Hayati İdame Ekipmanları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 230
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 163,712
Ynt: Hayati İdame Ekipmanları

Hımm.
O zaman minik metal kutulara. Özellikle sakız kutularına mum artıkları ile pamuk dolduralım.
Çantanın bşr köşesinde dursun.

Kamplarda fener vazifesi görür.!!

Etiketler

Pamukların bir ucunu muma batırıp diğerini kuru bırakıp kolay tutuşturulan ve iyi yanan bir tutuşturucu elde edebilirsiniz. Bunu da bir sakız kutusuna koyup ağzını da elektrikçi bandı ile izole edebilirsiniz. Tepesinden açılan kutular kısa bir bant ile birlikte iyi bir sonuç verecektir.

Tel testere bulamıyorsanız belki de en iyisi testeresi de olan bir çakı...
Victorinox trailmaster tipinde bir alet fena olmaz.

18-1.jpg

Bu tarz bir bıçağın gerçek bir hayatta kalma durumunda insanı yarı yolda bırakacağını garanti ederim.Bıçağın sap kısmı ile kesici kısmı yekpare olmadığından uzun süreli kullanımda yada biraz zorladığınızda iki parçadan oluşan bir bıçağınız olur :smiley: Bu bıçakla ne doğrudürüst bir dal kesilir (bıçağın üzerindeki testereye benzer oluşum normal hayatta hiç bir işe yaramaz aşırı enerji sarf ettiğinizle kalırsınız.) ne de kırılmayacağından emin olarak gönül raharlığı ile bir yere saplayabilirsiniz.

Bıçak ve çakı en önemli kamp ve hayatta kalma malzemeleridir.Her malzemenin dandiğini alın ama bu aletlerde işinizi şansa bırakmayın.

Şahsi önerim busse veya kardeş firması olan scrapyard firmalarının ürettiği modellerdir.Bu bıçaklarla beton bile parçalayabilirsiniz.Saatlerce kütük kestikten(chopping dediğimiz hareketle dal veya kütük kesilir bıçak üzerindeki testere bence sadece gösteriş amaçlıdır) sonra hiç bilemeden fileto çıkartabilirsiniz.

Her kampçının (trekking ler harici uzun süreli kamplarda) en az bir ana bıçak ve birde çakı taşıması doğru olur.Back up bıçak olarak tool tercih edilecekse leatherman ın wave veya charge modelleri uygundur.Bir tool ile yapamayacağınız şey yoktur.Tool tercih etmeyenler taktık çakı kullanabilirler buck veya emerson bu anlamda en kaliteli taktik çakıları üreten firmalardandır.Para babası iseniz strider ömrünüz boyunca parçalayamayacağınız folder lar yapar tavsiye ederim.

Yurtdişindan bıçak getirme imkanı olmayanlar veya maddi durumu yeterli olmayanlar Türk yapımı olan Bora bıçaklarını tercih edebilirler.Bu firma dünyadaki literatürü aşırı yüzeysel olarak takip edip taklit modeller yapsada Türkiye deki en kaliteli bıçakları üretir.Tabii bu kalite diğerlerine oranla yerlerde sürünsede ucuz etin yahnisi bukadar olur :smiley:

Vahşi doğada geçireceğiniz zamanın kalitesi elinizdeki bıçağın kalitesi kadar olacaktır.

Saygılar

Evet arkadaşlar CQC7 arkadaşımıza katılıyorum. ;) Ben de aşağıda resmi olan yekpare gövdeli bir bıçağı kullanıyorum. 8)

HPIM5820Medium.jpg

HPIM5821Medium.jpg

HPIM5822Medium.jpg

CQC7' Alıntı:

Bu bahsi geçen bıçağı Kadıköy çarşısında (Hani şu askeri malzemenin bol olduğu pasaj...) görmüştüm. Güven veren bir görünüşü yoktu. Kalabalık görünümlü bir aletti.

Bıçakları ve bıçak yapmasını seven biri olarak yekpare gövdeli bıçakların iyi olduğu görünüşüne katılıyorum. Tabii şu da var ki ticari ürünlerde kullanıcının kimi endişeleri sömürülüyor. Örneğin son fotograftaki Smith&Wesson'un kalınlığı biraz daha az da olsa bir zararı olmazdı. Gerçi Smith&Wesson hiç fena görünmüyor.

Bıçakların sırtlarındaki testereler genelde görünüşten öteye geçmeyen şeyler. Ağaç kesmeye yarayan bir testerenin dişlerine bakıp ona göre bıçakları değerlendirin derim. Gerçek bir demir testeresi bile iyi bir ağaç testeresi değil iken bu bıçakların köşeleri yuvarlatılmış olan, yanlara doğru açılmamış dişleri pek de iş görür diyemem.

Aşağıda bir ağaç testeresinde görebileceğiniz dişlerin örneği vardır:

filefig3.jpg
e-nokoha1.jpg e-nokoha3.jpg
Eğer bıçak üzerindeki dişler bunlardan çok farklı ise ağaç testeresi olarak bir işe yaramasını beklemem.

İlk resim Victorinox üzerindeki testereleri andırıyor.
4173B6GACVL.jpg
p13rucksacksak6dq.jpg

Eğer Sinop'a gitme imkanınız var ise ve gerçekten güzel bıçaklar ile ilgilieniyorsanız "Özekes" markasını bir araştırın, imalathaneyi bir görün derim. Yabancı kaynaklarda bu bıçaklar hakkında övgüler var. ( http://www.ozekes.com/indexTR.htm ) Ben boş bir zamanım olsa sırf merakımı gidermek için bir Özekes bıçağı ısmarlamak isterim. Henüz ürünlerini görmediğimden hakkında yeterli yorum yapamayacağım. Bu bıçakları bilen var ise birşeyler yazabilir mi?
2PB.jpg

Bilenmek istemeyen bıçak aramak yerine biraz bileme pratiği yapmak (bu vesileyle eşinizi ya da annenizi sevindirirsiniz) ve bilemeye uygun bir bıçak almak uzun süreli kullanım düşünüldüğünde daha iyi olur. Ufak bir biley taşı, hatta bir kaç parça su zımparası harikalar yaratır. Uzun süreli kullanımda zaten hiç bir bıçak ilk günkü halini koruyamaz.

Ben cebimde 1. sayfada resmini vermiş olduğum Buck'ı yada aynı boyda bir Smith Wesson'u taşıyorum. İkisi de zaman içinde köreliyorlar. Bilemek bir iki dakikamı alıyor.

Tabi bu sözleri en iyi bıçağı bulma imkanınız olmayabilir, yada o bıçağı en iyi performansında koruyamayabilirsiniz diye söylüyorum. Yoksa her zaman imkan varken en iyisini kullanmak lazım. Ben örneğin ortalıktaki bıçakları yetersiz ve buna karşın pahalı bulduğumdan iyi bir çelik bulup ondan bıçağı üretmek şeklindeki çözümü yapılacaklar listemde tutuyorum. Eğer bir çark ve zamanım olursa bir sonraki bıçağımı yine kendim yapacağım.

deserteagle' Alıntı:
Bıçakları ve bıçak yapmasını seven biri olarak yekpare gövdeli bıçakların iyi olduğu görünüşüne katılıyorum. Tabii şu da var ki ticari ürünlerde kullanıcının kimi endişeleri sömürülüyor. Örneğin son fotograftaki Smith&Wesson'un kalınlığı biraz daha az da olsa bir zararı olmazdı. Gerçi Smith&Wesson hiç fena görünmüyor.

Resimde ki smith&wesson benim ve çok memnunun. 6mm. et kalınlığı var. Titanyum kaplama. o kadar kullanmamam rağmen hala keskinliğini korumaktadır. Ağırlığı bir avantaj şiddetle tavsiye ederim.

Bilenmek istemeyen bıçak aramak yerine biraz bileme pratiği yapmak (bu vesileyle eşinizi ya da annenizi sevindirirsiniz) ve bilemeye uygun bir bıçak almak uzun süreli kullanım düşünüldüğünde daha iyi olur. Ufak bir biley taşı, hatta bir kaç parça su zımparası harikalar yaratır. Uzun süreli kullanımda zaten hiç bir bıçak ilk günkü halini koruyamaz.
Ben cebimde 1. sayfada resmini vermiş olduğum Buck'ı yada aynı boyda bir Smith Wesson'u taşıyorum. İkisi de zaman içinde köreliyorlar. Bilemek bir iki dakikamı alıyor.
Tabi bu sözleri en iyi bıçağı bulma imkanınız olmayabilir, yada o bıçağı en iyi performansında koruyamayabilirsiniz diye söylüyorum. Yoksa her zaman imkan varken en iyisini kullanmak lazım.

Bıçak bilemek kulağa çok basitmiş gibi gelsede pratik yaparak öğrenilecek birşeydir.Doğru düzgün bıçak bilemeği ancak en az 2 yada 3 bıçağı telef ettikten sonra öğrenebilirsiniz.

Bilenmesine gerek olmayan bıçak yoktur cümlesine katılıyorum.Birde ekleme yapmak istiyorum.Kolay bilenen kesici ağıza sahip bıçak vardır.Şahsen bıçak alırken dikkat ettiğim ana başlıklardan birisi ağız yapısıdır.Kesinlikle chisel grind (keski ağız) denilen ağızlı bıçakları alırım.Bu tip bıçakların ağazının tek tarafı bilenmiştir ve köreldiğindede sadece tek tarafı bilemek gerekir.Böylece hem zaman hemde enerji tasarrufu sağlanır.Ayrıca bir tarafı biledikten sonra diğer tarafıda bilerken diğer tarfı köreltme riski olmaz.Bu ağız yapısında bir bıçağı çok az çaba ile jilet keskinliğine getirebilirsiniz.

bladegrindsop4.jpg

Ben yanımda o günkü aktiviteme göre leatherman charge yada Emerson umu alırım.Cüzdanımdada her ihtimale karşı bir tane glimmer card vardır.

Emerson
emersoncqc7wavetantopoizr7.jpg

Glimmer Card
glmmercardph6.jpg

Eğer Sinop'a gitme imkanınız var ise ve gerçekten güzel bıçaklar ile ilgilieniyorsanız "Özekes" markasını bir araştırın, imalathaneyi bir görün derim. Yabancı kaynaklarda bu bıçaklar hakkında övgüler var. ( http://www.ozekes.com/indexTR.htm ) Ben boş bir zamanım olsa sırf merakımı gidermek için bir Özekes bıçağı ısmarlamak isterim. Henüz ürünlerini görmediğimden hakkında yeterli yorum yapamayacağım. Bu bıçakları bilen var ise birşeyler yazabilir mi?

Bu markayı daha önce hiç duymamıştım.Negatif bir yorum yapmak doğru olmaz ancak siteyi incelediğimde adamlar dünyanın en iyi bıçaklarını üretiyoruz diyorlar ama hangi cins çelikten üretiyorsun ?(yüksek karbonlu ısveç çeliği çok genel bir kavram öyle bileşimler çıktı ki isveç çeliği yanlarında teneke gibi kalır) heat treatment uyguluyormusun? bunlar belli değil. Neye göre en iyi aceba ? :smiley:

Merhabalar,
Bu faydalı bilgiler için teşekkürler.
Bıçağın iki yüzünü de bileme taraftarıyım. Kabul işlem daha uzun sürüyor ancak bir sonraki bileme, tek tarafı bilenen bıçağa nazaran daha geç oluyor.

Bu arada, sağlam bir pala bulabileceğim adres konusunda yardımı dokunan olur mu acaba?

Seprit' Alıntı:
..........ancak 2 şeye hala ulaşamadım
1.si firemate(çakmaktaşı) dediğimiz alet
2.si tel testere
bunları ankarada nerede bulabilceğimi bilen varsa söylerse sevinirim.

1.ihtiyacınız için bir adres;
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templates/links/link.jsp?id=0003883511099a&type=product&cmCat=SEARCH_RESULTS_NYR&returnPage=search-results2.jsp&Ne=2510&noImage=0&Ntt=fire+starter&Ntk=Products&QueryText=fire+starter&Ntx=matchall&N=4450&trueNum=7
2.ihtiyacınız için ben de Victorinox'un 11cm boylu kilitli bıçak içeren çakılarını tavsiye ederim. Testeresi gerçekten harika.
http://www.victorinox.ch/index.cfm?site=victorinox.ch&page=185&lang=E

schweps' Alıntı:
Bu arada, sağlam bir pala bulabileceğim adres konusunda yardımı dokunan olur mu acaba?

www.gittigidiyor.com dan pala yazıp aratırsanız istediğiniz gibi birşey bulabilirsiniz.Bazen kukri bile çıkabiliyor.Ara ara takip etmek lazım.

CQC7' Alıntı:
www.gittigidiyor.com dan pala yazıp aratırsanız istediğiniz gibi birşey bulabilirsiniz.Bazen kukri bile çıkabiliyor.Ara ara takip etmek lazım.
GG'de vietnam palası diye haftalardır listelenen bir ürünü zaten takip ediyorum ama doğrusu güvenip te alamadım.
Hani duvara asmaktan öteye gitmeyen samuray kılıçları benzeri kalitesiz bir şey çıkmasından korktum.

schweps' Alıntı:
GG'de vietnam palası diye haftalardır listelenen bir ürünü zaten takip ediyorum ama doğrusu güvenip te alamadım.
Hani duvara asmaktan öteye gitmeyen samuray kılıçları benzeri kalitesiz bir şey çıkmasından korktum.

Haklısın bu alınacak bir parça değil.2,3 ay önce cold steel kukri satıyorlardı.Dediğim gibi bir süre takip etmek gerekli.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,822
Kayıtlı Üye Sayımız
166,617
Kaydolan Son Üyemiz
rkayapınar

Çevrimiçi üyeler

Geri