Hayati İdame Ekipmanları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 230
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 163,108
Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Sadece bıçağa odaklanmamak lazım diyeyim de konu açılsın, diğer malzemelerden bahsedelim.

Hayatta kalmaya calisilan bir andaki öncelikli problemle birlikte en önemli gereçler de değişebilir. Pusula olmadan ve başka türlü yolu bulamadan kaybolmak, su taşıyacak bir kap olmadan dogada ilerlemek, yağmurda örtünememek insana elindeki diger malzemeyi unutturur. ::smiley:

--- o ---

Button compass


Kabalcı Kitabevinde gördüm ufak pusulalar satiyorlardi, eski demir 5 liralar boyunda olan bir tane aldım. Av malzemeleri ve hobi magazalarında bunlari boy boy bulabilirsiniz. Pusula az yer kaplamasına rağmen çok iş gören bir araç. Alırken yönü göstermesinde sorun var mı, takılıyor mu diye bakmakta fayda var.

Hazır setlerde en ufak boydaki pusulalardan oluyor:

Survival kit 07


--- o ---

Bunun yakıtı gecenlerde Ümraniye Meydan (Ikea'nın orası..) Intersport Mağazasında vardi.


erthem' Alıntı:
CEP SOBASI:
9

Cep sobası grafit yakıtla 60 ºC - 10 saat süreyle ısı verir. Katı yakıt 12 adetlik paketlerdedir. Sobalar kadife kılıflıdır.
 

Etiketler
Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

herkeze selamlar bursadan yazıyorum siteye yeni üye oldum yaz aylarında kamp yapmayı düşünüyorumüst resimdeki survival setindeki tel testereden bir çok yere sormama rağmen bulamadım piyasada geçerli bir adı markası veya bulabileceğim yerler nelerdir forumda ki herkeze tekrar selamlar
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Arkadaşlar ;

Bu ne güzel bir bilgi akışı vallaha elinize sağlık bilmediğimiz daha ne çok şey varmış. Bu yukarıda anlatmış oldugunuz malzemeler pahalımıdır nerede bulunur nasıl temin edilrir bu konudada yardımcı olunurlsa sevinirim


Hürmetlerimle
Güven
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Ne tarz malzeme tam olarak? Bıçak, kampçılık ekipman? Her bir malzemenin ayrı en iyi markası ve farklı temin şekilleri var. Nasıl bir malzeme ve ne amçla kullanacağınızı belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılar
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Barkın bey,
Bir Kukri ile ilgili özel mesajdan fikrinizi sordum.
Farkettiniz mi?
 



Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Şenol bey,

Mesajınızı aldım ve cevapladım.Uzun zamandır foruma girmiyordum.Gecikme için kusura bakmayın.

Saygılar
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

dejavu' Alıntı:
...
Bu yukarıda anlatmış oldugunuz malzemeler pahalımıdır nerede bulunur nasıl temin edilrir bu konudada yardımcı olunurlsa sevinirim
...

Merhaba,

Bahsi gecen ürünlerin kimisi pahali yada bulması zor ürünler. Buna karşılık, bir çok ürünü de çevreden kolaylıkla temin etmek mümkün. Tabii kimi ürünler için kitlerdeki havalı olanlarını aramak yerine daha basit çözümler üretmek de mümkündür.

Pusula: Düğme pusulalar 2 lira gibi bir fiyata bulunabiliyor. Kırtasiyelerde, av malzemeleri satan dükkanlardan temin edilebilir.

Compass 250w ds


Ateş yakma: Egzantrik ateş yakma yöntemleri yanında elimizin altındaki yöntemlere de ağırlık vermek çözüm olabilir.

Ateş yakabilmek ısınmanız, kurumanız, beslenmeniz, su arıtmanız, alet yapmanız, yabani hayvanları çevrenizden uzak tutmanız, gündüz ve gece işaret vermeniz iiçin elinizdeki en önemli imkanlardan biridir. Bu nedenle elinizde ateş yakabilmek için birden fazla yöntem olması hiç de fena olmaz.

Kibrit ıslanır ve biter denir ama yirmi otuz kibrit çöpü eğer ziyan edilmezse uzun bir süre iş görür. Kibrit ve çakmak diğer ilkel yöntemlerden çok daha kolay bir şekilde ateş yakar. Çakmağınız, yakıtı uzun süre uçmayan bir çakmak olmalıdır. Gazlı çakmaklar zippo, imco gibi sıvı yakıtlı olan çakmaklara göre gazını contaları sayesinde çok daha uzun bir süre muhafaza edebilmektedir. Tabii çakmaklar nazik araçlardır, kollamak gerekir.

55.jpg

kibrit


Ben ufak tüplere (ör: plastik/aluminyum ilaç tüpü) gerekirse arkasını kırarak kısalttığım kibrit çöpleri ve kibrit eczasını koyuyorum. Maliyeti bir kutu kibrit maliyeti... Ayrıca çin malları her şeyi ucuzlatınca ufak, kitlere sığacak çakmaklar da bir kaç liraya düştü.

Bunların yanısıra mümkünse bütçeye kıyıp bir tane firesteel edinmeniz sizi risklerden uzak tutacaktır. Ben geçenlerde hem magnezyum hem de firesteel içeren aşağıdaki üründen aldım. Kanaatim odur ki magnezyum içermeyen büyük firesteel'lerden bulundurmak da yeterli...

magnesium_firestarter.jpg
magnesium_flint.jpg


Swedish firesteel 2


Pamuk: firesteel gibi nesneleri kullanarak ateş yakmaya niyetlenince pamuk yakmayı denediyseniz pamuğun kolay tutuştuğunu görmüşsünüzdür. Kitinizin içindeki boşlukları pamukla doldurabilirsiniz.

Su arıtma:
Bir ufak şişe ile taşıyacağınız tendürdiyotun 5 damlası 1 lt suyun arıtılmasını sağlar. ufacık bir şişe ile günler geçirmeniz zor olmaz.

Eğer elinizde katışıksız, kokulandırılmamış bildiğimiz çamaşır suyu varsa (%5.5 Sodyum Hipoklorit içeren) bunu da su arıtmasında kullanabilirsiniz.

Su arıtmasında kullanabileceğiniz Potasyum Permanganat da eczanelerden kolaylıkla temin edilebilir. Tabii bunu muhtemelen "Permasol" diye aramalısınız.

resimgoster.aspx

Tentürdiyot

ilac_permasol.gif

Permasol

Boş permasol kutusuna kısaltılmış kibrit çöpleri sığdırabilirsiniz. :smiley:

Prezervatif:
Prezervatif zor zamanda su taşımaya yarar. Çok şık bir fikir değil ise de çok az yer kaplıyor olması preservatifin en büyük avantajı. Prezervatifi ıslanmamasını istediğiniz gereçlerinizi paketlemek için de kullanabilirsiniz. İçine su doldurup büyüteç olarak da kullananlar da varmış ama denemişliğim yok.

Düdük: 1999 depreminden sonra da düdükten bahsedilmişti. Düdük, enerjinizi tüketmeden kendinizi duyurmanız için kullanacağınız bir gereçtir. Kamp malzemelerinin bulunduğu dükkanlarda iki üç frekansta ses üreten düdükler bulunabilir. Bunların daha duyulur bir ses ürettiği söylenir. Bildiğimiz, askerde kullandığımız, hakem düdüğü yada bekçi düdüğü denen düdükler de yeterince yüksek bir ses üretirler. Eğer metal almazsanız paslanma ihtimalini de ortadan kaldırabilirsiniz.

RN0298.jpg
RN11578.jpg


Ayna: Uzaklardaki kurtarıcılarınıza işaret vermek için en etkili yöntemlerden biri aynanızın ışığı ile tüm ufku taramanızdır.
Ortası delik özel işaret aynaları hayatı idame kitlerinde bulunabilmektedir. Eğer ufak bir aynanız varsa bu da gayet iyi iş görür. Sadece ateş ve dumana medet bağlamayın, ayna da kullanın.


Kalem: Ufak bir kurşun kalem işinizi görecektir. Evdeki eski ve kısa bir kurşun kalem işinizi gayet iyi görür. Eğer ki İkea'yı gezerken aldığıız kısa kelemler de bu amaca gayet güzel bir biçimde hizmet eder. Eğer yeriniz çok değerliyse kalemi bir testere ile daha da kısaltabilirsiniz.

ikea115.JPG


Kağıt: Kitinizin içine biraz kağıt koymanızın hiç bir zararı olmaz... Bunun yanısıra ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri içeren ufak dokümanları da kite ekleyebilirsiniz.

Çengelli İğne: Tuhafiyelerden, pazardan vs.'den temin edebilirsiniz.


Dikiş seti: Renk renk ipler içeren bir sete ihtiyacınız olmasa da iğne ve ipliği sette bulundurun derim. Ne dikmek zorunda kalacağınız belli olmaz...

needle_thread_250w_ds.jpg


İp: Bu tür kitler için genellikle paracord tavsiye edilir. Paracord paraşüt ipidir. Paracord 550'nin bahsi çok edilmektedir. Bu 550 libre yani 249 kg'yi taşıyabilen bir iptir. Bu tür bir ipi kite eklemenin popüler yollarından biri ipi bıçak sapı görevi görecek şekilde sarmaktır. Bunun yanısıra örgü bileklik vs. şekillerde de aksesuar olarak taşımak mümkündür.

Ben paracord diye anılan bir ip araştırmadım ama Praktiker gibi yapı magazalarından, denizcilik ile ilgili ürünler satan dükkanlardan buna benzer özellikte ipler temin ettim ve memnun kaldım.

paracord_handle_diagram.jpg
Atwoodthumb

bıçak sapı olarak...

Bıçak sapına ip sarma için başka yöntemler:
http://www.northcoastknives.com/northcoast_knives_tutorials_CordWrap.htm

paracord.thumbnail.JPG

Bileklik
( Yapılışı )


NOT: Yukarıdaki yazı için araştırma yaparken bulduğum bu kit ilginizi çekebilir.
psp_in_clamshell_250w_ds.jpg
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Teneke kutu temini

Hayatı idame gereçlerini koymak için güvenilir, pratik, dikdörtgen bir kutu idealdir.

Haftasonu Kipa'da teneke kutusu içinde satılan oyun kağıtlarına rastladım. Fiyatı 1,49YTL idi. Şimdiye kadar ortalıkta böyle uygun bir kutuya denk gelmemiştim. Geçen sene satın almış olduğum kitin kutusundan biraz küçük bir kutu bu. Boyutları bana ideal geldi doğrusu.

Oyun karti kutusu 01


Oyun karti kutusu 02


Oyun karti kutusu 03


Oyun karti kutusu 04
 





Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Bıçak buymuş:
cksurc.jpg


Hakkindaki bilgileri okumaya devam ediyorum.. Bunlar ilk aklima gelenler:

Silah dünyasinda bunu gördüğümde görüntüsü biraz acayip gelmişti.

Sırtındaki tırtırlar işlevsiz duruyor. Çünkü bıçağın bilenerek inceltilmiş bir kısmındayken testere görevi görmesi beklenemez. Orada süs gibi duruyorlar. Ayrıca sırtının kalın ve düz olması avantaj olurdu. Sırtına bir şeyler yarmak için vurmak yada sırtı ile birşeylere vurmak imkanı açısından söylüyorum.

Üzerindeki kaplama, paslanmaz çelik bir üründe gereksiz. Müşteri avlamak için yada belki bıçağın yüzeyini parlatma işçiliğinden kaçmak için yapılmıç gibi. Ticari amaçlı gibi yani...

Bendeki bir S&W'de aynı kılıftan var. Açıkçası deri kılıfı tercih ederdim.

Bunun yerine aynı çelikten, aynı tanto ağıza sahip, gül ağacı gibi malzemelerden sapı olan Bora Shogun'u (M-410) önereyim.

17_00.jpg


Yanılmıyorsam yine aynı mağazada üst katta bu da vardı. İkisini gidip görmeni tavsiye ederim.
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

abi önerilerin için teşekkür ederim benim tek şansım int. getirtmek gidip göremiyorum alanyada olduğum için boranın m-410 modelinide önceden bakmıştım fiyatı daha uygun 80 lira ...
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Pardon, ben de İstanbul'dasınız falan diye düşünmüştüm.

Madem uzaktan karar verme durumu var. Biraz daha ayrıntı vereyim bari. Yalnız, bahsi geçenler seçmen gerekenler anlamındadır değil de bunlar benim fikir sahibi olduğum aletlerdir diye yazıyorum.

BORA M-410:
Bende bahsettiğim Bora bıçak var. Resimdekinden ilginç bir şekilde sadece kılıfındaki çıtçıtın şeridi farklı. Bundan bir şikayetim de yok. Ama gördüğüm kadarıyla SilahDünyası'ndaki bıçağın kılıfı da resimdeki gibiydi.

Bıçağın sadece sapını biraz da süslemek amacıyla deri bir şerit ile sardım. Onun dışında, eğer hor kullanacak olsaydım bıçağın ucunun biraz daha küt olmasını isterdim, ancak öyle kafamda buna gerek duyacağım bir durum tasavvur etmediğimden önemsemiyorum. Bıçağın ucu dezavantajdan daha çok avantaj sağlayacak gibi duruyor. Bu kısmı düz olduğundan ağzının uç kısmı eğri olanlara göre bilenmesi daha kolay. Bu senin bahsettiğin CKSURC için de geçerli bir avantaj.

Geçenlerde, ateş için topladığım bilek kalınlığındaki dalları kısa kısa kırdıktan sonra bıçak ile yarmıştım. Bıçağın sırtına diğer ağaç dalı ile vurarak odun yarmak, sırtın kalınlığı bıçağın et kalınlığında olduğundan ve sırt düz olduğundan sorunsuz olmuştu. Diyebilirim ki, seçtiğin bıçağın sırtındaki düzlük de bir avantajdır.

Genel olarak Bora'lar güzel duruyorlar. Kimilerinin fiyatları yabancı bıçaklardan daha yüksek.

S&W CKSUR7:
S&W olarak bende sendeki CKSURC ile biraz benzeşen CKSUR7 var. Bunu tesadüfen Silahdünyası'nın oralardayken dükkana bakınmaya girmiş ve balta niyetine bulunsun diye almıştım. Bıçağın çeliği ve kılıfı senin ilgilendiğin bıçaktaki ile aynı olduğundan ve yine kaplamalı/boyalı olduğundan sadece bu özelliklerinden bahsedeyim.

SW-CKSUR7.jpg
62-25.gif


Kılıf: Artıları: Kılıf, birden fazla şekilde bağlamanı sağlayacak şekilde tasarlanmış. Üzerinde biley taşı ile geliyor. Taş işe yarıyor. Eksileri: Kılıf fazla büyük ve içindeki plastik kırılgan duruyor. Genel görünüş biraz ucuz.

Siyah boya/kaplamanın hiç bir gereğini göremedim. Altındaki zaten paslanmaz bir çelik. (440C)

Eğer bir bıçakta kamuflaj arayacaksanız, bunu en kolay sağlayan şeylerin doğal renklerdeki deri ve ağaç malzeme ile sağlandığını söylemem gerek. Siyah, doğada o ladar sık görmeyeceğiniz bir renk. Ayrıca savaşta gece düşman kampı da basmayacağım. ;D Amacım kampta, piknikte ateş için kuru dal parçalamak.

Bıçağın boyası daha dükkanda iken kılıfa sürtmelerde o simsiyah halini kaybetmeye başladı. İlerde kullanım ve bileme esnasında daha kötü bir hale geleceğini söylemek gerek. Tabii bu öyle umursanacak bir problem mi? Değil... Kim bir baltanın rengini umursar ki?

Çeliği fena bir çelik değil. Yanında gelen özel taş ile bilenmesi kolaydı.
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

bilgiler için teşekkür ederim galiba bora m-410 alıcam :smiley: boranın yanında bileme taşı geliyormu?
 

Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Yok yanında taş gelmiyor, kılıfta taş için bir cep yok.

Pratik bir çözüm olarak su zımparası taşıyabilirsin. Kolay taşınır. 4 parmak genişliğinde bir zımpara kağıdı taşırsan işini görür.
 



Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Arkadaşlar İstanbulda Firesteel Ve Tel Testere Alabileceğim Bi Yer Varmı Sadece Onlar Eksik Kaldı Ama Bir Türlü Bulamıyorum. Yardımcı Olursanız Sevinirim.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,265
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst