Güncel Yakıt Tüketimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan arslanamca71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 208
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 187,180

Etiketler
Ynt: Güncel Yakıt Tüketimi

Bu araçların birçoğunu ya arkadaşım ya kendim kullandım denedim.Türkiyede alınabilecek en mantıklı Jeep, Cherokee XJ 4.0 lt'dir. Yakıt yönünden cebi en yakmayan araç bu. Eğer kaliteli bir LPG kitini iyi bir ustaya attırdıysanız hiçbir şartta LPGden benzine de araç geçmiyor.Gönül rahatlığı ile LPGde binersiniz.

100 km de LPG olarak tüketim değerlerini verirsek,

-Eğer araç tamamen standart asfalt lastiği ise 15 lt nin altına düşerebilirsiniz LPG de.

Çelik tampon, 3 inç yükseltme, MT lastik gibi klasik offroad donanımına sahip aracınız ile,

-Uzun yolda 15 lt LPG civarı yakarsınız.

-Ortalama bir doğa gezisinde 2H 4H ve 4L kullanımı karşışık LPG de 20-25 lt arası yakarsınız.

-Eğer 4H ve 4L karışık kullanımda offroad etabına girerseniz 30-40 lt arası LPG tüketimi.

-Kış,kar ve rakım varsa ve/veya 4L de sürekli kullanılıyorsa 50 lt civarı LPG tüketimi olur.

LPG fiyatını 2,5 TL alırsak sırasıyla 30-35 krş, 35-40 krş, 50-70 krş, 1 TL, 1-1,5 TL değerlere ulaşılır lt üzerinden değilde fiyat üzerinden hesap yapanlar için.2 TL üzerini görmedim diyebilirim en extreme şartlarda bile.

Ortalama bir 1.6 lt benzin+LPGli aracın 40 krştan aşağı zor yaktığını düşünürsek aslında tüketim değerleri yüksek değil.Ama insanlar niyeyse korkuyorlar böyle arabalara yaklaşmaya.

V8 motor araçların sesleri muhteşem ama birçoğu sürekli 4 çeker olduğundan maalesef çok yakıyor kim ne derse desin.Özellikle bu fark, offroad etaplarına girdiğiniz daha da artıyor.Biz genelde yarı yarıya mantığı ile hareket ederek yola çıkıyorduk her zaman böyle olmuyordu ama çoğunluklada tutuyordu.Örneğin XJ 1 TL tüketirse G.C V8 1.5-2 TL arası tüketir bu etapta diyorduk ki öylede çıkıyordu.Yıl bazına vurduğunuzda XJ kasanın ciddi bir ekonomisi ortaya çıkıyor.O yüzden eğer özel ilgisi yoksa V8 modelli bir araca alacak kişinin ben yakıt tüketimi bazlı araç alacaklara XJ derim.

Ben zamanında zj ler arazide iki lira yakıyo dediğimde bazı arkadaşlar beni topa tutmuştu. Bakalım sizin başınıza neler gelecek. ;)

DODGE DURANGO 5,9 ARACIM VAR,
OMVL LPG TAKILI ,
Oksijen sönsörleri ,performans bujileri ,performans buji kabloları,filtreleri akısmetre hepsini yeni taktım.
kayseri bursa ve tekrar kayseriye döndüm. uzunyolda giderken 16 litre gelirken 18 litre yaktım
tavanda portbagaj(bagajın ustunde bağlı bir valiz 2 çocuk 5 yetişkin).
kayseri sehir ici trafiğinde 20 22 litre yakıyorum,
gaz pedana basmakla alakalı 28 30 larıda görüyorum zaman zaman kesinlikle sürmeme bağlı

araziye çıkmıyorum o yüzden hic bilmiyorum ama tahminim 30 litrenin hayli üstüne çıkar diye düşünüyorum.
binek audi a4 üm vardı 1.8t o aracım bundan 100 kuruş asagı yakıyordu
100 kuruş fazla olsun koçum olsun.saygılar.

4.7 WJ 2001 aldığımdan beri 4 aydır ölçüm yapıyorum.

Şehirlerarası hiç sorunum yok. 110KM/S hızda 13.8 Litre Gaz yakıyor. 35 krş yapar.

Ama şehiriçi trafiğinde 29 Litre Gaz yakıyor. Tam iki katı. 75 kuruşa yakın.

Aynı araçtan olan arkadaşlarım 50 kuruş civarı yakıyor.

3 farklı lpgciye gittim. Hepsi LPG ayarların süper ayara gerek yok bile dediler. LPG markam Zavoli sıralı sistem.

Bu sorun neden bir türlü çözemedik.

Burakbekar' Alıntı:
4.7 WJ 2001 aldığımdan beri 4 aydır ölçüm yapıyorum.

Şehirlerarası hiç sorunum yok. 110KM/S hızda 13.8 Litre Gaz yakıyor. 35 krş yapar.

Ama şehiriçi trafiğinde 29 Litre Gaz yakıyor. Tam iki katı. 75 kuruşa yakın.

Aynı araçtan olan arkadaşlarım 50 kuruş civarı yakıyor.

3 farklı lpgciye gittim. Hepsi LPG ayarların süper ayara gerek yok bile dediler. LPG markam Zavoli sıralı sistem.

Bu sorun neden bir türlü çözemedik.

Katalizör tıkanıklığı, boğaz kelebeği kirlenmesi, ateşleme problemleri olabilir. Hepsi de basitçe kontrol edilebilir şeyler, hatta boaz kelebeğini kendiniz temizleyerek başlayabilirsiniz denemeye :smiley:.

bakas' Alıntı:
Katalizör tıkanıklığı, boğaz kelebeği kirlenmesi, ateşleme problemleri olabilir. Hepsi de basitçe kontrol edilebilir şeyler, hatta boaz kelebeğini kendiniz temizleyerek başlayabilirsiniz denemeye :smiley:.

Hocam, orjinal lastik bu araçta 235/65/17, benimkiler ise 255/65/16. Taban 2 cm geniş. Ama çaplar aynı. Bu sanırım çok ciddi anlamda etkilemez?

Bu boğaz kelebeği konusu forumda var mı ?Size bir daha anlattırmayım burada? Görsel anlatım gibi?

Bir de katalizor tıkanıklığına egzostcu mu bakar? Katalizoru çıkarmak için sanırım kesme işlemi yapılacak?

Not: Aracın çekişi mükemmel. Hangi usta kullansa öyle dedi. Bu arada motor 5bin km önce 234.000 de yeni yapıldı.

Çap büyümese de geniş lastikler sürtünme alanı artacağı için yakıtı biraz etkiler. Ne miktarda etkiler bilemiyorum, bir tecrübem olmadı. Yine de şehir içinde 1,5-2 litrelik bir fark yaratmıştı benim aracımda (4.0 XJ)

Katalizörün sökülüp takılması 50-100 liralık bir iş olur ancak gerek olmayabilir, işini bilen biriyse sökmeden de test edebilir. Emisyon değerlerinin ölçümü ve karşılaştırmasıyla da anlaşılabilir o iş.

Boğaz kelebeği temizleme konusunda WJ 4.7 anlatımı sitede mevcut değil sanırım. Ancak internetten aratırsanız bulacağınıza eminim, olmadı ustanın yapması 30-40 liralık bir işlem.

Yakıtınız çok uçuk kaçık fazla da değil doğrusu, belki de sürüşünüzden kaynaklanan bir şeydir bu rakamlar. ZJ ile şehiriçi 28 litre yaktığım da oluyordu 23 de. 255 lastikle olası bir rakam gibi gözüküyor.

arslanamca71' Alıntı:
arkadaşlar güncel yakıt tüketimlerimizi litre bazında değerlendirip yazabilirsek benim gibi yeni araç alacaklar içinde bilgilendirici olur.. Aslan Besleyen Yemine Katlanır.. evet de hiç mi aslan besleyemeyeceğiz.

Merhaba ;
1997 cherokee yeni aldım . Romano marka gaz taktım . 193 kilometre karmada 466 krş yaktı. bilgin olsun
benzini henüz doldurup ölçemedim :smiley:

Merhaba arkadaşlar uzun zamandır siteye girip yazamadım yaz geldi bizim jeeplerede bayram geldi şehir dışı 450 krş ben kışın 800 krş yakardım hep yaz olsun arkadaşlar size birşey danışmak isterim beni araç 4.0 motor 1993 model zj son zamanlarda sibop sesi gelmeye başladı motordan bilgisi olan arkadaş varmıdır bu ses kalıcımıdır yoksa cözümü varmıdır herkese şimdiden teşekkür ederim görüşmek üzere

Mrh. Gelen ses gercekten sbab sesi ise kalıcı olur sbablardan hafif ses gelmesi lpg li araçlar için iyidir ançak çok ses yapıyorsa ayarlatmak gerekli. yaz ile kış arasında bu kadar fark normal değil. lpg yoğunluktan dolayı %1-5 arası bir artış söz konusu olur ançak böyle %100 lük bi fark olmaz.
Bunları bir lpg ci olarak yazıyorum.

Mrh Bazı araçlarda sbab ayarlarını kendi yapar. ancak sizin araçta ses yüksek ve sbab sesi ise yapacak bişey yok diye düşünüyorum.

Merhaba,hemen bir iki seferlik ölçmeyle karar vermeyin,tedirgin olmayın.
İstasyonların ve pompacıların yapısına göre de farklılıklar olabiliyor.
Bazı istasyonlarda pompalar güçlü olup tankı iyice doldurabiliyor.
Başka bir istasyonda ise pompa içerdeki basıncı daha hassas görebiliyor.
Dolayısıyla aslında az doldurduğu için az sarfetmiş gibi hesap çıkabiliyor.

Bir kaç kere mümkünse aynı pompadan gaz alınız ve her seferinde fulleyiniz.
Fullerkende pompa yavaşladığı anda veya iyice durma noktasında gibi dikkat ediniz.
Bu kriterlerden başka hesap yapanların kimisi sadece LPG yi hesaplarlar.
Kimisi ise sıralı sistemlerde benzini de hesaba katarlar,unutmayınız.

Elbette hava filtresi,gaz beyni,gaz filtresi,buji gibi elemanların sağlığı da kontrol edilmelidir.
Servis bakımlı olsa dahi ömrünü doldurmuş bazı parçalar olabilir,bakılmalıdır.
Frenlerin sıkılığı dahi kontrol edilmelidir.Sensörleri olan araçlarda elektronik önemlidir.

5 kapı Galloper 3.0 litre V6,düz vites,efendi sürüşle şehir içi 15-16 lt LPG den aşağı düşmüyor.
3 kapı dizel Terrano II 2.7 litre düz vites,uzunyolda 11 lt,şehiriçi 12 lt efendi sürüş ile yakıyor.
Azıcık acelem vardı,normalden biraz yüksek hızla seyir halinde her ikisi de %10-15 artıyor.
Arazi kullanımında herhangi bir rakam vermek hiç bir araçta bence mümkün değildir.

Sizin aracınız altı silindirli,yüksek beygir gücü ile efendi sürüşte bile gaz ile 20 lt yi bulması normal.
Bu durumda 60 krş civarı yakmalı.Pompa ile ilgili emin olduktan sonra servise baktırmanızı öneririm.
Basit bir hesapla 200 km yol yaptıktan sonra pompaya yanaştınız,30 lt alınca pompacı kesti.
Bu gün için 3TL litreye göre 90TL lik gaz aldınız.Km de 45 krş yakmış görünüyorsunuz,mutlusunuz.
Halbuki pompa veya araç sistemi sağlıklı olsaydı 40 lt alacaktı.120TL ile km de 60 krş olacaktı.
Bazen şamandıradaki basit problemler nedeniyle de tankın dolumu zorlanabiliyor,bilginize.
Aklıma gelen bazı bildiklerimi yazdım,faydalı olmasını umarım.

BURDEDE' Alıntı:
Bugün depoyu tekrar doldurdum. 237 km için 126 Liralık LPG (Litre fiyatı 2.48) aldım. Tamamen, sıkışık olmayan şehiriçi trafikte hafif gazlayarak kullanılmıştır. KM'de 53 kuruş

Kurban bayramında Ankara-Eskişehir-Bözüyük güzergahında 270 km de 104-TL'lik lpg (Litre fiyatı 2.33) aldım. Araçta 3 kişiydik ve valiz yoktu. Yol çok sakindi ve ortalama hızım 90 km idi. Çoğunlukla cruise açıktı. Km'de 38.5 kuruş. Dönüşte de değerler aynıydı. Ama şehir içinde tahriklere kapılıp 200 km'de depoyu (50 lt) bitirdik ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,684
Kayıtlı Üye Sayımız
166,532
Kaydolan Son Üyemiz
Tanersezen

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR