Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?
Merhaba,Desülfatör ile ilgili kullanım deneyimlerimi, sizlere bir fikir vermesi için aktarmak istedim.
Aktarımım teknik bigiden daha çok yıllara dayanan kullanım gözlemi ve volt metre ile yapılan ölçüm sonuçlarına dayanmaktadır.
2008 yılında kullamaya başladığım 2X105 Amper Marin Tipi aküler'in kapasitesi üçüncü yılın sonunda sürekli şarj-deşarj döngüsü ile azaldı.
(İlk yıl jenaratör daha sonra güneş panelleri ile şarj. Yine iki yıl İnvereter+220 volt Buzdolabı. Daha sonra 12 V kompresörlü buzdolabı günde 4-5 saat TV ve öteki enerji tüketimleri.)
4. yılın başında yeni akü almayı düşünürken Önder Bey'in (Konderk) önerisiyle, desülfatör kullanmaya başladım. Piyasadan bulduğum kalitesini karşılaştıramadığım ''Mega Pulse''u 5-6 ay sürekli şarjda olan akülerde kullandım. Akülerin yeniden toparlandığını gördüm ve desülfatör yardımıyla 2011 yılında ki gezimi (7Ay) sorunsuz geçirdim.
Ekim ayı sonunda akülerin kaoasitesi desülfatör kullanmama karşın yeniden azaldı.
Yeniden akü arayışındayken sohbet anında söz ettiğimde Önder Bey, ''Optimate 6'' adlı cihazı denememi söyleyerek. Cihazı bana teslim etti.
Cihazı akülerde ayrı ayrı kullanmam gerekirken, Akülerin sökülme güçlüğü nedeni ile iki aküyü birleşik olarak ve araç üzerinde 3 gün süreyle kullandım.
Kullanım sonun da akülerin gözle görülür şekilde yeniden toparlandığını saptadım.
Gözlemlerimden edindiğim sonuçlar:
-Desülfatör yararlı bir cihaz. Ancak benim gibi üçüncü yılın sonunda değil, Aküler yeni alındığında kullanılmaya başlanırsa etkisi ve yararı daha iyi olacaktır.
-Optimate 6 da kesinlikle yararlı, standart desülfatörden farklı olarak aküyü önce test edip akünün durumuna göre akım gönderip farklı bir çalışma mekanizması ile aküyü onararak şarj ediyor.
Bana göre sürekli bağlı olan desülfatör ile birlikte yılda bir kez kullanılacak bu cihaz akülerin ömrünü uzatacaktır.
Optimate 6 yı Ankara ve İstanbul da bildik merkezlerde aramama karşın hiç kimsenin bu cihazdan haberi yok. Amazon.com da ki fiyatı 100 dolar. Ben bir şekilde satın almaya çalışacağım.
-Bu cihazların da katkısıyla 2X105 A Marin Tip Delphi akülerimi böylelikle en az 5 yıl kullanmış olacağım.
AGM yada Jel aküler fiyatlarına göre kıyaslandığında en az 12-13 yıl kullanılabilmeli diye düşünüyorum.
Bu arada,sadece ticaret amacıyla değil, dostluk ve yardımlarıyla da aramızda olan Önder Bey'e yeniden teşekkür ederim.