Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 262
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 161,778
Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Merhaba İnsel,
bu aletle bizim yaptığımız aynı prensibe göre çalışıyor. Sitesinde verilen bilgiler biraz yüzeysel gibi...
Benim bildiğim bu tip devreler darbeli yüksek gerilim uyguluyorlar; akım değil.
Akülerin sağlamlığını ölçme konusunda klasik yöntemlerin güzel bir özeti yiğit akü' nün teknik dökümanlarında var, ekledim mesaja.
Önder Bey in sözünü ettiği elektronik devreleri duydum, ama hiç kullanmadım.

Bence en güvenilir yöntem, akü yü tam şarj ettikten sonra, kapasitesinin onda biri kadar bir yük bağlayarak 11.5V civarına kaç saatte düştüğünü tespit etmek...
Sonuca göre basit bir orantıyla sonucu hesaplayabilirsin.

Bunun için basit bir cihaz yaptım ben daha önce pilli masa saati ve kesici röle devresiyle; yazmıştım bu topikte sanırım, istersen vereyim dene...
 

Etiketler
Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Dosya ekte...

[attachment=1]
 

Ekli dosyalar

  • yigit akü teknik bilgiler.pdf
    717 KB · Görüntüleme: 1,162

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Serdar bey döküman için teşekkürler, yiğit akünün ürettiği Jel akülerden hiç kullandınız mı.... ? çok kötü şikayetler duyuyoruz bu marka ile ilgili. Doğru mudur acaba ??
Ben hiç kullanmadım.

Bu arada Argus bu dediğiniz yöntemi aküyü boşaltmadan yani hiçbir yük uygulamadan çözüyor.

http://www.argusanalyzers.com/battery-testers/products/aa350-battery-tester-argus-analyzers.html
http://www.argusanalyzers.com/battery-testers/technology/large-pulse-resistance.html

Almadan önce iyice incelemiştim çünkü. Ve kesinlikle doğru sonuç veriyor.

LPR (Large Pulse Resistance) diye bir teknik kullanıyor. Aküye sanki yük çekiliyor gibi izlenim verecek bir pulse gönderiyor ve akünün voltaj değişimini ölçerek sanki kapasitesini belirliyor yada verebileceği CCA akım değerini. Bana da sanki aküye mikrosaniyeler mertebesinde bir süre için bu gönderdiği puls kısa devre yaptığı izlenimi veriyor ve geçen akımı ölçüp akünün kapasitesini belirleyebiliyor gibi geldi. Çünkü analiz esnasında çıt diye akü bağlantı noktalarından şase sesi geliyor.
İYi BİR CİHAZ KESİNLİKLE AKÜ BANKALARI OLUŞTURURKEN AYNI GRUP AKÜLERİ SEÇMEMDE MÜTHİŞ BAŞARILI OLMAMI SAĞLIYOR. BÖYLECE BENZER AKÜLERİ SEÇEBİLİYORUM ÇOK PRATİK OLARAK VE BANKA UZUN SÜRE DENGELİ ÇALIŞIYOR, AKÜLER ARASINDA DENGESİZLİK OLUŞMUYOR.
 

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Önder Bey,
Yiğit akünün ürünlerini kullanmadım hiç, son alışverişim hariç Mutlu marin tipi yada starter akülerden alıyordum. 18 mayısta Exide Sonnenschein in Dryfit jel akülerinden aldım yaşam aküsü olarak. Bakalım göreceğiz kalitesini...

Linkini verdiğiniz cihaz müthiş bir şey tanıtımda söylediklerini sağlıklı şekilde yapıyor ise; İnsel Bey in sorduğu sorunun cevabı bu cihaz sanırım...
 




Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

şu linktede değişik daha sade bir akü ölçer var ama starter akü için ayrı deep cylce aküler için ayrı
http://www.plutonenerji.com/index.php
 

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Coşkun bey oda Argus ama o MHO'yu ölçer yani iç direncin (Ohm) tersi bir parametre buradan da bir şekilde evet akünün durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ama bunlar akü analizi değil akü izleme cihazlarıdır aynı firmanın.
Saygılar,
 

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

önder bey bu linkini verdiklerimin bağlantı uçlarına bakarsanız cihaz akü üzerinde daima bağlımı durması gerekiyor avometre gibi değil uçları
 

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Tamam işte onu diyorum ya bende. Bu akü izleme cihazı bunu akünüze takarsınız sonra cihazı resetlersiniz o 30 sn analiz eder akünüzü ve MHO değeri ile akü doluluk oranı SOC ve akü BL Battery Life durumlarını gösterir. Yani akünüzü izlersiniz. Akünüz yaşlandıkça BL göstergesi düşer. ve akünüz boşaldıkça MHO değeri düşer, çünkü deşarj sonrası iç direnç artar ve MHO da iç direncin tersidir dedim ya. Ayrıca akü doluluk oranı da o oranda düşer. Ve bu cihaz birde akü aşırı boşalırsa bip bip diye kullanıcıyı uyarır. Aküyü kısmen analiz eder.
 

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Desülfatörün performansını ölçebilmek için saatli bir düzenek yapmıştım daha önce.
Ama makarna gibi kabloların ekipmanı taşırken çıkıp yanlış değerlendirmelere neden olması nedeniyle sistemi düzenleyip contalı buzdolabı kaplarından birine yerleştirdim. Ayrıca, aküye yük olarak için bağladığım lambalar, saat dursa bile güç çekmeye devam edeceğinden belli aralıklarla kontrol etme gereksinimim vardı.
Yeni düzenekte bağlantıları voltaj 11.5V a düştüğünde yüke giden elektiriği de kesecek şekilde ayarladığımdan kendi kendine çalışır hale geldi.
Bu arada inatçı bir aküyle başım dertte. Ya sülfatlanma çok fazla ya da akünün başka sorunu var. Bir haftadır gelişme sağlayamadım. Elektroliti boşaltıp yenilemeyi deneyeceğim.

Ekipmanın resimleri aşağıda:
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

DSC_0076.jpg


DSC_0078.jpg


DSC_0075.jpg
 




Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Teşekkürler Ferhat Bey, izlemeye devam :smiley:.

Akü elektrolitini değiştirmek için öncelikle aküyü 11V seviyelerine deşarj edip sonra elektroliti dökmeyi planlıyorum (Potasyum hidroksitle eski elektroliti nötralize edip tuza dönüştüreceğim).
Sonra aküye saf su doldurup şarj edeceğim.
İşlemlerde bir hata var mı sizce?

Bu arada, aşağıdaki firma profesyonel sülfat giderme hizmeti veriyor, ancak starter akülerin plakaları şnce olduğundan pratikte mümkün olmuyor imiş.
Ayrıca en düşük fiyat seviyeleri 238TL gibi. Stasyoner veta traksiyoner akülerde mantıklı olacaktır. Bilgi için ekledim.

http://www.doraaku.com.tr/aku-yenileme-bakim.asp
 

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

İlk bakınca ya olurmu öyle şey diye düşündüm. Ama inceleyince, neden olmasın. Tam deşarjlı aküde sülfirik asit plakalarda Kurşun sülfat olarak birikiyor. Elekrolitin asit yoğunluğu düşüyor ve suya dönüşüyor. Burada sorun saf suyun iletken olmaması olabilir. Şarj olmazsa az bir şey asitli sudan eklersiniz artık. Teknik olarak mantıksız bir şey göremedim ama bir faydası olmaması olasılığı da oldukça yüksek. Sonuçta elinizde çalışmayan bir akü var son çare olarak istenilen deneme yapılabilir.

Bu arada akünün gösterdiği sorun nasıl bir şeydi?
 

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Akü, en fazla 12.88V a çıkıyor şarj edince ve 50W lık bir ampulü sadece 2.5 dk çalıştırdığında 11.5V a düşüyor.
Şarja taktığımda elektrolit hemen fokurduyor. 1A ile uzun süreli şarj edersem fokurdama olmuyor, anacak çabucak "doluyor".

Ya çok güçlü sülfatlanma var, ya da plakalar tahrip olmuş bana göre.
 

Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Serdar bey,

Güvenilir bir kaynaktan edindiğim bilgilere göre, akülerin inatcı sülfatlaşmalarını kırmak için; desülfator, pulsator ve akü sarj aletlerinin desülfatasyon modusu dışında (maalesef her aküde işlevini yerine getirmeme şansi da olan) son diğer bir metodda şu şekilde anlatılıyor.

* Elektrolititi distile (yada deiyonise yahut demineralise) su ile değiştirin.
* 1 saat ara verin.
* 13,8 VDC geriliminde 4 Amperlik konstand akıma bağlayın,
* elektrolitin özgül ağırlığında değişiklik olmazsa elektoliti boşaltıp, çökeltileri temizleyin,
* aküyü taze elektrolitle doldurun,
* tekrar yükleme yapın,
* özgül ağırlık 1,300 üzerine çıkarsa; elektroliti tekrar boşaltın ve cökeltileride tekrar temizleyin ,
* aküyü distile su ile doldurun,
* duruma göre inatcı kursunsülfat kristallerini kırmak için gerilimi arttırın,
* akünün ısısı 51,7° C yi geçerse, devam etmeden ,dolumu durdurup, soğumasını bekleyin ve prosedürü tekrarlayın,
* birkac kere %50 ye kadar doldurup bosaltın ve akünün kapasitesini kontrol edin.

Sülfat kristalleri suda elektrolite nazaran daha kolay cözülürler, kristaller cözülünce sülfat sülfürik aside çevrilir ve böylelikle özgül ağırlık artar, fakat başta söylendiği gibi bu metod her aküde basarılı değilmiş. :-\
 



Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

Teşekkürler Mesut Bey,
Anlattığınız yöntem benim yapmak istediğime benziyor. Bir yerlerde özgül ağırlığı kontrol edebileceğim alet vardı. Bolca distile su alıp deneyeceğim.
Potansiyel sorun, elektrolit ve kalıntıları küçük kapaklardan (tam olarak) boşaltmak olacak sanırım...
Tecrübelerimi paylaşırım.
Bu yöntem de işe yaramazsa, aküyü kesip plakaların hasar görüp görmediğine bakacağım.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Mesajlar
1,523,491
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
Marin Bow Denizcilik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst