Seyit Bey, Bahsettiğiniz IC bilinen en iyi kaplama ve dolgu malzemesidir. Özellikle deniz araçlarında sonsuz ömürlüdür. Artık üretilmediğini sanıyordum. 1993'de vosvosumu toplarken iç taban ve araç altında IC kullandım. Neredeyse 20 yıl oldu. Tüm olumsuz şartlara rağmen hala bir nokta bile pas oluşmadı.
Türkiyede boya işlemi babadan veya ustadan öğrenilen bilgilerle yapılıyor. Yıllar içinde birçok dolgu katkısı, sertleştirici üretildi ama uygulama metodu hala değişmedi.
Astar-macun-astar-ara kat-son kat.
Genelde her iki astar aynı tür, ara kat ve son kat aynı tür boyadır.
Araç altına uygulanan pütür ve zift türü malzemeler sonradan yapılan uygulamalardır. Üretimden çıkan hiçbir yeni araçta kullanılmaz. Yüzeyi çok iyi temizlenmiş taban metali üzerine yapılan antikorozif katkılı sentetik boya uzun ömürlüdür. Taş, çakıl darbeleriyle zarar görmüş kısımlar iyi temizlenip tekrar aynı tür boya ile boyanırsa pütüre, zifte gerek duymaz.
Dış yüzeyler için de durum aynı. Üretim sonrası iki astar ve iki kat boya ile araçlar trafiğe çıkar. Sonradan yapılan uygulamalarda bozuk yüzeyi düzeltmek için araya macun da sıkıştırılırsa durum değişir. Macun polyester esaslıdır, sertleşmesi sırasında dışarıya büyük ısı verir ve bu ısı ilk atılan astarın metal üzerindeki örtücü özelliğini bozar.
Benim görüşüm eğer yüzey çok düzgünse iki astar - ara ve son kat,
Yüzey macun gerektirecek kadar bozuksa iyi temizlenmiş metal üzerine macun - ara ve son kat.
Benim CJ'nin altına zamanında zift atılmış. Bunu tümden kazıyıp yeniden boya uygulama şansım yok. Ara sıra kontrol edip, ziftin kuruyup döküldüğü yerlere dayson antigravel diye satılan pütür malzemesiyle bölgesel kapatma yapıyorum.
Boya tamirlerine gelince, görüntü benim için fazla önemli olmadığı için kabaran yerlerde temizlik yapıp macun-arakat- sonkat yapıp metali korumaya çalışıyorum. Bir sorunum da bahçedeki kedilerin tırnak hasarları. Kedilerden dördü görme özürlü olduğu için el/tırnak yordamıyla aracın üzerine çıkıyorlar ve derin tırnak izleri bırakıyorlar. Boya farkı olmasın diye de o bölgeleri temizleyip araç giydirmede kullanılan sökülür takılır pvc malzemeden sticker benzeri birşeyler yapıştırıyorum. Yani benim köpek ayak izleri süs amaçlı değil, kabahat örtmek için.