Ynt: Hayati İdame Ekipmanları
Cabelas bu tür ürünleri (Mg. firestarter) Türkiye'ye gönderebiliyor mu?
schweps' Alıntı:
1.ihtiyacınız için bir adres;
http://www.cabelas.com/...
--- o ---
Survival amaçlı bir bıçağın;
- Sağlam olmasını beklerim.
- Sapında ve namlusunda taş, demir gibi şeylerle üzerine vurulmaya müsait sağlam bölgeler bulunmasını isterim. Böylece bıçağı kama, keski yerine kullanabileyim. Doğal olarak sapının sonu metal olsun, bıçak tek taraflı olsun, testereli olacaksa da boş bir alan içersin isterim.
- Sapının bıçağı bir mızrağa dönüştürmeye imkan sağlamasını isterim. Yani sapının bir sopaya iple bağlamaya yada sopaya geçirilmeye müsait olmasını isterim.
- Sapının kırılıp dökülmemesini, çürümemesini beklerim.
- Ağzının kolay bilenecek bir şekilde olmasını beklerim. Konkav bir ağızı bilemek daha zordur.
- Ucu fazla sivri yada küt olmamalı.
- Paslanmamasını isterim ama bunun için bıçağa bakmak gerektiğini kabul ederim.
- Bıçak çok hafif olmamalı.
- Kalın olmasındansa enli olmalı.
- Sapı çok girintili çıkıntılı olmamalı, sağ ve sol elle ve farklı şekillerde tutulmaya müsait olmalı.
- Ağırlık merkezi ortaya yakın olsa hoş olur.
- Boyutları bulundurmaya uygun olmalı. Konu survival iken maçet, pala filan bana göre biraz fazla kalıyor. O boyda bir aleti jungle'a gidecek olsam tabii ki yanıma alırım ama survival için faydası olsun diye bir kenara sıkıştırıp taşımak zor... Yaklaşık 30 cm'lik bir bıçaktan büyüğünü yanıma almayı ummam.
--- o ---
Temin problemi olmasa
ColdSteel Bushman almak isterdim. sapından dolayı daha çok işe yarardı.
Benim razı olduğumdan pek de uzun değil, 30-31 cm boyu...
--- o ---
Bıçak bilemede benim tercih ettiğim yöntem, iki tarafı da olabildiğince ince bir zımpara ya da taş ile bilemek. Tabii bendeki bıçakların ağzı simetrik bilenmiş olanlardan, yani resimde sağda görünenden.
Bıçak bilerken önem verilecek bir nokta çapak üretmemek. Eğer yeteri kadar bilemişseniz bir noktadan sonra (çeliğine göre değişen bir şekilde) çapak üretirsiniz. Bu andan itibaren bıçak ağzını çapağın eğildiği taraftan ve hafifçe bilemelisiniz, yalnızca çapağı götürecek kadar bileyin, fazla değil.
Ağızı tek taraftan bilenerek açılmış olanda, düz tarafı yüzeye paralel olarak çok hafif bilemek bilemeyle oluşan çapağı gidermeye yarayacaktır.
Kendi yaptığım bıçaklarda bıçağı koldaki tüyleri kesebilecek kadar biliyorum. Bunu başarmanın yolu, sonlara doğru gittikçe hassaşlaştıracağınız bir işçilik ve ince bir zımpara.