Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 262
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 161,778

Etiketler
Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?

İki gün önce elimdeki bakımsız tip ve şarj tutmayan büyük akülerden birine bağladım devreyi.
Bu arada kesme devresini de buldum.
Çalışıyor hala :smiley: gerilim 11.4V a düşünce bağlandığı cihazın aküyle bağlantısını kesiyor.

Akünün düzelip düzelmediğini devre üzerindeki iki bağlantı arasındaki voltajı ölçerek anlayabiliyorsunuz.
Bağladığım aküde ilk denemede 22.06.2010 saat 14.00 da 55V ölçtüm.
Dün saat 10.00 da 53.2V a düşmüştü.
Bugün ise 49V a düştü.
Değerler çok iyi.

Devre aküden sadece 55mA çekiyor; ama kutuplar arasına 350mA lik küçük bir adaptör bağladım aküyü bitirmemesi için.

Bir devre daha yapıp karavanın yine gücü zayıflamış durumdaki yaşam aküsüne de bağlayacağım. Bu sefer kesme devresini de bulduğumdan devreyi bağlamadan önce ve sonraki kapasite karşılaştırmasını da yapmayı planlıyorum...

http://www.yildizkaynak.com.tr/product/mototronic6-12.html

Buradaki üründe
BYPASS adlı özel donanımı ile sülfatlı batarjaların şarjı dahi sağlanır.
diyor. Bahsedilenle aynı şeyse bu ürünün benzerinden çok var Türkiye'de.

bir işaret koyalımda benimde her kış sonu scooterımın aküleri kullanılmamaktan ölüyor

Serdar tebrikler. Daha neler ogrenecegim bakalim senden. ;)
Sevgiler.

:smiley: Teşekkürler İnsel.
Motosiklet ve karavanımın aküleri kışları yeteri kadar çalıştırılmadığından çabuk ölüyordu; bunu önleyebilirmiyim diye araştırırken buldum.
Daha testler sürüyor, gidişat iyi.

Üzerine bir açma kapama anahtarı ekleyip sürekli bağlı bırakacağım akülere. Tak unut sistemi :smiley:

Hızımı almışken bir de ledli seviye göstergesi yapacağım. 4 ledli modüller halinde olacak, istersen modülleri birbirine ekleyip 8 ya da 12 kademeli olarak da kullanılabilecek şekilde yapmayı düşünüyorum...

Sevgiler, selamlar...

Teşekkürler Hakan Bey.
Bu gün voltaj 48V a düştü.
Devrenin bir resmini de ekledim.
[attachment=1]

Akünün etiketlerini söktüm. Kapakları da açıp elektrolit durumuna bakacağım Ama açmak için ikişer küçük delik akmam gerekecek kapaklara; bakımsız tip akü olduğundan kapak vidaları geri döndürülmeyecek şekilde yapılmış.
Küçük siyah beyaz teller adaptörden geliyor. Desülfatörün çektiği akımı dengelemek için ekledim.
En zor bulunan parçalar büyük bobinler. Elle de sarılabilir ama ölçecek aletim yok.

Bakalım hafta sonu ne kadar düşecek darbe voltajı...

DSC_0015.jpg

Haftasonu desülfatör bağladığım akünün kapaklarını açtım.
Açabilmek için kapaklara ikişer küçük delik açıp kargaburnun ucuyla çevirdim. Delikleri iöeri patlatmadım elektrolit buharlaşmasını arttırmamak için.
Resimler aşağıda:
[attachment=1]
[attachment=2]
Kötü sürpriz, hücrelerin tamamında su neredeyse bitmişti. Bir de üstünde asla su gerektirmez yazıyor :smiley:
Neredeyse 3 şişe saf su aldı akü. Levhaların daha önce elektrolite temas etmeyen yüzeyleri de işleme katıldığından voltaj yine yükseldi, 56V seviyelerine çıktı. İşlem baştan başladı yani.

Devrelerden bir tane daha yaptım. Bunu yaşam aküsü olarak kullandığım diğer eski aküye takacağım. Ama bu sefer akünün mevcut durumunu amper-saat metreyle ölçeceğim.
Korhan Bey in anlattığı devrenin benzerini kurdum. Benimkinde düşük voltaj kesicisine bir röle bağlayıp normalde açık konumdaki kontaklara seri bağlı pil ve masa saati var. 11.4V a düşüldüğünde saat duracak ve mevcut kapasiteyi hesaplayacağım bu sefer önceden.
Düzeneğin resmini de eklerim.İki desülfatör de aşağıda:
[attachment=3]

DSC_0037.jpg

DSC_0039.jpg

DSC_0043.jpg

Güzel bir çalışma oldu Serdar Bey, tebrik ediyoruz. :smiley:

Baskı devre bile hazırlamışsınız. :smiley:

En son kullandığınız yine P kanal Mosfet mi oldu? Ne yaptınız?
Korhan bey'in şemasında N kanal gözüküyordu. P kanal koyarak D-S uçlarını yer mi değiştirdiniz?

İstanbul Maltepe civarındaysanız, endüktans ölçümleriniz için yardımcı olabilirim.

Merhabalar Ferhat Bey,
Önce baskı devre hazırlamadan delikli levha ile yapmaya çalıştım, ancak çok karmaşık oldu. Asetatla baskı devre yapmak o kadar basit ki devreyi çizmek için uğraşmanıza değiyor.
Üstelik proses uzun sürdüğünden en az 3 adet yapacağım da kesindi :smiley:

IRF 9530 P tipi mosfet kullandım, dediğiniz gibi D-ve S uçları yer değiştirdi.

Kullandığım devrenin tam şeması aşağıda:
[attachment=1]

1mH lik bobin bulamadığım için 750uH kullandım, ama sorun yok. Sonradan 1.5mH lik bobinler buldum; bunlarla da deneyeceğim bir bakalım darbe voltajı artacak mı. Olmazsa sargılarını eksiltip 1mH dönüştürürüm diyorum. O aşamada yardım talep edebilirim. Ataşehir' deyim. Sağolun.

desulfator irf 9530.jpg

Akü şoklama denilen olay bu mu? Benim de jel aküyü şoklatmam gerekiyor. Bir kere tam boşaldı, bie daha zor ayağa kalkacak gibi.

Merhabalar.
"Akü şoklama" ile ne kastedildiğini bilmiyorum.
Ancak bu devrenin yaptığı, uzun süre şarjsız kalma nedeniyle kurşun plakalarında sülfatlanma oluşmuş akülerdeki sorunu gidermek.
Yoksa plakalarda kısa devre varsa, kurşun levhalar fiziken boznmuşsa devrenin yararı olmayacaktır.

Benim denemelerim sürüyor, ama süreç uzun akü kapasitesine bağlı olarak bir kaç ay alabiliyor, bu sırada akünüzü normal olarak kullanıyorsunuz ama.
Sizdeki jel akü küçükse daha çabuk sonuç alabilirsiniz.

Teşekkür ederim. Kullandığım akü 200 Ah jel aküydü. Bir kere 10.4 Volta düşürdüm. Bir daha ayağa kalkmadı. Aküyü aldığım yer aküyü şoklatmamı önermişti. Ama şoklatmaktan kasti kısa bir süre aküye aşırı amper vermekmiş. Kıssadan hisse bir daha pahalı akü almam, hepsi bir hatada ölüyorlar.
Desülfatör sanırım uzun süre aşırı şarj veya düşük sarj sonucu oluşan sülfat tabakalarını yok ediyor. Bana şu anda faydası olmayacak gibi.

Uzunca bir süre düşük voltajda kaldıysa sülfatlanma olabilir bence. Yoksa neden bozulmuş olsun ki?
Ama bu devrenin gücü biraz düşük kalabilir ve işlem uzun sürer sanırım. Kaybedecek bir şey yoksa denemenize değer bana göre.

İşlem akü kapasitesine bağlı olarak bir kaç gün ile iki ay arasında sürüyor. Ama devreyi aküye bağlı bırakıyor ve aracı kullanmaya devam ediyorsunuz.
İşin güzel tarafı, yeni akünüze de bağlayıp ömrünü uzatabiliyorsunuz
.

Akuyu "tamir eden" devre motoru kontrol eden elektronik sistemlere zarar verebilir dikkatli olmak lazm.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
Marin Bow Denizcilik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR