solüsyon elde etmek için 1 litre suya 4 tablet

1/2000 lik solüsyon elde etmek için 1 litre suya 2 tablet

1/4000 lik solüsyon elde etmek için 1 litre suya 1 tablet

1/5000 lik solüsyon elde etmek için 1 250 cc suya 1 tablet

Solüsyon hazırlanırken tabletlerin mutlak cam veya emaye bir kapta eritilmesi ve tabletin tamamaen eriyinceye kadar beklemesi sonra suyun kuvvetle çalkalanması homojen bir solüsyon elde etmek için gereklidir.



KULLANMA ŞEKLİ VE YERLERİ

1. Gargara ve ağız yıkamalarında erkek ve kadın tenasül organlarındaki bütün akıntı hastalıklarında bilhassa gonore’de tavaj suretiyle 1/4000 lik potassium permanganate solüsyonu kullanılır.

2. Ekzama , pişik ve derinin mantar hastalıklarında 15-20 dakikalık banyo tedavisi suretiyle 1/1000 lik –1/2000 lik potassium permanganate solüsyonu kullanılır.

3. Yılan ıssırmalarında ıssırılan bölgedeki zehirin tadili için 1/4000 lik potassium permanganate solüsyonundan 1-2 cc derhal o bölgeye zerketmek suretiyle ilk tedavisi yapılır.

4. Geniş yanıklarda hafif solüsyonlarla kısa banyolar ço0k faydalıdır.

5. Morfin, afyon striknin zehirlenmelerinde 1/5000 lik potassium permanganate solüsyonu mide yıkamak suretiyle kullanılır.Mide boşaltmada etkilidir.Antropin , kokain ve harbitrurate zehirlenmelerinde etkisi yoktur.

6. Bugün bu ilacın en geniş kullanım yeri pişirmeden yemek mecburiyetinde kaldığınız meyve ve sebzelerin dezenfektasyonudur.Bunun tercihan kaynatılıp soğutulmuş sudaki 1/1000 lik potassium permanganete solüsyonu kullanılır.



Dezenfekte edilmek istenen besin maddesi hazırlanmış potassium permanganate solüsyonundan 15-20 dakika bırakılıp mütakiben kaynatılıp soğutulmuş bolca su ile ilaçtan eser kalmayacak şekilde dikkatle yıkanır.

Tifo dizanteri, kolera gibi barsak enfeksiyonu salgınları ile barsak parazitlerinden korunmak ancak bu şekilde mümkün olabilir.



DİKKAT HARİCEN KULLANILIR. YUTULMAZ

İlaç çocukların ulaşamayacağı yerde muhafaza edilmelidir. Öldürücü dozu: 5-10g ( 1 tüb PERMASOL tablet 5gr potassium permanganate ihtiva eder)

Zehirlenme belirtileri: mide bulantısı , kahverengi kusma , ödem yanakta kahverengimsi mukoza görünümü, böbrekte hazar ve kalpte deprasyondur.

Toksik etkilerinin tedavisi zehirlenmede hemen süt içilerek absorbsiyona mani olmalıdır. Sirkülasyon, plazma infüzyonu veya uygun bir elektrolitik solüsyonla devam ettirilmelidir.

Yanıklarda tahrişlerde ve ülserasyonlarda mukoza örtüsü ,su veya izotonik su ile tekrar tekrar yıkanmalıdır.

Ciltte kalan kahverengi lekeler oksalik veya sülfirik asit ile giderilebilir.
 



Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Tuğra veya Tahra denilen alete ihtiyaç uzunluğunda bir sap takarsanız. Arazideki yürüyüşlerin en can sıkıcı, en can yakıcı olanına çare buldunuz demektir. Tuğra dikenli, böğürtlenli alanlarda bile kendinize zarar vermeden yol açabileceğiniz tek alettir.
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Tahra ya Bodrum taraflarında Tara denmektedir arazide mükemmel bir alettir hele birde Jeep sustasını alıpta sıcak demirciye gidip iyi bir ustaya Tara yaptırırsanız bu aleti ömrünüzün sonuna kadar kullanabilirsiniz benim dedem 83 yaşında vefat etti dedemin Tarasını işim olduğu zaman ben kullanıyorum ve benimde yaşım şuan 44
 


Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

dün gittim bora frimasının büyük shongun modelini beğendim aldım kullanışlı bir bıçak bugün bahçede bir kaç ağaç parçaladıktan sonra kütüğe sapladım ve ucu kırıldı nasıl bi iştir anlıyamadım ??? ters bir hareket yapsam benim yüzümden oldu diyebilirim ama dümdüz sapladım :s severek aldığım bıçağımdan soğudum ne yapmam gerekiyor yardım edermisinz ?
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,508
Mesajlar
1,519,021
Kayıtlı Üye Sayımız
172,164
Kaydolan Son Üyemiz
erensipahi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst