Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?
fsirin' Alıntı:
Desülfatör'ü yerli olarak üretelim o zaman. Kaç kişinin ihtiyacı var acaba. :-\
Uygun fiyatlı olarak üretebiliriz diye düşünüyorum.
Benim ihtiyacım var
Aslında Serdar Beye bu fırsatla böyle bir şeyin varlığından haberdar ettiği için teşkkür etmeliyim.
Anlatımlar ve verilen linklerden faydalanarak kendim yapmayı denedim. Devrede kritik parça denemelerden edindiğim tecrübeye göre 220 uH lik bobin ve son kapasitör sanırım. Önce Korhan Beyin tasarımını yaptım, nerde hata yaptım bilmiyorum devre çalışıyor tepe voltaj 50v civarındaydı ama mosfet çok ısınıyordu ve sonunda 2 mosfet yandıktan sonra bu tasarımdan vazgeçtim.
Daha sonra dergide yayınlanan Serdar beyinde yaptığı tasarımı yaptım. İlk haliyle değerini nette bulduğum formüllerle hesaplayarak elimde sardığım bobinlerle tepe voltaj 60v kadar çıkıyordu. Sonuç başarılıydı. Isınma makul ölçülerdeydi.
Bunun üstüne baskı devre hazırladım ve bu arada ebayden 220 ve 1000 uH lik bobin siparişi verdiğim. Gelen bobinlerle başka hiç bir eleman değiştirmeden devreyi yaptım ama neyazık ki gördüğüm tepe değerler 17-18 volt civarında kaldı. Sonuç başarısızdı-hatayı bulamadım. Elimde kapasitans ölçecek alet olmadığı için değerlerini kontrol edemediğim için proje rafa kalktı.
Ebay de devrenin basit hali-mosfet sürücüsü olamayan hali- bile kit olarak olarak var hatta infinitum markalı iyi yorumlara sahip kargo dahil 45 dolar civarına hazır örnekler var. Başlangıç ta bu ürünleri farketseydim ve bu bilinçte olsaydım. Hazırını alırdım.
Kendim yapmaya çalışırken hem zaman hem emek hemde para harcadım. Ama sonuca ulaşamadım. Demek istediğim benim yaptığım arge çalışması sonuca ulaşmış olsa bile bireysel olarak yapıldığı ve ürüne dönüşmediği için kaynak israfına dönüştü.Tabi bana kattığı tecrübeleri inkar edemem.
Sonuç olarak demek istediğim bu konuda daha bilgili ve tecrübeli kişilerin çalışacağı ve yapacağı işlere destek vermek isterim. Belkide ortaya elektronikçilerde satılabilecek hoby devresi - kiti ortaya çıkar ve desülfatör daha çok kişiye ulaşır. Dverenin mikro kontrolörlü-işlemcili çift mosfetli, çift sürücü olması gerekmiyor. Amaca hizmet etsin yeterli diye düşünüyorum.