Ynt: Hayati İdame Ekipmanları
dejavu' Alıntı:
...
Bu yukarıda anlatmış oldugunuz malzemeler pahalımıdır nerede bulunur nasıl temin edilrir bu konudada yardımcı olunurlsa sevinirim
...
Merhaba,
Bahsi gecen ürünlerin kimisi pahali yada bulması zor ürünler. Buna karşılık, bir çok ürünü de çevreden kolaylıkla temin etmek mümkün. Tabii kimi ürünler için kitlerdeki havalı olanlarını aramak yerine daha basit çözümler üretmek de mümkündür.
Pusula: Düğme pusulalar 2 lira gibi bir fiyata bulunabiliyor. Kırtasiyelerde, av malzemeleri satan dükkanlardan temin edilebilir.
Ateş yakma: Egzantrik ateş yakma yöntemleri yanında elimizin altındaki yöntemlere de ağırlık vermek çözüm olabilir.
Ateş yakabilmek ısınmanız, kurumanız, beslenmeniz, su arıtmanız, alet yapmanız, yabani hayvanları çevrenizden uzak tutmanız, gündüz ve gece işaret vermeniz iiçin elinizdeki en önemli imkanlardan biridir. Bu nedenle elinizde ateş yakabilmek için birden fazla yöntem olması hiç de fena olmaz.
Kibrit ıslanır ve biter denir ama yirmi otuz kibrit çöpü eğer ziyan edilmezse uzun bir süre iş görür.
Kibrit ve çakmak diğer ilkel yöntemlerden çok daha kolay bir şekilde ateş yakar. Çakmağınız, yakıtı uzun süre uçmayan bir çakmak olmalıdır. Gazlı çakmaklar zippo, imco gibi sıvı yakıtlı olan çakmaklara göre gazını contaları sayesinde çok daha uzun bir süre muhafaza edebilmektedir. Tabii çakmaklar nazik araçlardır, kollamak gerekir.
kibrit
Ben ufak tüplere (ör: plastik/aluminyum ilaç tüpü) gerekirse arkasını kırarak kısalttığım kibrit çöpleri ve kibrit eczasını koyuyorum. Maliyeti bir kutu kibrit maliyeti... Ayrıca çin malları her şeyi ucuzlatınca ufak, kitlere sığacak çakmaklar da bir kaç liraya düştü.
Bunların yanısıra mümkünse bütçeye kıyıp bir tane firesteel edinmeniz sizi risklerden uzak tutacaktır. Ben geçenlerde hem magnezyum hem de firesteel içeren aşağıdaki üründen aldım. Kanaatim odur ki magnezyum içermeyen büyük firesteel'lerden bulundurmak da yeterli...
Pamuk: firesteel gibi nesneleri kullanarak ateş yakmaya niyetlenince pamuk yakmayı denediyseniz pamuğun kolay tutuştuğunu görmüşsünüzdür. Kitinizin içindeki boşlukları pamukla doldurabilirsiniz.
Su arıtma:
Bir ufak şişe ile taşıyacağınız
tendürdiyotun 5 damlası 1 lt suyun arıtılmasını sağlar. ufacık bir şişe ile günler geçirmeniz zor olmaz.
Eğer elinizde katışıksız, kokulandırılmamış bildiğimiz çamaşır suyu varsa (%5.5 Sodyum Hipoklorit içeren) bunu da su arıtmasında kullanabilirsiniz.
Su arıtmasında kullanabileceğiniz
Potasyum Permanganat da eczanelerden kolaylıkla temin edilebilir. Tabii bunu muhtemelen "
Permasol" diye aramalısınız.
Tentürdiyot
Permasol
Boş permasol kutusuna kısaltılmış kibrit çöpleri sığdırabilirsiniz.
Prezervatif:
Prezervatif zor zamanda su taşımaya yarar. Çok şık bir fikir değil ise de çok az yer kaplıyor olması preservatifin en büyük avantajı. Prezervatifi ıslanmamasını istediğiniz gereçlerinizi paketlemek için de kullanabilirsiniz. İçine su doldurup büyüteç olarak da kullananlar da varmış ama denemişliğim yok.
Düdük: 1999 depreminden sonra da düdükten bahsedilmişti. Düdük, enerjinizi tüketmeden kendinizi duyurmanız için kullanacağınız bir gereçtir. Kamp malzemelerinin bulunduğu dükkanlarda iki üç frekansta ses üreten düdükler bulunabilir. Bunların daha duyulur bir ses ürettiği söylenir. Bildiğimiz, askerde kullandığımız, hakem düdüğü yada bekçi düdüğü denen düdükler de yeterince yüksek bir ses üretirler. Eğer metal almazsanız paslanma ihtimalini de ortadan kaldırabilirsiniz.
Ayna: Uzaklardaki kurtarıcılarınıza işaret vermek için en etkili yöntemlerden biri aynanızın ışığı ile tüm ufku taramanızdır.
Ortası delik özel işaret aynaları hayatı idame kitlerinde bulunabilmektedir. Eğer ufak bir aynanız varsa bu da gayet iyi iş görür. Sadece ateş ve dumana medet bağlamayın, ayna da kullanın.
Kalem: Ufak bir kurşun kalem işinizi görecektir. Evdeki eski ve kısa bir kurşun kalem işinizi gayet iyi görür. Eğer ki İkea'yı gezerken aldığıız kısa kelemler de bu amaca gayet güzel bir biçimde hizmet eder. Eğer yeriniz çok değerliyse kalemi bir testere ile daha da kısaltabilirsiniz.
Kağıt: Kitinizin içine biraz kağıt koymanızın hiç bir zararı olmaz... Bunun yanısıra ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri içeren ufak dokümanları da kite ekleyebilirsiniz.
Çengelli İğne: Tuhafiyelerden, pazardan vs.'den temin edebilirsiniz.
Dikiş seti: Renk renk ipler içeren bir sete ihtiyacınız olmasa da iğne ve ipliği sette bulundurun derim. Ne dikmek zorunda kalacağınız belli olmaz...
İp: Bu tür kitler için genellikle
paracord tavsiye edilir. Paracord paraşüt ipidir. Paracord 550'nin bahsi çok edilmektedir. Bu 550 libre yani 249 kg'yi taşıyabilen bir iptir. Bu tür bir ipi kite eklemenin popüler yollarından biri ipi bıçak sapı görevi görecek şekilde sarmaktır. Bunun yanısıra örgü bileklik vs. şekillerde de aksesuar olarak taşımak mümkündür.
Ben paracord diye anılan bir ip araştırmadım ama Praktiker gibi yapı magazalarından, denizcilik ile ilgili ürünler satan dükkanlardan buna benzer özellikte ipler temin ettim ve memnun kaldım.
bıçak sapı olarak...
Bıçak sapına ip sarma için başka yöntemler:
http://www.northcoastknives.com/northcoast_knives_tutorials_CordWrap.htm
Bileklik
(
Yapılışı )
NOT: Yukarıdaki yazı için araştırma yaparken bulduğum
bu kit ilginizi çekebilir.