Ynt: Hayati İdame Ekipmanları
CQC7' Alıntı:
Bu bahsi geçen bıçağı Kadıköy çarşısında (Hani şu askeri malzemenin bol olduğu pasaj...) görmüştüm. Güven veren bir görünüşü yoktu. Kalabalık görünümlü bir aletti.
Bıçakları ve bıçak yapmasını seven biri olarak yekpare gövdeli bıçakların iyi olduğu görünüşüne katılıyorum. Tabii şu da var ki ticari ürünlerde kullanıcının kimi endişeleri sömürülüyor. Örneğin son fotograftaki Smith&Wesson'un kalınlığı biraz daha az da olsa bir zararı olmazdı. Gerçi Smith&Wesson hiç fena görünmüyor.
Bıçakların sırtlarındaki testereler genelde görünüşten öteye geçmeyen şeyler. Ağaç kesmeye yarayan bir testerenin dişlerine bakıp ona göre bıçakları değerlendirin derim. Gerçek bir demir testeresi bile iyi bir ağaç testeresi değil iken bu bıçakların köşeleri yuvarlatılmış olan, yanlara doğru açılmamış dişleri pek de iş görür diyemem.
Aşağıda bir ağaç testeresinde görebileceğiniz dişlerin örneği vardır:
Eğer bıçak üzerindeki dişler bunlardan çok farklı ise ağaç testeresi olarak bir işe yaramasını beklemem.
İlk resim Victorinox üzerindeki testereleri andırıyor.
Eğer Sinop'a gitme imkanınız var ise ve gerçekten güzel bıçaklar ile ilgilieniyorsanız "Özekes" markasını bir araştırın, imalathaneyi bir görün derim. Yabancı kaynaklarda bu bıçaklar hakkında övgüler var. (
http://www.ozekes.com/indexTR.htm ) Ben boş bir zamanım olsa sırf merakımı gidermek için bir Özekes bıçağı ısmarlamak isterim. Henüz ürünlerini görmediğimden hakkında yeterli yorum yapamayacağım. Bu bıçakları bilen var ise birşeyler yazabilir mi?
Bilenmek istemeyen bıçak aramak yerine biraz bileme pratiği yapmak (bu vesileyle eşinizi ya da annenizi sevindirirsiniz) ve bilemeye uygun bir bıçak almak uzun süreli kullanım düşünüldüğünde daha iyi olur. Ufak bir biley taşı, hatta bir kaç parça su zımparası harikalar yaratır. Uzun süreli kullanımda zaten hiç bir bıçak ilk günkü halini koruyamaz.
Ben cebimde 1. sayfada resmini vermiş olduğum Buck'ı yada aynı boyda bir Smith Wesson'u taşıyorum. İkisi de zaman içinde köreliyorlar. Bilemek bir iki dakikamı alıyor.
Tabi bu sözleri en iyi bıçağı bulma imkanınız olmayabilir, yada o bıçağı en iyi performansında koruyamayabilirsiniz diye söylüyorum. Yoksa her zaman imkan varken en iyisini kullanmak lazım. Ben örneğin ortalıktaki bıçakları yetersiz ve buna karşın pahalı bulduğumdan iyi bir çelik bulup ondan bıçağı üretmek şeklindeki çözümü yapılacaklar listemde tutuyorum. Eğer bir çark ve zamanım olursa bir sonraki bıçağımı yine kendim yapacağım.